Åldrandets Gåta 19-26 september 2021 – Go Active Travel

Välkommen på resan Åldrandets Gåta 19-26/9 2021

 Åldrandets Gåta 

Nedan hittar du viktig information om din resa samt program, info angående Covid-19, Covidpass, rådande restriktioner mm.

OBS! Om du inte har fått dubbla vaccinationssprutor, vänligen kontakta oss omgående eftersom det kan komma att krävas Coronatestning varannan dag på plats, maila till info@goactivetravel.se

OBS! Om ni anmält intresse att vara med i forskningsprojektet men ännu inte blivit kontaktade av forskarteamet, meddela oss omgående, maila till info@goactivetravel.se

Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina upplevelser och minnen med er hem i bagaget! 

 

Gå gärna med i vår slutna FB grupp för att kunna dela bilder mm. Klicka på länken och ansök. 

https://www.facebook.com/groups/180278114191886

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Obs om ni har angett flera förnamn är endast det första inlagt i biljetten, det är korrekt enligt flygbolaget.
Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5 eller Kastrup Terminal 2).
Om ni vill välja sittplats i förväg går det att göra utan kostnad på Swiss hemsida från 23 timmar innan avgång: https://checkin.swiss.com/web

Vi rekommenderar att man checkar in 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. På Kastrup är munskydd obligatoriskt. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till flygplatsen, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

BAGAGE

Ni får ha med er en väska max 23 kg incheckat bagage  per person Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

Vi rekommenderar er att köpa med lunchmat innanför säkerhetskontrollen på Arlanda och/eller på Zürichs flygplats, då det på dessa flygningar endast finns dryck och tilltugg att köpa ombord. Om behov finns, så kommer det även ges möjlighet att köpa med något litet vid ankomst på Neapels flygplats, innan resan fortsätter med buss till Acciaroli.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till bagageutlämning/Bagage Claim för att komma till ankomsthallen och hämta ditt incheckade bagage. Vår guide Daniel och färdledare Charlotte möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

Har ni problem att hitta ring Charlotte på +46 70 4616145.

Transfern till Acciaroli tar ca 2,5 – 3 timmar beroende på trafiken. Se gärna till att ha gått på toaletten innan. (Det är lite kringelikrokvägar mot slutet innan vi kommer fram till hotellet så om du lätt blir åksjuk ta med åksjuketabletter).

Transit i Schweiz

Detta formulär måste fyllas i före inresa i Schweiz:
https://swissplf.admin.ch/formular

Ha detta klart innan incheckning

Mer information om fullständiga regler för Schweiz:
Inreseinformation Schweiz

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs;

 • Covidpass (se nedan för mer info)
 • Att man fyller i ett deklaration/formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form, se länk nedan)

Ha detta klart innan incheckning. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering (dPLF)

 • Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.

Covidpass

En person som vaccinerats mot COVID-19, eller har ett negativt molekylärt (PCR), eller ett negativt antigent testresultat (max 48 timmar gammalt) eller är friskförklarad från COVID-19 med giltigt Antikroppstest (max 6 månader) kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat. Dessa tas med digital form eller i pappersform, lättillgängliga att visa upp när det krävs. 

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

VIKTIGT ATT HA MED SIG

 • Pass, giltigt tom hemkomst
 • Giltigt Covidpass, giltigt antikroppsbevis eller negativt Coronatest
 • Betalkort & kontanter (bra att ha här!)
 • Reseförsäkringspapper
 • Några ombyten för yoga, mjuka kläder
 • Yogamatta (Finns ej att låna)
 • Vandringskläder, gärna tunna långbyxor och vind/regnjacka.
 • Vandringsstavar om du vill
 • Keps eller annat solskydd för huvudet.
 • Bra vandringsskor
 • Badkläder
 • Ombyte till kvällen (samt en tröja eller jacka ifall vi sitter ute och äter)
 • Solkräm och solglasögon
 • Munskydd (ask med flera engångsmunskydd)
 • Skoskavsplåster, Alvedon, mm
 • Åksjuketabletter om du besväras av åksjuka. 
 • Block och penna till föreläsningarna

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Acciaroli ligger i regionen Campania (Kampanien).

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste man bära munskydd (förutom då man kort dricker eller äter något).
 • Vi mellanlandar i Zürich och även där krävs att man bär munskydd på flygplatsen.
 • Munskydden får ej vara hemmagjorda utan måste vara CE-märkta engångsmunskydd som uppfyller kvalitetskraven. Vi rekommenderar att ni köper ett stort paket på apoteket före avresa. 

Detta gäller på plats i Italien

 • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
 • På Hotel La Pineta behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. Inget munskydd behövs för stranden eller swimmingpool och inte heller utomhus när man vandrar. 
 • Alla våra måltider är planerade utomhus om vädret tillåter, förutom frukosten som är på hotellet men där det går att välja att sitta ute om man föredrar. 

Buss

 • Vi har en stor egen buss för flygplatstransfer till och från Neapels flygplats och två rymliga bussar för våra dagliga utflykter. Dels för att kunna hålla avstånd men också för att kunna dela upp gruppen när olika aktiviteter erbjuds.
 • På bussen krävs i dagsläget också munskydd samt uppvisande av Covid pass.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

NEGATIVT CORONA TEST

För er som inte har giltigt Covidpass kan det komma att krävas negativa Coronatester som inte är äldre än 48 timmar. Meddela oss om ni inte har tagit två sprutor vaccin så att vi vet hur vi kan lösa testning på plats. 

Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

Vattnet går att dricka från kranen och ni får vattenflaskor av Go Active som ni kan fylla på om ni vill. Det går också bra att köpa vatten i någon av butikerna som ligger gångavstånd från hotellet. 

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

OBS! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel La Pineta
Via Nicotera, 42, 84 068 Acciaroli Salerno (Costa del Cilento), Italia
Telefon: +39 0974 90 40 03.
Email: info@hotel-lapineta.com
Web: www.hotel-lapineta.com

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån, tis & tors 09.30-12.00) +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Charlotte Fredriksson +46704616145 (WhatsApp)
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VÄDER

Vädret är generellt soligt och skönt med en temperatur mellan ca 20-25 grader, men med risk för enstaka skurar. 

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är vi kring 30 deltagare. Vi kommer alltid ha möjlighet att dela upp gruppen i två mindre grupper. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Program

Vi har tagit fram ett program där vi inte bara utforskar och upptäcker Cilento, utan också får en inblick i hur lokalborna lever så vi kan inspireras av deras livsstil och implementera delar av den när vi kommer hem. Vi kommer att se olika delar av Cilento, besöka flera personliga agriturismos med lokala specialiteter och historiska platser. 

Detta innebär att vi kommer behöva ta busstransfer till och från de flesta utflykter och några middagar.

Vi kommer även såklart att lyssna på Henriks föreläsningar, yoga på morgonen och vandra några eftermiddagar. 

Det är ett fullsatt gediget schema med ett varierat program som fyller våra dagar, men vi har givetvis också planerat in tid för den livsviktiga återhämtningen.

Ett mer detaljerat program får ni utprintat vid ankomst.

Vi bor på Hotel La Pineta, ett trevligt hotell som ligger i Acciaroli, 50 meter från den vackra sandstranden där det finns solstolar och strandbar som ingår. Vattnet här blev 2015 belönat som ett av det renaste i Italien. På hotellet finns en restaurang, bar och en uppvärmd pool med poolbar och jacuzzi.

Hotellet ligger bara några 100 meter från hamnen och centrala Acciaroli med restauranger, barer och butiker.

DAGSSCHEMA:
Dagsschemat ser ut ungefär som nedan, vissa dagar är lite annorlunda och med reservation för ändringar!


07.45 - Yoga utomhus på hotellet, vill man inte yoga kan vi varmt rekommendera en morgonpromenad på stranden.
08.30 - (eller tidigare för de som vill) - Frukost
ca 10.00 - Utflykt och/eller föreläsning med Henrik
ca 12.30 - Gemensam lunch med lokal specialitet
ca 14.00 - Vandring eller annan aktivitet, alternativt åka tillbaka till Acciaroli.
ca 17.00 - Egentid
ca 19.00 – Gemensam middag

Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller annat.

 

Dag 1 Söndag
Ankomst Neapel transfer till Hotel La Pineta. Incheckning och fritid.

Middag på hotellet. Middagen denna kväll blir så "normal" som möjligt och inte anpassad efter den lokala kosten. Vi vill alltså att ni äter och dricker så likt som möjligt som om ni hade varit hemma för att få så bra testförutsättningar som möjligt. Klockan 22.00 börjar fastan för dem som valt att delta i forskningsprojektet.

Dag 2  Måndag
Mellan kl 07.00 - ca 09.00 är det dags för blodprov för deltagare i forskningsprojektet. Därefter är det frukost med lokal karaktär.

Efter frukost inleder vi förmiddagen med Henriks första föreläsning. Därefter tar vi oss med buss till San Mauro för lunch på Al Frantoio. Efter lunchen vandrar vi mellan San Mauro till Galdo. (De deltagare som inte kan/vill vandra kan åka buss). För de som vill vandra mer går det att fortsätta hela vägen tillbaka till hotellet och de som vill tar bussen hem. 

Dagen avslutas med gemensam middag i Pioppi där Ancel Keys, forskaren som myntade Medelhavsdieten bodde och där ”Museum of Mediterranean diet and history” ligger beläget.

Dag 3 Tisdag

Dagen startar med yoga och efter frukost beger vi oss till Pollica. Här blir det först föreläsning med Henrik och därefter lunch. Efter lunch vandrar de som vill tillbaka till Acciaroli.

På kvällen äter vi middag i Ascea.

Dag 4 Onsdag

Efter yoga och frukost tar vi bussen till Cicerale. Henrik håller här sin tredje föreläsning innan vi äter lunch på en lokal agriturismo och ser oss omkring i byn. På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet för lite egentid.

Före middagen håller Charlotte en föreläsning om Antiinflammatorisk kost och livsstil. 

Middag äter vi i Acciaroli denna kväll. 

Dag 5 Torsdag
Morgonen börjar med yoga och frukost. Vi tar oss sen med buss till San Severino di Centola där vi börjar med en guidad tur i en “Medieval Town” för att sedan äta lunch hos “gammelfarmor/Nonna" med lokalborna. Henrik håller ett kortare “Talk” under lunchen.

Bussen tar oss sen vidare till Palinuro för en skön eftermiddagsvandring för de som vill, alternativt kan man istället ta en lugn em på Palinuro Beach. Här finns möjlighet att ta en liten båttur om vädret tillåter, till självkostnadspris.

Innan hemfärd från Palinuro bjuds vi på några lokala delikatesser.

Dagen avslutas med gemensam middag i Acciaroli. 

Dag 6 Fredag
Morgonen startar med yoga och frukost. Därefter bus till ännu en fantastiskt liten by som heter Cuccaro, där vi börjar med att lyssna på Henriks 4:e föreläsning. Här får vi ytterligare ett möte med lokalbor som bjuder på lunchevent. 

Efter lunch kan de som vill vandra eller promenera innan vi åker tillbaka till hotellet och Acciaroli. 

Middagen äter vi på Lido Giu i Acciaroli.

Dag 7 Lördag
Morgonen startar med yoga, frukost och en sista föreläsning med Henrik. Därefter tar vi oss med buss till staden Stella Cilento. Vi besöker en olivgård och äter sen lunch på en lokal agriturismo.

Eftermiddagen tillbringar vi på hotellet för egen tid på stranden eller i Acciaroli, med tid för sista shopping i byn, dopp i havet och att förbereda hemresan.

På kvällen äter vi avslutningsmiddag i Galdo. När vi anländer tillbaka till hotellet inleds fastan (kl. 22.00) för de som deltar i forskningsprojektet inför morgondagens blodprov.

Dag 8 Söndag
Dagen börjar med blodprov kl 07.00 -09.00 för deltagare i forskningsprojektet. Därefter en sista frukost innan utcheckning och avfärd till Neapels flygplats.


Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller annat.

Bra att känna till om vandringarna

Färdledaren kommer att gå igenom vandringen innan och förklara svårighetsgraden så att du kan avgöra om du vill följa med. Alla vandringar är lätta - medelsvåra.

Utrustningslista:

 • Vandringsskor eller kängor med räfflad sula och bra stöd, gärna stöd över anklarna.
 • Vandringsstavar om ni önskar, underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.
 • Vindtät jacka som tål väta eller regnjacka. 
 • Vattenflaska och ev. en frukt, nötter eller liknande. 
 • Liten ryggsäck för vattenflaska, tröja mm.

För frågor: maila info@goactivetravel.se