Amalfikusten Vandringsresa 16-23/10 2021 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Amalfikusten Vandringsresa 16-23/10 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. 
Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs vid manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5). Det ska gå att checka in online, men man får inte ut boardingkort förrän på flygplatsen.

Flygbolagen rekommenderar att man checkar in 3 timmar innan avresan, men observera att incheckningsdiskarna öppnar normalt först vid 04.00. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

SAS skickar en inbjudan via SMS/email innan avresa, med en länk till vad de kallar "Travel Ready Center". Där måste man ladda upp sitt covid-bevis eller -test och reseintyg så man får ut boardingkort på flygplatsen. Det går inte att få ut boardingkort online.
Obs det är inte nödvändigt att göra detta i förväg utan har man inte gjort det innan görs det vid incheckning.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Rekommendation är att äta frukost innan ombordstigning.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Hanna möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs båda dessa:

 • Covidbevis (innehållande info om vaccin eller negativt test)
 • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form)

Ha detta klart innan incheckning på Arlanda. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.
Några tips om att fylla i formuläret för Italien:

 • För att kunna fylla i formuläret för inresa till Italien, behöver man först registrera sig med en e-post adress och bekräfta detta innan man kan fylla i själva formuläret.
 • Fyll EJ i att ni är en del av en grupp, får då måsta ni fylla i alla andras namn i gruppen
 • Ni kan hoppa över där det står optional=frivilligt
 • Region för Amalfikusten är Campania
 • Hotelladress ser ni i avresemeddelandet
 • Seating brukar man kunna hoppa över (optional) om man inte har fått sin sittplats
 • Sverige tillhör EU och lista C

Covidbevis

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covid-bevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat eller är friskförklarad från COVID-19 kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covid-bevis (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst fjorton dagar (efter andra vaccineringsdosen). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid 48 timmar efter testtillfället. 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats i Italien

 • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
 • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

 • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

 • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/printat vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Buss

 • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledare uppdaterar ev ny information på plats..

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassans hemsida. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel Corallo
Adress: Via Nuovo Rione Cappuccini, 12, 80065 Sant'Agnello NA, Italien
Telefon: +39 081 807 3355

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Hanna Arvidsson, tel +46 (0)702352245 (ladda gärna ner i kontakter i er mobil).
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa har vi både färdledare Hanna och lokalguider.   

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Kännetecknande för detta resmål är havsnära vandringar med fantastiska vyer över Amalfikusten, Neapelbukten och Capri. Vi får även uppleva vulkanvandring runt Vesuvius rykande krater. Det är i första hand en vandringsresa, men med flera kulturella inslag. Vandringarna passar de flesta, men vissa partier kan upplevas något tuffare då terrängen är kuperad som mest med en höjdskillnad på 400 höjdmeter. Ibland är det brant i form av trappor både upp och ner. Oftast till lunch äter man av egen medhavd picknick. Färdledaren kommer att tipsa om detta. Klimatet på hösten är som svensk sensommar och kustklimatet gör att det sällan är för varmt.

Dag 1 (middag)

Ankomst Neapel och transfer till hotellet.

Dag 2 Sirenuse trail (lunch)

Med buss åker vi upp till Sant’Agata sui due golfi där vandringen startar. Leden går mestadels på lättgångna stigar med kullersten och på mindre vägar. Vi passerar flera oliv- och citrusodlingar innan vi kommer ut på en högre brant med en stigning på ca 100 meter. Därefter går vi igenom en vacker pinjeskog. Leden vi går på ligger ovanför Amalfikusten och bjuder på en fantastisk utsikt. Vi kan se kuststräckan hela vägen mellan Punta Campanella och Praiano. Strax efter pinjeskogen kommer vi till vår restaurang där vi äter en välsmakande lunch med lokala råvaror.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning: 100 + 135 meter. Utför 150 meter. Högsta punkt: 524 möh.

Dag 3 Punta Campanella (middag) 

Den här turen för oss ut till Sorrentohalvöns västligaste spets, Punta Campanella. Detta är den yttersta punkten på Sorrento halvön. Kusten kallas också La Costa Divina, den “gudomliga kusten”. för den är både vild och vacker. Vi kommer dit genom en vandring där vi passerar små citrus- och olivodlingar. Från Punta Campanella går vi längs en slingrande stig med en stigning på 430 m. upp till Monte San Constanzo. där vi möter en betagande utsikt. Väster ut ser vi Capri och åt öster har vi Amalfikusten i blickfånget. Efter att avnjutit de fantastiska vyerna går vi ner till byn Termini. Vi avslutar denna dag med en kort vandring genom små idylliska byar.

Svårighetsgrad: Medelsvår.Vandringstid: cirka 5½ timme Höjdvariation: Stigning 430 meter, utför 200 meter. Högsta punkt: Monte S. Constanzo 486 möh.

Dag 4 Vesuvius och Pompeji (middag)

Vår tur startar i nationalparken som omgärdar den kända vulkanen Vesuvius och vi fortsätter vår vandring upp på kratern, på lite mer steniga stigar under det att vår vulkanguide berättar om Vesuvius historia. På eftermiddagen får vi sedan en rundvandring med guide i Pompeji, där vi får inblick i hur människor levde innan det förödande utbrottet 79 e Kr. Vesuvius.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 2½ timme. Höjdvariation: Stigning 281 meter, utför 330 meter. Högsta punkt: Vesuvius topp 1.281 möh.

Dag 5 Vilodag (inga måltider)

Vilodag. Vandringsfri dag på egen hand (ingen middag ingår).

Dag 6 Capri (middag)

Capri Man bör inte åka hem utan att ha sett ön Capris mytomspunna skönhet och intagande natur. Vi tar oss dit med båt och njuter av den svalkande båtresan under det att vi beundrar Amalfikusten från havssidan. Denna kalkstensö är ganska liten men erbjuder ett milt klimat och dramatisk natur. Förutom en svindlande vacker vandring från Monte Solaro, där vi har en hänförande utsikt över ön, så finns det oftast möjlighet att besöka läkaren och författaren Axel Munthes sommarresidens Villa San Michele (besök ingår ej). Residenset ligger på en klippa med vid havsutsikt i Anacapri och väl värt ett besök.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning: 320 meter, utför 280 meter. Högsta punkt: Monte Solaro 587 möh.

Dag 7 Gudarnas stig "Sentiero degli dei" (middag)

Denna vandring är en av veckans höjdpunkter. På vår vandring längs gudarnas vandringsstig är det inte svårt att hänföras av den gudomliga utsikten och denna vandring är en av höjdpunkterna under veckan. Vi startar i Bomerano och vandrar längs slingrande stigar 500 meter över havet, samtidigt som vi beundrar den dramatiska kustlinjen med frodig medelhavsvegetation och det intensivt blå havet. Vandringen avslutas med de branta trapporna ned mot konstnärsstaden Positano, vars pastellmålade hus klänger längs bergssluttningarna ned mot det glittrande havet. Här levde man förr av fiske och citronodling, men numera är byn ett exklusivt tillhåll för turister.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 40 meter, utför 633 möh.

Dag 8

Tidig avresa  från hotellet till Neapels flygplats. Er färdledare meddelar avresetid från hotellet.

Reservation för att program kan ändras pga av väder och dylikt

Vandringskängor

Det är ett krav att man har vandrarkängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, då en del partier är steniga och kan bli hala vid regn.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

En dag ingår lunch på lokal restaurang och de andra dagarna får man själv ordna sin medhavda matsäck. Färdledaren kan ge tips om var mina kan inhandla sin picknick. Förutom frukost på hotellet ingår fem middagar. Färdledaren kan ge tips var man kan äta de andra dagarna.

Under veckan kommer vi att se olika delar av Sorrento/Amalfi-området och vanligtvis tar vi oss till utgångspunkten för vandringen med vår egen buss. Ibland använder vi oss även av någon lokalbuss eller tar båten som till Capri. Det blir en del tidiga avresor från hotellet för att man ska få uppleva så mycket som möjligt under veckan.

En vandringskarta per bokning erhålls på plats.

Utrustningslista (urval):
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Mat och dryck i Kampanien

Mozzarella di Bufala Campana är regionens ”nationalost”. Mozzare från det italienska verbet avskuren, beskriver tillverkningsprocessen, då man nyper av ostmassan i bitar om ett hekto. Den passar bra tillsammans med områdets goda tomater och kryddig basilika i en Insalata Caprese.  

I bergen ovanför Sorrento tillverkas en smakrik ost på komjölk som lagras i 6-18 månader och kallas Provolone di Monaco.

En iskall Limoncello- En likör präglad av regionens berömda citroner som ofta kantar vägarna, är en perfekt avslutning på en måltid.

 Lacrima Christi- Kristi tårar, är ett speciellt vin som kommer från vingårdar belägna på vulkanen Vesuvius sluttningar.