Amalfikusten Vandringsresa 8-15/10 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Amalfikusten Vandringsresa 8-15/10 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar kan ske med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19). 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 2,5-3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa! Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Hanna möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

Från och med den 1 juni 2022 har Italien tagit bort krav på att visa Covid-bevis eller test vid inresa.

COVIDRESTRIKTIONER I ITALIEN

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri. 

MUNSKYDD

Krav på munskydd gäller nu (fr 1/10) endast för besök på sjukhus och vårdinrättningar. Vi rekommenderar ändå att ni bär munskydd på samtliga transporter vi gör gemensamt. Detta för att minimera risken för smitta.

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Hotel Due Golfi 
Via Nastro Azzurro 1
80064 Sant'Agata sui Due Golfi (NA), Italien
Tel. +39 081 0818780004
www.grandhotelduegolfi.com

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Hanna Arvidsson, tel +46 (0)702352245 (spara gärna ner i kontakter i er mobil).
Jourtelefon vid akuta ärenden: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa har vi både färdledare Hanna och lokalguider.   

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Kännetecknande för detta resmål är havsnära vandringar med fantastiska vyer över Amalfikusten, Neapelbukten och Capri. Vi får även uppleva vulkanvandring runt Vesuvius rykande krater. Det är i första hand en vandringsresa, men med flera kulturella inslag. Vandringarna passar de flesta, men vissa partier kan upplevas något tuffare då terrängen är kuperad som mest med en höjdskillnad på 400 höjdmeter. Ibland är det brant i form av trappor både upp och ner. Oftast till lunch äter man av egen medhavd picknick. Färdledaren kommer att tipsa om detta. Klimatet på hösten är som svensk sensommar och kustklimatet gör att det sällan är för varmt.

Dag 1 

Sen ankomst till Neapel och transfer till hotellet. Denna kväll utgår middagen eftersom sen ankomst till hotellet och det blir istället en lunch avresedagen.

Dag 2 Sirenuse trail

(frukost-lunch-middag)

Vi startar vår vandring i närheten av hotellet. Leden går mestadels på lättgångna stigar med kullersten och på mindre vägar. Vi passerar flera oliv- och citrusodlingar innan vi kommer ut på en högre brant med en stigning på ca 100 meter. Därefter går vi igenom en vacker pinjeskog. Leden vi går på ligger ovanför Amalfikusten och bjuder på en fantastisk utsikt. Vi kan se kuststräckan hela vägen mellan Punta Campanella och Praiano. Strax efter pinjeskogen kommer vi till vår restaurang där vi äter en välsmakande lunch med lokala råvaror.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning: 100 + 135 meter. Utför 150 meter. Högsta punkt: 524 möh.

Dag 3 Punta Campanella (frukost-lunch-middag) 

Den här turen för oss ut till Sorrentohalvöns västligaste spets, Punta Campanella. Detta är den yttersta punkten på Sorrento halvön. Kusten kallas också La Costa Divina, den “gudomliga kusten”. för den är både vild och vacker. Vi kommer dit genom en vandring där vi passerar små citrus- och olivodlingar. Från Punta Campanella går vi längs en slingrande stig med en stigning på 430 m. upp till Monte San Constanzo. där vi möter en betagande utsikt. Väster ut ser vi Capri och åt öster har vi Amalfikusten i blickfånget. Efter att avnjutit de fantastiska vyerna går vi ner till byn Termini. Vi avslutar denna dag med en kort vandring genom små idylliska byar.

Svårighetsgrad: Medelsvår.Vandringstid: cirka 5½ timme Höjdvariation: Stigning 430 meter, utför 200 meter. Högsta punkt: Monte S. Constanzo 486 möh.

Dag 4 Vesuvius och Pompeji (frukost-middag)

Vår tur startar i nationalparken som omgärdar den kända vulkanen Vesuvius och vi fortsätter vår vandring upp på kratern, på lite mer steniga stigar under det att vår vulkanguide berättar om Vesuvius historia. På eftermiddagen får vi sedan en rundvandring med guide i Pompeji, där vi får inblick i hur människor levde innan det förödande utbrottet 79 e Kr. Vesuvius.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 2½ timme. Höjdvariation: Stigning 281 meter, utför 330 meter. Högsta punkt: Vesuvius topp 1.281 möh.

Dag 5 Vilodag (middag)

Vilodag. Vandringsfri dag på egen hand.

Dag 6 Capri (frukost-middag)

Capri Man bör inte åka hem utan att ha sett ön Capris mytomspunna skönhet och intagande natur. Vi tar oss dit med båt och njuter av den svalkande båtresan under det att vi beundrar Amalfikusten från havssidan. Denna kalkstensö är ganska liten men erbjuder ett milt klimat och dramatisk natur. Förutom en svindlande vacker vandring från Monte Solaro, där vi har en hänförande utsikt över ön, så finns det oftast möjlighet att besöka läkaren och författaren Axel Munthes sommarresidens Villa San Michele (besök ingår ej). Residenset ligger på en klippa med vid havsutsikt i Anacapri och väl värt ett besök.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning: 320 meter, utför 280 meter. Högsta punkt: Monte Solaro 587 möh.

Dag 7 Gudarnas stig "Sentiero degli dei" (frukost-middag)

Denna vandring är en av veckans höjdpunkter. På vår vandring längs gudarnas vandringsstig är det inte svårt att hänföras av den gudomliga utsikten och denna vandring är en av höjdpunkterna under veckan. Vi startar i Bomerano och vandrar längs slingrande stigar 500 meter över havet, samtidigt som vi beundrar den dramatiska kustlinjen med frodig medelhavsvegetation och det intensivt blå havet. Vandringen avslutas med de branta trapporna ned mot konstnärsstaden Positano, vars pastellmålade hus klänger längs bergssluttningarna ned mot det glittrande havet. Här levde man förr av fiske och citronodling, men numera är byn ett exklusivt tillhåll för turister.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 40 meter, utför 633 möh.

Dag 8 (frukost-lunch)

Sen avresa från hotellet till Neapels flygplats. Er färdledare meddelar avresetid från hotellet.

Reservation för att program kan ändras pga av väder och dylikt

Vandringskängor

Det är ett krav att man har vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, då en del partier är steniga och kan bli hala vid regn.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Två dagar ingår lunch på lokal restaurang och de andra dagarna får man själv ordna sin medhavda matsäck. Färdledaren kan ge tips om var mina kan inhandla sin picknick. Förutom frukost på hotellet ingår fem middagar och en lunch på hotellet. 

Under veckan kommer vi att se olika delar av Sorrento/Amalfi-området och vanligtvis tar vi oss till utgångspunkten för vandringen med vår egen buss. Ibland använder vi oss även av någon lokalbuss eller tar båten som till Capri. Det blir en del tidiga avresor från hotellet för att man ska få uppleva så mycket som möjligt under veckan.

En vandringskarta per bokning erhålls på plats.

Utrustningslista (urval):
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Mat och dryck i Kampanien

Mozzarella di Bufala Campana är regionens ”nationalost”. Mozzare från det italienska verbet avskuren, beskriver tillverkningsprocessen, då man nyper av ostmassan i bitar om ett hekto. Den passar bra tillsammans med områdets goda tomater och kryddig basilika i en Insalata Caprese.  

I bergen ovanför Sorrento tillverkas en smakrik ost på komjölk som lagras i 6-18 månader och kallas Provolone di Monaco.

En iskall Limoncello- En likör präglad av regionens berömda citroner som ofta kantar vägarna, är en perfekt avslutning på en måltid.

 Lacrima Christi- Kristi tårar, är ett speciellt vin som kommer från vingårdar belägna på vulkanen Vesuvius sluttningar.