Andorra Singelresa Vandring 19-26/6 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Andorra Singelresa Vandring 19-26/6 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget!

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande (gäller er som bokat flyg med oss). Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/
(Följande text i er biljett kan ni bortse från: "Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou".)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST / TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp er i ankomsthallen utanför tullen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active. Hittar ni inte gruppen, ring vår färdledare Helena Grev: +46(0)702115581.
Obs för dig som kommer med eget flyg: gruppen möts efter att flight SK1811 har ankommit (beräknad landningstid 18.20).

Busstransfern till hotellet tar ca 3,5 timmar. 

OBS eftersom flyget landar på kvällen är det ingen middag planerad. Passa på att äta middag på flyget eller på Arlanda. Vi kör direkt till hotellet med en kortare toalettstopp.

BOENDE

Hotel Rutllan
Av. Del Ravell 3,
La Massana,
Andorra
+376 835 000
www.hotelrutllan.com/en

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se).
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.
Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Andorra är Euro. Vi rekommenderar att ni tar ut/växlar lite kontanter innan avresan. För mindre belopp uppskattas kontanter. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Det finns uttagsautomat för Euro i byn La Massana.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Helena Grev: +46(0)702115581
Go Active Travel kontor: +46 (0)771143030
JOURTELEFON för akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

Vandring

Bra att känna till om vandringsveckan

Andorra ligger i östra Pyrenéerna och består främst av ojämn bergsterräng och har en medelhöjd över havet på 2 000 meter. Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan, vanligtvis innan middagen. 

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Vantar och mössa
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaskor (minst 1,5 liter)
Sittunderlag
Vandringsstavar rekommenderas då underlaget bitvis är ojämnt

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Preliminärt vandringsprogram

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Dag 1

Ankomst Barcelona. Transfer till La Massana, Andorra.

Dag 2

Lättare tur: Val d'Sorteny Natural Park
Av de 1 300 växtarter som finns i Pyrenéerna återfinner vi 750 av dem i denna naturskyddade dal. Med buss till parkgränsen där vi startar vår vandring in i en ”vild botanisk trädgård”. Turen går i ett lugnt tempo så att man får tid att studera samt fotografera blomsterprakten. Vi passerar grönskande ängar med lösgående hästar. Efter att ha strövat omkring i de lättgångna centrala delarna av parken vandrar vi över en höjdsträckning och går längs en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 200 meter, utför 300 meter. Högsta punkt 2 000 möh.

Mer utmanande: l'Estanyo
Med buss till Val d´Sorteny Natural Park där vi börjar vår vandring, till en början följer vi naturparksgränsen men viker snart av på en stenig brant led som tar oss upp till en vacker alpäng. Häruppe har vi en vidsträckt utsikt mot de höga bergen och Ordinodalen. Vi följer en lättgången stig längs en brusande bäck och kommer så småningom fram till ett kort lite brantare parti. Strax efter att vi har passerat en höjdsträckning kommer vi fram till en underbar liten sjö som är omgiven av branta höga berg. Här tar vi en lunchpaus och njuter av tillvaron på denna underbara plats. Därefter vänder vi åter, till en början samma väg men när vi passerat naturparken går vi en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 520 meter, utför 720 meter. Högsta punkt: Sjön l'Estanyo 2 320 möh.

Dag 3

Lättare tur: Estany del Siscaro
Med buss till dalen Incles där vi börjar vandringen in i den vackra vida dalen längs en lättgången väg. Längst inne i dalen följer vi en mindre väg som snart övergår i en brant stenig stig som får svetten att lacka. Efter ca 40 min. kommer vi upp till en stor alpäng med ett litet deltalandskap, naturen är här helt betagande. Vi korsar denna platå och följer leden brant upp till två vackra små bergsjöar, Estany del Siscaro, där vi tar vår picknick- lunch och njuter av den härliga naturen. Efter vår lunch fortsätter vår vandring längs en till en början lättgången stig som så småningom övergår till en stenig och något svårgången sträcka. Efter en kort brant utförslöpa är vi framme vid vårt slutmål byn Soldeu.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 650 meter, utför 460 meter. Högsta punkt: Estany del Siscaro 2.354 möh.

Mer utmanande: Pas de las Vaques.
Samma led som den medelsvåra turen ovan men vid sjöarna Estany del Siscaro går vi en brant stenig stig upp till passet Pas de las Vaques, svettigt minst sagt. Väl uppe får vi en härlig belöning för vårt slit, utsikten är magnifik, vi ser stora delar av Andorras alla berg. Uppe i passet tar vi en välförtjänt lunchpaus för att sedan fortsätta brant neråt till slutmålet byn Soldeu.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 850 meter, utför 660 meter Högsta punkt: Pas de las Vaques 2 551 möh.

Dag 4

Lättare tur: Pa de l'Estany.
Med buss upp till byn Arinsal där vi vandrar uppåt på en lättgången grusväg som efter ett tag övergår i stenig stig. Leden går förbi några gamla ”bordas” (fäbodar) och vi stiger stadigt uppåt. Till slut kommer vi upp till Pla de l'Estany med en liten sjö, som ligger vid foten av Andorras högsta berg Coma Pedrosa, här vid dessa vackra omgivningar tar vi en välbehövlig rast.

Vi fortsätter sedan på sluttningen högt ovanför byn Arinsal till vårt lunchställe vid en glänta som ger oss en makalös utsikt ner längs La Massana dalen. Efter lunchen går vi i brant lite tuff terräng ner till Arinsal och vår buss.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 470 meter, utför 550 meter. Högsta punkt 2 146 möh.

Mer utmanande: Pic del Port Vell
Med buss upp till höjdsträckningen Col de la Botella där vi börjar vår vandring längs långvandringsleden GRP till en början på branta grässluttningar med en fin utsikt in i Spanien. Vi passerar på en kort sträcka skidområdet ovanför Arinsal och går in en kort sträcka i Spanien och fortsätter så småningom in i Andorra igen och gör en lätt toppbestigning av Pic del Port Vell. Uppe på toppen har vi en fantastisk vy att beskåda, vi ser på nära håll Coma Pedrosa, Andorras högsta berg, vi ser långt in i Spanien och centrala delarna av Pyrenéerna samt de flesta berg i Andorra. Vi går sedan ner till passet Portella de Sanfonts där vi äter vår lunch. Från passet går vi sedan ner Pedrosadalen, passerar Refugi Coma Pedrosa där vi eventuellt kan ta en fika innan vi fortsätter den långa, branta och steniga nedfärden till byn Arinsal, detta är delvis en ganska svårgången sträcka.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 600 meter, utför 1.120 meter. Högsta punkt Pic del Port Vell 2 653 möh.

Dag 5

Vandringsfri dag.
På den lediga dagen går det bra att relaxa vid hotellets pool eller inomhus spaanläggning. Man kan också passa på att shoppa i landets huvudstad Andorra la Vella och besöka den intressanta parlamentet. Färdledaren kommer att på plats informera och ge tips om vad som finns att göra på egen hand.

Dag 6

Lättare tur: Estanys de Tristaina
Vi tar bussen till Ordinodalen till skidområdet Arcalis där vi startar dagens lite lättare vandring. Efter en kortare stigning ser vi för första gången en av de tre Tristainasjöarna. Leden vi följer härifrån är lättgången och ringlar sig mjukt uppåt in i den hästskoformade dalen. Så småningom kommer vi fram till några små tjärnar omgivna av de mäktiga branta bergen. Vi får strax en hänförande utsikt över hela dalen och de tre sjöarna. Efter en välförtjänt lunchpaus fortsätter turen neråt mellan sjöarna, genom det vackra landskapet.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: stigning 160 meter, utför 160 meter. Högsta punkt 2 360 möh.

Mer utmanande:Tristaina Circuit
Även denna tur startar i Arcalis och leden går medsols runt de tre Tristainasjöarna på hög höjd längs de branta sluttningarna. Detta är kanske en av de vackraste vandring man kan göra i Andorra Större delen av vandringen går på en smal och stenig stig som delvis är mycket brant på ena sidan ner mot sjöarna. Deltagarna bör därför inte ha anlag för svindel och ha ett bra balanssinne. Lunchen kommer vi att äta på en klipphylla med en enastående vy över det vackra landskapet. När cirkelvandringen är fullbordad är vi framme vi Arcalis igen där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 360 meter, utför 360 meter. Högsta punkt 2 560 möh.

Dag 7

Lättare tur. Port de Siguer
Med buss upp längs Ordinodalen till dalen Val de Rialb. Här startar vår vandring in i den kanske vackraste dalen i Andorra med en enastående blomsterprakt. Leden följer länge en brusande älv på en lättgången stig. Vi passera den lilla raststugan Refugi de Rialb och strax därefter börjar en kraftig stigning som framkallar en hel del svettning. Uppförsbacken slutar uppe vid vårt mål passet Port de Siguer och då står vi på gränsen till Frankrike. Här får vi en storslagen utsikt in mot de vilda höga bergen och de djupa dalarna. Med denna utsikt framför oss äter vi vår välförtjänta lunch och bara njuter. Därefter vänder vi åter samma väg ner till bussen.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 600 meter, utför 600 meter. Högsta punkt: Port de Siguer 2 397 möh.

Mer utmanande: Turó de Port Vell
Denna tur följer samma led som den medelsvåra ovan men fortsätter från Port de Siguer upp längs en kam till toppen av Turó de Port Vell. Den sista delen av vandringen är här stening och är bara delvis en stig. Om vädret tillåter tar vi lunchpaus här uppe och njuter av den fina utsikten in Frankrike. Samma väg tillbaka.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 690 meter, utför 690 meter. Högsta punkt: Turó de Port vell 2 489 möh.

Dag 8

Avresa
Efter lunch avgår vår transfer till Barcelona för hemresa.