Borgafjäll 18-25/9 2022 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Borgafjäll 18-25/9 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Amapola flyg AB bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Incheckning sker på terminal 5, oftast vid disk 6.
Vi rekommenderar att man är på flygplatsen i god tid (minst 1,5 timmar innan avresan). Incheckningen öppnar 75 min innan avgång och då kan det redan ha bildats kö.

BAGAGE

Flyg med Amapola Flyg AB. 23 kg incheckat bagage samt 8 kg handbagage (max mått L45xB20xH35 cm) ingår. Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax och vandringsstavar i det bagage som du checkar in.

ANKOMST / TRANSFER

Din färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. Busstransfern till hotellet från Vilhelmina tar ca 2 timmar. 

FÖR ER SOM TAR ER PÅ EGEN HAND TILL HOTELLET

Gruppen landar i Vilhelmina kl 18.45 och har därefter ca 2 timmars transfer. Programmet börjar med en sen middag på hotellet första kvällen.
Go Active Travels färdledare meddelar tid för transfer från hotellet till Vilhelmina flygplats vid hemresa.

PASS / ID-KORT

För flygresan krävs giltig legitimation (pass/körkort/id-kort). 

BOENDE
Hotell Borgafjäll

Lakan och handdukar ingår i boendet, oavsett rumstyp.
Adress: AVASJÖVÄGEN 10, 917 04 Borgafjäll
Telefon: 0942 421 00

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Lars Thiel: 0703 09 89 09
Go Active Travel kontor: 0771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: 0724 47 00 34

MAT OCH DRYCK

Bufféfrukost ingår alla dagar. Sju middagar exklusive dryck ingår.

Vi förbereder vår egen matsäck och tar med ut på vandringarna. Ta med termos om du önskar ta med kaffe.

Räkna med att ta med minst 1,5 till 2 liter vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

 

Om vandringen

I Borgafjäll finns fantastiska möjligheter till varierande vandring. 
Vår färdledare kommer varje dag att välja en lämplig tur baserat på väder, vind och gruppens sammansättning. Nedan finns beskrivna några exempel på turer som vi brukar vandra under vår vandringsvecka. Varje dag, vid lämpligt tillfälle, ges en genomgång av nästa dags aktiviteter, oftast vid samlingen innan middag.

Lillfjället, ca 10 km, höjdskillnad ca 280 m
Från hotellet blickar vi ut över Lillfjället där skidanläggningen ligger. Det går att bestiga Lillfjället såväl från öster som från väster. Endast vissa delar av stigningen är relativt brant i skogs- och fjällterräng. Väl uppe har vi fin utsikt över Borgasjön och Borgahällan i syd och in mot Raukaselet i väster.
Borga Runt, ca 10 km, höjdskillnad ca 300 m
Vi startar från hotellet och börjar med att bestiga Lillfjället. Vi vandrar i riktning mot Storviken förbi liftarna, sedan viker vi av och vandrar ner mot Borgasjön.  Vi följer stranden och den fina stigen längs med sjön till dammen, uppför vägen mot byn och till hotellet igen.
Borgahällan, ca 12 km, höjdskillnad ca 680 m
På den jämtländska sidan av Borgasjön ligger toppen Borgahällan. Den kännetecknas av den väldiga klippväggen som är ca 700 m hög och är den mest distinkta fjälltoppen i området. Leden börjar vid en skogsväg vid dammen och stigningen uppför görs i ravinen till höger om klippväggen. Det går stadigt uppför och på några ställen är det lite brantare. Väl uppe efter etapp ett har vi utsikt över Borga och Lillfjället. Här kan man välja att stanna på denna platå eller att fortsätta uppåt och vandra mot toppen av Borgahällan för att uppleva den fantastiska utsikten.

Storviken/ Våarmoevaartoe, ca 15 km, höjdskillnad ca 310 m
Vi börjar med att bestiga fjället mot Storviken. Vi når kalfjället och vandrar sedan i ca 5 km längs gamla stenrösen över Våarmoevaartoe i riktning mot Lillfjället. Vi får uppleva fantastiskt vackra vyer med Borgahällan och Borgasjön på ena sidan och Klöverfjället och Korpån som ringlar sig fram i dalen på den andra sidan.

Klöverfjället, ca 20 km, höjdskillnad ca 660 m
Idag får vi en fantastisk upplevelse i renarnas land. Vi vandrar upp för den sk vinterleden på Klöverfjället, eller Tjáellie, 1 303 möh. Vi bestiger och rundar toppen för att sedan vandra ner längs sommarleden.

Bra att känna till

För att undvika skador är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor som går upp över vristerna, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. När man går utför ”tajtar” man åt sina kängor lite extra, på så sätt minskas påfrestningen på tårna.

Vädret är s k ”fjällväder” dvs varierat. Regnigt, blåsigt, soligt, mulet under en och samma dag. Nedanför trädgränsen finns blöta myrar, det är torrare uppe på kalfjället.

Kläder enligt ”lager på lager-principen”, dvs underställ, fleecetröja, vind/regnjacka. Bra regnkläder och vandringskängor som går över fotknölarna (har man två par kan man med fördel ha på sig de ena paret och stoppa de andra i bagaget). Mössa och vantar behövs.
Det är inte kallt inne i skogen, så där behövs myggmedel. Det kan vara gott om mygg. På kalfjället är det myggfritt om det blåser, vilket det brukar göra. 

Svamptema

Denna vecka har vi speciellt svamptema. Det innebär att någon eller några dagar kommer vi anpassa turerna för de som vill, så man hinner plocka svamp. Det kan vara bra att ha med sig en svampkniv och borste för att rensa när ni kommer tillbaka från vandringen.

Att vandra i grupp

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är vår vandringsguide ansvarig för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

Vandringsguiden har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om man inte har den obligatoriska utrustningen, d v s vandringskängor och regnkläder (regnjacka och byxor) och om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.