Camino de Santiago 15-24/9 2022 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa!

Camino de Santiago 15-24/9 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar kan ske med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Spaniens officiella kanaler, t ex: https://travelsafe.spain.info/en/
Tyskland för transit: https://www.germany.travel/en/information-on-coronavirus.html

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.  https://www.lufthansa.com/ge/en/online-check-in

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa!

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

Lufthansa har som krav att man bär munskydd på hela flygresan till och från Tyskland. Ni kan läsa mer på Lufthansas hemsida: https://www.lufthansa.com/am/en/faq-hygiene

BAGAGE

Ni får ha med er 1 väska max 23 kg incheckat bagage per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax och vandringsstavar i det bagage som du checkar in.

Vi rekommenderar att man har sina vandringskängor antingen på sig, eller i handbagaget på flyget. Ta även ett ombyte och det nödvändigaste för vandring i handbagaget så att ni klarar er ifall bagaget mot förmodan skulle bli försenat till destinationen.

MAT OMBORD

Vi rekommenderar er att äta lunch på Arlanda (eller köpa med något) på utresan, då det på dessa flygningar endast finns dryck och lättare mat/snacks att köpa ombord. Bytestiden i Frankfurt är kort på utresan, och där finns ingen tid att äta.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till bagageutlämning/Bagage Claim för att komma till ankomsthallen och hämta ditt incheckade bagage. Vår guide möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

Har ni problem att hitta ring er guide Alfonso - tel +34 637 418 951

Transfern till ert första hotell tar ca 2 timmar. 

INRESA SPANIEN

Den 2 juni hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige. 

Transit i Tyskland

Inte heller Tyskland kräver i dagsläget Covid-bevis för inresa eller genomresa.

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESTRIKTIONER I SPANIEN

Spanien har inget krav på covidbevis för inresa i landet, men fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

MUNSKYDD 

Munskydd är obligatoriskt om man ska åka tåg eller lokalbuss i Spanien. Munskydd krävs vid besök på apotek och vårdcentraler. Eftersom alla planerade busstransporter under resan görs med privata bussar gäller inte krav på munskydd, men vi rekommenderar det ändå, för er egen säkerhet. 

Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri.

PASS
Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

BOENDE

15-16/9
Hotel Altamira
C. Canton 1 Bajo 39330 Santillana del Mar (Cantabria)
+34 942 818 025
16-18/9
Gran Hotel de Sella
C. Ricardo Cangas 17, Ribadesella (Asturias)
+34 985 860 150
18-19/9
Hotel de la Reconquista
Calle de Gil de Jaz, 16 Oviedo (Asturias)
+34 985 241 100
19-20/9
Casa Sueño
C. Ondinas, 19, 33860 Salas (Asturias)
+34 673 914 308
20-21/9
O Piñeiral
Km 3,9 Carretera de A Fonsagrada a Lugo 27100 A Fonsagrada (Galicia)
+34 982 340 350 / 606 165 752
21-23/9
Casa Roán
Adress: Lugar de Sestelo Nº4, 27215 Lodoso (Monterroso), Lugo, Spanien
+34 982 19 49 89
23-24/9
Carris Casa de la Troya
Rúa da Acibechería 14, 15704 Santiago de Compostela (Galicia)
+34 981 555 879

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Alfonso Núñez- tel +34 637 418 951 (Enbart engelsktalande färdledare på denna resa)
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande: Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Utrustningslista / krav:
- Vandringskängor med räfflad sula och som går minst till fotknölarna.
- Regnkläder
- Vattenflaska
- Dagryggsäck för vandringar (ca 30 liter)

Rekommenderas:
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Termos
- Badkläder + handduk (Om du vill ta ett dopp utmed vandringen)
- Bra humör :)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Om vandringen

Nivån på vandringsresan klassas som medelsvår, mest på grund av de långa dagsetapperna. Någon av etapperna som vi har valt ligger på nästan 30 kilometer, andra dagar tar vi det lite lugnare och kommer att gå runt en mil. I snitt ligger etapperna på ungefär två mil om dagen. För det mesta är det relativt lättvandrat, men det är givetvis utmaningen i sin helhet som kan anses som krävande. Tempot vi håller är lugnt med pauser. Vi vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempon inom gruppen. Vid minst två tillfälle om dagen sammanstrålar vi med vår följebuss för vila, klädbyte och vattenpåfyllning. Känner man att man vill avbryta dagens vandring är det bara att fortsätta med bussen istället. Vi har ingen vilodag i programmet men det går givetvis bra att välja själv att hoppa över en eller flera vandringsdagar.

En vanlig dag på El Camino
Vi börjar morgonen men en god spansk frukost och laddar inför en lång dag på Caminon. Vi gör oss klara för dagens etapp, lämnar byn bakom oss och kommer så småningom ut i den orörda naturen. Underlaget skiftar mycket under vandringen. I anslutning till de små byarna som vi passerar kan underlaget vara asfalt eller kullersten, men i övrigt är det allt från breda grusvägar till smala naturstigar. Vi stannar till vid ett flertal tillfällen för att pausa. Det kan vara vid en trevlig utsiktspunkt för att fotografera eller vid något litet kapell eller kloster som lokalguiden vill berätta om. Efter ett par timmar tar vi en längre vila för en bit frukt eller nötter. Har vi tur kanske vi passerar någon bybar för att dricka en kopp kaffe.

Vandringen fortsätter i maklig takt. Ibland stöter vi på andra vandrare, kanske det handlar om pilgrimer som går hela vägen till Santiago. Vi hälsar de vi möter med ”Buen Camino”. Snart börjar vi bli hungriga och det är dags för lunch och vila. Lunch ingår varje dag. Är vi vid havet så kanske vi kombinera lunchpausen med ett dopp i Atlanten. När alla är redo är det dags att fortsätta, eftersom vi har ett par timmar kvar till dagens mål. Vid ankomst hit väntar vår buss och vi åker den korta sträckan till nattens hotell, där våra resväskor väntar. Efter incheckning blir det tid för avkoppling och kanske en titt i byn. Guiden presenterar morgondagens etapp och berättar mer om regionen som vi befinner oss i. Vi avslutar dagen med en härlig middag på en lokal restaurang eller på hotellet.

Preliminärt dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och kan komma att ändras pga väder eller annat.


Dag 1

Vi ankommer till Bilbaos flygplats och färdas med privat buss direkt till mysiga Santillana del Mar, en resa på cirka två timmar. Vi checkar in på hotellet och äter vår första gemensamma middag.

Dag 2 - ca. 17 km

Efter frukost börjar vi första vandringen längs pilgrimsleden mot Santiago. De första dagarna följer vi Camino del Norte, förgreningen som följer den vackra Atlantkusten. Vi går i ett grönt böljande landskap, havsbrisen blåser in från vår högra sida, medan bergskedjan Picos de Europa stoltserar på vår vänstra sida. Målet för dagen är lilla staden Comillas, känt bland spanjorer för sitt berömda universitet. Vi passerar ett flertal små medeltida byar och breda fina sandstränder. Vandringsunderlaget för dagen är en blandning av stigar, grusvägar och en och en annan sträcka på mindre asfaltvägar. I slutet på vandringen har vi kommit lite drygt två mil närmare målet, Santiago de Compostela. Nöjda och förväntansfulla kliver vi på vår buss som kör oss till resans andra hotell Gran Hotel del Sella, där vi kommer att bo två nätter. På kvällen njuter av en välförtjänt middag.

Dag 3 - ca. 20 km

Dagen börjar med en kort bussfärd till startpunkten Llanes. Härifrån vandrar vi längs kusten västerut tillbaka till mot Ribadesella. Dagens etapp är också idag präglad av närheten till havet. Vi passerar flera små samhällen där byborna är vana vid att se vandrare. De gör ingen större notis av detta utan deras fokus är lantbruket och här kan man få känslan av att vi är tillbaka på tidigt 1900-tal. Under dagens vandring är det några sträckor som går på asfalt, men det är knappt någon trafik att tala om. Etappen erbjuder väldigt lite höjdvariation då vi följer kusten och vi passar på att vandra lite längre idag – totalt blir det nästan tre mil. Denna kväll ges tillfälle att på egen hand utforska byns restauranger, som finns i olika prisklasser. Din guide ger dig gärna tips.

Dag 4 ca. 15 km

Idag blir sista dagen på Camino del Norte. Bagaget färdas vidare till kvällens hotell och vi går bara med våra dagryggsäckar. Under dagens vandring på två mil njuter vi av vackra utsikter över vikar och stränder, små fiskelägen och ett och annat litet kapell som påminner oss om att vi följer en av världens viktigaste pilgrimsleder. Vi fortsätter västerut och kommer nu in i hjärtat av regionen Asturias, känt för sin keltiska kultur och goda äppelcider! I slutet av etappen, vid stranden Colunga, säger vi adjö till Atlanten och färdas inåt land mot staden Oviedo där vi övernattar på ett finare spahotell. Kanske man vill boka en massage! Oviedo är en av norra Spaniens mest intressanta städer. Eftersom vi bor mitt i stan hinner vi ta en titt runt det historiska kvarteret innan vår gemensamma middag på en traditionell asturisk sidreria.

Dag 5 ca. 12 km

Idag byter vi till den s.k. Camino Primitivo som är den ursprungliga rutten till Santiago. Här upplever vi ett helt annat landskap och dagens etapp är betydligt mer kuperad än de första dagarna. Vi stiger närmare fyrahundra höjdmeter men går totalt bara 12 kilometer. Vi startar från det viktiga klostret Cornellana och ansluter till den medeltida staden Salas. Båda dessa har spelat en viktig roll i historien vilket våra guider berättar mer om. 

Dag 6 ca. 16 km

Vi fortsätter västerut och idag kommer vi upp på hög höjd. Området vi upplever idag har alltid varit en av de mesta utmanande delarna av pilgrimsleden och vi förstår att medeltidens pilgrimer lätt kroknade här. Vi som är utvilade och vandrar med moderna kängor och utrustning får istället möjlighet att njuta av de vackra vyerna. Vi går en variant som kallas för Ruta de los Hospitales och som namnet avslöjar fanns här flera små sjukstugor för slitna pilgrimer. Kontrasten mot kustvandringarna är stor. Vi går mest i vildare terräng och passerar få byar och bilvägar. I slutet av etappen färdas vi till Fonsagrada i regionen Galicien. Kvällens middag intar vi på hotellets restaurang.

Dag 7 ca. 10 km

Efter gårdagens utmaning blir det skönt med en kort och avslappnad etapp idag. Nu att vi kommit in i sista regionen Galicien märker vi att arkitekturen, naturen och till och med språket förändrats. Idag vandrar vi en kort etapp på cirka en mil på förmiddagen. Sedan färdas vi vidare till magiska Lugo. Staden ligger på UNESCOS världsarvslista, med hjälp av en duktig lokalguide får vi lära oss mer om stadsmuren och den historiska centrum. Vi äter en gemensam lunch på tapas restaurang (ingår) innan bussen kör oss vidare till vårt näst sista hotell.

Dag 8 ca. 27 km

Vi ansluter nu till klassiska Camino Francés, den mest populära av Caminons förgreningar. Pilgrimstrafiken ökar, vi stöter på vandrare som började sitt äventyr för flera veckor sen. Det är en härlig känsla att ha utmanat sig själv och vi njuter av denna långa men lättvandrade etapp. Återigen passerar vi flera små byar, kyrkor, romerska broar och annat av intresse. Vi lär oss en hel del om Galiciens kultur och historia under dessa 27 kilometer mellan Arzúa och Labacolla.

Dag 9 ca. 10 km

Endast en mil kvar till målet! Sista etappen fortsätter, från gårdagens mål Labacolla, hela vägen till katedralen i Santiago de Compostela. Då vi vandrar in till en relativt stor stad är inte rutten den vackraste. Det handlar dock om att avsluta vår resa och nå målet, tillsammans med hundratals pilgrimer som alla haft sin egen upplevelse av pilgrimsvandringen. För de som vill kan man besöka katedralen och vara med på pilgrimsmässan. Dessutom finns det mycket att se och göra i Santiago, med en av Spaniens vackraste stadskärnor. Vi bor mitt i staden och firar vår bedrift ikväll på någon av de trevliga restaurangerna i staden.

Dag 10

På eftermiddagen hoppar vi på den korta transfern till Santiagos flygplats för hemresa.