Camino de Santiago 20-29/4 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa!

Camino de Santiago 20-29/4 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.  https://www.lufthansa.com/ge/en/online-check-in

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 2,5 timmar innan avresan.

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er 1 väska max 23 kg incheckat bagage per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax och vandringsstavar i det bagage som du checkar in.

Vi rekommenderar att man har sina vandringskängor antingen på sig, eller i handbagaget på flyget. Ta även ett par ombyten och det nödvändigaste för vandring i handbagaget så att ni klarar er ifall bagaget mot förmodan skulle bli försenat till destinationen.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare mat/snacks att köpa ombord. 

ANKOMST/TRANSFER

Vår guide möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

Har ni problem att hitta ring er guide Alfonso - tel +34 637 418 951

Transfern till ert första hotell tar ca 2 timmar. 

COVID OCH MUNSKYDD

Den 2 juni 2022 hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige. Munskydd krävs endast på apotek och vårdcentral.

PASS
Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Alfonso Núñez +34 637 418 951 (Enbart engelsktalande färdledare på denna resa)
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

BOENDE

Natt 1
Hotel Altamira
C. Canton 1 Bajo 39330 Santillana del Mar (Cantabria)
+34 942 818 025
Natt 2 + 3
Gran Hotel de Sella
C. Ricardo Cangas 17, Ribadesella (Asturias)
+34 985 860 150
Natt 4
Hotel de la Reconquista
Calle de Gil de Jaz, 16 Oviedo (Asturias)
+34 985 241 100
Natt 5
Casa Sueño
C. Ondinas, 19, 33860 Salas (Asturias)
+34 673 914 308
Natt 6
Mercure Hotel Lugo Centro
Rúa Marina Española, 29, 27002 Lugo (Galicien) 
+34 982 83 10 80
Natt 7 + 8
Pazo de Santa Maria,
O Pazo, S/N, 15810 Arzúa, A Coruña (Galicien)
+34 981 50 07 02
Natt 9
Carris Casa de la Troya
Rúa da Acibechería 14, 15704 Santiago de Compostela (Galicia)
+34 981 555 879

MÅLTIDER

Hotellfrukost ingår varje dag. Lunchmatsäck ingår 8 dagar. Gruppmiddag, antigen på hotell eller närliggande restaurang ingår 6 kvällar. 

OM VANDRING

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

På denna resa kommer vi att ha en vandringsgrupp. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs gärna mer om hur det är att vandra med Go Active Travel här: 
Vandringsinformation  

UTRUSTNINGSLISTA

 • Vandringskängor (obligatoriskt)
 • Regnkläder (obligatoriskt)
 • Vandringsstavar (rekommenderas). (Obs att man inte får ta vandringsstavar som handbagage då de räknas som spetsiga föremål. De ska därför vara hopfällbara/teleskop så att de går att packa ner i bagaget.)
 • Solhatt eller keps
 • Badkläder
 • Underställströja som andas
 • Shorts eller tunna byxor
 • En dagryggsäck
 • Vattenflaska
 • Vätskeersättning
 • Solglasögon och solskyddsmedel
 • Plåster, skavsårsplåster (typ Compeed)
 • Sittunderlag
 • Har du en kikare eller kamera, tag gärna med den
 • Vantar och mössa

Om programmet

Nivån på vandringsresan klassas som medelsvår, mest på grund av de långa dagsetapperna. Någon av etapperna som vi har valt ligger på nästan 25 kilometer, andra dagar tar vi det lite lugnare och kommer att gå runt en mil. I snitt ligger etapperna på ungefär två mil om dagen. För det mesta är det relativt lättvandrat, men det är givetvis utmaningen i sin helhet som kan anses som krävande. Tempot vi håller är lugnt med pauser. Vi vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempon inom gruppen. Vid minst två tillfälle om dagen sammanstrålar vi med vår följebuss för vila, klädbyte och vattenpåfyllning (undantag dag 6). Känner man att man vill avbryta dagens vandring är det bara att fortsätta med bussen istället. Vandringsunderlaget är en blandning av stigar, grusvägar och en och en annan sträcka på mindre asfaltvägar.

Preliminärt dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och kan komma att ändras pga väder eller annat.


Dag 1

Vi ankommer till Bilbaos flygplats och färdas med privat buss direkt till mysiga Santillana del Mar, en resa på cirka två timmar. Vi checkar in på hotellet och äter vår första gemensamma middag.

Dag 2 - ca. 22 km

Efter frukost börjar vi första vandringen längs pilgrimsleden mot Santiago. De första dagarna följer vi Camino del Norte, förgreningen som följer den vackra Atlantkusten. Vi går i ett grönt böljande landskap, havsbrisen blåser in från vår högra sida, medan bergskedjan Picos de Europa stoltserar på vår vänstra sida. Målet för dagen är lilla staden Comillas, känt bland spanjorer för sitt berömda universitet. Vi passerar ett flertal små medeltida byar och breda fina sandstränder. Vandringsunderlaget för dagen är en blandning av stigar, grusvägar och en och en annan sträcka på mindre asfaltvägar. I slutet på vandringen har vi kommit lite drygt två mil närmare målet, Santiago de Compostela. Nöjda och förväntansfulla kliver vi på vår buss som kör oss till resans andra hotell Gran Hotel del Sella, där vi kommer att bo två nätter. På kvällen njuter av en välförtjänt middag.

Dag 3 - ca. 20 km

Dagen börjar med en kort bussfärd till startpunkten Llanes. Härifrån vandrar vi längs kusten västerut tillbaka till mot Ribadesella. Dagens etapp är också idag präglad av närheten till havet. Vi passerar flera små samhällen där byborna är vana vid att se vandrare. De gör ingen större notis av detta utan deras fokus är lantbruket och här kan man få känslan av att vi är tillbaka på tidigt 1900-tal. Under dagens vandring är det några sträckor som går på asfalt, men det är knappt någon trafik att tala om. Etappen erbjuder väldigt lite höjdvariation då vi följer kusten. Denna kväll ges tillfälle att på egen hand utforska byns restauranger, som finns i olika prisklasser. Din guide ger dig gärna tips.

Dag 4 ca. 17 km

Idag blir sista dagen på Camino del Norte. Bagaget färdas vidare till kvällens hotell och vi går bara med våra dagryggsäckar. Under dagens vandring på två mil njuter vi av vackra utsikter över vikar och stränder, små fiskelägen och ett och annat litet kapell som påminner oss om att vi följer en av världens viktigaste pilgrimsleder. Vi fortsätter västerut och kommer nu in i hjärtat av regionen Asturias, känt för sin keltiska kultur och goda äppelcider! I slutet av etappen, vid stranden Colunga, säger vi adjö till Atlanten och färdas inåt land mot staden Oviedo där vi övernattar på ett klassikt hotell. Oviedo är en av norra Spaniens mest intressanta städer. Eftersom vi bor mitt i stan hinner vi ta en titt runt det historiska kvarteret innan vår gemensamma middag på en traditionell asturisk sidreria.

Dag 5 ca. 12 km

Idag byter vi till den s.k. Camino Primitivo som är den ursprungliga rutten till Santiago. Här upplever vi ett helt annat landskap och dagens etapp är betydligt mer kuperad än de första dagarna. Vi stiger närmare fyrahundra höjdmeter men går totalt bara 12 kilometer. Vi startar från det viktiga klostret Cornellana och ansluter till den medeltida staden Salas. Båda dessa har spelat en viktig roll i historien vilket vår guide berättar mer om. Vi ankommer till fots till vårt nästa boende, BnB Casa Sueño - vilket kan översättas till Drömhuset. Gruppmiddag ikväll.

Dag 6 ca. 16 km

Vi fortsätter västerut och idag kommer vi upp på hög höjd. Området vi upplever idag har alltid varit en av de mesta utmanande delarna av pilgrimsleden och vi förstår att medeltidens pilgrimer lätt kroknade här. Vi som är utvilade och vandrar med moderna kängor och utrustning får istället möjlighet att njuta av de vackra vyerna. Vi går en variant som kallas för Ruta de los Hospitales och som namnet avslöjar fanns här flera små sjukstugor för slitna pilgrimer. Kontrasten mot kustvandringarna är stor. Vi går mest i vildare terräng och passerar få byar och bilvägar. Idag blir enda dagen vi inte kan mötas upp av bussen under vandringen. Packa allt du behöver för dagen i din ryggsäck, guiden ger mer info om detta kvällen innan. I slutet av etappen färdas vi till Lugo i regionen Galicien, en ganska lång bussresa på 2,5 timmar, anledningen är att det finns ytterst få hotell häruppe i bergen. Kvällens middag på egen hand. Passa på att utforska Lugos enastående tapasrestauranger.

Dag 7 ca. stadsvandring

Efter gårdagens utmaning blir det skönt med en avslappnad dag idag. Nu att vi kommit in i sista regionen Galicien märker vi att arkitekturen, naturen och till och med språket förändrats. Vi tar en lugn start till dagen och utforskar intressanta Lugo som ligger på UNESCOS världsarvslista, och med hjälp av en duktig lokalguide får vi lära oss mer om stadsmuren och den historiska centrum. Mot eftermiddagen bussen kör oss vidare till vårt näst sista hotell. Efter incheckning äter vi tillsammans på hotellets rustika restaurang.

Dag 8 ca. 23 km

Vi ansluter nu till klassiska Camino Francés, den mest populära av Caminons förgreningar. Pilgrimstrafiken ökar, vi stöter på vandrare som började sitt äventyr för flera veckor sen. Det är en härlig känsla att ha utmanat sig själv och vi njuter av denna långa men lättvandrade etapp. Återigen passerar vi flera små byar, kyrkor, romerska broar och annat av intresse. Vi lär oss en hel del om Galiciens kultur och historia under dessa 23 kilometer mellan Arzúa och Amenal.

Dag 9 ca. 10 km

Endast en mil kvar till målet! Sista etappen tar oss från Labacolla hela vägen till den mäktiga katedralen i Santiago de Compostela. Det kan vara bra att veta att eftersom vi vandrar in till en relativt stor stad är inte rutten den vackraste. Stämningen däremot, det är något att minnas! Det handlar om att avsluta vår resa och nå målet, tillsammans med hundratals pilgrimer som alla haft sin egen upplevelse av pilgrimsvandringen. För de som vill kan man besöka katedralen och vara med på pilgrimsmässan (om allt går enligt plan). Dessutom finns det mycket att se och göra i Santiago, med en av Spaniens vackraste stadskärnor. Vi bor mitt i staden och firar vår bedrift ikväll på någon av de trevliga restaurangerna i staden med en avskedsmiddag.

Dag 10

På eftermiddagen hoppar vi på den korta transfern till Santiagos flygplats för hemresa.