Cinque Terre Vandring singelresa 7-14/4 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Cinque Terre Vandring singelresa 7-14/4 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan (incheckning öppnar ca 2 timmar innan avgång). Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Agneta möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs:

 • Covidbevis (kallas i Italien för Green Pass) 
 • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form). Ha detta klart innan incheckning på Arlanda (se detaljer nedan). 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

Covidbevis/Green Pass

Certifikatets giltighetstid för inresa i Italien från utlandet är 9 månader efter slutförd vaccinationscykel (andra dosen).
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum. 
Här hämtar du ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran. Se till att detta är klart innan ni kommer till flygplatsen.

COVID-BEVIS I ITALIEN

Efter andra dosen är certifikatet (Super Green Pass, som krävs t ex för restaurangbesök) giltigt direkt efter vaccinering och 6 månader framåt.
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum.

Giltigt "Super Green Pass" ska kunna uppvisas för att:

 • övernatta på hotell;
 • besöka restauranger, barer eller liknade (även utomhus);
 • resa med tåg och bussar (här krävs även munskydd av typ FFP2);
 • besöka muséer 

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Allmänt angående munskydd
Det planeras nya uppdateringar kring regler om munskydd från 1 april, men som det ser ut just nu är munskydd obligatoriskt på flyget, på transporter och i publika lokaler men inte utomhus. Vilken typ av munskydd som krävs har vi fått lite olika information om, men vi ber er att ta med  både ”vanliga” lite tunnare masker (kirurgmasker) och även 1-2 st av den lite tjockare typen (FFP2). Fråga på apoteket om ni är osäkra på de olika typerna av munskydd. Vänligen observera att detta kan uppdateras innan avresa eller under resans gång.

 • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

 • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

 • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/utskrivet vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Buss

 • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledaren informerar om ev ny information på plats.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel Due Mari
Adress: Vico Coro, 18, 16039 Sestri Levante GE, Italien
Telefon: +39 0185 42695

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Agneta Källestig +39 (320) 380 4142
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är en mindre grupp, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp/nivå. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Den större delen av de vandringarna vi gör i Cinque Terre anser vi vara lättvandrade. Utmaningen med vandringen är att vi ofta startar och avslutar turerna på branta stigar. Det handlar oftast om relativt korta partier men det kan kännas ansträngande. Bitvis kan underlaget också upplevas som utmanande, ibland med ojämna trappor huggna i stenen. Men vi går i lugnt tempo och tar gott om pauser så att alla känner sig bekväma. Turerna är inte särskilt långa, och vi går sällan över en mil om dagen. Samtidigt hinner vi njuta av vår omgivning och ta in den magiska atmosfär som Cinque Terre bjuder oss på. Resan passar både dig som är van vandrare såväl som nybörjare med en viss grundkondition, god balans och klarar av att gå i ojämna trappor. Vandringsstavar rekommenderas varmt.
Man tar sig smidigt runt i området med tåg och når lätt vandringarna både i Cinque Terre och övriga orter.
Lokala förhållanden påverkar vilka vandringssträckor som färdledaren väljer och det föreslagna programmet kan därför ändras från en vecka till en annan.

Preliminärt dagsprogram
Dag 1 (Middag)

Vi landar med vårt direktflyg i Milano och åker raka vägen till Sestri Levante och vårt hotell. Efter vi checkat in på Hotel Due Mari har vi resten av eftermiddagen för att ta en titt på den trevliga orten Sestri Levante.


Dag 2 (Middag)

Vi startar vår första vandringsdag direkt från hotellet efter att vi njutit av en härlig hotellfrukost. Vi vandrar sedan längs med kusten söderut mot Riva Trigoso. Leden börjar lite brant uppför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Sestri och omgivningar. Vandringen följer en av de mindre kända lederna i området eftersom vi är en bit utanför nationalparken Cinque Terre. Denna dag får vi ett första intrycket av Liguriens natur och landskap. Längs vägen stannar vi till och äter vår medhavda matsäck som vi fått tid att inhandla på morgonen i byn. Inga tågresor idag och det innebär att vi är tillbaka i Sestri god för avslappning och utforskning på egen hand innan middagen.


Dag 3 (Picknicklunch)

Denna dag tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Eftersom tågstationen ligger vid havsnivån blir dagens första utmaning att ta sig upp till byn. Sedan fortsätter vi på en led upp till lilla samhället Porciano, trehundra meter över havet. Härifrån går vår vandring på planare mark då vi vandrar på världens kanske vackraste vinterrasser. Så småningom når vi Volastra där vi äter en picknicklunch bestående av några av regionens goda delikatesser. Häruppe upplever vi de bästa utsikterna i hela området. Sedan är det dags att ta sig ner tills havsnivån igen. Vandringsleden viker av ner till den lilla byn Manarola. Här väntar ännu en charmig liten fiskehamn, en mysig huvudgata, smala gränder och en del småaffärer. Efter en titt på byn och kanske en glass, avslutar vi sedan dagen med ungefär trettio minuters tågresa tillbaka till hotellet.

Dag 4 (Middag)

Idag vandrar vi i nationalparken Cinque Terre. Vi startar med den korta tågresan från Sestri till Monterosso, som är den största av de fem små byarna i Cinque Terre. Byn består av en ny och en gammal del och vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, affärer och restauranger innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den populära leden Sentiero Azzuro till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlat vin, citroner och oliver i över tusen år. En av de vackraste och mest klassiska vyerna av Cinque Terre och byn Vernazza, får vi strax innan vi når byn.
Väl framme i Vernazza njuter vi av den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre, kanske i hela Italien. En labyrint av pastellfärgade hus och smala gränder sträcker sig uppför klippkanten. Här stannar vi för att inta en härlig lunch. Antigen på någon av trattoriorna eller varför inte en fylld foccacia från någon av barerna. Vi fortsätter med tåget till byn Riomaggiore. En rundtur för att upptäcka " La via dell`amore. Därefter tillbaka till Sestri.

Dag 5 – Ledig dag (Pestokurs)

Som vanligt med Go Active Travel tar vi en vilodag mitt i veckan.
Önskar man åka på utflykt kan man ta tåget till Genova, Cristopher Columbus födelsestad. Det är cirka en timmes tågtur och en utflykt till Genova rekommenderas varmt av vår färdledare Agneta. Har man bra med tid så kan vi också rekommendera båtturen till den gamla örlogsbasen Porto Venere, där båtturen passerar samtliga av de fem byar från havet. De färgglada byarna ligger fastklamrade på de branta klippor och vyerna från båten är en fantastisk upplevelse. Porto Venere med sina befästningar mot havet och smala gator byggdes till skydd för staden La Spezia och har ofta blivit beundrad av artister och poeter. Båten avgår från Levanto (alternativt Monterosso) som man når med en kort tågresa från hotellet. Er färdledare kan också ge er fler alternativ på aktiviteter för denna dag.

På kvällen kommer hotellet ha en liten ”kurs” hur man gör den omtyckta röra pesto. Pesto, (av italienska pestare som betyder stöta), även Pesto alla Genovese (pesto från Genua) är en röra med ursprung i norra Italien. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i mortel och ingredienserna är traditionellt riven parmesanost, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja. 


Dag 6

Levanto – Punta Mesco - Monterosso
Vi tar tåget till Levanto och vi startar vår vandring i den historiska delen av staden. Vi vandrar längs strandpromenaden och vi fortsätter sedan uppför genom ett område med villor, trädgårdar och olivlundar. Häruppe får vi en härlig utsikt över havet. Mestadels har vi utsikt över havet under dagens vandring men vi passerar också genom skog med stenek och inslag av medelhavsmacchian med myrten, trädljung och Aleppotall. En del trappor under vandringen, som brukligt när man vandrar i Cinque Terre. Vi når dagens högsta punkt Cresta St Antonio (325 möh) med otrolig utsikt över det liguriska havet. Här äter vi vår medhavda picknick medan vi njuter av utsikten. Nu bär det nedför mot Punta Mesco och vi får ett panorama över hela Cinque Terre ända till ön Tino i syd. Här finner vi också ruinerna av St Antonio kyrkan - från XIII seklet och en gammal fyr. Strax innan vi når Monterosso, dagens mål, passerar vi Statua del Gigante”, en 14 meter hög staty från 1910 föreställande Neptun. Eventuellt ges lite tid i Monterosso innan vi tar tåget tillbaka. (Cirka 6,5 km och effektiv vandring cirka 3 timmar).


Dag 7 (Middag)

Detta är en vandringsdag då du också får uppleva ett varierande och mycket vackert landskap på Portofinohalvön. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och härifrån startar vår vandring till den vackra och berömda kustbyn. Portofino är en charmig gammal fiskeby med fantastiskt läge på den italienska Rivieran, ca 30 km väster om Sestri Levante. Den pittoreska hamnen, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och restauranger. Byn blev känd på 60-talet och har genom åren haft många prominenta gäster. Efter vandringen så finns det tid att strosa runt i Portofino och känna av lite av den Dolce Vita atmosfär man upplever här. Man kan också promenera ut till udden förbi Castello Brown. Efter lunch får vi tillfälle att se Portofino och kusten från havet, då vi tar en härlig tur med taxibåtar till Santa Margherita Ligure där vi stiger på tåget tillbaka till Sestri.


Dag 8

Dags att säga “arrivederci”. Efter frukost kliver vi på vår buss för transfern till Milanos flygplats.

Obs att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.