Costa Brava Vandringsresa 5-12/10 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Costa Brava Vandringsresa 5-12/10 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Spaniens officiella kanaler, t ex https://travelsafe.spain.info/en/).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er busschaufför möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA SPANIEN

Den 2 juni hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige och Norge. Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD 

Munskydd är obligatoriskt om man ska åka tåg eller lokalbuss i Spanien. Munskydd krävs vid besök på apotek och vårdcentraler. Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Hotel Trias
Passeig del Mar, s/n,
17230 Palamós, Girona,
Spanien

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Nina Hoogland: +34 666 630 040
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1,5 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Vandringsprogram

Costa Brava & Katalonien

Katalonien är en autonom region med 7,6 miljoner invånare i nordöstra Spanien. Katalonien gränsar i väster till Aragonien och i söder till Valencia. Norr om landsgränsen ligger det franska Katalonien (Roussillon) och Andorra. Området domineras ekonomiskt av Barcelona, Spaniens näst största stad och mittpunkten i en starkt urbaniserad region. Katalonien är ett centrum för det katalanska språket, som under medeltiden dominerade inom större delen av kungariket Aragonien och numera är spritt inom de "katalanska länderna". Från 1979 fram till hösten 2017 åtnjöt Katalonien självstyre under en egen regering, Generalitat de Catalunya. Självstyret hävdes i slutet av oktober 2017 av regeringen i Madrid sedan Katalonien utropat självständighet.

 

Costa Brava utgörs av nordöstra Kataloniens kusttrakter, från Blanes norr om Barcelona upp till den franska gränsen. Costa betyder kust, medan Brava kan översättas till klippig eller kuperad (bokstavligen: vild). Naturen, klimatet och traktens historia skapar den mycket attraktiva miljön, där vattnets blå och gröna toner samspelar med den frodiga grönskan. Trakten har en behaglig medeltemperatur på 16 ºC, låg nederbörd och 2 500 soltimmar om året!

Bra att veta

  • Vädret i området är typiskt för årstiden vid Medelhavskusten. Oftast soligt men regnskurar kan förekomma. Det kan kännas kyligt på morgonen och kvällen. Samtidigt, vid klart väder, värmer solen ordentligt. Lager på lager gäller här.
  • För att undvika skadorrekommenderar vi att alla deltagare skall ha vandringskängor som går upp över vristerna, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna.
  • Vid varmt väder kan vätskebrist uppstå och orsaka trötthet och huvudvärk. Detta kan man motverka genom att regelbundet dricka vatten, minst 1 – 1½ liter under en dagsvandring.
  • Vi träffas varje kväll innan middag för detaljerad genomgång av nästa dags aktiviteter.
  • För att kunna göra så vackra och intressanta vandringar som möjligt har vi valt att vandra över ett ganska stort område och därför kommer busstransporterna att variera mellan 20 minuter och upp till drygt en timme.
  • Vissa dagar kan man välja att äta lunch på lokala barer eller restauranger. Oftast är maten mycket prisvärd och genuin. Andra dagar kan man inhandla matsäck eller picknick. Färdledaren kommer att tipsa var och när man bör handla.

Dag 1           Arlanda – Barcelona – Palamós

Ankomst till Barcelonas flygplats. Det tar ca. 2 timmar till hotellet med vår privatbuss. Efter incheckning kommer färdledaren att guida en kortare stadsvandring i Palmós som blir vår bas för veckan. På kvällen äter vi vår första gruppmiddag på hotellets restaurang.

Dag 2           Banyolessjön

Efter en lugn frukost hämtas vi av vår privat buss för transfer till Banyoles några mil inåt landet. Här finns en vacker sjö med byn Banyoles på ena sidan och en mjuk böljande naturlandskap på andra sidan. Vår första vandring går mest på plan mark och blir en bra uppvärmning inför resten av veckan.

Dag 3         Utflykt till Dalímuséet

Idag blir det utflykt till Figueres för ett guidat besök på det fascinerande Dalímuséet. På kvällen blir det en tapas-runda i Palamós.

Dag 4        Llafranc och Cap Roig 

En kort bussresa tar oss till fiskebyn Llafranc, i en av de vackraste delarna av Costa Brava. Här börjar vi vår kustvandring förbi ett flertal små vikar och fiskesamhällen, hela vägen tillbaka till Palamós. Halvvägs besöker vi den berömda botaniska trädgården Cap Roig. Därefter väljer man om man vill följa stigen i ett allt vildare landskap, delvis längs stranden, alternativt om man föredrar det betydligt lättare grusvägen genom den vackra pinjeskogen.

Dag 5        Fitorskogen

Idag utforskar vi naturreservatet Fitorskogen, någon kilometer bort från Palamós. Efter ett par timmars vandring kommer vi till bondgården Mas Plaja, där vi lär oss mer om lokala lantbrukstraditioner. Här äter vi en lätt lunch och får provsmaka några av områdets typiska produkter. Efter Mas Plaja fortsätter vår vandring i naturreservatet.  

Dag 6         Tamaríu

Idag är vi tillbaka vid den vilda kusten och går sträckan norr om fyren San Sebastiá. Vi börjar dagen högt ovanför havet och följer delar av vandringsleden som har sin start i Gibraltar och oavbrutet följer hela Spaniens Medelhavskust. Vi passerar ett flertal vackra små vikar och kommer till byn Tamaríu och dess fina sandstrand. Efter lunch fortsätter vi turen längre inåt land, och kommer så småningom tillbaka till startpunkten. 

Dag 7           Begur och Sa Riera 

Ytterligare en vandring längs Costa Bravas magiska kust. Efter en titt i medeltidsbyn Begur, med vyer hela vägen till Pyrenéerna, följer vi delar av El Camino de Ronda mot Sa Riera och Platja de Pals. Har vi tur med vädret så kan man avsluta vandringen här med ett dopp i Medelhavet innan hemresan.

Dag 8           Palamós – Barcelona – Arlanda

Dags för farväl och hemresan.

Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller oförutsedda händelser.