Gran Canaria Vandringsresa 15-22/1 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa!

Gran Canaria Vandringsresa 15-22/1 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt preliminärt program. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget!   

Vi försöker att hålla Covid-informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Spaniens officiella kanaler, t ex https://travelsafe.spain.info/en/).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande (för er som bokat flyg med oss). Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...etc)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn, inklusive vandringsutrustning, i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare mat/snacks att köpa ombord. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Nina möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

Transfern till ert hotell tar ca 1 timme.

INRESA SPANIEN

Den 2 juni hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige och Danmark. Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD 

Munskydd är obligatoriskt om man ska åka tåg eller lokalbuss i Spanien. Munskydd krävs vid besök på apotek och vårdcentraler. Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

BOENDE

Parador Cruz de Tejeda
Adress: Cruz de Tejeda s/n, 35328 Tejeda, Las Palmas, Spanien
Telefon: +34 928 01 25 00

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Nina Hoogland, tel +34 666 630 040, samt Björn Westin tel +34 615 93 25 89. Nina är den som kommer att möta er på flygplatsen.
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa, om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande: Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Utrustningslista / krav:
- Vandringskängor med räfflad sula och som går minst till fotknölarna.
- Regnkläder
- Vattenflaska
- Dagryggsäck för vandringar (ca 30 liter)

Rekommenderas:
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Termos
- Bra humör :)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Preliminärt program

Turerna beskrivna nedan är exempel på några av de många leder vi använder. Alla leder ingår i ett nätverk av drygt 800 km vandringsleder som täcker Gran Canaria. Vi kommer under vandringsresan att välja ut de bästa och lämpligaste lederna för dagen och årstiden.

Dag 1 Ankomst

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda där vi efter incheckning kan njuta av en härlig middag i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

Dag 2 Artenara

Vi börjar vår vandring genom att följa bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot tallskogen stannar vi för att uppleva väderfenomenet “mar de nubes”, ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden ringlar sig utefter kammen av en av Gran Canarias största calderas (slocknad vulkankrater) och tar oss  genom ett fantastiskt skogslandskap ner mot byn Artenara, hela tiden med otrolig utsikt.

Lunchen intar vi som vanligt på en fin utsiktspunkt och efter den vandrar vi ner till Artenara där vi har möjlighet att besöka det lilla grottkapellet, grotthus-muséet och ta en kaffe på en trevlig terrass. Efter detta lilla stopp kan man välja mellan transport tillbaka till hotellet eller att vandra tillbaka. Tillbaka tar vi en lite annan led genom skogen och kommer sen tillbaka ut på kammen som vi följer söderut.

Vandringsalternativen är 8 eller 16 km. Rundturen tar totalt ca 6 timmar och man får totalt ca 500 höjdmeter både uppför och nedför.

Dag 3 Los Picos

Toppturen. Vandringen börjar antingen i Cruz Grande där vi tar oss upp för en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön, ”El Camino de la Plata”, eller lite högre upp. Båda lederna tar oss upp mot de högsta topparna på ön och vår lunch intar vi uppe på Campanario-toppen på 1925 möh. Vi vandrar sen ner och genom skogsområdet Los Llanos de la Pez, ut på en otroligt vacker stig som följer en kam tillbaka mot Cruz de Tejeda.

Vandringsalternativen är ca 10 eller 14 km. Som mest kan man få 700 höjdmeter uppför och ca 400 nedför. Turen tar ca 4-5 tim att vandra.

Dag 4 Tejeda

Leden startar utanför hotellet och tar oss i sydostlig riktning runt och sedan ner i den fantastiska Tejedadalen och mot den lilla byn La Culata. Vi vandrar förbi pittoreska vitrappade gårdar där man fortfarande plöjer terrasserna med oxar och träplogar och där man får en känsla av att tiden har stannat upp sedan länge. I La Culata kan vi stanna för en fika och sen har man möjlighet att välja mellan två alternativ för att gå vidare mot byn Tejeda. På båda har vi fin utsikt över den västra delen av Gran Canaria och de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentayga. Väl i Tejeda har vi tid att besöka byn och sedan kan man välja mellan att ta sig tillbaka till hotellet med lokalbuss eller taxi, alternativt att vandra upp igen.

Vandringsalternativen är flera, från 10,5 km till som mest ca 16 km. Det tar ca 4-6 tim att vandra. Höjdskillnad ca 550 m, uppför och nedför, för rundturen. 

Dag 5 Ledig dag

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. Den som vill ha storstadspuls kan ta sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

Dag 6 Pajonales

Denna dag börjar vi med en kortare transport ner till El Aserrador där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales. Vi följer en vacker kam med utsikt över Las Niñas-dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi avslutar i den lilla grottbyn El Juncal, alternativt kan man fortsätta en bit in i en subtropisk dalgång, som vi kallar ”den glömda dalen”, med palmer, gamla odlingsterrasser och förvildade mandelträd och nå byn via denna lite tuffare vandring.  

Vandringsalternativen är på antingen 8 eller 14 km, med ca 700 höjdmeter uppför och 450 nedför för det längre alternativet. Total vandringstid ca 4-5 timmar. Efter att bussen återigen har hämtat oss kan vi stanna till i den lilla byn Ayacata för något varmt eller kallt att dricka. 

Dag 7 Tamadaba

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1500-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, den meterlånga skägglav som hänger i kanarietallens grenar och den stundtals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna och Atlanten.

En helt fantastisk led startar vid ett bergspass och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar! Där intar vi vår lunch och tar oss sedan ner igen.

Vandringsalternativen är 10 eller 12 km,  höjdskillnad ca 450 m. Tid ca 4-5 timmar. (Rundtur)

Dag 8 Avresa

Efter frukost ledig morgon och sedan transfer till flygplatsen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.