Välkommen på vandringsresa
Höga Kusten avresa 28.6 2021
Höga Kusten erbjuder vackra vyer med fina vandringar. Vi besöker både dess skärgård och Skuleberget & Skuleskogen under dessa dagar.
Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget!
AVRESA
Om ni inte kliver på tåget i Stockholm och inte har informerat oss detta, så meddela kontoret så snart som möjligt.
Tåget avgår från Stockholms Central 06.21, Tågnr 560 mot Sundsvall. Er färdledare har alla tågbiljetter och vi sitter alla i vagn 3.
Gruppen har tilldelats några platser bredvid varandra och sedan enstaka platser där stolen bredvid är spärrad. Er färdledare kommer att möta upp på perrongen vid vagn 3 ca 06.00 (ingång vid vagn 3 närmast Centralen) och tilldela er sittplatserna. Skulle vi missa varandra, så gå in i vagn 3 och så ses vi ombord. Evas mobil är annars 070 990 26 50.
Vi ankommer Sundsvall 09.56, där vår privata buss möter upp för vidare transport till hamnen för färja till Ulvön. Bussresan tar knappt 2 timmar. Båten till Ulvön avgår 13.30, med ankomst 15.00.
Er färdledare Eva kommer ha ett informationsmöte varje kväll innan middagen, för att berätta lite mer om praktiska detaljer och om vandringen nästa dag. Hon kommer då även att meddela nästa dags avresetider.
RES SÄKERT
Allmänt
Inga munskydd behövs (frivilligt), men vi försöker hålla hälsosamt avstånd där det går.
Transport
Utökade städrutiner på transporterna.
På tåget till/från Sundsvall har SJ spärrat vissa säten och man säljer färre biljetter (detta gäller just nu). SJ följer regler för luft- och ventilationssystem på tåg och luften ombord byts ut mot luft utifrån flera gånger i timmen enligt SJ.
Vi har bokat en större buss, så att vi har extra utrymme.
Båtarna vi åker med tar också färre passagerare.
På hotell/restaurang och dylikt
Här följer vi de allmänna restriktioner/råd som råder. Bl a så sitter vi fyra vid borden (varken fler eller färre). Vid bardisk så ska man sitta ner och inte ”hänga” i baren.
Bordsservering vid middag och frukost (Ulvö Hotel).
DELTAGARLISTA
Till följd av den nya personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.
BOENDE
Ulvö Hotell
Hotellet ligger naturskönt på Ulvön i Höga Kustens skärgård. Ett unikt hotell på en unik plats, som erbjuder en avslappnad och samtidigt lyxig känsla.
Telefon: 0660-22 40 09
Hotell Höga kusten
Hotell Höga Kusten ligger vackert beläget vid Högakustenbron, med en fantastisk utsikt över Ångermanälven.
Telefon: 0613-72 22 70
KONTAKTUPPGIFTER
Go Active Travels kontor (Obs aktuella öppettider mån och torsdag kl 09.30-12.00) 0771-14 30 30
JOURTELEFON i samband med avresa, färdledare Eva Flygh tel 070-990 26 50 alt. om du inte får tag i färdledaren 0708-21 31 51
VANDRING
Förutom er färdledare Eva, så har vi med oss en lokalguide vid namn Bengt. När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.
UTRUSTNING
För att undvika skador är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor med stöd för ankeln, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. Dessutom passerar vi ibland steniga partier och partier med ojämnt underlag. Glöm inte heller att ta med regnkläder.
För de som är vana kan stavar vara bra. Vill man eventuellt ta ett dopp, så glöm ej badkläder och en liten handduk. Ta med sittunderlag samt vattenflaska. För picknicklunch ta med termos och mugg (bestick finns). Läs mer om rekommenderad utrustning Utrustningslista för vandring
FRUKOST/LUNCH/MIDDAGAR
Ombord på tåget ska det finnas en bistro med enklare servering av typ smörgåsar och dryck. På avresa kan man eventuellt också köpa något på Centralstation innan avresa. Innan vi kliver på båten ut till Ulvön (förutsatt att vi inte är försenade) finns det möjlighet att köpa något lättare till lunch på serveringen i hamnen. På hemresan ska det också finnas en bistro på vårt tåg.
Då vi bor på hotell så ingår frukost och middag på hotellet varje dag. Dryck och dyl tillkommer.
På våra fyra vandringsdagar ingår picknick tre av dagarna. Den fjärde dagen på Skuleberget besöker vi Toppstugan, där man själv kan välja vad man vill äta (begränsat sortiment), men kanske en våffla?
Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.
Vandringsprogram
Preliminärt program
Vandringsprogrammet är preliminärt och beror bl a på väder och vind och vad som guiderna anser bäst/trevligast. Vår vandring på Höga Kusten är av lätt till medelkaraktär och passar de flesta. Observera att vissa kortare branta partier förekommer dock. Är marken fuktig och/eller blöt kan det vara halt och slipprigt på vissa ställen, så vandringsstavar kan vara bra att ha. Vi har som vanligt krav på att man har ordentliga vandringskängor på fötterna.
Dag 1 (övernattning på Ulvö Hotell)
Avresa till Höga Kusten och Ulvön
Avresa med tåg från Stockholm Central och ankomst till Sundsvall. Vidare med buss till Köpmanholmen där vi äter lunch (ingår ej). Vi åker sedan med båt till Ulvön i Höga Kustens skärgård. Incheckning och övernattning på Ulvö Hotell, vid Ulvöhamn.
Ulvön är en plats en idealisk plats för det som skulle bli Norrlands största fiskeläge. Under senare delen av 1800-talet och fram till 1950-talet upplevde Ulvön sin storhetstid. Fisket av saltströmming och surströmming var den stora näringen, som försörjde en befolkning som då uppgick till 350 personer. Idag befolkas Ulvön av ett 40-tal personer.
Dag 2 (övernattning på Ulvö Hotell)
Vandring på Ulvön
Egentligen är Ulvöarna två öar – norra och södra Ulvön. Ulvöhamn där vårt hotell är beläget, ligger väl skyddad i Ulvösundet. På norra sidan finner man Sandvikens fiskeläge med ett tiotal sjöbodar, som byggdes på 1700-talet av bönder och uthyrdes till fjärrfiskare. Sandviken är numera ett kulturreservat.
Dagens vandring bjuder på ett varierat landskap i den yttre skärgården. Det är lättgångna stigar och vägar och bara mindre höjdskillnader. Vi besöker bl a Sörbyn, som tillsammans med Norrbyn uppstod under 1500- och 1600-tal och som idag är två idylliska byar ute i skärgården. Vår rundvandring tar oss på skogsstigar, på mindre kärrvägar och en kortare sträcka på byväg. Vi vandrar förbi två sjöar, ner till en fin havsvik och upp på ett utsiktsberg. På tillbakavägen vandrar vi också gå upp på Lotsberget.
Vandringsbeskrivning
Vandringen går från Ulvöhamn på en skogsstig upp till en liten fin insjö. Vi gör en avstickare ner till en havsvik på Ulvöns östra sida ut mot Bottenhavet med utsikt över de yttre skären. Därefter går vandringen vidare på en stig till den lantliga fridfulla byn Sörbyn. Vi går längs en mindre grusväg som följer landskapet tills den övergår i en skogsstig och mindre kärrväg till öns västra sida. Vi kommer upp lite på höjd och får en härlig utsikt inöver fastlandet och de mindre öarna innanför Ulvön. På vägen tillbaka mot Ulvöhamn gör vi en kort avstickare uppför lotstrappan till Lotsberget. Här låg tidigare en utkik för lotsarna som var stationerade på Ulvön. Lotsstugan byggdes 1850 och drivs idag som lotsmuseum.
Tillbaka i Ulvöhamn, gör vi en kortare rundtur om tid finns.
(Total vandringssträcka ca 8+ km)
Dag 3 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Skuleskogen
Idag checkar vi ut från vårt hotell och tar båten till Köpmanholmen och vår buss till Skuleskogen. Nantionalparken bjuder på hisnande berg och dalar samt en spännande historia.
Vår vandring i Skuleskogen tar oss till till Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget. Slåttdalsberget består av nordingrågranit och är i de övre delarna mer eller mindre helt trädlöst.
Dagens etapp bjuder på vandring genom skog och berg och vi får vi se spår av landhöjningen och klapperfält samt strandvallar som formats efter forna tiders istid. Dessutom vandrar vi genom en gammelskog med ovanliga arter. Vår lokalguide Bengt berättar gärna om nationalparkens natur och historia samt om världsarvet Höga Kusten.
Vandringsbeskrivning
Vi börjar vår vandring mot Slåttdalsskrevan. Stigen går mestadels på klippor men också i stenig terräng. Slåttdalsberget delas av den cirka 200 meter långa och 30-40 meter djupa Slåttdalsskrevan. Vi går upp igenom skrevan och här är underlaget delvis stenblock och man kan behöva se vad man sätter fötterna. Vi fortsätter sedan vår vandring upp på Slåttdalsberget. Här finns ett kort parti där man kan behöva hjälp av både armar och ben för att ta sig upp. Slåttdalsberget ligger 275 möh. Här får vi ännu en gång en fantastisk utsikt över Världsarvet Höga Kusten.
Vandringen ner från berget är till en början lätt på bar klippa innan stigen går utför två korta branta passager i lite stenig terräng. Därefter fortsätter vi på en lättvandrad stig, bitvis spångad, ner till Norr Kälsviken. Nere vid viken tar vi en ordentlig paus. Här hittar man också en badvänlig vik. Efter vila och eventuellt bad, vandrar vi vidare på en bred stig. Vi avslutar vandringen vid entré syd, där vår buss hämtar oss för vidare färd mot kvällens övernattning på Hotell Höga Kusten vid Högakustenbron.
(Total vandring är cirka 10 km)
(Allt bagage tas med på båten och bussen.)
Dag 4 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Trysunda
Trysunda är det bäst bevarade fiskeläget i Höga Kusten och grundades 1557. Trysunda har även en gång blivit utsedd till Sveriges vackraste ö. Då ledde tre sund in till den skyddade hamnen, men genom landhöjningen finns nu bara ett av sunden kvar. Längs en skyddande hamn ligger röda stugor och sjöbodar uppradade. I fiskeläget finns också ett litet kapell från 1654. Hela Trysunda inklusive de närliggande skären och ön Skrubban är naturreservat. Syftet är att bevara öarnas speciella natur. Området ska också bevaras för sina kulturmiljöer.
Vandringsbeskrivning
Från hamnen vandrar vi olika stigar till öns vikar och stränder. När vi vandrar längs ön stränder ser vi både röda, grå, vita och svarta stenar i vacker palett. På ön växer backtimjan, fjällnejlika, låsbräken, strandtrav och nattviol. Runt öarna häckar många sjöfågelarter, bl a ejder, tobisgrissla, svärta och fiskmås.
Här finner man fina stigar utan några branta svårtillgängliga partier, men vi möter också obanad terräng, men även dessa är lättframkomliga.
Vi besöker, förutom själva hamnen, mycket säregna vikar som Björnviken vilken inbjuder till bad vid fint väder. Därtill har vi Storviken med sina rundslipade färggranna stenar, Rödskaten och Bockviken. Uppe på Flaggstångsberget får vi en fin utsikt över hamnen och hamninloppet och uppe på Kapellsberget har vi en vacker utsikt över ön och skärgården. På vandringen ute på Hamnskaten går vi på slipade klippor och ser prominenta klippformationer. Lite kortare vandring denna dag, men som bjuder på både båttur och vandring i varierat landskap med vyer.
(Total vandringssträcka ca 6-7 km)
Dag 5 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Skuleberget
Vi åker återigen norrut och stannar nedanför den imponerande branten på Skuleberget, för att göra en vandring i naturreservatet som omfattar större delen av Skuleberget. Berget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet. Skuleberget har i alla tider fascinerat människor. Berget är ett av de 12 officiella besöksmålen i världsarvet och har varit naturreservat sedan 1969. På berget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, en kustlinje som gick 285 meter högre än i dag.
Vandringsbeskrivning
Vi startar vår vandring vid besökscentrumet Naturum. Vi vandrar längs södra bergsstigen upp mot toppen. Till en början lättgången stig i skog, som snart övergår till att bli smal och stenig. Här börjar det gå uppför och fortsätter så hela vägen upp till toppen av Skuleberget 295 möh. Mestadels går stigen på öppen klippa och med fina utsikter, förutom en kort sträcka genom skog. Vid Toppstugan pausar vi för något att äta och dricka.
Nedför berget tar vi Östra Bergsstigen. Vi följer en enkel skogsstig, som bitvis är stenig med några lite brantare partier. Väl nere, passar det bra att besöka Naturum och dess fasta utställning om världsarvet. Efter en paus, och för de som vill, vandrar vi en något brant och klippig stig upp till Rövargrottan/Kungsgrottan. Grottan påstås ha varit tillhåll för de mytomspunna Skulerövarna. Sträckan är inte lång, bara ett par hundra meter, men krävande brant. Tillbaka till hotellet för vår sista middag på Höga kusten.
(Total vandring cirka 6 km)
Dag 6
Hemresa
Efter frukost åker vi med buss till Sundsvalls tågstation, för att kliva på tåget till Stockholm. Tåget avgår 12.05 och vi ankommer Stockholm 15.38.