Ischgl Vandringsresa 18-25/7 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel

Ischgl Vandringsresa 18-25/7 2023

Vi bor i den charmiga lilla alpbyn Ischgl på cirka 1 400 meters höjd. Här möts de mäktiga bergsmassiven Samnaun, Verwall och Silvretta vilket skapar mängder av olika vandringsalternativ. Området är mycket populärt för vandring och erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss bifogas detta avresemeddelande (gäller er som bokat flyg med oss). Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. Swiss flyger från Terminal 5 på Arlanda. Onlineincheckning: https://checkin.swiss.com/web#ck_retrieve

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. 

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Er reseledare möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

För dig som reser från Göteborg, och på egen hand med tåg: gruppen möts i ankomsthallen efter att flight LX1251 från Stockholm har landat (beräknad ankomst 18.20)

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

VALUTA

Valutan i Österrike är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Uttagsautomat finns i Ischgl.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

MÅLTIDER

Frukost och middag ingår (förutom ankomstdag) och äts på hotellet. Luncherna äter vi de flesta dagarna på sk. hütter (bergsrestauranger). Alternativet är att handla mat till egen matsäck i byn. Det är smidigast att ordna detta kvällen innan vandringen. Färdledaren ger tips. 

Eftersom flyget landar sent första kvällen, så rekommenderar vi att man äter på flyget. Vid ankomst till hotellet erhålls också en "Lunch box" (sandwich, frukt, choklad och juice).

TRANSPORT TILL VANDRING - AKTIVITETSKORT

Under veckan kommer vi att se olika delar av området runt Ischgl och vanligtvis tar vi oss till utgångspunkten för vandringen med buss eller kabinbana. Varje resenär får ett aktivitetskort vid ankomst och det gäller sedan för liftar, kabinbanor och bussar.

DRICKS

Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma hotell. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

BOENDE

Hotel Post är ett nyrenoverat fyrstjärnigt superior hotell med mycket hög standard. Till frukost bjuds en stor frukostbuffé och på kvällarna femrätters middagar. Hotellets spa-avdelning på 1 500 m² erbjuder flera olika bastualternativ bla finsk bastu och ångbastu, bubbelbad och pool. Om ni vill boka spabehandling (kostnad tillkommer) är det bra att kontakta hotellet snarast. För planering av behandling brukar man vara tillbaka ca 16.00 varje dag, middag ca kl 19.00. Ni har en ledig dag planerad efter tre vandringsdagar (kan ändras pga väder och dyl).
Hotel Post Ischgl
Dorfstraße 67
A-6561 Ischgl
Tel: +43 (0)5444 5232
Email: hotel@post-ischgl.at

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor: +46 (0)771 14 30 30
Färdledare Humlan Westh: +46 (0)722440069
JOURTELEFON för akuta ärenden vid avresa (om du inte får tag på färdledaren) +46 (0)72 447 0034

Vandringsprogram

Området runt Ischgl är mycket populärt för vandring och erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer. Med Silvrettakortet som alla deltagare erhåller, går det bra att utnyttja linbanor och bussar i hela dalen. 

I Österrike har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Våra vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Vandringarna är 5-8 timmar långa inklusive pauser på alpängar och lunch på någon hütte. Vi erbjuder två guidade vandringar varje dag utom en dag som är vilodag. Vi kan också rekommendera flera alternativa vandringar för dig som hellre går på egen hand. På den lediga dagen kan vi rekommendera en utflykt till Schweiz. Då Ischgl ligger precis vid Österrikes gräns till Schweiz gör man enkelt en utflykt till Samnaun som är mycket populärt. Där går det bra att handla tullfria varor eller bara äta lunch eller ströva omkring.

Några smakprov på vandringar:

Kappl – Niederelbehütte

Från Kappl tar man linbanan upp till Dias 1 863 möh. Första delen av vandringen går i lättare terräng i skogen, men efter en bit med brant stigning, så kommer man upp över trädgränsen. Här vandrar man på öppna alpsluttningar med mycket vacker utsikt. Bitvis är vandringen brant och stenig, men det finns alternativa vägar också. Väl framme vid Niederelbehütte 2 310 möh brukar det smaka med något att dricka. Den som känner sig i form kan fortsätta upp till toppen Kappler Kopf med en magnifik utsikt.

Silvrettamassivet

En dag åker vi med buss till det högalpina Silvrettamassivet som är mycket vackert och mäktigt med toppar över 3 000 möh. Vi gör en vandring längs "sommerweg" till Wiesbadener Hütte. Längst in i dalen har vi utsikt mot glaciären Piz Buin.  På hütten äter vi en välsmakande lunch med utsikt över det storslagna landskapet.

Zeinisjochhaus – Heilbronner Hütte

Med lokalbuss tar man sig till Kops-Stausse och Zeinisjochhaus. Härifrån börjar vandringen på grusstigar där man efter en stund passerar Verbellaalpe, en sommaröppen fäbod, en så kallad alm. Här kan man pröva almens färska mjölk om man vill ta en paus. Vandringen fortsätter uppåt i dalgången och sista biten blir lutningen brant men på en bred grusstig. Väl uppe på Heilbronner Hütte finns det flera rätter att välja på för den hungrige.

Bra att känna till om vandringsveckan

Informationsmöte
Er färdledare kommer ha ett informationsmöte varje kväll innan middagen, för att berätta lite mer om praktiska detaljer och om vandringen nästa dag. Hon kommer då även att meddela nästa dags avresetider.

På denna resa kommer vi ha två vandringsgrupper, som håller lite olika vandringstempo. Förutom färdledare så kommer ni ha en lokalguide som vandrar med er.

Säkerhet
När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att delta.

Vädret i området är under månaderna juni-september övervägande soligt och torrt. Men våra vandringar genomförs huvudsakligen uppe i bergen på ca 2 000 möh och där kan ett väderomslag ske mycket snabbt. Regn och/eller vind kan orsaka att temperaturen sjunker överraskande fort. Därför skall man alltid ha med regnkläder och en extra tröja i ryggsäcken. Det bästa att klä sig "lager på lager" och vara beredd på alla vädertyper.

Luften uppe på hög höjd är också mycket torrare än nere vid havsnivån. Detta i kombination med att man svettas en hel del, innebär att man gör av med betydligt mer vätska under en vandring. Vätskebrist kan uppstå och orsaka trötthet och huvudvärk. Detta kan man motverka genom att regelbundet dricka vatten. 

För att undvika onödiga skador, är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. När man går utför så ”tajtar” man åt sina kängor lite extra, på så sätt minskas påfrestningen på tårna.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Enligt en studie finns det tre sorters vandrare:

 Den första brukar kallas ”kulturvandraren” som vandrar på plan terräng för att komma till ett specifikt mål för att titta på.

 Den andra typen av vandrare kallas ”den sociala vandraren”, hos den brukar målet och vägvalet inte spela så stor roll, utan främst sällskapet och gemenskapen.

 Den tredje vandringstypen kallas för ”naturvandraren” där huvudsaken är frisk luft, vacker utsikt och motion.

Oberoende av vilken grupp du tillhör så är Österrike ett paradis för vandrare av alla slag.

I Österrike talar man tyska, men det går bra att göra sig förstådd på engelska.

Några tyska ord på resan:
Grüβ Gott                       Vardaglig hälsning
Guten Tag                     God dag (finare tillfällen)
Guten Morgen               God morgon
Guten Abend                God kväll
Auf Wiedersehen         På återseende
Danke                            Tack
Bitte                                Varsågod
Rotwein                          Rödvin
Weisswein                     Vitt vin
Bier                                 Öl
Milch                              Mjölk
Käsebrot                        Ostsmörgås
Schinkenbrot                Skinksmörgås
Wasser                           Vatten
Bezahlen bitte              Kan jag få betala