Ischgl Vandringsresa med VIMIL 26.8-2.9 2021 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa med VIMIL

Vandringsresa till Ischgl 26/8-2/9

Vi bor i den charmiga lilla alpbyn Ischgl på cirka 1 400 meters höjd. Här möts de mäktiga bergsmassiven Samnaun, Verwall och Silvretta vilket skapar mängder av olika vandringsalternativ. Området är mycket populärt för vandring och erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss ska ha mailats direkt till den mail du uppgett, om inte du fått någon flygbiljett, kontakta oss. På flygbiljetten ser du flygtider och bokningsnummer. Dessa visas sedan tillsammans med passet vid incheckning. Incheckning görs  i särskilda diskar med manuell personal. Bra är att gå in på sin bokning redan hemma och bekräfta sin plats, men man får boardingkort samt bagagelapp på flygplats.

Vi rekommenderar att man checkar in minst 2,5-3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på flygplatsen. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till flygplats, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser under din resa.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare Lena möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten VIMIL - Go Active Travel.

Obs. Ni som reser från Landvetter landar ca 2 timmar innan resten av gruppen. Se till att möta upp resten av gruppen i ankomsthallen utanför tullfiltret cirka 11.25, där ni också finner färdledaren Lena Edman. Hittar ni av någon anledning inte varandra så ring Lenas mobil (+46 705-184 310).
Busstransfern från flygplatsen i Zürich till Hotell Post i Österrike tar ca 3 timmar exklusive rast. 

COVIDBEVIS ELLER TEST

Ingen karantän krävs vid inresa till Österrike från Sverige. Vid inresa krävs intyg om vaccin, genomgången infektion/antikroppar eller ett negativt covid-test.

 • Vaccinerade personer: Ett 1-dos-vaccin godkänns tidigast 22 dagar efter vaccinering och högst i 9 månader.
  Ett 2-dos-vaccin är giltigt vid inresa antingen:
  - 22 dagar efter den första dosen. Detta är giltigt i högst 3 månader om en person bara fått första dosen.
  - eller om en person fått båda doser. Detta gäller upp till 9 månader från dess att första dosen erhållits.
 • Negativt covid-test: Antingen ett PCR-test (inte äldre än 72 timmar) eller antigentest (inte äldre än 48 timmar). Om inget intyg kan visas upp vid inresa, måste ett covid-test göras i Österrike inom 24 timmar efter inresa.

Vilka dokument är godkända för inresa till Österrike?

Från och med den 1 juli gäller EU:s digitala vaccinbevis.

Om du inte kan visa upp något av dessa dokument måste du göra ett PCR- eller antigentest inom 24 timmar efter ankomst till Österrike.

Transit i Schweiz

Den 26 juni släppte Schweiz på reserestriktionerna och resenärer från Schengen behöver inte iaktta karantän, det är tillräckligt med vaccinering, antigentest (max 48 timmar gammalt) PCR-test (max 72 timmar gammalt) eller intyg på nyligen genomgången infektion. Även fullt vaccinerade personer från länder utanför Schengen får resa in i landet.

Detta formulär måste fyllas i före inresa i Schweiz:
https://swissplf.admin.ch/formular

Mer information om fullständiga regler för Schweiz:
https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

Här hämtar du ditt Covidbevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covidbevis (EUDCC) får resa in i Österrike, på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst fjorton dagar (efter andra vaccineringsdosen, efter engångsdos för Johnson & Johnson eller för personer som återhämtat sig från Covid-19). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid 48 timmar efter testtillfället. 

Lokala restriktioner

Personer som befinner sig i Österrike uppmanas att följa händelseutvecklingen samt följa nyhetsrapportering och information från österrikiska myndigheter. Nedan sammanfattas några av de viktigaste restriktionerna som gäller i Österrike. Observera att fler restriktioner finns än vad som nämns nedan, samt att restriktionerna kan komma att ändras med kort varsel.

På hotell, restauranger och andra verksamheter krävs ett negativt corona-test, covidbevis (eller intyg på antikroppar). Österrike är en av världens ledande länder när det gäller antalet utförda coronatester och även gäster kan testa sig gratis.​


Från och med den 1 juli 2021 lättar Österrikes regering på flera restriktioner. Det här gäller:

 • Gastronomi och evenemang behöver inte stänga tidigare och kapacitetsbegränsningar slopas.
 • Inte längre krav på minsta avstånd mellan grupper av gäster.
 • Inget krav på munskydd inom restaurangbranschen och hotellbranschen
 • Endast krav på enkelt mun-nässkydd (inte av typen FFP2) i offentliga transportmedel, museer och handel.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.

Mer info om inresa i Österrike på UDs hemsida

Mer info om inresa i Österrike från Österrikiska turistbyrån

Observera att denna information kan komma att ändras.

COVIDTEST TILL RABATTERAT PRIS

Om ni kommer att behöva uppvisa test vid inresa till Österrike (gäller i dagsläget alla som inte är fullvaccinerade), så erbjuds kunder hos SRF-anslutna researrangörer (där ingår Go Active Travel) ett reducerat pris på tester hos vår samarbetspartner Vaccina. För att få SRF-rabatt gäller att man kan visa upp sin bekräftelse med vår logga. 

Boka test med reseintyg för dig som reser med Go Active Travel (anslutna till SRF): https://reseintyg.vaccina.se/SRF/

Skulle det inte finnas en mottagning nära dig, eller lämplig bokningsbar tid hos Vaccina finns ett flertal andra aktörer som utfärdar test och reseintyg. Observera att priser skiljer sig en hel del, så det kan vara värt att jämföra.

​Obs att aktuellt passnummer (samma pass som du reser med) ska anges i reseintyget, så ta med passet vid provtagning.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Österrike är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

Måltider
Frukost och middag ingår och intas på hotellet. Luncherna äts de flesta dagarna på en sk. hütte (bergsrestaurang). Alternativet är att handla mat till egen matsäck i byn. Det är smidigast att ordna detta kvällen innan vandringen. Färdledaren ger tips.

Transport till vandring - Aktivitetskort
Under veckan kommer vi att se olika delar av området runt Ischgl och vanligtvis tar vi oss till utgångspunkten för vandringen med buss eller kabinbana. Varje resenär får ett aktivitetskort vid ankomst och det gäller sedan för liftar, kabinbanor och bussar.

Dricks
Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma hotell. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. Obs Extra viktigt att kolla med sitt försäkringsbolag vad som gäller.

BOENDE

Hotel Post är ett fyrstjärnigt superior hotell med mycket hög standard och byggt enligt Feng Shui principer. Under 2018 har hotellet genomgått en helrenovering med ny stil på både rum, spa och allmänna utrymmen. Till frukost möts vi av en mycket omfattande frukostbuffé och på kvällarna njuter vi av femrätters middagar. Hotellets spa-avdelning har efter renoveringen vuxit till 1 500 m². I deras nya "Sauna-world" kan du välj mellan flera olika bastualternativ bla finsk bastu och ångbastu. Det finns också bubbelbad och en pool. Dessutom finns det möjlighet att boka olika behandlingar, allt från vanlig massage till ansiktsbehandlingar.
Om ni vill boka en behandling är det bra att göra detta så snart som möjligt. Kontakta hotellet direkt. För planering av behandling så brukar man vara tillbaka ca 1600 varje dag och middag 1900 och ni har en ledig dag 30.8 planerad (kan ändras pga av väder och dyl).

Hotel Post Ischgl
Dorfstraße 67
A-6561 IschglTel:
+43 (0)5444 5232
Email: hotel@post-ischgl.at

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor (mån & tors 09.30-12.00)
+46 (0)771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med avresa färdledare Lena Edman +46 705-184 310
Får ni inte tag på färdledaren, ring i akuta ärenden +46 (0)708 21 31 51

 

Vandringsprogram

Området runt Ischgl är mycket populärt för vandring och erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer. Med Silvrettakortet som alla erhåller, går det bra att utnyttja linbanor och bussar i hela dalen. 

I Österrike har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Våra vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Vandringarna är 5-8 timmar långa inklusive pauser på alpängar och lunch på någon hütte. Vi erbjuder två guidade vandringar varje dag utom en dag som är vilodag. Vi kan också rekommendera flera alternativa vandringar för dig som hellre går på egen hand. På den lediga dagen kan vi rekommendera en utflykt till Schweiz. Då Ischgl ligger precis vid Österrikes gräns till Schweiz gör man enkelt en utflykt till Samnaun som är mycket populärt. Där går det bra att handla tullfria varor eller bara äta lunch eller ströva omkring.

En av dagarna kommer ni också ha en minnesceremoni vid ett av kapellen en bit upp på berget och därefter en gemensam lunch. För de som önskar blir det sedan fortsatt vandring efter lunchen.

Några smakprov på vandringar:

Kappl – Niederelbehütte

Från Kappl tar man linbanan upp till Dias 1 863 möh. Första delen av vandringen går i lättare terräng i skogen, men efter en bit med brant stigning, så kommer man upp över trädgränsen. Här vandrar man på öppna alpsluttningar med mycket vacker utsikt. Bitvis är vandringen brant och stenig, men det finns alternativa vägar också. Väl framme vid Niederelbehütte 2 310 möh brukar det smaka med något att dricka. Den som känner sig i form kan fortsätta upp till toppen Kappler Kopf med en magnifik utsikt.

Silvrettamassivet

En dag åker vi med buss till det högalpina Silvrettamassivet som är mycket vackert och mäktigt med toppar över 3 000 möh. Vi gör en vandring längs "sommerweg" till Wiesbadener Hütte. Längst in i dalen har vi utsikt mot glaciären Piz Buin.  På hütten äter vi en välsmakande lunch med utsikt över det storslagna landskapet.

Zeinisjochhaus – Heilbronner Hütte

Med lokalbuss tar man sig till Kops-Stausse och Zeinisjochhaus. Härifrån börjar vandringen på grusstigar där man efter en stund passerar Verbellaalpe, en sommaröppen fäbod, en så kallad alm. Här kan man pröva almens färska mjölk om man vill ta en paus. Vandringen fortsätter uppåt i dalgången och sista biten blir lutningen brant men på en bred grusstig. Väl uppe på Heilbronner Hütte finns det flera rätter att välja på för den hungrige.

Bra att känna till om vandringsveckan

Informationsmöte
Er färdledare Lena kommer ha ett informationsmöte varje kväll innan middagen, för att berätta lite mer om praktiska detaljer och om vandringen nästa dag. Hon kommer då även att meddela nästa dags avresetider.

På denna resa kommer vi ha två vandringsgrupper, som håller lite olika vandringstempo. Förutom färdledare Lena så kommer ni ha en lokalguide som vandrar med er.

Med på resan är också bl a Lennart Nilsson som representant för Vimil.

Säkerhet
När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Vädret i området är under månaderna juni-september övervägande soligt och torrt. Men våra vandringar genomförs huvudsakligen uppe i bergen på ca 2 000 möh och där kan ett väderomslag ske mycket snabbt. Regn och/eller vind kan orsaka att temperaturen sjunker överraskande fort. Därför skall man alltid ha med regnkläder och en extra tröja i ryggsäcken. Det bästa att klä sig "lager på lager" och vara beredd på alla vädertyper.

Luften uppe på hög höjd är också mycket torrare än nere vid havsnivån. Detta i kombination med att man svettas en hel del, innebär att man gör av med betydligt mer vätska under en vandring. Vätskebrist kan uppstå och orsaka trötthet och huvudvärk. Detta kan man motverka genom att regelbundet dricka vatten. 

 

För att undvika onödiga skador, är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. När man går utför så ”tajtar” man åt sina kängor lite extra, på så sätt minskas påfrestningen på tårna.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Enligt en studie finns det tre sorters vandrare:

 Den första brukar kallas ”kulturvandraren” som vandrar på plan terräng för att komma till ett specifikt mål för att titta på.

 Den andra typen av vandrare kallas ”den sociala vandraren”, hos den brukar målet och vägvalet inte spela så stor roll, utan främst sällskapet och gemenskapen.

 Den tredje vandringstypen kallas för ”naturvandraren” där huvudsaken är frisk luft, vacker utsikt och motion.

 Oberoende av vilken grupp du tillhör så är Österrike ett paradis för vandrare av alla slag.

 I Österrike talar man tyska, men det går bra att göra sig förstådd på engelska.

Några tyska ord på resan

Grüβ Gott                       Vardaglig hälsning

Guten Tag                     God dag (finare tillfällen)

Guten Morgen               God morgon

Guten Abend                God kväll

Auf Wiedersehen         På återseende

Danke                            Tack

Bitte                                Varsågod

Rotwein                          Rödvin

Weisswein                     Vitt vin

Bier                                 Öl

Milch                              Mjölk

Käsebrot                        Ostsmörgås

Schinkenbrot                Skinksmörgås

Wasser                           Vatten

Bezahlen bitte              Kan jag få betala