La Gomera Vandringsresa 4-11/3 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa!

La Gomera Vandringsresa 4-11/3 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt preliminärt program. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget!   

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller i automat på flygplatsen. Onlineincheckning: https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx.... osv.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5 timmar innan avresan. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn, inklusive vandringsutrustning, i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

Vi reser gemensamt med buss från flygplatsen till hamnen i Los Cristianos och tar färjan över till La Gomera. 

INRESA SPANIEN

Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige och Danmark. Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD 

Munskydd krävs vid besök på apotek och vårdcentraler. Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att skaffa ett ”startkapital”. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

BOENDE

Hotel Jardin Tecina
+34 922 145 850
Lomada de Tecina, s/n - Playa de Santiago.
La Gomera - Islas Canarias, España. CP: 38811

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Bo Björnsäter +46 (0) 73 697 35 08
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)72 447 00 34

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande: Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Utrustningslista / krav:
- Vandringskängor med räfflad sula och som går minst till fotknölarna.
- Regnkläder
- Vattenflaska
- Dagryggsäck för vandringar (ca 30 liter)

Rekommenderas:
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Termos
- Bra humör :)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Preliminärt program

Det finns mängder av vandringsleder på La Gomera och även stigar som inte är officiella vandringsleder, så det går relativt enkelt att göra variationer av en och samma led. Vi har valt ut både de mer kända och spektakulära vandringarna, men också en del okända pärlor. Det är viktigt att tänka på de stora temperaturskillnaderna vissa dagar, då vi under veckan får uppleva flera klimatzoner och totalt olika miljöer. Från höga berg till djupa dalar och från torrt, nästan ökenlikt landskap till den speciella och fuktiga lagerträdsskogen. Varje dag tar vi buss till och från vandringen och äter av vår medhavda picknicklunch, vilken man kan köpa på hotellet.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Vi flyger till Teneriffa och tar sedan båten över till La Gomera för vidare busstransfer till vårt hotell.

Dag 2 Herdestigen

Vi startar vandringen i utkanten av nationalparken Garajonay där vi möter mossbeklädda trädstammar och hög luftfuktighet. Vårt första mål är öns högsta topp, Alto de Garajonay som reser sig 1 487 meter över havet. Vandringen till toppen är lätt och därför också välbesökt. Klara dagar har vi en fin utsikt över flera toppar och de andra Kanarieöarna. Vi fortsätter vår vandring utmed en djup ravin och beundrar samtidigt utsikten över det mäktiga platta berget La Fortaleza, La Gomeras eget ”Table Mountain”. Vandringen går vidare under högar tallar och genom ett terrasserat landskap till byn Chipude.

250 m stigning och 450 m utför. Ca 4-5 timmars vandring.

Dag 3 – Det vilda nordväst

Dagens vandring börjar vid en utsiktspunkt ca 800 meter över havet på den nordvästra sidan av ön. Vi vandrar genom både busklandskap och små skogsdungar med bananpalmer. Så småningom får vi härliga vyer över ett terrasserat landskap med gamla vinodlingar på vår väg ner till byn Vallehermoso. Detta är det gamla kulturella centrat på La Gomera och vi får tillfälle att göra oss bekanta med byn och kanske ta något att dricka innan bussen tar oss hem till hotellet igen.

100 m stigning och 700 m utför. Ca 4-5 timmars vandring

Dag 4 – Molnskogen – El Cedro

Denna dag får vi uppleva en av världens äldsta regnskogar, El Cedro. Den höga luftfuktigheten gör området mycket frodigt och vi möter botaniska och etnografiska skatter. Vi ser växter som ljunghedskrenelering, atlantisk pors och laurisilva. Särskilt utmärkande är många olika typer av träd som är vanliga i Garajonay, till exempel mahognyträd, lagerträd och lindar. Leden slutar vid ån Cedro med ett 150 meter högt vattenfall som året runt fyller dammarna i jordbruksdalen Hermigua.

300 m stigning och 550 m utför. 4-5 timmars vandring

Dag 5 – Vandringsfri dag

Ett bra tillfälle att njuta av det sköna vädret och kanske ligga vid poolen med en spännande bok. Hotellet erbjuder ett digert program av aktiviteter såsom vattengymnastik, yoga eller badminton. Alternativt kan man ta sig till La Gomeras lilla huvudstad San Sebastian med båt eller lokalbuss.

Dag 6 – Palmdalen

Dagens vandring går på öns sydsida. Vår buss tar oss upp mot mitten av ön, där vi vandrar genom en vacker dalgång med havet i blickfånget. Här växer det många olika träd och buskar och vi får bland annat se amerikansk agave, fikonkaktus och mandelträd. Efter en paus fortsätter vi och kommer till gamla palmodlingar. Vandringen går på uråldriga stigar och genom en av öns vackraste dalar. Stigarna var förr ofta den enda förbindelsen mellan de olika byarna.

100 m stigning och 600 m utför. 4-5 timmars vandring

Dag 7 – ”Trollskogen” Las Creces och Valle Gran Rey

Veckans sista vandring startar i den lilla byn El Cercado som är känd för sin keramiktillverkning. Här tillverkas keramik efter gammal tradition, dvs utan drejskiva. Vi vandrar ner i en dalgång där vi får fantastisk utsikt över den inre delen av Valle Gran Rey, La Gomeras största och vidaste dalgång. Området Las Creces bjuder på en spännande vandring med stora, urgamla lagerträd som är dramatiskt dekorerade med mossa. Leden fortsätter över på den norra sidan genom denna dramatiska skog och bjuder på flera vackra utkikspunkter. Nere vid havet i Valle Gran Rey äter vi en välsmakande lunch. Middagen på hotellet sista  kvällen blir en fin avslutning på denna vandringsvecka.

250 m stigning och 170 m utför. Ca 3-4  timmar.

Dag 8 – Hemresa

 

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt. Gruppen som reser 4-11/3 är färre än 15 personer, därmed erbjuds endast en vandringsnivå.