Ligurien & Cinque Terre 1-7/10 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Vandringsresa Ligurien & Cinque Terre 1-7/10 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa! Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Brii möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Brigida Clazzer Doss: +46 (0)739994958
Go Active Travel kontor: +46 (0)771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

INRESA ITALIEN

Covidbevis

Från och med den 1 juni 2022 har Italien tagit bort krav på att visa Covid-bevis eller test vid inresa.

COVIDRESTRIKTIONER I ITALIEN

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri. Rådgör med vår färdledare.

MUNSKYDD

Ta med dig några FFP2 ansiktsmasker och bär en med dig dagligen. 

Från 15 juni till preliminärt 30 september 2022 gäller krav på att bära FFP2 ansiktsmask i följande situationer i Italien:

  • Flygplan
  • Hyrda bussar med förare
  • Kollektivtrafik samt linbanor
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här
  • Under transporter som vi genomför som grupp, dvs från flygplatsen och till och från vandringarna.  

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Doria Park Hotel
Via Carpanini, 9 - Lerici, La Spezia
Telefon: +39 0187967124

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Vandringarna vi gör från vår bas i Lerici går mestadels i Caprione-halvöns vackra och omväxlande naturlandskap och tillhör några av områdets finaste rundvandringar. En av dagarna åker vi till välkända Cinque Terre för vandring och med besök i några av byarna. Nivån är lätt till medelsvår, dock med inslag av några tuffare partier som förekommer i princip alla dagar. Underlaget på de urgamla åsnestigar vi följer varierar från mjuka flacka naturstigar bland olivlundar, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i skog. Vi kommer även att gå en del på asfalt, kullersten och i trappor då vi passerar ett flertal små byar. Vi vandrar i lugnare tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna, men man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1 - 1/10 
(pizzamiddag) 

Efter incheckning på hotellet hinner vi eventuellt med en kort rundvandring i byn Lerici. På kvällen äter vi rejäl pizzamiddag tillsammans på en av Lericis trevliga restauranger. 

Dag 2 - 2/10 Lerici - Tellaro - Lerici
(frukost - middag på egen hand)

Vi samlas efter frukost utanför hotellet och går den korta sträckan på några hundra meter till platsen där ett flertal vandringsleder börjar. Vi börjar veckan med en relativt lätt vandring på strax under en mil. Förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, är det väldigt lite höjdskillnad att tala om idag. Efter ca 6 km kommer vi till den idylliska fiskebyn Tellaro där vi även kan pausa för en typisk ligurisk lunch bestående av det lokala brödet focaccia. Här finns även kaféer där man köpa något att dricka. Dagen är en bra introduktion till områdets natur och geografi och kommer att ge mersmak. Efter lunch går vi tillbaka på den lilla asfalt vägen som förbinder Tellaro med Lerici eller för de som vill med lokal buss. (Ca 6km + 250m).

Dag 3 - 3/10 Lerici - Pugliola - San Terenzo - Lerici
(frukost - middag i byn)

I dag vandrar vi i motsatt riktning mot San Terenzo, som man kan se på andra sidan viken från hotellets terrass. Leden tar oss genom vacker natur men även genom lugna genuina små byar på sluttningarna ovanför Poeternas Bukt. I själva San Terenzo kommer vi att se huset där det kända författarparet Mary och Percy Shelley bodde i början på 1800-talet. Turen är återigen relativt lätt men vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Beroende på exakt vilken rutt vi tar kommer distansen att vara mellan 10 och 15 km. På vägen hem passerar vi områdets finaste sandstrand. Vid fint väder och beroende på årstid, kan man välja att avbryta här och spendera resten av dagen på stranden.
(10-15km + 460 m)

Dag 4 - 4/10 - Utflykt till Cinque Terre
(frukost - middag hotell)

Världsberömda Cinque Terre ligger bara ett par mil bort bakom bergsryggen tvärs över bukten. Efter frukost går vi ombord på den lilla färjan som korsar bukten Golfo dei Poeti och rundar Porto Venere för att sedan göra stopp i Cinque Terre byarna. Vill man utforska några av de fem små byarna kan man välja att göra så på egen hand, med rekommendationer från er färdledare. Är man istället sugen på att vandra så kommer färdledaren att guida en av Cinque Terres klassiska vandringsturer. Vandringen är något kortare än övriga dagar så att man också hinner njuta av lite tid i byarna. Mot slutet av dagen tar vi tåg och buss tillbaka till lugna Lerici och återvänder till hotellet.  Observera att vid dåligt väder kommer vi att åka till Cinque Terre med buss och tåg istället för båt. Denna kväll njuter vi av hotellets flerrätters middag tillsammans.

Dag 5 - 5/10 - Lerici - Montemarcello - Tellaro - Lerici
(frukost - picknicklunch - middag på egen hand)

Idag är vi tillbaka på Caprione-halvöns fridfulla stigar. Direkt från hotellet vandrar vi upp till veckans högsta punkt på Monte La Rocchetta, ungefär 450 m.ö.h. Det blir veckans tuffaste utmaning men vi tar det som vanligt i lugn takt. Från bergskammen får vi två olika vyer med starka kontraster. Åt det ena hållet ser vi Medelhavet med Golfo dei Poetis egen lilla skärgård bestående av öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Åt inlandet ser vi istället Apuane Alpernas mäktiga kuliss med de enorma Carraragruvornas glänsande vita marmorklippor. Vi fortsätter, mestadels i klassisk södereuropeisk macchia-skog, tills vi når vackra Montemarcello där vi pausar för en härlig picknicklunch som vår färdledare har förberett. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till hotellet längs det nätverk av stigar vi vandrade på dagen vi var i Tellaro. Totalt blir det ungefär två mils vandring idag. Vill man korta ner turen finns det ett ställen där man kan välja att åka buss tillbaka till Lerici, efter 12 km. Middag intas på egen hand ikväll, kanske har du sett någon mysig trattoria eller enoteca du vill testa. (12-16 km +450 m).

Dag 6 - 6/10 Lerici - San Lorenzo - Lerici
(frukost - avskedsmiddag hotell)

Vi går direkt från hotellet igen och vandrar över Capriones bergsrygg för att utforska de mindre kända stigarna på halvöns baksida. Idag upplever vi en magisk kombination av vacker natur och intressanta historiska miljöer. Under flera tusen år har området starkt påverkats av människornas jordbruk, bosättningar och behov av försvar i krigstider. Allt detta kommer vi att lära oss mer om idag. Ruinerna av den "urgamla" byn San Lorenzo är målet för förmiddagen. Efter lunch vandrar vi tillbaka till hotellet på en annan vacker stig. Sista kvällen avslutar vi i med en välsmakande flerrättersmeny på vårt hotell.  (17 km + 600 m)

Dag 7 - 7/10 Hemresa (frukost)

Efter frukost åker vi med vår transferbuss till Milanos flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt
På denna avresa erbjuds 2 vandringsgrupper/vandringsnivåer.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är en mindre grupp, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp/nivå. 

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program samt detaljerna kring vatten och mat dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.