Ligurien & Cinque Terre 24-30/4 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Vandringsresa Ligurien & Cinque Terre 24-30/4 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19).

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2,5 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång. Även säkerhetskontrollen har visat sig att ha långa köer emellanåt.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Brii möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs:

 • Covidbevis (kallas i Italien för Green Pass) 
 • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form). Ha detta klart innan incheckning på Arlanda (se detaljer nedan). 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

Covidbevis/Green Pass

Certifikatets giltighetstid för inresa i Italien från utlandet är 9 månader efter slutförd vaccinationscykel (andra dosen).
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum. 
Här hämtar du ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran. Se till att detta är klart innan ni kommer till flygplatsen.

COVID-BEVIS I ITALIEN

Efter andra dosen är certifikatet (Super Green Pass, som krävs t ex för restaurangbesök) giltigt direkt efter vaccinering och 6 månader framåt.
Efter tredje dosen vaccin har certifikatet, för närvarande, inte något sista giltighetsdatum.

Giltigt "Super Green Pass" ska kunna uppvisas för att:

 • övernatta på hotell;
 • besöka restauranger, barer eller liknade (även utomhus);
 • resa med tåg och bussar (här krävs även munskydd av typ FFP2);
 • besöka muséer 

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Allmänt angående munskydd
Som det ser ut just nu är munskydd obligatoriskt på flyget, på transporter och i publika lokaler men inte utomhus. Vilken typ av munskydd som krävs har vi fått lite olika information om, men vi ber er att ta med  både ”vanliga” lite tunnare masker (kirurgmasker) och även några av den lite tjockare typen (FFP2). Fråga på apoteket om ni är osäkra på de olika typerna av munskydd. Vänligen observera att detta kan uppdateras innan avresa eller under resans gång.

 • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

 • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

 • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/utskrivet vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Buss

 • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledaren informerar om ev ny information på plats.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Doria Park Hotel
Via Carpanini, 9 - Lerici, La Spezia
Telefon: +39 0187967124

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Brigida Clazzer Doss +39 (340) 7407403 alternativt +46739994958
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är en mindre grupp, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp/nivå. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Vandringarna vi gör från vår bas i Lerici går mestadels i Caprione-halvöns vackra och omväxlande naturlandskap och tillhör några av områdets finaste rundvandringar. En av dagarna åker vi till välkända Cinque Terre för vandring och med besök i några av byarna. Nivån är lätt till medelsvår, dock med inslag av några tuffare partier som förekommer i princip alla dagar. Underlaget på de urgamla åsnestigar vi följer varierar från mjuka flacka naturstigar bland olivlundar, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i skog. Vi kommer även att gå en del på asfalt, kullersten och i trappor då vi passerar ett flertal små byar. Vi vandrar i lugnare tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna, men man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1
(pizzamiddag) 

Efter incheckning på hotellet hinner vi eventuellt med en kort rundvandring i byn Lerici. På kvällen äter vi rejäl pizzamiddag tillsammans på en av Lericis trevliga restauranger. 

Dag 2  Lerici - Tellaro - Lerici
(frukost - middag hotell)

Vi samlas efter frukost utanför hotellet och går den korta sträckan på några hundra meter till platsen där ett flertal vandringsleder börjar. Vi börjar veckan med en relativt lätt vandring på strax under en mil. Förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, är det väldigt lite höjdskillnad att tala om idag. Efter ca 6km kommer vi till den idylliska fiskebyn Tellaro där vi även kan pausa för en typisk ligurisk lunch bestående av det lokala brödet focaccia. Här finns även kaféer där man köpa något att dricka. Dagen är en bra introduktion till områdets natur och geografi och kommer att ge mersmak. Efter lunch går vi tillbaka på den lilla asfalt vägen som förbinder Tellaro med Lerici eller för de som vill med lokal buss. (Ca 6km + 250m).

Dag 3 Lerici - Pugliola - San Terenzo - Lerici
(frukost - middag på egen hand)

I dag vandrar vi i motsatt riktning mot San Terenzo, som man kan se på andra sidan viken från hotellets terrass. Leden tar oss genom vacker natur men även genom lugna genuina små byar på sluttningarna ovanför Poeternas Bukt. I själva San Terenzo kommer vi att se huset där det kända författarparet Mary och Percy Shelley bodde i början på 1800-talet. Turen är återigen relativt lätt men vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Beroende på exakt vilken rutt vi tar kommer distansen att vara mellan 10 och 15 km. På vägen hem passerar vi områdets finaste sandstrand. Vid fint väder och beroende på årstid, kan man välja att avbryta här och spendera resten av dagen på stranden. Ingen gruppmiddag denna kväll, men färdledaren kan tipsa om lokala restauranger, eller varför inte välja hotellets egen à-la-carte restaurang.
(10-15km + 460 m)

Dag 4 Utflykt till Cinque Terre
(frukost - middag hotell)

Världsberömda Cinque Terre ligger bara ett par mil bort bakom bergsryggen tvärs över bukten. Efter frukost går vi ombord på den lilla färjan som korsar bukten Golfo dei Poeti och rundar Porto Venere för att sedan göra stopp i Cinque Terre byarna. Vill man utforska några av de fem små byarna kan man välja att göra så på egen hand, med rekommendationer från er färdledare. Är man istället sugen på att vandra så kommer färdledaren att guida en av Cinque Terres klassiska vandringsturer. Vandringen är något kortare än övriga dagar så att man också hinner njuta av lite tid i byarna. Mot slutet av dagen tar vi tåg och buss tillbaka till lugna Lerici och återvänder till hotellet.  Observera att vid dåligt väder kommer vi att åka till Cinque Terre med buss och tåg istället för båt. Denna kväll njuter vi åter av hotellets flerrätters middag tillsammans.

Dag 5 Lerici - Montemarcello - Tellaro - Lerici
(frukost - picknicklunch - middag på egen hand)

Idag är vi tillbaka på Caprione-halvöns fridfulla stigar. Direkt från hotellet vandrar vi upp till veckans högsta punkt på Monte La Rocchetta, ungefär 450 m.ö.h. Det blir veckans tuffaste utmaning men vi tar det som vanligt i lugn takt. Från bergskammen får vi två olika vyer med starka kontraster. Åt det ena hållet ser vi Medelhavet med Golfo dei Poetis egen lilla skärgård bestående av öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Åt inlandet ser vi istället Apuane Alpernas mäktiga kuliss med de enorma Carraragruvornas glänsande vita marmorklippor. Vi fortsätter, mestadels i klassisk södereuropeisk macchia-skog, tills vi når vackra Montemarcello där vi pausar för en härlig picknicklunch som vår färdledare har förberett. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till hotellet längs det nätverk av stigar vi vandrade på dagen vi var i Tellaro. Totalt blir det ungefär två mils vandring idag. Vill man korta ner turen finns det ett ställen där man kan välja att åka buss tillbaka till Lerici, efter 12 km. Middag intas på egen hand ikväll, kanske har du sett någon mysig trattoria eller enoteca du vill testa. (12-16 km +450 m).

Dag 6 Lerici - San Lorenzo - Lerici
(frukost - avskedsmiddag)

Vi går direkt från hotellet igen och vandrar över Capriones bergsrygg för att utforska de mindre kända stigarna på halvöns baksida. Idag upplever vi en magisk kombination av vacker natur och intressanta historiska miljöer. Under flera tusen år har området starkt påverkats av människornas jordbruk, bosättningar och behov av försvar i krigstider. Allt detta kommer vi att lära oss mer om idag. Ruinerna av den "urgamla" byn San Lorenzo är målet för förmiddagen. Efter lunch vandrar vi tillbaka till hotellet på en annan vacker stig. Sista kvällen avslutar vi i stil med middag på en av Lericis trevliga restauranger. (17 km + 600 m)

Dag 7 Hemresa
(frukost)

Efter frukost åker vi med vår transferbuss till Milanos flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program samt detaljerna kring vatten och mat dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.