Ligurien & Cinque Terre Vandringsresa 6/10 2021 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Ligurien & Cinque Terre Vandringsresa 6-12/10 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. 
Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs vid manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5). Det ska gå att checka in online, men man får inte ut boardingkort förrän på flygplatsen.

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man checkar in minst 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

SAS skickar en inbjudan via SMS/email innan avresa, med en länk till vad de kallar "Travel Ready Center". Där måste man ladda upp sitt covid-bevis eller -test och reseintyg så man får ut boardingkort på flygplatsen. Det går inte att få ut boardingkort online.
Skulle man inte ha registrerat sig på Travel Ready Center i förväg så får man manuell hjälp på flygplatsen.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Tess möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs;

  • Covidbevis
  • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form)

Ha detta klart innan incheckning på Arlanda. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.

Covidbevis

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covid-bevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat eller är friskförklarad från COVID-19 kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covid-bevis (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst fjorton dagar (efter andra vaccineringsdosen). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid 48 timmar efter testtillfället. 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

  • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste man bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats i Italien

  • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
  • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

  • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

  • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/printat vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Buss

  • Vi har egen buss för flygplatstransfern. Vissa av dagarna kommer vi att åka med lokal busstrafik. I dagsläget krävs det munskydd i båda fall.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledare uppdaterar ev ny information på plats..

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Doria Park Hotel
Via Carpanini, 9 - Lerici, La Spezia
Telefon: +39 0187967124

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån, tis & tors 09.30-12.00) +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Guido Bowden +46 (0)733 66 43 01
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är vi färre än 16 deltagare, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Vandringarna vi gör från vår bas i Lerici går mestadels i Caprione-halvöns vackra och omväxlande naturlandskap och tillhör några av områdets finaste rundvandringar. En av dagarna kan man välja att vandra i Cinque Terre Nationalparken. Nivån är lätt till medelsvår, dock med inslag av några tuffare partier som förekommer i princip alla dagar. Underlaget på de urgamla åsnestigar vi följer varierar från mjuka flacka naturstigar bland olivlundar, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i skog. Vi kommer även att gå en del på asfalt, kullersten och i trappor då vi passerar ett flertal små byar. Vi vandrar alltid i lagom lugnt tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1 (6/10)

Efter incheckning på hotellet hinner vi med en kort rundvandring i byn Lerici innan vår första gemensamma middag på hotellets restaurang. 

Dag 2 (7/10) Lerici - Tellaro - Lerici

Vi samlas efter frukost utanför hotellet och går den korta sträckan på några hundra meter till platsen där ett flertal vandringsleder börjar. Vi börjar veckan med en relativt lätt vandring på strax under en mil. Förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, är det väldigt lite höjdskillnad att tala om idag. Halvvägs runt besöker den idylliska fiskebyn Tellaro där vi även kan pausa för en typisk ligurisk lunch bestående av det lokala brödet focaccia. Här finns även kaféer där man köpa något att dricka. Dagen är en bra introduktion till områdets natur och geografi och kommer att ge mersmak. På kvällen äter vi middag tillsammans på en av Lericis trevliga restauranger.

Dag 3 (8/10) Lerici - Pugliola - San Terenzo - Lerici

I dag vandrar vi motsatta riktningen mot San Terenzo som man ser på andra siden viken från hotellets terrass. Leden tar oss genom vacker natur men även lugna genuina små byar på slutningarna ovanför Poeternas Bukt. I själva San Terenzo kommer vi att se huset där det kända författarparet Mary och Percy Shelley bodde i början på 1800-talet. Turen är återigen relativt lätt men vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Beroende på exakt vilken rutt vi tar kommer distansen att vara mellan 10 och 15 km. På vägen hem passerar vi områdets finaste sandstrand. Vid fint väder kan man välja att avbryta här och spendera resten av dagen på stranden. Ingen gruppmiddag ikväll. Färdledaren tipsar om lokala restauranger, eller varför inte välja hotellets egen à-la-carte restaurang.

Dag 4 (9/10) Utflykt till Cinque Terre

Världsberömda Cinque Terre ligger bara ett par mil bort bakom bergsryggen tvärs över bukten. Efter frukost går vi ombord på den lilla färjan som korsar bukten Golfo dei Poeti och rundar Porto Venere för att sedan göra stopp i Cinque Terre byarna. Vill man utforska några av de fem små byarna kan man välja att göra så på egen hand, med rekommendationer från er färdledare. Är man istället sugen på att vandra så kommer färdledaren att guida en av Cinque Terres klassiska vandringsturer. Vandringen är något kortare än övriga dagar så att man också hinner njuta av lite tid i byarna. Mot slutet av dagen tar vi färjan tillbaka till lugna Lerici och återvänder till hotellet. Observera att vid dåligt väder kommer vi att åka till Cinque Terre med buss och tåg istället för båt. Ikväll äter vi middag tillsammans i Lerici.

Dag 5 (10/10) Lerici - Montemarcello - Tellaro - Lerici

Idag är vi tillbaka på Caprione-halvöns fridfulla stigar. Direkt från hotellet vandrar vi upp till veckans högsta punkt på Monte La Rocchetta, ungefär 450 m.ö.h. Det blir veckans tuffaste utmaning men vi tar det som vanligt i lugn takt. Från bergskammen får vi två olika vyer med starka kontraster. Åt det ena hållet ser vi Medelhavet med Golfo dei Poetis egen lilla skärgård bestående av öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Åt inlandet ser vi istället Apuane Alpernas mäktiga kuliss med de enorma Carraragruvornas glänsande vita marmorklippor. Vi fortsätter, mestadels i klassisk södereuropeisk macchia-skog tills vi når vackra Montemarcello där vi pausar för lunch. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till hotellet längs det nätverk av stigar vi vandrade på dagen vi var i Tellaro. Totalt blir det ungefär två mils vandring idag. Vill man korta ner turen finns det två ställen där man kan välja att åka buss tillbaka till Lerici, efter 12 respektive 16 km. Middag intas på egen hand ikväll, kanske har du sett någon mysig trattoria eller enoteca du vill testa.

Dag 6 (11/10) Lerici - San Lorenzo - Lerici

Vi går direkt från hotellet igen och vandrar över Capriones bergsrygg för att utforska de mindre kända stigarna på halvöns baksida. Idag upplever vi en magisk kombination av vacker natur och intressanta historiska miljöer. Under flera tusen år har området starkt påverkats av människornas jordbruk, bosättningar och behov av försvar i krigstider. Allt detta kommer vi att lära oss mer om idag. Ruinerna av den urgamla byn San Lorenzo är målet för förmiddagen. Efter lunch vandrar vi tillbaka till hotellet på en annan vacker stig. Mellan 10 och 15 km idag. Sista kvällen avslutar vi i stil med middag på hotellets eleganta restaurang. 

Dag 7 (12/10) Hemresa

Efter frukost åker vi med vår transferbuss till Milanos flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program samt detaljerna kring vatten och mat dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.