Lofoten Vandringsresa 23/8 2022 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa med Go Active

Lofoten Vandringsresa 23/8 – 1/9 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt kortfattad information om programmet och vandringarna. Vi på Go Active Travel hoppas att du får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar ofta sker med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Norges officiella kanaler, t ex https://www.visitnorway.se/planera-resan/coronaviruset-och-resor-till-norge (norska turistbyrån)  eller https://www.fhi.no/ (Norges folkhälsoinstitut)

AVRESA / TÅGBILJETT

Dina biljetter med VY nattåg bifogas detta avresemeddelande.
Det räcker att visa upp biljeten digitalt, till ex i mobilen, alternativt printer du ut biljetten själv. 
I biljetten ser du avgångstiderna samt tåg-, biljett- och platsnummer.
Observera att om du delar kupé med någon annan från gruppen får ni själva bestämma vem som får vilken plats i kupén.

Samling av gruppen sker på Narviks tågstation efter ankomst. Era färdledare är redan på plats i Norge. Håll utkik efter Go Actives skylt och färdledarna Bo Björnsäter och Lars Thiel

INFORMATION NATTÅG

Dörrar och lås i sovvagn

Dörren till sovkupén går att låsa. Du låser upp med nyckelkorten som finns i din kupé. Personalen har möjlighet att låsa upp alla dörrar vid behov.

Dusch och toalett

I sovvagnen finns dusch och toalett i änden av korridoren. Nyckel till duschen sitter i nyckelkortshållaren. Handdukar finns i duschkupén.

Bäddning

I sovvagnarna är sängarna färdigbäddade.

Många vill sova

Tänk på dina medresenärer och håll en låg samtalston mellan kl 22.00 och 09.00.

Eluttag och Wi-Fi

Tågen har eluttag ombord. Antalet och platsen för eluttag beror på typen av fordon. Wifi finns i 1 klass- och sovvagnskupéerna.

Rökfritt

Det är inte tillåtet att röka ombord.

För mer information om VY´s nattåg se länken: https://www.vy.se/kundservice/vanliga-fragor/vanliga-fragor-om-tag/ombord

BAGAGE

Bagage på nattåget och i våra minibussar

Du får endast ha med dig så mycket bagage som du själv kan bära. Grundregeln är att varje person får ta med en väska med maxvikt 20 kg samt ett handbagage, till ex sin vandringsryggsäck.

Utrymmet på tåget och i minibussarna är begränsat. Bagage får inte förvaras i korridoren eller i vestibulen. Du ansvarar själv för ditt bagage. En mjuk sportbag är att föredra, då den kan packas lättare i våra minibussar.

MAT OMBORD
Restaurang och bistro har öppet alla dagar mellan 05:30 och 23:00. Sittplatserna i restaurangvagnen är till för matgäster. Bistron har inga sittplatser. Här handlar du och återvänder till din reserverade plats för att avnjuta mat och dryck där. Du är naturligtvis välkommen att ta med din egen mat ombord, och äta den på din reserverade plats. Det är inte tillåtet att dricka egen medhavd alkohol ombord. För mer information om mat på tåget:

https://www.vy.se/kundservice/vanliga-fragor/vanliga-fragor-om-tag/ombord?item=5905

 

PASS

Giltigt pass eller ID skall medtagas. Detta uppvisas i samband med biljettkontrollen på tåget samt på hotellen vid incheckning.

 

FÖR ER SOM TAR ER PÅ EGEN HAND TILL HOTELLET

Gruppen som reser med tåg beräknas ankomma Narvik ca kl 12.48 den 24/8. Restid från Narvik till Kabelvåg är ca 3 ½ timma exklusive pauser. De ankommer till Kabelvåg sen eftermiddag. Programmet inleds med  en gemensam middag.

COVIDRESTRIKTIONER I NORGE

Norge har varken krav på covidbevis för inresa i landet eller munskydd men fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri.

Bär munskydd under transporter som vi genomför som grupp, dvs från tåget och till och från vandringarna. Trots att det inte är ett krav, rekommenderar vi detta.

DELTAGARLISTA

Till följd av den personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats

BOENDE

24-28/8: Nyvågar Rorbuhotel
Storvåganveien 26, 8310 Kabelvåg, Norge
+47 76 06 97 00

https://www.classicnorway.no/hotell/nyvagar-rorbuhotell/

28-31/8: Reine Rorbuer
Reine i Lofoten, 8390 Reine, Norge
+47 76 09 22 22

https://www.classicnorway.no/hotell/reine-rorbuer/

RESEFÖRSÄKRING

Tänk på att se till att du har en giltig reseförsäkring och ta med ett Reseförsäkringsbevis (även under vandring).

KONTAKT
Go Actives kontor tel: +46 771 14 30 30. (Öppet helgfri mån-tors kl 09.30-15.30. lunchstängt kl 12.00-13.00. Fredagar 09.30-12.30 )                                                                                          

JOURTELEFON i samband med avresa

Färdledare: 

Bo Björnsäter +46 736 97 35 08

Lars Thiel +46 703 09 89 09

Alternativt om du inte får tag i färdledaren: +46 724 47 00 34

RESEFÖRSÄKRING 

Tänk på att se till att du har en giltig reseförsäkring och ta med ett Reseförsäkringsbevis (även under vandring), som visar att du är försäkrad i Sverige.

Vandringarna & programmet

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är vår vandringsguide ansvarig för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara. Vissa guider kräver att gå först för att anpassa tempot på vandringen, så att det passar alla deltagare. Andra guider väljer att gå i mitten eller längst bak i gruppen, men alltid så att guiden har uppsikt. (Om man vill gå helt ensam är det OK och då gör man det på eget ansvar. Guiden kan ge tips på vandringsturer som passar.) När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

På vissa turer är det olämpligt att gå alltför många personer i en grupp. Därför kan det förkomma att vår guide begränsar gruppstorleken och ber någon att välja den andra vandringen med den mindre gruppen en viss dag.

Vandringsguiden har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om man inte har den obligatoriska utrustningen, d v s vandringskängor och regnkläder (regnjacka och byxor) och om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.

 

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
Regnkläder
Vantar och mössa
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.
Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Att vandra på Lofoten är annorlunda. De flesta vandringar är relativt korta i distans och ganska branta i början och på slutet. Det finns många olika vandringsleder i denna övärld och vi har valt ut några av de bästa. Som vanligt kommer det att finnas valmöjlighet av enklare och lite tuffare alternativ, ofta varianter av samma tur.

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra.

Preliminärt program

23 aug: Avfärd från Stockholm 18:11
24 aug:
Ankomst till Narvik 12:48 - era färdledare möter upp er på stationen. Resa med minibuss till Nyvågar (ca. 3,5 timmar)
25 + 26 aug:
Vandring i området kring Kabelvåg
27 aug:
Vilodagen (se nedan för mer info)
28 aug:
Minibussar till Reine med för stopp vandring längs vägen
29 + 30 aug:
Vandring i området kring Reine
31 aug:
Resa med minibuss till Narvik. Avfärd från Narvik 15:11
1 sep:
Ankomst Stockholm 09:25

Hoven
En kort bilfärd från Kabelvåg, till den nordöstra delen av Gimsöya kommer man till Hoven, en topp på ca 350 meter. Uppstigningen från havsnivå börjar genom gräsbevuxna slänter. I slutet är det  ganska brant men lättgånget. Från höjderna har man utsikt över öarna i Vesterålen och ett panorama över de mindre fjordarna i grannskapet. Underlaget är bekvämt för att vara Lofoten standard. Det går också en fin led längs vattenbrynet där man kommer nära havet där man har fin utsikt.

Tjeldbergstinden
Vi startar från hotellet och tar sikte på den närmaste höjden. Det är inte en av de högsta topparna, utan mer av en platå. För att nå denna platå, finns det flera leder upp. Väl uppe på höjden, breder samhället Svolvaer ut sig och på håll kan man se aktiviteten på havet, då Svolvaer är en levande hamn för fiskebåtar, privata båtar samt för Hurtigrutten. Återigen låter man sig fascineras av den variation som Lofoten bjuder på i form av vegetation och landskap, även på ett litet område som detta.

 

Uttakleiv
Detta område bjuder på ”allt i ett”: Närapå tropisk sandstrand, gröna kullar in i små dalgångar, dramatiska berg som närapå skjuter upp ur det brusande havet. Vyerna sträcker sig in i fjordarna och ut över det öppna Norska Havet. Det är en äventyrlig plats samtidigt som den är harmonisk och fridfull. Vi vandrar i detta område den dag som vi byter hotell. Uttakleiv är beläget mitt på Lofoten och här erbjuds vandringsalternativ i olika svårighetsgrader.

Reinebringen
Reinebringen hör till en riktig klassiker på Lofoten. År 2019 färdigställdes stentrappor av sherpas längs leden upp till Reinebringen. Turen är inte lång i längd och tid men tuff på grund av det branta berget, men det är väl värt utsikten när man väl når målet, då den är fantastisk!

Bunesstranden
Bunesstranden är en av Lofotens mest natursköna och isolerade stränder med alldeles vit sand och imponerande berg näst intill. Dagen börjar med att vi tar båten från Reine, korsar Kerkfjorden och vandrar sedan till nordsidan av Moskenes där stranden ligger. För de som vill ta en enklare tur idag så går man till stranden och de som vill ta en tuffare tur viker vi av upp mot berget som ligger jämte stranden – Helvetestind – som når 600 m.ö.h. Utsikten är här som vanligt helt fantastisk. Vi går sedan samma väg tillbaka och tar båten tillbaka till Reine.

Ledig dag (prel. 27/8)
Det finns mycket att hitta på när vi har den lediga dagen och er guide kommer tipsa om olika aktiviteter.

I gångavstånd från vårt hotell i Kabelvåg finns Lofoten Museum samt Aquarium som är väl värda ett besök. 

Om man vill åka till närliggande byn Henningsvaer finns det ännu mer att välja bland:

  • Kaviar Factory: En av Norges största konstsamlare har skapat detta och får dit konstverk från hela världen.
  • Engelskmannsbrygga: keramik och glas verkstad/galleri.
  • Lysstöperiet: café kombinerad med handgjorda ljus.
  • Klatrecafen: matställe där klättrare från hela världen samlas.
  • Besöka ett fiskemottag och få henningsvaers historia berättad.
  • Trevarufabrikken: gammal trävaruindustri som köpts av tre unga entreprenörer som gör om stället till café, konsert, mötesplats för personer från hela världen. 

 

Båttur
Från byn Svolvaer finns det möjlighet att boka en rad olika båtturer, till exempel till Trollfjorden. Det kan vara en fördel att boka några dagar i förväg för att garantera sin plats. Det finns flera arrangörer att hitta online, till exempel https://oykongen.no/opplevelsesturer/