Madeira Vandringsresa 6-13/11 2021 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Madeira Vandringsresa 6-13/11 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs vid manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5). Det ska gå att checka in online, men man får inte ut boardingkort förrän på flygplatsen.

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before June 28 on 09:25, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man checkar in minst 2,5-3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

SAS skickar en inbjudan via SMS/email innan avresa, med en länk till vad de kallar "Travel Ready Center". Där ska man ladda upp sitt covid-test och reseintyg så man får ut boardingkort på flygplatsen.
Obs det är inte nödvändigt att göra detta i förväg utan har man inte gjort det innan görs det vid incheckning.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Lars möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

INRESA PORTUGAL/MADEIRA

För inresa till Portugal/Madeira behövs båda dessa:

  • Covidbevis (innehållande info om färdigvaccinerad eller negativt test). Test får vara PCR-test (giltigt max 72 timmar) eller Antigen-test (giltigt max 48 timmar).
  • Fylla i ett elektroniskt inreseformulär  https://madeirasafe.com/

Ha detta klart innan incheckning på Arlanda. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering

Alla resenärer måste fylla i ett elektroniskt formulär, kan göras mellan 48 och 12 timmar innan avresa https://madeirasafe.com/

Covidbevis

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covid-bevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat eller är friskförklarad från COVID-19 kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

RESTRIKTIONER I PORTUGAL

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

På flygplatsen måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste man bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats på Madeira

  • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker.

  • I affärer och andra offentliga miljöer inomhus krävs munskydd,
  • Äta och dricka på restaurang får man endast göra sittande vid bordet. 

  • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

  • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/printat Covid-bevis+ ett antal munskydd att ta på vid behov.

Buss

Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller. 

Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledare uppdaterar ev ny information på plats..

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Portugal är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Quinta Splendida
Adress: Estrada da Ponta Oliveira 11, 9125-001 Caniço, Portugal
Telefon: +351 291 930 400

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Lars Thiel +46 703 09 89 09
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Utrustningslista (att ha med sig ut på vandringarna):
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Räkna med minst 1,5 till 2 liter vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Det finns en stor variation på vandringar på Madeira, alltifrån lätta till lite tuffare. En klassiker är vandringarna utmed öns levador, vattenkanalerna som fortfarande är en viktig del av öns vattenförsörjning. Ett perfekt sätt att lära känna Madeiras olika klimatzoner. Att ta sig till öns högsta topp, Pico Ruivo på 1 862 meters höjd, är inte särskilt svårt. Landskapet är genomgående mycket dramatiskt med unika naturupplevelser. Dessa vandringar har ofta väldigt lite höjdvariation och är ibland smala med branta sluttningar utmed sidorna. De är därmed inte så lämpliga för personer som lider av svindel. Det finns även gott om bergsvandringar på över 1 000 meters höjd, där man upplever Madeiras övriga natur. Madeira har inga stora årstidsvariationer och medeltemperaturen skiljer bara fyra grader mellan vinter och sommar, vilket gör ön till en perfekt plats för vandringar året om. Till och från vandringarna åker vi buss och det kan variera från ca 30 minuter till en timmas transfer, beroende på vilka turer vandringsledarna väljer.

Våra vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret. Programmet kan därmed ändra ordning och vissa vandringar kan komma att bytas ut. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 – Ankomst

Vid ankomst till Maderia är det endast en 15 minuters bussresa till Hotel Quinta Splendida. På kvällen möter vi upp för en välkomstintroduktion med efterföljande middag på hotellets restaurang.

Dag 2 - Lamaceiros till Boaventura

Att en ö kan erbjuda så mycket variation i naturen är att beundra. Idag upplever vi ett av Madeiras viktigaste landskap, den så kallade Laurisilvaskogen på nordsidan av ön. Vi vandrar längs en av levadorna som samlar upp vattnet som transporteras ner till sydkusten och huvudstaden Funchal. Levadan rinner i gränslandet mellan odlingslandskapet och den dramatiska och orörda naturen. Vi vandrar med tät lagerskog omkring oss och endemisk taklök växer på klippväggarna.

Vandringstid: 4 tim. Höjdvariation: uppför och utför ca 100 m. Längd: 11 km

Dag 3 - Ponta de São Lourenço

Dagens tur tar oss till Ponta de São Lourenço, landtungan allra längst österut, namngiven efter skeppet som João Gonçalves Zarco, upptäckte Maderia med. Landskapet är öppet och med en mer sparsmakad vegetation. Här är det möjligt att få syn på den speciella isörten och en och annan svävande tornfalk. Stigen går längs branta havsklippor på ena sidan och mer dramatiska geologiska formationer i gul-röd-brun-svarta färgtoner på andra sidan. Från högsta punkten längst ut på udden, har man fina vyer. Det finns även möjlighet till bad om vädret tillåter.

 Vandringstid: 3tim 45 min. Höjdvariation: Uppför/utför 140 m. Längd: 9 km + 1 km

Dag 4 - Pico Ruvio

Panoramat från öns högsta topp är spektakulärt, på en klar dag kan man se nästan hela ön och bort mot högplatån Paul da Serra på den östra delen av ön. Dagens vandring följer en välskött stenlagd vandringsled och inte en levada. Trots den höga höjden och det kuperade landskapet är dagens vandring inte tekniskt avancerad. När vi kommer upp på dessa höjder upplever vi en nära alpliknande miljö. Vi befinner oss på över 1800 meter över havet och ovan trädgränsen. Den dramatiska miljön bjuder på djupa dalgångar och taggiga toppar som ofta omsluts av dimmoln som skapar en närapå mystisk stämning.

Vandringstid: 4 tim. Höjdvariation: Uppför 200m. Utför 200m alt 900 m. Längd: 10km 

Dag 5 - Vilodag

Vandringsfri dag på egen hand

Dag 6 - Paul da Serra

Högplatån Paul da Serra ligger på den västra delen av ön och bjuder på ett öppet och relativt flackt landskap för att vara på Madeira. Vi går en vandringsled som följer den norra delen av platån. Vi vandrar på mjuka men kuperade stigar mellan höga blåbärsbuskar och flerhundraåriga stinklagerträd. Vi har utsikt över Madeiras norra kust och stora områden av den endemiska skogen Laurisilva. Gulblommande ginstbuskar är färggranna inslag i den gröna omgivningen och det är inte ovanligt att stöta på en och annan ko.

Vandringstid : 4 ½ tim. Höjdvariation: Uppför 200 m. Utför 500 m. Längd: 12 km

Dag 7 - Levada Moinho och Levada Nova

Idag reser vi till dalgången ovanför Ponta do Sol på den sydvästra sidan av Madeira. Vi vandrar i jordbrukslandskap längs en av Madeiras äldsta levador. Vi börjar på hög höjd i byn Lombada och går in i dalen för att via trappor klättra upp till Levada Nova och följa denna andra levada ut mot kusten igen. Det är en äventyrlig dag då vi både passerar genom en tunnel och under vattenfall. Vi bjuds på många vackra vyer när landskapet öppnar upp sig mot sydkusten med terassodlingar och bananplantager.

Vandringstid: 4 ½ tim. Höjdvariation: Uppför 70 m. Längd: ca 10 km

Olika nivåer
Då vi alla åker gemensam buss till vandringarna innebär det att vi alla gör mer eller minde samma vandring. Det är dock två vandringsguider med varje dag, så det finns möjlighet att vandra i olika tempo. Vissa dagar kan det också finnas möjlighet att förlänga en vandring, för de som vill.