Madonna di Campiglio Vandringsresa 13-20/7 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Madonna di Campiglio Vandringsresa 13-20/7 2022

Charmiga skidbyn Madonna di Campiglio är belägen i Val Rendenadalen som tillhör den italienska regionen Trentino. Byn ligger på cirka 1 500 meters höjd och omgärdas av två stora bergsmassiv. Brenta som tillhör Dolomiterna med dess mycket speciella karaktär i kalksten och Adamello som är klassiska alper och som stoltserar med den vackra Mandroneglaciären. Detta innebär en ovanligt stor variation i landskapet inom ett begränsat område, som för övrigt också är ett skyddat naturreservat med rik flora och fauna. I Parco Naturale Adamello Brenta finns mängder av välmarkerade vandringsleder och mysiga bergshyttor där man kan äta lunch.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa! Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

BOENDE

Fyrstjärniga Alpen Suite Hotel ligger centralt i byn Madonna och är vår bas hela veckan. Efter dagens vandring kan du koppla av i spa-avdelningen med jacuzzi och olika sorters bastu.
Hotel Alpen Suite
Adress: Viale Dolomiti di Brenta, 84,
38086 Madonna di Campiglio TN, Italien
www.alpensuitehotel.it
Telefon: +39 0465 440100

INRESA ITALIEN

Covidbevis

Från och med den 1 juni 2022 har Italien tagit bort krav på att visa Covid-bevis eller test vid inresa.

COVIDRESTRIKTIONER I ITALIEN

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Observera att denna information kan komma att ändras.

MUNSKYDD

Från 15 juni till preliminärt 30 september 2022 gäller krav på att bära FFP2 ansiktsmask i följande situationer i Italien:

  • Flygplan
  • Hyrda bussar med förare
  • Kollektivtrafik samt linbanor
  • Apotek samt sjukvårdscentraler

Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Det finns uttagsautomat i byn Madonna.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

Måltider
Frukost och middag (6 middagar) ingår och äts på hotellet. Luncherna äter vi de flesta dagarna på sk. rifugi (bergsrestauranger). Alternativet är att handla mat till egen matsäck i byn. Det är smidigast att ordna detta kvällen innan vandringen. Färdledaren ger tips.

Dricks
Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma hotell. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor: +46 (0)771 14 30 30
Färdledare Agneta Källestig: +39 320 380 4142
JOURTELEFON för akuta ärenden: (om du inte får tag på färdledaren) +46 (0)724 47 00 34

Vandringsprogram

VANDRINGSTIPS

Kring Madonna di Campiglio finns det över 400 kilometer markerade vandringsleder. I vårt vandringsprogam ingår det dagsturer som vi klassar som medelsvåra. Underlaget skiftar från mer lättvandrade stigar till steniga och lite mer krävande partier. Du bör ha en viss vandringsvana och en god grundkondition.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram OBS MÅSTE UPPDATERAS - SE AGNETAS BESKRIVNINGAR

Dag 1 Transfer

Milano till Madonna di Campiglio och Alpen Suite Hotel.

Dag 2 Lago Ritort

Vi startar den första dagens vandring med utgång från hotellet, 1.515möh och går alla tillsammans första dagen. Efter ca en timme når vi Malga Ritort 1747 möh. Här tar vi kaffepaus och efter en stund fortsätter vi uppför längs led 277 mot sjön Lago Ritort genom vackra skogspartier på upptrampade stigar, med lite stenpartier då och då. Är det en varm dag så tar vi gärna ett dopp i det 14gr vattnet! 

Vi tar sedan en mer stening och mer brant stig nedför, Canton di Ritort. Inget besvärligt, bara höga steg på vissa ställen. Vi kommer fram till Malga Ritort igen tidigt eftermiddag och är intas lunchen. Hos Pachi har de allt från pannini till pasta, eller varför inte en god charktallrik. Efter en god lunch vandrar vi tillbaka till byn och sista biten igenom Madonnas centrum mot hotellet som ligger i den södra delen. Om allt går enligt planen finns det nu gott om tid innan middag att njuta av hotellets relaxavdelning - eller kanske du föredrar att utforska byn på egen hand.

Höjdvariation: stigning 580 m, utför 580 m

 

Dag 3 Pradalago – Tre Laghi

Idag tar vi linbanan från byn upp till Pradalago där ännu en vacker vandring startar. Idag är vi på något högre höjd än igår. Vår vandring startar vid 2000 möh, det händer ibland att någon upplever att luften känns "tunn" men vi börjar i lugn takt och så småningom har man vant sig. Fördelen är att man spenderar mer tid ovanför trädgränsen och därmed få uppleva de magiska utsikter.

En bit bort från liftstationen börjar en rundvandring som tar oss runt fem fina små alpsjöar. Små runda sjöar förekommer överallt i Alperna men just kring Madonna di Campiglio finns det ovanligt många. Dessa formades när glaciärisen grävt små grop i berget som sedan fylls me smältvatten när isen försvunnit. Vi vandrar på slutningar fyllda med genzianellablommor, det finns naturligtvis tid att stanna upp för att suga in det vackra naturen och panoraman med höga snötäckta bergstoppar. Vid Lago Scuro fortsätter vi uppför mot Tre Laghi  till dagens högsta punkt 2 313möh. Mellan sjöarna är det lite sankmark men hoppar man på stenarna och grästuvorna så håller vi fötterna torra. Idag stannar vi för lunch vid Rifugio Malghette,1889möh. Här har de fantastiskt grillad forell samt olika färsklagad pastarätter. Vill man hellre slå sig ner en bit bort från rifugion för att äta en matsäckslunch går det givetsvis bra.  Glöm inte handla i byn på morgonen eller kvällen innan. 

Efter ca 45 min lunchpaus fortsätter vandringen tillbaka till Pradalago på fint upptrampad skogsstig. Vi tar liften ner till byn och har resten av eftermiddagen för relax innan gruppmiddag på hotellet.

Höjdvariation:  stigning 422 m, utför 422 m

 

Dag 3

Lättare: Pinzolo
Vi börjar vår dag i grannbyn Pinzolo som ligger 20 minuter bort med lokalbuss. Vi tar sedan liften upp på berget Pra’ Rodont (1 500 möh) och börjar vår vandring lätt uppför. Efter någon timmes vandring, mestadels uppför genom skog, kommer vi ut på öppna blommande ängar. Här möter vi lite brantare terräng men det möter inga större svårigheter då vi följer en lättvandrad väg. Efter ytterligare stigning kommer vi till Rifugio Doss del Sabion (2 100 möh) där vi pausar för lunch. Den som vill avsluta sin vandring efter lunch, kan ta sittlift och kabinlift ner till Pinzolo. De som vill kan fortsätta vandringen på omväxlande underlag och via öppna gräslandskap. Vi avslutar så småningom vandringen där vi startade. Lift ner till Pinzolo och hemåt med buss. Möjlighet att ta en titt på byn innan hemfärd.

Svårighetsgrad: lätt/medelsvår
Vandringstid: cirka 5 timmar
Höjdvariation: stigning 600 m, utför 600 m.
Högsta punkt: Rifugio Doss del Sabion, 2 100 möh

Mer utmanande: Cinque Laghi
Denna klassiska vandring startar från hotellet och går till Lago Nambino (1 770 m) via öppna ängar och skog. Under denna vandring passerar vi fem vackra små alpsjöar, skiftande i olika nyanser. Vi ser också hur landskapet förändras mellan det mer kala till skog och mer växtlighet. Vid Lago Nambino tar vi en kaffepaus. När vi vilat våra ben, börjar en lång och lite tuffare stigning på cirka 600 höjdmeter. Den går först genom skog med härlig utsikt då vi klättrar allt högre. Vi når snart trädgränsen och sjö nummer två, Lago Nero. Efter en sista stigning når vi slutligen Lago Serodoli. För den som vill kan man även gå upp till Lago Gelato. När vi vilat och ätit lite medhavd mat så fortsätter vandringen i ett kuperat alplandskap med magnifika vyer. Efter en stund passerar vi Lago Lambin (2 348 möh) och strax kommer vi fram till det vackra passet Passo Ritorto på 2 277 möh. Härifrån går vi nedför cirka 300 meter till sista sjön, Lago Ritorto. De sista 20 minuterna av dagens vandring går i princip på helt plan mark. Här har vi en fin utsikt över omgivningarna och har tillfälle att se diverse alpväxter på vår väg mot kabinbanan Cinque Laghi. Här kan vi äta en sen lunch för att sedan ta liften ner.

Svårighetsgrad: svår
Vandringstid: cirka 5,5 timme
Höjdvariation: stigning 300 m, Utför 900 m Högsta punkt: Lago Lambin, 2 348 möh

Dag 4 

Lättare: Brentamassivet
På vår vänstra sida blickar vi ut över Adamello-området och till höger ser vi det mäktiga Brentamassivet, som utgör en del av Dolomiterna. Vi vandrar denna dag i kuperad lite stenig terräng som blandas med grönska och ett stort utbud av blommande alpflora. Det finns över 1 200 växter inom parken och här kan man bland annat träffa på edelweissen. Bland kalkstensterrängen i Brenta hittar man arter som inte finns i granitmassiven i Adamello-Presanella-området och tvärtom. Då det gäller faunan kan man med lite tur få se både murmeldjur, kronhjort, stenbock och andra mindre djur. De majestätiska topparna på över 3 000 meter, reser sig som kalkstenstorn mot den blå himmelen. Gruppen tar kabinbanan upp till Passo Groste och vandrar sedan en kortare och lättare variant av den lite svårare vandringen.

Mer utmanande: Brentamassivet – Cinque Rifugi
Vi börjar dagen med att vandra upp till kabinbanan som ligger vid Passo Campo Carlo Magno (1 643 möh). Härifrån tar vi kabinbanan upp till Passo Groste på 2 444 meters höjd.Vi fortsätter vår vandring söderut längs med Dolomiterna på leden 316. Kända landmärken är Corna Rossa (2 349 möh) och Cima Grosté (2 901 möh). Stigen består av kalksten med flertalet passager som utmanar ögat mer än foten. Efter att ha förlorat höjdmeter vandrar vi upp mot den andra Rifugion för dagen, Tuckett (2 273 möh). Efter att ha njutit av den vackra utsikten och tagit en välförtjänt vattenpaus, fortsätter vi vidare till Rifugio Brentei (2 180 möh) via Sentiero Fridolin. Vi viker sedan av österut på stigen Sentiero Bogani. Väl framme vid hüttan tar vi lunch och njuter av vyerna mot Dolomiterna och nedåt dalen och Val Brenta. Nordöst därom ligger Cima Brenta (3 153 möh) och rakt söderut ligger Cima Tosa (3 136 möh) som kända landmärken. Efter lunchen vandrar vi hemåt samma väg vi kom och de som vill ta lokalbuss hem till Madonna di Campiglio.

Svårighetsgrad: svår
Vandringstid: cirka 6 timmar
Höjdvariation: Stigning 300 m, Utför 1 200 m
Högsta punkt: Rifugio Stoppani, 2 438 möh

Dag 5 Vandringsfri dag 

Färdledaren ger tips för de som vill vandra på egen hand samt vilka andra aktiviter finns att välja i området.

Dag 6

Lättare: Lago di Nambino och Pradalago
Från hotellet vandrar vi genom byn och förbi ”Slalom-monumentet”. Vi fortsätter upp i störtloppsbacken och vidare på någon av stigarna som leder till Lago di Nambino (1 770 möh). Nu kanske en kopp kaffe med Apfelstrudel skulle smaka? Efter en kortare paus fortsätter vi förbi sjön. Här slingar sig den fina skogsstigen uppför och det blir snart lite brantare. Vi kommer ur skogen och får gå en bit i pisterna uppför mot liftstationen Pradalago (2 109 möh). Här kan man luncha men ett bra alternativ är annars att gå nedför den korta backen till Rifugio Viviani (2 090m). Efter lunchen finns det flera olika valmöjligheter hur man vill vandra tillbaka. Känner man sig nöjd med dagens vandring, så tar man liften ner.

Svårighetsgrad: lätt men med en tyngre stigning
Vandringstid: cirka 3 timmar
Höjdvariation: stigning 629 m, utför 629 m Högsta punkt: Pradalago, 2 109 möh

Mer utmanande: Nytt program på gång (färdledaren ger mer info på plats)

Dag 7

Lättare: Spinale – Graffer – Spinale
Vi vandrar från hotellet till Spinale-liften som går upp till trendiga Chalet Fiat med fin utsikt åt många håll. Från toppen av Monte Spinale vandrar vi över blomstrande alpängar på platån rakt österut förbi Fontana Fredda och sedan mot Rifugio Graffer (2 281 möh). Här hittar vi ofta orkidéer och typiska alpväxter. Kanske kan det passa bra med en kaffe och varför inte en Sacher-tårtbit? Vi fortsätter sedan nedåt mot Rifugio Boch och viker sedan av söderut för att komma ut på mer fina alpängar och stor chans att få se alpmurmeldjur. Vi tar oss så småningom upp mot Spinale och äter lunch. Sedan kan vi ta kabinbanan ner till Madonna di Campiglio.

Svårighetsgrad: lätt
Vandringstid: cirka 3 timmar
Höjdvariation: stigning 300 m, utför 300 m
Högsta punkt: Rifugio Graffer, 2 281 möh

Mer utmanande: Sentiero C. Costanzi
Vandringen börjar från hotellet och vi går till kabinbanan Monte Spinale. Från toppen av Monte Spinale (2103m) vandrar vi längs stig nummer 331 upp till Rifugio Graffer (2 261 möh), där vi tar en kaffepaus och avgör fortsättningen på dagen. Om vädret tillåter går vi upp på den höga stigen Sentiero C. Costanzi som är lite tekniskt krävande. Väl framme i Val Gelada di Campiglios övre del börjar nedstigningen som kan vara lite krävande för knän. Vi vandrar cirka 900 meter nedför till Malga Mondifra. Under vägen äter vi vår medhavda picknick, någon passande plats där vi också har fina vyer ut över omgivningarna. Därefter fortsätter vandringen hem till hotellet via golfbanan Campo Carlo Magno och kabinbanan Grostè.

Svårighetsgrad: svår
Vandringstid: cirka 6 timmar
Höjdvariation: stigning 500 m, utför 1 000 m
Högsta punkt: 2 514 möh

Dag 8 Hemresa

 

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna (obligatoriskt)
Regnkläder (obligatoriskt)
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner. Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.