Öland 14-19/5 2022 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Öland 14-19/5 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

ANKOMST/TRANSFER

Många har valt att resa på egen hand till Öland. På Strand Hotell Borgholm kan ni checka in fr.o.m. kl.15.00.

För er som valt transport från Stockholm så kommer vi åka från Centralstationen kl.11.00. Mötesplats är Centralplan, framför restaurang O'Learys. (se bild). Chaufför är Guido Bowden från Go Active Travel.

Er färdledare Lena kommer ha ett informationsmöte kl 18.00 för att berätta lite mer om praktiska detaljer och om vandringen nästa dag. Lena kommer då även att meddela nästa dags avresetider. Denna första kväll kommer vi äta middag på restaurang i Borgholm där vi bokat bord till kl.19.00.

 

 

BOENDE

Strand Hotell har ett perfekt läge vid fritidsbåtshamnen i Borgholm. Med lite tur kan vi här få uppleva de magiska färgerna framåt kvällen när solen sänker sig över Kalmarsund.

Adress: Villagatan 4, 387 32 Borgholm
Telefon: 0485-888 88
KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (Obs öppet mån-fre) 0771-14 30 30
Färdledare Lena Edman: 0705-184310
JOURTELEFON i samband med avresa, Guido Bowden: 0733 66 43 01

VANDRINGSTIPS

Förutom er färdledare Lena, så har vi med oss en lokalguide vid namn Annica. När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.

DELTAGARLISTA

Till följd av den nya personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats. Vi är totalt 11 resenärer i gruppen.

Vandringsprogram

Vandringsprogrammet är preliminärt och beror bl a på väder och vind och vad som guiderna anser bäst/trevligast. Vandringsnivån på denna resa kan beskrivas som lätt med inslag av medel. 

Preliminärt dagsprogram:

Lördag 14  maj

Avfärd mot Öland.
18.00 Samling i receptionen för information.
19.00 Middag

Söndag 15 maj - Ölands norra udde

9.00 Bussen avgår från Strand Hotell 
När vi kommer till Trollskogen får vi först en introduktion på Naturum och sedan ger vi oss ut på rundvandring i Trollskogen, ca 5 km. Vi kommer tillbaka till Naturom och äter vår medhavda picknick.

Nu kliver vi på bussen igen och åker till Byrums raukar. Härifrån vandrar vi i sydlig riktning utmed havet. Det kommer finnas två alternativ, ett på 9 km och ett på 5 km. Vårt mål är Horns kungsgård varifrån bussen tar oss tillbaka till Borgholm. Vi beräknar vara tillbaka vid hotellet ca 17.00.

Måndag 16 maj - Borgholm,slott, Soliden och Alvaret

Du kan redan från morgonen välja två alternativ på vandring. De som vill gå lite längre lämnar hotellet ca kl.09.00 och kommer att gå en slinga på Alvaret mot byn Borgehage. Det andra alternativet blir en lite kortare vandring, men med guidning i Borgholm. Denna grupp går från hotellet 09.30. Båda grupper strålar samman vid 11-tiden utanför entrén till Borgholms slott där vi får en guidad rundtur. 

Därefter åter vi lunch på Kaffetorpet  som ligger 600 meter därifrån. (Lunchen är förbeställd) När vi känner oss mätta och belåtna går vi in i Solidens slottspark och får en guidning även där. Sen tar vi oss tillbaka mot hotellet. Sträckan idag är ca 4-8 km beroende på vilken tur ni väljer. Vi räknar med att vara tillbaka ca 15.30 vid hotellet

Tisdag 17 maj - Mittlandet Karum- Rönnerum - Ismantorp

Denna dag kommer vi i huvudsak vandra i en vacker lövskog där vi besöker historiskt intressant fornlämningar. Vår buss hämtar upp oss 09.30 från hotellet och efter en halvtimme är vi framme vid starten på vandringen. I slutet av vandringen finns det ett alternativ att gå ytterligare en vacker slinga på 5 km för de som vill det. Om vi hinner besöker vi också Kapelludden på vår väg tillbaka till Borgholm. Vi beräknar vara till baka senast 17.00.  

Onsdag 18 maj - Ölands Stenrike

9.30 kliver vi på bussen igen som tar oss till Äleklinta där dagens vandring börjar. Vi vandrar nu på Ölands västkust där vi ser resterna av stenbrytning som varit en viktig näring på Öland. Efter ca 10 km kommer vi fram till byn Föra där vi äter lunch hemma hos vår lokalguide Annica. (Wow)

För de som vill vandra lite mer efter lunchen så kommer det finnas möjlighet till det också.

Vi räknar med att vara tillbaka i Borgholm någon gång vid 16-tiden.
Vandring Äleklinta-Grönvik (4,5 km)


Torsdag 19 maj

Efter en god frukost checkar vi ut och säger adjö till varandra. För er som har bokat bussfärd tillbaka (Silverlinjen) går bussen från Borgholm 15.25 med ankomst vid Cityterminalen i Stockholm 22.00. Biljetter för bussen delas ut på plats. 

Med tanke på att bussen går först på eftermiddagen så finns det utrymme att upptäcka lite mer av Borgholm och Öland. Prata med Annica så ger hon goda tips.

Bra att känna till

För att undvika skador är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor eller rejäla vandringsskor, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. 

Utrustning
Kläder för årstiden
Dagryggsäck
Regnställ + varm tröja
Lättare kängor eller rejäla vandringsskor
Sittunderlag
Termos
Ev badkläder för de som önskar bada i havet eller besöka poolen på hotellet

Mat och dryck

Middag varje dag kl 19.00 
Frukost serveras mån-sön 07.00-10.00