San Sebastian & Baskien 16-23/5 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

San Sebastian & Baskien, Lätt & Lagom-vandring 16-23/5 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med KLM/Air France bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Avresa från Terminal 2 på Arlanda.

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 12 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar ingår ett litet tilltugg (snack) och något att dricka. 

För er som flyger med Eurowings från Köpenhamn gäller följande:
1 incheckat bagage max 23 kg.
Handbagage max 8 kg, mått 55 x 40 x 23 cm.
Mat och dryck till försäljning ombord. 

ANKOMST/TRANSFER

Vår guide möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.
Obs Ni möts efter att gruppen från Stockholm ankommit med flight KL1687, beräknad ankomst kl 16.30. 

Har ni problem att hitta ring er guide Alfonso - tel +34 637 418 951

Transfern till ert första hotell tar ca 1 timme. 

COVID OCH MUNSKYDD

Den 2 juni 2022 hävdes alla inreserestriktioner till Spanien. Inget vaccinbevis, negativt test eller hälsodeklaration krävs för inresande från Sverige. Munskydd krävs endast på apotek och vårdcentral.

PASS
Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Alfonso Núñez +34 637 418 951 (Enbart engelsktalande färdledare på denna resa)
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

BOENDE

16-19/5: Hotel Torre Zumeltzegi
Adress: Zumeltzegi Kalea, 11, 20560 Oñati, Gipuzkoa,
Spanien
Telefon: +34 943 54 00 00

19-23/5: Hotel Catalonia Donosti
Adress: San Bartolome Gaina K., 9, 20009 Donostia, Gipuzkoa, Spanien
Telefon: +34 943 44 42 94

MÅLTIDER

Hotellfrukost ingår varje dag. 
Tio måltider, lunch eller middag, ingår under resan. Färdledaren ger mer info på plats. 

OM VANDRING

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

På denna resa kommer vi att ha en vandringsgrupp. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs gärna mer om hur det är att vandra med Go Active Travel här: 
Vandringsinformation  

UTRUSTNINGSLISTA

 • Vandringskängor (obligatoriskt)
 • Regnkläder (obligatoriskt)
 • Vandringsstavar (rekommenderas). (Obs att man inte får ta vandringsstavar som handbagage då de räknas som spetsiga föremål. De ska därför vara hopfällbara/teleskop så att de går att packa ner i bagaget.)
 • Solhatt eller keps
 • Badkläder
 • Underställströja som andas
 • Shorts eller tunna byxor
 • En dagryggsäck
 • Vattenflaska
 • Vätskeersättning
 • Solglasögon och solskyddsmedel
 • Plåster, skavsårsplåster (typ Compeed)
 • Sittunderlag
 • Har du en kikare eller kamera, tag gärna med den
 • Vantar och mössa

Preliminärt program

Samtliga turer är av nivån Lätt & Lagom, vilket innebär ett lägre tempo, kortare avstånd och färre höjdmeter. Upplevelsen är ändå på topp, då vi vandrar i ett oförglömligt vackert landskap. Vid kusten vandrar vi en del av pilgrimsleden Camino de Santiago, där vi passerar fiskebyar och följer den dramatiskt kuperade kusten. I inlandet upplever vi en mer bergig miljö med lite vildare terräng och får härliga vyer över det baskiska kulturlandskapet.

Vandring Lätt och Lagom:

Det här är vandringsresorna för dig som vill ta det lite lugnare. Höjdvariationen är som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nedför. Resorna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Preliminärt program

Dag 1 - Ankomst Bilbao

På Bilbaos flygplats blir vi upphämtad av vår privatbuss och åker lite drygt en timme till lilla byn Oñati, en av Baskiens mest typiska småbyar. Denna historiska byn ligger bland San Sebastianprovinsens gröna böljande landskap. Här kommer vi att bo de första tre nätterna innan vi flyttar ner till själva staden San Sebastian.  Efter incheckning och en stund för avkoppling blir det välkomstmiddag på hotellets fina restaurang.

Dag 2 – Arantzazu

Idag vandrar vi i bergen en mil söder om Oñati. Vi befinner oss nu i en av områden där den baskiska språket och kulturen är mest välbevarad. Kontrasten mot "kosmopoliten" San Sebastian är starkt. Vår buss kör oss till den lilla byn Arantzazu, 800 möh, känt för sin imponerande klostret byggt på klippkanten. Vi tar en titt runt och suger in atmosfären. Kanske vi tar en paus vid någon uteservering innan vi startar vår rundvandring på fina stigar upp till den platåliknande landskapet ovanför Arantzazu. Emellanåt kan det bli lite brant, både upp och ner, men vi tar det väldigt lugnt. Idag besöker vi även fårosttillverkare Gomiztegi och smakar deras goda ostar. Känner man för att ta en ny riktning i livet kanske man anmäler sig till deras fåraherdekurs! På eftermiddagen återvänder vi till vårt mysiga hotell. Middag på egen hand i byn Oñati.

Vandringens längd Santuario Arantzazu – Urbia ca 11 km

Dag 3 – Rioja Alavesa och Laguardia

Vinregionen Rioja börjar strax söder om Oñati och idag åker vi till denna berömda trakt för att vandra och besöka en traditionell vingård. Vandringen följer en bergskam med utsikt över det gröna vinlandskapet med medeltidsbyar på kullarna. Vi kommer så småningom till den charmiga byn Laguardia, som är centralorten för vinområdet Rioja Alavesa. Här finns det båda mycket traditionella vinproducenter och en och en annan ultramodern anläggning. Vi besöker en av dem mest klassiska källare och får provsmaka deras Rioja viner. Idag ingår en härlig restauranglunch bestående av bland annat traktens råvaror. Bussresan tillbaka till Oñati tar ca. 90 minuter. Vi njuter av en lugn sista kväll på landsbygden, och får uppleva ännu en god baskisk middag på hotellets restaurang. 

Vandringens längd Meano – Kripan ca 7 km, alt. Genevilla – Marañon ca 5 km (Ignatius Way)

Dag 4 – Zumaia och Zarautz

Egunon guztiontzat! God morgon! Idag lastar vi våra resväskor på bussen då vi byter hotell efter dagens vandring. Vi kör den korta sträckan ner till kusten och sedan vandra vi längs med Atlanten mellan byarna Zumaia och Zarautz. Vandringen på cirka en mil passerar allt från unika geologiska formationer av bergarten flysch, mysiga fiskebyar, och så småningom även txakolíodlingarna som ger traktens viktigaste vinsort. På vägen gör vi ett besök på en txakolívingård och lär oss traditionen bakom detta unika vita vin som vi givetvis får prova i samband med lokala pintxos. San Sebastian väntar efter vandringen. Vi checkar in på vårt fina hotell och får en stund att slappna av. Halva veckan har gått och det finns mycket kvar att utforska. Vi äter en gemensam middag på hotellets restaurang.

Vandringens längd Zumaia - Zarautz ca 10 km.

Dag 5 – San Sebastian

Idag utforskar vi magiska San Sebastian. Från hotellet vandrar vi upp till kullen Urgull med fantastisk utsikt över hela området (ibland ser vi även Frankrike på avstånd). Sedan besöker vi gamla stan med dess sevärdheter. Nära lunchtiden besöker vi en sk. sociedad gastronomica, (privata matlagningsklubbar där lokalbefolkning samlas för att umgås over ett glas cider och enklare traditionella maträtter) något som är helt unikt för denna del av Spanien. En upplevelse som för oss djupare in i den berömda baskiska kulinariska traditionen. Ingen gemensam middag ikväll - din chans att utforska San Sebastians världsberömda krogvärld, med allt från enkla tapasbarer till ett flertal Michelinklassade restauranger.

Dag 6 – Ledig dag

Idag kan man utforska staden på egen hand. Vi kan ge några idéer: ta linbanan till Igeldo, besöka Tabakalera-byggnaden, ta en surflektion, upptäck skulpturen "El peine del viento", gå på stranden, besöka San Telmomuséet eller akvariet vid hamnen...

Dag 7 – Pasaia

Vi startar vår sista vandringsdag direkt från hotellet och siktar österut i riktning mot Frankrike. Efter att ha passerat San Sebastians fina stränder får vi en liten stigning upp på en kuperad udde. Vi följer havet och pilgrimsleden Camino del Norte, och kanske stöter vi på pilgrimer på sin väg till Santiago de Compostela. Kusten är kuperad, men vi tar det väldigt lugnt och pausar ofta för att njuta av omgivningarna. Väl framme vid målet väntar den baskiska fiskebyn Pasaia med sin charm. Efter vandringen på cirka en mil är vi väl värda en after-walk med en enklare tapas-lunch på någon av torgets uteserveringar innan vi tar oss tillbaka till San Sebastian med buss eller tåg. 
På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Vandringens längd San Sebastian – Pasajes de San Pedro ca 10 km

Dag 8 – Hemresa

Frukost och därefter transfer till Bilbaos flygplats för flyget hem. 

Reservation för ändringar i programmet.