Sicilien Vandringsresa 17-24/10 2021 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Sicilien Vandringsresa 17-24/10 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Swiss bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. 
Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5).
Det går att checka in online från 23 timmar före avresa, men det kan hända att man måste köa till manuell disk på Arlanda ändå: https://checkin.swiss.com/web
Flygbolagen rekommenderar att man är på flygplatsen cirka 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

TRANSIT I SCHWEIZ

Detta formulär måste fyllas i före inresa/mellanlandning i Schweiz:
https://swissplf.admin.ch/formular
(kan fyllas i tidigast 48 timmar innan avresa).

Ni kan hoppa över uppgiften om sittplats i formuläret och komplettera med det senare.

Formulär för Schweiz måste även fyllas i på hemresa eftersom ni mellanlandar i Zürich.
Ha detta klart innan incheckning

Mer information om fullständiga regler för Schweiz:
Inreseinformation Schweiz

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Wendela möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs båda dessa:

 • Covidbevis (innehållande info om vaccin eller negativt test)
 • Att man fyller i ett formulär, sk dPLF (EU digital passenger locator form)

Ha detta klart innan incheckning på Arlanda. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.

Några tips om att fylla i formuläret för Italien:

 • För att kunna fylla i formuläret för inresa till Italien, behöver man först registrera sig med en e-post adress och bekräfta detta innan man kan fylla i själva formuläret.
 • Fyll EJ i att ni är en del av en grupp, får då måsta ni fylla i alla andras namn i gruppen
 • Ni kan hoppa över där det står optional=frivilligt
 • Hotelladress ser ni här i avresemeddelandet
 • Sverige tillhör EU och lista C

Covidbevis

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covid-bevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat eller är friskförklarad från COVID-19 kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covid-bevis (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst fjorton dagar (efter andra vaccineringsdosen). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid 48 timmar efter testtillfället. 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

 • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats i Italien

 • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
 • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

 • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

 • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/printat vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Buss

 • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

 • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller. From nästa vecka är ska alla regioner i Italien vara sk vita zoner.
 • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledare uppdaterar ev ny information på plats..

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Astro Suite Hotel
Adress: Lungomare Giuseppe Giardina, 90015 Cefalù PA, Italien
Telefon: +39 0921 421639​

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Wendela Wiik tel +46 (0)70 338 1958 
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Utrustningslista (urval):
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

SICILIEN är Medelhavets största ö med en yta på cirka 25 700 km². Öns största stad och regionens huvudstad, är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, som är 3 329 m ö.h. Ön har en lång och spännande historia.

CEFALÚ. Kuststaden Cefalù har 14 000 invånare och området har varit bebott sedan 500-talet. Mångfalden av folkslag som Bysantiner, normander, araber och greker har alla satt sina spår i kulturen. Stadens huvudgator är Corso Ruggero och Via Vittorio Emanuele och gatunätet är fullt av små gator och gränder. Katedralen är värd ett besök med sin mosaik och rikt utsmyckade interiör.

Under vandringsdagarna tar vi vår egen buss upp i bergen till stigar som leder oss rätt ut i obygden och ibland vandrar vi från en by till en annan. Vandringarna på Sicilien är medel till svåra vandringar, men inte alltid så långa i avstånd. Du skall vara van att vandra och ha erfarenhet av ojämnt underlag samt god balans. Underlaget är omväxlande med gräsängar och grusvägar men också stenigt och ojämnt underlag. Vi kommer de flesta dagar erbjuda två varianter av vandringar. Då vi för det mesta vandrar genom orörd natur och mindre byar tar vi med oss lunchpaket på vandringarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 - Ankomst Palermo och transfer till hotell i Cefalù (middag på egen hand)

Transfer cirka 1 1/2 timme.

Dag 2 - Gibilmanna (lunch)

Vår vandring startar i byn Gibilmanna som betyder Mannaberget på arabiska. Byn ligger på 800 meter över havet och här finner vi ett seismologiskt observatorium, ett benediktinerkloster samt en vacker kyrka. Madonnan firas varje år med processioner och pilgrimsvandringar från Cefalù. Vi vandrar tillsammans i lugn takt genom stenekslundar och höga ginstbuskar längs en lättgången och vindlande grusväg med utsikt över det Tyrrenska havet. Under trädkronorna kan man hitta blommande cyklamen både vår och höst. Här finner man också många mindre privata jordlotter, där man odlar vindruvor och oliver i ett vackert kulturlandskap. Vi har en fantastisk utsikt mot dalgången Castelbuono. Vi avslutar vandringen i byn St Ambrogio, där vi äter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang innan vi reser tillbaka till Cefalù.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: 3 alt. 4 timmar. Höjdvariation: Utför 700 meter och 100 meter uppför. Högsta punkt: Gibilmanna 800 möh. Längd: 11/16 km.

Dag 3 - Piano Battaglia (middag)

Dagens vandring bjuder på spektakulär utsikt när vi når Siciliens näst högsta topp, 1 979 meter över havet. Vi reser med buss upp till vandringsområdet genom korkekskogar via byn Isnello till starten av vår vandring. Vi startar i Piano Battaglia, liftsystemet som under vintersäsongen erbjuder utförsåkning när det finns tillräckligt med snö. Uppstigningen går till en början genom lövskog som ovan trädgränsen ersätts med ett stenigt landskap. Härifrån har vi vidunderlig utsikt över stora delar av Madonieparken och vid klart väder har vi sikt både mot vulkanen Etna samt de Eoliska öarna.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 400 meter uppför och 200 meter utför. Högsta punkt: Pizzo Carbonara 1979 möh. Längd: ca 10 km

Dag 4 - Geraci (middag)

En medeltida by, 1 077 meter över havet, balanserar på en klippavsats med ruinerna av en arabisk borg. Byn är känd för sitt fina källvatten och det är ständigt kö till kranarna. Vandringen från Geraci bjuder på en ostigad terräng över ängar och längs klippor med utsikt över havet och nordkusten. Under våren fylls ängarna av vårblommor i regnbågens färger. Det är inte ovanligt att möta den betande boskapen, då korna har sitt sommarbete på dessa höjder. Vi vandrar genom fem dalgångar, alla med olika karaktär och har som mest en stigning på cirka 300 höjdmeter under vandringarna. Denna dag erbjuds två olika vandringar, en medel och en lite tuffare. Vi börjar på höjd av 1 200 möh och startpunkt för båda grupperna är Geraci.

Svårare Vandringen går söderut över bergen mot Petralia Sottana med en stigning på cirka 300 meter. Vi vandrar genom en varierad terräng med skog, hedar och kala kalkstenstoppar och vi avslutar vandringen nere i samhället Petralia Sottana.
Medelvandringen vandrar österut mot byn från Geraci. Vandringen erbjuder vackra vyer över nordkusten och vid klart väder har man sikt långt ut över det Tyrrenska havet samt det inre av Sicilien. Vi vandrar genom kohagar och vegetationen består av järnek och macchia. Miljön är närapå alpin och leden går genom ett öppet landskap utan kraftiga upp och nedstigningar. Däremot är underlaget ojämnt och många gånger utan synliga stigar. Från vandringsleden ser vi ner till det större samhället Castelbouno vidare ner mot nordkusten.

Svårare vandringen: Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 300 meter uppför och 400 meter utför. Högsta punkt: Cozzo Russo 1472 möh.
Längd 11 km.

Medelvandringen: Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 200 meter. Högsta punkt: Portella di Mandarini 1400 möh. Längd 11 km.

 

Dag 5 - Vilodag (inga måltider ingår)

Vi rekommenderar en utflykt till Palermo dit det är enkelt att resa på egen hand med tåg. Det som är intressant att se i Palermo är marknaden, Cappuchinermunkarnas katakomber, Katedralen och Monreale. Den medeltida delen av Cefalù lockar också med sina trånga gränder, piazzan och lokala restauranger. Man kan spendera dagen på stranden som ligger tvärs över strandpromenaden från hotellet.


Dag 6 - St Ambrogio (pizzamiddag)

Vi startar i St Ambrogio ligger cirka 15 min bilväg öster om Cefalù. Vandringen börjar med en stigning uppför längs en smal stig som korsar terrassmarker med stenekar och olivlundar. Det är mycket vacker blomning under våren. Efter cirka en timme övergår vägen bitvis till asfalt och därefter grusväg för att bli stig igen. Vi befinner oss på en höjd med utsikt över havet på cirka 200-300 meter. Efter halva vandringen besöker även en getbonde som tillverkar ost efter gamla traditioner. Vi får se hur han gör både hårdost samt ricotta och vi kommer även att få provsmaka dessa. Vi vandrar tillbaka mot St Ambrogio, först genom lite täta snår innan vi når fram till en bredare gångväg som går längs havet. Ett lättare alternativ är att gå tillbaka samma väg till St Ambrogio.

Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 250 meter Utför 250 meter. Högsta punkt: Serra Guarneri 320 möh. Längd ca 8 km

Dag 7 - Gratteri – Monte Macabubbo (middag)

De höga och smala bostadshusen bildar en färgglad mosaik mot berget i byn Gratteri som är vår utgångspunkt för dagens vandring. Samhället har fått sitt namn efter en kalkstensgrotta som är belägen i berget ovanför. Vi vandrar genom skogar med korkek och smultronträd upp mot berget Macabubbo. Lite högre upp är landskapet omväxlande med gräsplatåer och kalkstenstoppar. På nervägen passerar vi ett litet kapell som ligger för sig själv längs vandringsleden. Kor betar fridfullt på gräsängarna och utsikten är betagande. Vid klart väder kan man se Siciliens huvudstad Palermo i fjärran. Medelgruppen vandrar runt området Monte Macabubbo, där vandringen går på breda stigar med vackra vyer. Den lite tuffare vandringen startar i bergsbyn Gratteri och bjuder på mer höjdmeter än medelturen.

Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation medelvandringen: Stigning 300 meter Utför 300 meter. Högsta punkt: 900 +1 100 möh. Längd ca 10 km.

Dag 8 - Avresedag

Vi njuter det sista av Cefalù och dess omgivningar, innan det är dags för avresa mot flygplatsen till Palermo och flygplatsen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt. Er grupp är färre än 15, men vissa dagar kan trots det två nivåer erbjudas.

Mat & Dryck

Sicilien är känt både för sina viner och för sin olivolja samt diverse maträtter. Det sicilianska vinutbudet är brett. Några viner man hittar är mandelvinet ”Vino alla mandorla” från Taormina-trakten, röda och vita viner från Etnas vulkansluttningar, det söta dessertvinet ”moscato” samt det klassiska starkvinet ”Marsala”.

Genom historien har öns olika folk bidragit till det matkulturella arvet. Araberna förde med sig aubergine, mandel, saffran och couscous, som idag äts i lika stor utsträckning som pasta.
Spanjorerna gjorde paprika och tomater populärt och normanderna införde en metod för att salta fisk.

Nyfångad fisk (särskilt svärdfisk), bläckfisk och skaldjur utgör ofta basen i både förrätter och huvudrätter. Även klassisk italiensk tomatsås med ”kapris” är vanligt – och utsökt gott.

De sicilianska bakverken ”cannoli” och ”cassata” är världskända godsaker – likaså nougat, inlagd frukt, olivolja och sylt eller honung från ekologiska gårdar (agriturismo).
Sicilien sägs även ha de godaste citrusfrukterna, tack vare det idealiska klimatet.