Umbrien Vandringsresa 29/9 2021 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Umbrien Vandringsresa 29/9-6/10 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. 
Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs vid manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5). Det ska gå att checka in online, men man får inte ut boardingkort förrän på flygplatsen.

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

Vi rekommenderar att man checkar in minst 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

SAS skickar en inbjudan via SMS/email innan avresa, med en länk till vad de kallar "Travel Ready Center". Där måste man ladda upp sitt covid-bevis eller -test och reseintyg så man får ut boardingkort på flygplatsen. Det går inte att få ut boardingkort online.
Obs det är inte nödvändigt att göra detta i förväg utan har man inte gjort det innan görs det vid incheckning.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

Transit i Danmark

Vid transit i Danmark ska man kunna visa upp Covidbevis innehållande bevis på fullständig vaccination (minst 14 dagar ska ha gått från andra sprutan) eller negativt test (antigentest max 48 timmar gammalt vid inresan, PCR-test högst 72 timmar gammalt).

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Tess möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

INRESA ITALIEN

För inresa till Italien behövs;

  • Covidbevis
  • Att man fyller i ett formulär ett sk dPLF (EU digital passenger locator form)

Ha detta klart innan incheckning på Arlanda. Se detaljer nedan.

Elektronisk registrering (dPLF)

Obligatoriskt är att fylla i en elektronisk registrering dPLF som görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran.

Covidbevis

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covid-bevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat eller är friskförklarad från COVID-19 kan få EU:s digitala Covid-bevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covid-bevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covid-bevis (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst fjorton dagar (efter andra vaccineringsdosen). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid 48 timmar efter testtillfället. 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

  • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats i Italien

  • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
  • På hotellet behövs munskydd när man går omkring i restaurang eller på hotellet inomhus, men ej då man äter och dricker. 

  • Inget munskydd behövs utomhus och då man vandrar. 

  • På resan och under vandringarna; ha alltid med er nerladdat/printat vaccinationsintyg + ett antal ansiktsmasker att ta på vid behov.

Buss

  • Vi har egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras och att färdledare uppdaterar ev ny information på plats..

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel La Macchia
Localita' Licina, 11, 06049 Spoleto PG, Italien
Telefon: +39 0743 49059

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån, tis & tors 09.30-12.00) +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Therese Iversen (Tess) +46 (0)764 199 835
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

GRUPPSTORLEK

På denna resa är vi färre än 16 deltagare, vilket innebär att vi kommer ha en vandringsgrupp. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Att vandra med Go Active Travel i Umbrien innebär en stor variation med allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i bergig miljö som kan påminna om Alperna. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Vi vandrar alltid i lugn tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningar.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1/29.9 Avresa till Umbrien

Dag 2/30.9 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för att få en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick innan vi börjar själva turen. Vi lämnar sedan Spoleto och börjar dagens vandring vid klostret San Giuliano. Vi vandrar framförallt i kastanj- och stenekskog under dagen och passerar ett av klostren som den helige Frasiscus grundade. Under vandringen får vi vyer över Spoletos borg och den gamla akvedukten från 1300-talet. Dagen är en bra introduktion till Umbriens natur, beroende på säsong så ser vi bland annat ginst, cyklamen och mastixbuskar.

Dagens vandring är lång men relativt lätt, förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, och kan upplevas som konditionskrävande. Underlaget består till stor del av mjuka stigar och grusväg, men partier med rullgrus och sten förekommer.

Dag 3/1.10 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag. Staden är byggd på sluttningarna vid Monte Subasio vars topp når 1300 möh, ett imponerande och märkligt berg som är avskild från resten av bergskedjan.
Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får lite tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar. Vi njuter av storslagna vyer under hela vandringen till Assisi. Vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Dagens vandring går i lugnt tempo och vi får även tid till att besöka Assisi med bland annat sin ståtliga basilika med sina enastående fresker av Giotto och Piero della Francesca.

Dag 4/2.10 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om Alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km² hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Här finns det vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrader och dagens vandring blir lite mer utmanande och kan tolkas som medelsvår. Vi bestiger bergkammen och kommer upp några hundra meter ovanför platån eller så vandrar vi en lättare vandring i lugnare tempo ner i dalen. Målet för dagen är lilla byn Castelluccio, en av Italiens högst belägna byar.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Ännu idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

 

 

Dag 5/3.10 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserade av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia.

Dag 6/4.10 Vin- & olivoljevandring i Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkterna i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. Vi lär oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Vi startar dagen med att åka buss till Trevi, där vi gör en kort stadsvandring. Vi vandrar därefter vidare bland olivlundar cirka 5 km till en olivoljeproducent för en lättare lunch och visning av deras medeltida olivpress. Det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska olivolja eller hemgjord marmelad hem.

Vi hinner sedan med en kort vandring i området kring den kända vinbyn Montefalco. Här produceras Rosso di Montefalco av den mycket speciella lokala druvan sagrantino. Vi kommer även att besöka en av områdets viktigaste producenter för en guidad vinprovning.
Dagens vandringar är av en lätt nivå. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mjuka stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 7/5.10 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Vi börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal eller alternativt tar vi bussen till toppen på berget och vandrar därefter mestadels nerför. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan att vi stöter på andra vandrare och svenskar lyser med sin frånvaro! Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn står framdukat till en sen lunch bestående av enbart närodlade produkter. Efter dagens vandring och i denna speciella miljö, så smakar kanske maten extra gott!

Dag 8/6.10 Avresa från Rom

Det blir en tidig avresa från hotellet och vi får med oss en frukostpåse. Bussfärden går till Roms flygplats för vår hemresa.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.