Val Gardena Vandringsresa 23-30/8 2021 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Val Gardena Vandringsresa 23-30/8 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i manuell disk på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5). 

Vi rekommenderar att man checkar in minst 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Italien.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active
Busstransfern till hotellet tar ca 4 timmar. 

COVIDBEVIS ELLER TEST

Från och med den 1 juli 2021 vid resa inom EU, Island, Liechtenstein och Norge ska ett giltigt Covidbevis kunna uppvisas. En person som vaccinerats mot COVID-19, har ett negativt molekylärt (PCR) eller antigent testresultat kan få EU:s digitala Covidbevis utfärdat.

Här hämtar du som är fullvaccinerad ditt Covidbevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Innehavare av EU:s digitala Covidbevis (EUDCC) får resa in i Italien utan ytterligare restriktioner (testning eller karantän), på villkor att deras intyg innehåller antingen:

1) Bevis på slutförd vaccinationscykel sedan minst 14 dagar (efter andra vaccineringsdosen, efter engångsdos för Johnson & Johnson). Intygets giltighetstid är 270 dagar efter slutförd vaccinationscykel.
2) Bevis på negativt PCR-test eller antigent testresultat. Obs! antigen-testet är billigare än PRC-test och man får snabbare svar. Intygets giltighetstid vid antigentest är 48 timmar efter testtillfället. 

Elektronisk registrering

Dessutom krävs en elektronisk registrering som kallas digital self-declaration och görs online via denna länk: https://app.euplf.eu/#/ . Efter att ha gjort denna registrering får ni en personlig QR-kod som ska kunna visas upp på begäran. 

RABATT PÅ COVID-TEST 

Om ni kommer att behöva uppvisa test vid inresa (gäller i dagsläget alla som inte är fullvaccinerade), så erbjuds kunder hos SRF-anslutna researrangörer (där ingår Go Active Travel) ett reducerat pris på tester hos vår samarbetspartner Vaccina. För att få SRF-rabatt gäller att man kan visa upp sin bekräftelse med vår logga. 

Boka test med reseintyg för dig som reser med Go Active Travel (anslutna till SRF): https://reseintyg.vaccina.se/SRF/

Skulle det inte finnas en mottagning nära dig, eller lämplig bokningsbar tid hos Vaccina finns ett flertal andra aktörer som utfärdar test och reseintyg. Observera att priser skiljer sig en hel del, så det kan vara värt att jämföra.

​Obs att aktuellt passnummer (samma pass som du reser med) ska anges i reseintyget, så ta med passet vid provtagning.

Att resa in i Italien utan EU:s digitala Covid-bevis

I de fall där det inte är möjligt att få utfärdat EU:s digitala Covid-bevis är det möjligt att resa in i Italien med ett negativt Covid-test (PCR eller Antigentest) taget max 48 timmar före inresa i Italien. Intyget ska vara utfärdat på engelska eller italienska. 

Obs!! har ni under de senaste 14 dagarna innan inresa till Italien vistats i land utanför EES gäller andra regler, läs mer i UD:s information här

Transit i Tyskland
Från den 1 augusti måste samtliga som reser in i Tyskland visa upp ett negativt test eller bevis på fullständig vaccinering eller tillfrisknande. Detta gäller oavsett varifrån man reser och oavsett om man reser in landvägen eller med flyg till Tyskland, och även vid direkta transitresor.

Testet kan i regel vara ett PCR- eller antigentest. Ett antigentest får vara högst 48 timmar gammalt vid inresan, ett PCR-test högst 72 timmar gammalt. Testresultatet skall framgå skriftligen på tyska, engelska eller franska. 

 

RESTRIKTIONER I ITALIEN

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Flyg

  • På italienska flygplatser måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste bära munskydd (förutom då man kort dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. 

Detta gäller på plats i Italien

  • Från den 6/8 2021 krävs att man kan uppvisa Covid-bevis (vaccination eller negativt test) för vissa situationer där människor samlas, tex för att sitta inomhus på restauranger. Läs mer här.
  • Inget munskydd behövs då man äter på restaurang eller vandrar, inte heller vid poolområde och strand.

  • Restauranger är öppna både ute och inne. Liftar i vandringsområden är öppna.

  • Man får röra sig fritt mellan regionerna i nuläget och inga utegångsförbud är aktuella. 

Buss

  • Vi har vår egen buss för flygplatstransfer och för våra dagliga vandringar. Här krävs i dagsläget också munskydd.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.
  • Läs mer på svenska UD:s hemsida här

Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

DELTAGARLISTA

Till följd av den nya personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE

Hotel Oswald
Str. Meisules, 140
39048 Selva di Val Gardena BZ
Italien
+39 0471 795151

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån & tors 09.30-12.00)
+46 (0)771 14 30 30
Er färdledare Maria Bylin: +46 704 33 02 03
JOURTELEFON i samband med avresa +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Vandringsprogram

Detta resmål erbjuder en stor variation av både lättare och lite svårare vandringar. Underlaget är mycket varierande från mjuka lättgångna stigar till steniga med lite besvärligare partier. Oavsett om du är vandringsvan eller nybörjare får du ett stort utbyte av vandringarna i detta världsunika bergsområde där fantastiska vyer avlöser varandra. För den som är sugen, kan man till en extra kostnad pröva på avancerade via ferrata-vandringar med guide.
I Selva bor vi alldeles vid foten av Sellagruppe och Langkofel, bergsmassiv med toppar på över 3 000 meters höjd och karakteristiska för just Dolomiterna. I Val Gardenadalen finns det över 1100 km markerade vandringsleder och av mycket varierande svårighetsgrad, vilket gör att varje vandrare kan hitta just den nivån på vandring man önskar.

I Dolomiterna har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, säsongen och gruppen. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Regensburger Hütte

Vi går vägen fram till kabinbanan som går upp till Col Raiser. Därifrån vandrar vi den lättgångna stigen upp till Troier Hütte varifrån vi får en fantastisk utsikt över Val Gardena och en bra överblick över stora delar av veckans kommande vandringar. Från Troier vandrar vi österut längs en smal stig som delvis är stenig, här är vi omgivna av vackra och vilda klippformationer samt höga bergsmassiv. Vid Piera Longia är vi uppe på dagen högsta höjd 2.297 möh. Vi går en vid sväng in i dalen österut för att sedan svänga ner mot syd-väst och Regensburger Hüttan där vi äter lunch. Därifrån gör vi sedan en kort vandring tillbaka till Col Raiser och kabinbanan ner och vägen tillbaka till hotellet. Vandringstid cirka 4 timmar. Höjdvariation upp och ner 190 meter.

Extra: Från Regenburger Hüttan går vi, direkt ner den delvis branta och slingrande stigen ända ner till Selva och hotellet. Med de förlängning blir turen en timma längre och totalt höjdmeter utför 800 meter.

Monte Pana – Comici

Vi går vägen upp till Monte Pana där vi tar liften upp till Mont de Seura. Här får vi en vacker utsikt över det vidsträckta fäbodsområdet Seiser Alm. Vi går sedan längs en lättgången väg till Comici Hütte där vi får en magnifik panoramautsikt mot Sellamassivet. Här på denna välbesökta och populära hüttan äter vi vår lunch. Därefter går vi ner i dalen till Plan Gralba där vi följer den lättgångna stigen ner till Selva och hotellet.Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 180 meter, utför 590 meter. Högsta punkt: Comici Hütte 2.153 möh.

Langkofel
Med kabinbanan åker vi upp till Ciampinoi varifrån vi vandrar ner till stigen som går tätt intill foten av det branta och höga Langkofel massivet. Leden är här mycket stenig och slingrande. Leden leder så småningom in i den stora och djupa klyftan mellan Langkofel och Plattkoffel. Nu blir det allt brantare och vi tar en välbehövlig fikapaus uppe vid Langkofelhütta. När vi fortsätter har vi en brant stigning på drygt 300 höjdmeter i stenig svårgången terräng. Väl uppe når vi snart vårt lunchställe, Toni Demetz Hütte som ligger som ett örnnäste med utsikt mot Sellamassivet. Vi tar sedan den lilla kabinbanan ner till Sellapasset och går via Comici Hütte tillbaka till Ciampinoi och kabinen ner till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 640 meter, utför 150 meter. Högsta punkt Toni Demetz Hütte 2.681 möh.

 

 

 

Seiser Alm
Med buss till S:t Ulrich där vi tar kabinbanan upp till Col da Mesdi. På lättgångna grusvägar och stigar går vi över den vidsträckta blomsterrika Seiser Alm som är Europas största fäbodsområde. Leden passerar flera hüttor med god mat och vi stannar vid någon lämplig tidpunkt och njuter av lunchen och naturen. Via Pana går vi sedan vägen ner till Selva. Vandringstid: cirka 4 ½ timmar. Höjdvariation: Stigning 100 meter, utför 360 meter. Högsta punkt: Col da Mesdi 1.865 möh.

Puez Hütte
Vi tar kabinbanan Dantercepies upp till Pass de Gardena varifrån vi går brant uppför längs långvandringsleden Alta Via 2 in i Naturparken Puez- Odle. Stor del av leden är stenig och delvis svårgången. Snart kommer vi in i en labyrint med dramatiska klippformationer. Efter att gått över två pass passerar vi en vacker bergsjö och här börjar ett riktigt kargt högalpint område med vidsträckt utsikt och med sparsam växtlighet. Efter en lång vandring på denna platå kommer vi fram till Puez Hütta där vi äter vår lunch. Efter detta vandrar vi en brant led ner i den djupa dalen Langental som ligger 900 meter nedanför Puez. Väl nere i dalen följer vi den lättgångna leden fram till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation stigning 490 meter, utför 1.010 meter. Högsta punkt: Passo Crespeina 2.560 möh.

Plattkofelhütte.
Med buss upp till Passo Sella där vi börjar vandringen längs en lättgången grusväg upp till Friedrich August Hütte och här börjar en vacker led. Stigen följer hela tiden bergssidan längs Plattkofel och det är en underbar utsikt ner mot Val di Fassa dalen. Har man tur kan man få se Kungsörn här. Stigen går omväxlande lite upp och ner hela tiden och underlaget är tidvis ganska stenigt men inte speciellt svårgånget. Längs vägen får vi troligen sällskap av många vandrare då leden är känd som en av de vackraste lederna i Dolomiterna. Framme vid den populära och välbesökta Plattkofelhütten som är känd för sin goda mat slår vi oss ned för en lunchpaus. Efter lunchen återvänder vi samma väg tillbaka till Passo Sella och buss till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 210 meter, utför 210 meter. Högsta punkt: 2.340 möh.

Stevia Hütte
Vi går leden upp till Regensburger Hütte och följer leden in i den djupa dalen. Underlaget är mestadels mycket stenigt och i slutet av dalen börjar en brant stigning som är en riktig utmaning, så småningom kommer vi upp till passet Forc. la dia Piza, häruppe får vi en hänförande panoramautsikt. Vi går från passet ner över de svagt sluttande alpängarna fram till den lilla vackra Stevia Hütte och äter vår lunch. Från hütten går vi sedan den branta leden 17 A ner till hotellet. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 930 meter, utför 930 meter.

Då denna grupp är 11 personer kommer endast en vandringsnivå att erbjudas var dag.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Observera att alla vandringar ligger mellan 1 500 och 3 000 möh, vilket innebär att man känner att luften är "tunn". Efter ett par dagar brukar de allra flesta vänja sig och inte känna av någon påverkan på andningen.

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.