Vålådalen Vandringsresa 28/8 2022 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa med Go Active

Vålådalen Vandringsresa 28/8 – 4/9 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt kortfattad information om programmet och vandringarna. Vi på Go Active Travel hoppas att du får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / TÅGBILJETT

Dina biljetter Stockholm-Undersåker med SJ bifogas detta avresemeddelande.
Det räcker att visa upp biljetten digitalt, till ex i mobilen, alternativt skriver du ut biljetten själv. 
OBS: Biljetten visar ankomst och avgång från Åre. Se nedan för aktuella tider för Undersåker - Gå av här, åk inte vidare till Åre!! 
Ni kan även bortse från herr/dam på biljetten, det är en gruppbokning och biljetterna är inte namnade.

Samling av gruppen sker först på Undersåker tågstation efter ankomst. Er färdledare är redan på plats. Håll utkik efter Go Actives skylt och färdledaren Humlan Westh.

Utresa:
Stockholm Central - Undersåker
28 augusti 22:39 - 29 augusti 08:44

Hemresa:
Undersåker - Stockholm Central
3 september 19:48 - 4 september 05:16

Sovkupén

Kupén har tre färdigbäddade sängar med kudde, örngott, underlakan, påslakan och filt/täcke. Handduk ingår.  Kupén har två bagagehyllor och större bagage kan placeras under den nedersta sängen. Eluttag med 230 V (för rakapparat och dylikt) och handfat finns i kupén. Två toaletter är placerade i korridoren.

Dörren till sovkupén och duschkupén i vagnsänden låser du upp med nyckelkorten som finns i låset på dörrens utsida och i din kupé. 

Mat ombord
Bistron har öppet dagar mellan 05:30 och 23:00. I bistron ombord hittar du samma utbud som på SJs dagtåg. Du är naturligtvis välkommen att ta med din egen mat ombord, och äta den på din reserverade plats. Det är inte tillåtet att dricka egen medhavd alkohol ombord. 

BOENDE

Vålådalens Fjällstation, 837 75 Vålådalen
Tel: 0647 353 00

KONTAKT

Go Actives kontor tel: +46 771 14 30 30. (Öppet helgfri mån-tors kl 09.30-15.30. lunchstängt kl 12.00-13.00. Fredagar 09.30-12.30 )                                                       

JOURTELEFON i samband med avresa
Färdledare: Humlan Westh 0722 44 00 69​
Alternativt (för akuta ärenden) om du inte får tag i färdledaren:  0724 47 00 34

RESEFÖRSÄKRING 

Tänk på att se till att du har en giltig reseförsäkring.

DELTAGARLISTA

Till följd av den personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringarna & programmet

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra.

Preliminärt program

Dag 1 Söndag
22.39 avgår tåget från Stockholm.

Dag 2 Måndag – Ankomst till Undersåker och Vålådalen
Ankomst Undersåkers station där transfer väntar för 20 minuters färd till Vålådalens Fjällstation. Vid ankomst till anläggningen väntar frukost. Vi börjar dagen med vår första vandring i närområdet. Turen startar utanför huvudbyggnaden (Vålådalens Fjällstation). Redan efter en kilometer gör vi ett kort stopp vid ett fikabord med vy mot Lillstensdalsfjället. Turen fortsätter genom vacker blandskog. Stigen slingrar sig genom gammelskogen till Nulltjärnsbäcken. Där finns lämningar efter en gammal såg och vandrar genom en sagolik ravin. Väl framme vid Nulltjärn gör vår guide upp en eld och vi äter vårt medhavda lunchpaket. Vi fortsätter sedan en liten bit mot Kyrkstenen, innan vi svänger höger för att komma in på fjällstationens milspår. Resten av rundan är en skön skogspromenad tillbaka till anläggningen.

När vi kommer tillbaka till anläggningen så väntar en avkopplande stund i Bastukåtan och badtunnorna för den som önskar.  
- ca 7 km
- Ca 4 timmar
-Höjdskillnad 50 m
-Högsta punkt 650 möh

Dag 3 Tisdag - Ottfjällstoppen
TOPPTUR MED SAGOLIKA VYER
Vi träffas utanför huvudbyggnaden och börjar vår vandring bakom Vålådalens fjällstation. Den steniga stigen slingrar sig upp till Ottfjällsvägen. När vi väl kommit upp till trädgränsen gör vi ett stopp vid ett vindskydd.

Vi fortsätter vår vandring och når nu kalfjället efter vi gått över broar över Västra Storbäcken. Här i området finns det chans att se renar. Vi börjar redan nu se mycket av det vackra Naturreservatet och ser även vårt mål Östra Ottfjällstoppen. 

Väl på toppen belönas du med 360 graders vy över Ottsjö, Anarismassivet, Lunndörrspasset, Lillstensdalsfjället och Bunnerfjällen, Helags och Sylarna. Om inte hungern har varit för stor så försöker vi inta vårt medhavda lunchpaket här med en fantastisk vy över hela landskapet.  Vid riktigt klart väder kan du se ända till Östersund. Vi vilar och fyller på energi. Njut sedan av utsikten hela vandringen tillbaka till Vålådalens Fjällstation.

- Ca 11 km
- Ca 5-6 timmar
- Höjdskillnad 625 m
- Högsta punkt 1 265 möh

Dag 4 onsdag - Blanktjärn 
MED KÄNSLA AV SMARAGDGRÖNT
En riktig klassiker. Vi vandrar över de blomsterrika Matskålsängarna, över myrar och genom björk- och granskog. Vi tar oss uppför de höga grusåsarna och möts av Blanktjärnarnas kristallklara vatten, kalk och ljus – det är den magiska formeln för Blanktjärns smaragdgröna färg. I det klara vattnet kan vi se kalkpartiklar som har fastnat på botten och på träden som har fallit ner i tjärnen. När ljus träffar kalkpartiklarna som svävar fritt i vattnet skapas den gröna färgen. Här äter vi vårt medhavda lunchpaket och njuter av omgivningen. På vår vandring tillbaka väljer vi den östra vägen tillbaka för att få uppleva andra vyer.

- Ca 13 km
- Ca 5 timmar
- Höjdskillnad ca 90m
- Högsta punkt ca 690 möh

Dag 5 Torsdag - Vilodag
Efter tre vandringsdagar brukar det vara skönt med en vilodag då man får hitta på vad man själv vill. Utöver egna aktiviteter så erbjuds på denna resa två aktiviteter som ingår i priset.

Besök på Naturum – ca 1,5 timme
Tillsammans med en av guiderna på Naturum berättar de om Vålådalens natur, kultur och historia i området. I deras presentation vill de bidra med insikter om hur allting hänger ihop – i stort och smått. Varje år har även Naturum ett speciellt tema som de visar upp inne i huset. Naturum är i direkt anslutning till Vålådalens Fjällstation. Tid kommer presenteras när ni är på plats i Vålådalen. 

Guidad tur på Vålådalens Museum– ca 1 timme 
Tillsammans med guide från Vålådalens Fjällstation får vi en intressesant upplevelse och berättelse kring anläggningens idrottsliga historia och få se massor av föremål och bilder på kändisar genom tiderna som varit i Vålådalen.

 

Dag 6 Fredag – Issjödalen & Pyramiderna
HELDAGSTUR MED EXTRA ALLT
Idag är det viktigt att ni ser till att ert lunchpaket och varmdryck är välfyllt. Vi rekommenderar även att ni tar med lite snabb energi i form av godis eller choklad för lite extra energi till dagen.  

Vi samlas utanför huvudbyggnaden lite tidigare idag då denna tur är en heldagstur. Här ifrån får vi transport till Valbo där vi startar vår vandring. 

Under vår vandring idag kommer vi passera ett välbevarat gammalt Sameviste Grönvallen innan vi till slut kommer fram till Issjödalen. Området är en av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar. Det mest spektakulära brukar ändå anses vara Pyramiderna. Perfekt formade av inlandsisens erosionsrester och isälvssediment kan dessa ge associationer till Egypten.

När inlandsisen smälte, för 9 000 år sedan, dämde isen upp en sjö och isblock strandade i Gröndalsdeltat. När isen smälte bildades dödisgropar. Isälvar spolade bort grus så att bara Pyramiderna blev kvar. Området är världsunikt och känsligt för slitage. Här överlever endast de tuffaste växterna. Marken är näringsfattig och vinterstormarna hårda. Det tar tiotals år för växter som skadas att återhämta sig.

- Ca 22 km
- Ca 8 timmar
- Höjdskilland 300 m
- Högsta punkt 850 möh

Dag 7 Lördag – Sista dagen i Vålådalen.
Vi har haft en spännande upplevelse sedan gårdagen med en långvandring och för en del kanske lite påfrestande. Utöver egna aktiviteter idag så erbjuder vår guide en kortare vandring i Vålådalens närområde. Stunden i Vålådalen avslutas med middag innan transfern tar oss till nattåget för vidare transport till Stockholm igen. 

Dag 8 Söndag morgon – Ankomst Stockholms central

Med reservation för ändring av program och tider. 

Utrustningslista: 
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
Regnkläder
Vantar och mössa
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag
Termos (finns även att låna på hotellet om du inte har egen)

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.
Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Bra att känna till om våra vandringar

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är vår vandringsguide ansvarig för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara. Vissa guider kräver att gå först för att anpassa tempot på vandringen, så att det passar alla deltagare. Andra guider väljer att gå i mitten eller längst bak i gruppen, men alltid så att guiden har uppsikt. (Om man vill gå helt ensam är det OK och då gör man det på eget ansvar. Guiden kan ge tips på vandringsturer som passar.) När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

På vissa turer är det olämpligt att gå alltför många personer i en grupp. Därför kan det förkomma att vår guide begränsar gruppstorleken och ber någon att välja den andra vandringen med den mindre gruppen en viss dag.

Vandringsguiden har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om man inte har den obligatoriska utrustningen, d v s vandringskängor och regnkläder (regnjacka och byxor) och om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.