Peru, Vandring, Singelresa, Mer än en vecka – Go Active Travel

Peru Vandra Inkaleden & solfestival i Cusco, för dig som reser solo

Under fyra dagar följer vi den klassiska inkaleden från alpin tundra till grönskande molnregnskog. Steg för steg går vi på historisk mark mot Solporten och vandringens höjdpunkt - första synen av magiska Machu Picchu. Vi kommer även att uppleva fantastiska vandringsdagar på andra leder i Heliga dalen. Här bor idag inkaättlingar och många av dem livnär sig som jordbrukare. Resan avslutas med solfestivalen Inti Raymi, en återuppväckt inkafestival i Cusco. En färgsprakande och exklusiv upplevelse att vara med om.

Under vandringen på Inkaleden bor vi i rymliga tält tre nätter och med oss har vi ett team med bärare, kockar och guider. Övriga nätter under resan bor vi på fina hotell och du väljer själv om du bokar enkelrum eller del i dubbelrum. Peru har ett härligt kök och många av resans måltider ingår.

Detta är en singelresa - Du bokar ensam och reser tillsammans med andra. Resan är en samproduktion med vårt systerföretag Världens Resor.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras preliminärt till 2024.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.
Avresa från Göteborg och Köpenhamn eller andra orter kan ordnas mot eventuellt tillägg. Meddela vid bokning om du önskar annan avreseort än Arlanda.

Allt detta ingår i resan

  • Klimatkompenserat flyg från Stockholm inklusive flygskatt. 
  • Inrikesflyg Lima - Cusco - Lima
  • Alla transporter enligt programmet med buss och tåg
  • Svensk färdledning och lokala engelskspråkiga bergsguider
  • Del i dubbelrum på 4*-iga hotell. Du kan välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan)
  • Del i tält vid Inkaledsvandringen (3 nätter). Det går dessvärre inte att få enkeltält utan under 3 nätter delas tält med någon med samma kön.
  • Vandringstillstånd
  • Bärare under vandringen längs Inkaleden (de bär max 5 kg av din personliga packning inklusive sovsäck och liggunderlag)
  • Sovsäck och liggunderlag på Inkaleden
  • Frukost alla dagar, 9 luncher (ej dag 11 och 12), 5 middagar dag 2, 6, 7, 8, 11.
  • Alla aktiviteter och inträdesavgifter enligt program: Pumamarca; Ollantatambo; Huchuy Qosqo; Moray; Maras; Patallacta; Runkurakay; Machu Picchu; Tambomachay; Puka Puka; Sacsayhuaman.
  • Entré och sittplats vid festivalen Inti Raymi (värde ca 200 USD)
  • Utförlig skriftlig deltagarinformation inklusive karta
  • Dricks till chaufförer, guider, bärare och för de måltider som ingår

Vad ingår inte i resans pris?

  • Måltider som ej nämns ovan, dryck



Övrigt

  • Enkelrumstillägg: 4 100 kr (Obs gäller ej de nätter vi bor i tält)

Enkelrum: För dig som betalar för enkelrum kommer det att ingå alla dagar utom vandringsdagarna på klassiska Inkaleden (resdag 6-9). Dessa 3 nätter bor vi i tält och man delar med någon annan av samma kön.

Svårighetsgrad: Vi vandrar i varierad terräng 4–8 timmar om dagen. Resan passar dig som har vandringsvana och god kondition. Vi går ofta både uppför och nerför på samma dag så vandringsstavar är bra (endast utan spets tillåtna). Tre nätter bor vi på hotell i heliga dalen och gör dagsvandringar. När vi vandrar den klassiska Inkaleden sover vi i tält tre nätter. Vi har med oss bergsguide, kock och bärare. Bärarna bär max 5 kg av din packning inklusive liggunderlag och sovsäck så du behöver endast bära en lättare dagsryggsäck själv. Högsta passet vi passerar under vandringsdagarna är 4395 möh (Heliga dalen).

Särskilda villkor: På denna resa gäller särskilda villkor. Tillstånd för att vandra den klassiska Inkaleden måste beställas långt i förväg och betalas i förskott, utöver ordinarie anmälningsavgift. Detta belopp är ej återbetalningsbart om ni avbokar er resa (anmälningsavgift 3000 kr + vandringstillstånd 2650 SEK/person). Resan bör bokas minst 7-8 månader i förväg då vandringstillstånden tar slut.

Boende

  • Hotell Peru

    Under vandringen på Inkaleden bor vi i rymliga tält tre nätter och med oss har vi ett team med bärare, kockar och guider. 

     

     

    Övriga nätter under resan bor vi på fina hotell och du väljer själv om du bokar enkelrum eller del i dubbelrum. Peru har ett härligt kök och många av resans måltider ingår.

     

Program

Svårighetsgrad:

Vi vandrar i varierad terräng 4–8 timmar om dagen. Resan passar dig som har vandringsvana och god kondition. Vi går ofta både uppför och nerför på samma dag så vandringsstavar är bra (endast utan spets tillåtna). Tre nätter bor vi på hotell i heliga dalen och gör dagsvandringar. När vi vandrar den klassiska Inkaleden sover vi i tält tre nätter. Vi har med oss bergsguide, kock och bärare. Bärarna bär max 5 kg av din packning inklusive liggunderlag och sovsäck så du behöver endast bära en lättare dagsryggsäck själv. Högsta passet vi passerar under vandringsdagarna är 4395 möh (Heliga dalen).

Vi är max 18 deltagare på resan och endast ett vandringsalternativ med guide erbjuds.

Utrustningslista för vandring

Dag för dag-program

Dag 1
Lima

Avresa från Sverige med ankomst i Lima senare samma kväll. Transfer till hotellet i stadsdelen Miraflores.

Dag 2
Cusco

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen. Har vi tur är det klart väder och vi har chans till fantastiska vyer över Anderna på väg mot Cusco, den stad som en gång var Inkafolkets huvudstad.

Efter lunch gör vi en långsam stadsvandring i Cusco, belägen på 3400 möh. Staden var inte bara Inkarikets huvudstad utan ansågs vara universums mitt, naveln av alltet. Pachacutec, den nionde inkan, gav staden en ny form liknande en liggande puma. Att inkakulturen är ständigt närvarande, kommer vi att lära oss mer om under stadsvandringen.

Vi börjar med att besöka den vackra katedralen som ligger på huvudtorget Plaza de Armas. Här finns fina träsniderier och målningar från 1700-talet. Den mest kända av dem är nattvarden där man ser Jesus äta sin sista måltid, ett marsvin.

Ett stenkast från huvudtorget finner vi det stora Soltemplet som under inkatiden var ett av de viktigaste templen i hela riket. Vi promenerar vidare i denna historiska stad till gatan Hatunrumiyoc, uppkallad efter den 12-vinklade stenen i muren som en gång var den sjätte inkan, Inka Rocas Palats.

Vårt sista stopp för dagen är San Blas hantverkskvarter. Dess branta kullerstensgator erbjuder inte bara en spektakulär utsikt över staden utan även verkstäder och gallerier, ett utmärkt sätt att njuta av i Cuscos konstnärliga atmosfär.

På kvällen har vi en genomgång inför kommande vandringsdagar.

Dag 3
Heliga dalen - Pumamarca

Vi lämnar Cusco bakom oss och färdas till Heliga dalen. Lite skämtsamt kallar man dalen för Inkarikets kornbod. Det är en passande benämning för här gror mångfaldiga variationer av majs, potatis och quinoa. Den lila majsen används inte i matlagning utan till att göra en läskande alkoholfri dryck kallad Chica Morada.

Landskapet vi befinner oss i är magnifikt med höga berg och djupa dalar. Och mitt i allt detta, den slingrande Urubambafloden som är hela 725 km lång innan den flyter samman med floden Apurimac.

Vår första vandring i Peru är enkel och kort, ca 2 timmar. Den påbörjas i närheten av ruinerna Pumamarca, där vi går genom terrassodlingar ute i landsbygden. Inkaättlingarna som bor här är jordbrukare och de använder sig av gamla redskap för att skörda sina lotter. Det är ett slitsamt jobb.
Vi kommer fram till Pumamarcas ruiner, varifrån vi har en enastående vacker utsikt över Heliga dalen och byn Ollantaytambo, som är vårt mål för denna förmiddagsvandring.

Väl framme i den charmiga lilla byn Ollantaytambo bjuds det på en god lunch. Mätta och belåtna besöker vi därefter ruinen Ollantaytambo som inte bara gav byn sitt namn utan som vid sin storhetstid även beskyddade dalen mot inkräktare från djungeln.

Incheckning på hotell i dalen.

Vandringstid: 2 timmar
Start höjd: 3389 möh (Pumamarca)
Slut höjd: 2800 möh (Ollantaytambo)

Dag 4
Heliga dalen - Huchuy Qosqo

Idag är det dags att utforska dalen och bergen omkring oss. Direkt efter frukost bär det av mot byn Chinchero som är känt för bevarandet av den andinska kulturen och för sina fantastiskt vackra textilier. Vi tar en kortare promenad i byn och därefter fortsätter vi till startpunkten av dagens vandring.

Vi befinner oss på hög höjd och vandringen idag kan kännas tuff på sina ställen på grund av höjden samt att det är en del branta stigningar och sluttningar. Vårt mål idag är Huchuy Qosqo som betyder Lilla Cusco. Hit kommer få besökare och vi är unikt nog långt borta från andra turister. Vi vandrar längs sidan av dalen på en gammal inkaled. Denna led tar oss genom småbyar, majsfält och potatisodlingar med de ständigt närvarande snötäckta bergen i horisonten. Det finns ett flertal inkaleder kvar, detta nätverk som sammanfogade Inkarikets alla hörn. Dessa leder används nu som då, som handelsleder.

Huchuy Qosqo anses vara den tredje viktigaste inkalämningen i Heliga dalen (efter Pisaq och Ollantaytambo). Till skillnad från de andra lämningarna är Huchuay Qosqo byggd av lersten och runtomkring ser man tydligt gamla odlingsterrasser.

Med oss har vi vår picknick och vår lite sena lunch intages ute i det fria. Härligt.

Längd: 14 km
Vandringstid: 6- 7 timmar
Start höjd: 3760 m.ö.h
Max. höjd: 4200 m.ö.h
Lägsta punkt: 2800 m.ö.h (Heliga dalen där vi övernattar)

Dag 5
Heliga dalen - Maras och Moray

Dagens vandring är lättare än den igår men fortfarande väldigt intressant. Vi ska bekanta oss mer med Inkarikets kornbod och få förståelse för hur de arbetade och experimenterade med sina grödor.

Vi åker buss ca 20 minuter till vårt första besök som är Moray, de cirkulära terrasserna som för tankarna till en grekisk amfiteater. Här utförde man olika agrikulturella studier genom odlingar på olika höjder. Temperaturskillnaden mellan toppen och botten är 15 grader och med terrasser på olika höjder kunde man simulera fram hela 20 olika mikroklimat. Man odlade mer än 250 olika grödor.

Från Moray följer vi en stig i ca 2,5 timme, genom odlingslotter och sädesfält där jordbrukarna arbetar på traditionellt vis och med enkla redskap. Vi passerar den andinska byn Maras innan vi fortsätter vår vandring på ca 1,5 timme fram till de enorma saltterrasserna.
På en solig dag ser saltterrasserna ut som ett enormt snötäcke mitt i de gröna Anderna. Det finns ungefär 3000 terrasser och var och en av dem ägs av medlemmar i samhället. Är man nyinflyttad och vill äga en saltterrass tilldelas man den som ligger längst bort. Tekniken man använder för att få upp saltet är densamma idag som på inkatiden.

Här blir vi upphämtade och åker med buss till det lilla samhället Misminay där vi får en unik inblick i människors vardag. Vi äter en sen lunch hos en av familjerna innan vi åker tillbaka till vårt hotell och gör oss redo för den klassiska Inkaleden.

Vandringstid: Heldagsutflykt med ca 5 timmars vandring, mest nedför.
Start höjd: 3380 m.ö.h
Max. höjd vi passerar: 3380 m.ö.h
Lägsta punkt: 2800 m.ö.h (Heliga dalen där vi övernattar)

Dag 6
Inkaleden - Wayllabamba

Efter att ha utforskat Heliga dalen och hunnit acklimatisera oss är det nu dags att påbörja vandringen mot Machu Picchu.
Startpunkten för denna klassiska inkaled börjar vid det som kallas Km 82.

Vi följer Urubambafloden fram till byn Miskay. Här bjuds vi på chica, en lokal och populär dryck gjord på lila majs. Vi vandrar vidare upp i dalen och passerar Patallactas imponerande gamla ruiner från inkaperioden, som arkeologiskt sett ger en spännande försmak av vad som komma skall de närmsta fyra dagarna. Härifrån är det cirka 5 timmars vandring stadigt uppför till vi når vårt kvällsläger Wayllabamba, den sista bebodda byn längs leden.

Startpunkt km 82: 2600 m
Avstånd: 12 km
Vandringstid: 5 till 6 timmar
Max. höjd: 3000 m
Camping höjd: 3000 m

Dag 7
Wayllabamba - Pacaymayo

Idag blir det en lång och fysiskt krävande dag. Vi startar tidigt och vandrar en relativt brant led med ojämnt underlag som är totalt nio kilometer. Vi går i egen takt, ingen stress, och belönas med himmelsk utsikt över Llulluchadalen med branta raviner, kristallklara strömmar och förtrollande molnskogar. Det är viktigt att stanna upp och andas in miljön vi befinner oss i. Den är unik.

Till sist når vi Warmihuañusca eller "Dead Woman's Pass", den högsta punkten på vår vandring (4.200 möh). Panoramautsikten härifrån är oförglömlig. Vi stannar ett tag, njuter och hämtar andan. Härifrån är det nerför som gäller hela vägen till Pacaymayo där vi ska övernatta. Vår lägerplats är väl utrustad. Den har till och med duschar, en välförtjänt belöning efter en ansträngande dagsvandring.

Avstånd: 13 km
Vandringstid: 6 till 7 timmar.
Max. höjd: 4.200 m
Campinghöjd: 3.500 m

Dag 8
Pacaymayo - Wiñahuayna

Efter frukost fortsätter vi vår vandring mot Runkurakay ruinerna. Härifrån ändras landskapet till molnskog och stigar med mosstäckta stenar. Luften blir fuktigare och full av extra syre. Det är en härlig vandring. Vi går gradvis neråt och kommer fram till de mer imponerande ruinerna Sayacmarca. Denna gamla bergsbyggnad uppvisar det bästa när det gäller Inkarikets uppfinningsrikedom, med sin myriad av små torg, bevattningskanaler, gårdar och många natursköna utkikspunkter.

Leden fortsätter till Wiñayhuayna, den största och mest anmärkningsvärda av alla ruiner på vägen till Machu Picchu. Vackert övervunnen av tid ligger ruinen bland orkidéer och vildblommor. Det är i skuggan av Wiñayhuayna vi har vår sista inkaledsövernattning.

Avstånd: 16 km
Vandringstid: 8 timmar
Max. höjd: 3.900 m.ö.h
Campinghöjd: 2.650 m.ö.h

Dag 9
Machu Picchu - Cusco

Nu är det inte långt kvar till målet för vår vandring. Den sista delen av inkaleden består av trappor och just när du tror att det inte finns något slut på dessa trappor är du framme vid Inti Punku, mer känd som Solporten. Här, när solen börjar stiga och morgondimman lättar uppenbarar sig ett av världens sanna underverk, Machu Picchu.

Machu Picchu, denna mytomspunna plats som år 1911 återfanns av upptäckaren Hiram Bingham. Först trodde man att Machu Picchu var en stad men rönen tyder på att det var ett lantställe, ett sommarpalats åt inkan och hovet. Än idag vet man inte varför platsen övergavs och sedan glömdes bort.

Tillsammans med guide och på egen hand utforskar vi den vackra plats som Machu Picchu är, innan vi tar bussen ner till Aguas Caliente (Machu Picchu town) där vi äter lunch. Vi kliver på tåget som tar oss via Ollantaytambo och vidare med buss till Cusco. Transfer till vårt hotell i Cusco.

Avstånd: 4 km
Vandringstid: 2 timmar.
Max. höjd: 2.700 m.ö.h

Dag 10
Cusco

Varje år den 24 juni firas Inti Raymi, solfestivalen i Cusco. Denna festival firades vid vintersolståndet under inkatiden och var då en av de viktigaste religiösa ceremonierna tills den förbjöds av Spanien 1572. Det skulle dröja ända till 1944 innan man återupptog festivalen som idag spelar en viktig roll i Cusco och framför allt för den andinska identiteten.

Festivalen börjar vid Koricancha som under inkatiden var det viktigaste templet, Soltemplet. Här möts vi av hundratals personer och inkaättlingar som är klädda i enlighet med inkatidens klädesbruk och som är deltagare i detta skådespel. En inka och hans följare går kortege genom Cusco för att slutligen hamna vid fästningen Sacsayhuaman, som för dagen förvandlats till en gigantisk scen. Skådespelet med olika ritualer genomförs på urinvånarnas språk, quechua, och följs av en färgstark fest med traditionell musik och dans.

Runt omkring Sacsayhuaman samlas tusentals människor för att se skådespelet. Många av dessa sitter på bergen men vi har våra platser vid scenen. En riktigt fin folk -och familjefestival med rötter från inkatiden.

Dag 11
Cusco

Egen tid i Cusco. Njut av att gå omkring i de smala gränderna och ta in historiens vingslag. Inkarikets huvudstad bjuder på vacker arkitektur, stort utbud av restauranger och mycket shopping. Varför inte besöka Inkamuseet som ligger i närheten av Plaza del Armas, ett uppskattat museum som visar fynd både från inkatiden och från civilisationer dessförinnan.

Passa på att ta en kopp kaffe på något av de många kaféer som finns i stan och varför inte passa på att skriva ett vykort hem?
Er färdledare och lokala guide kan tipsa om vad som finns att göra.

På kvällen samlas vi igen för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 12
Lima

Förmiddagen på egen hand och på eftermiddagen transfer till flygplatsen i Cusco. Flyg till Lima där vi inväntar vårt internationella flyg som tar oss hemåt. Ankomst i Sverige på eftermiddagen dagen därpå.

Dag 13
Hemkomst

Observera att programmet är preliminärt, vi reserverar oss för ändringar.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

  • Sill eller ceviche på midsommar?

    Glad midsommar önskar vi er alla! Reseproducent Pernilla på vårt systerbolag Världens Resor ser liknelser mellan vår högtid och den stora Solfestivalen Inte Raymi i Peru. Klicka dig vidare här så bjuder hon på sitt bästa ceviche-recept, Perus nationalrätt med marinerad fisk. Passar perfekt som en komplement till sillen på midsommarbuffén, och kanske kan bli en försmak på den resa till Peru som vi erbjuder i samarbete med Världens Resor över midsommar 2023.

    Läs hela inlägget

Relaterade resor

  • USA Utah & Colorado

    En storslagen upplevelse väntar dig på denna höjdarresa! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, ca 10 personer.
    Denna resa planeras till 2024.

    Kommande resa
  • NepalSingelresa Nepal

    Himalayamassivet och rosaskimrande rhododendronskogar i kontrast till den blå himlen möter oss då vi under fjorton resdagar upptäcker Nepal. Resan går både till en av Himalayas vackraste vandringsleder, Annapurna Panorama, samt till Nagarkots gröna landskap.

    14 dagar från 39 500 SEK
  • Marocko Marocko

    Följ med på en vandringsresa till de höga Atlasbergen och njut av storslagna naturupplevelser och unika inblickar i berberbefolkningens vardag. Vi bor fyrstjärnigt med en vidunderlig vy över dalen och de snöklädda topparna.

    Kommande resa