Vandringsresor till Öland | Go Active Travel

Öland Sverige Öland - solen och vindarnas ö

Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol o badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Ljuset har lockat kända svenska konstnärer genom åren som t.ex. Per Ekström, en av våra mest uppskattade friluftsmålare. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till.

Som vandringsdestination är Öland ännu ganska outforskat, men inte länge till. Kombinationen av de båda kusternas varierande stränder med rik och unik flora och fauna, det karga alvaret, inlandets skiftande skogsmiljöer, ett rikt och levande jordbruk tillsammans med en lång historia som gjort stort avtryck i vårt gemensamma kulturarv gör Öland till ett perfekt ställe för vandringar och upplevelser.

Öland är mestadels platt men aldrig enahanda. Här finns utöver det stora Alvaret på södra delen av ön många mindre och väldigt artrika alvar spridda över den norra delen. Tvärt emot vad många föreställer sig har Öland även åtskilliga ädellövskogar med bok, ek och murgröna, välvuxna tallskogar och de ljuvligaste hävdade lövängar som dignar av sippor och orkidéer på våren.

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även besöka några av norra Ölands mest kända sevärdheter, som Böda ekopark med Trollskogen, Fyren Långe Erik, Byrums Raukar, Borgholm med Sollidens och Borgholms Slott och inte minst (med lite tur) ön Blå Jungfrun som tronar mytomspunnen i Kalmarsund.

Tillsammans med vår Ölandsguide upptäcker vi det unika och får samtidigt del av Ölands intressanta historia och kulturliv. Vi bor bekvämt på Strand Hotell vid hamnen i Borgholm.

Vill du stanna några extra dagar på Öland så gör du själv en förfråga på hotellet. Detta kan speciellt rekommenderas på avgången i september som avslutas på en onsdag. Helgen som följer sprudlar det av aktivitet då hela Öland firar Skördefest.

Ölands bästa

 • Trollskogen
 • Blå Jungfrun
 • Byrums raukar
 • Kunnig Ölandsguide

Avgångar

26 september 2021

/ 6 dagar

Stockholm

Stockholm - Borgholm 26 september 00:00 - 00.00
Borgholm - Stockholm 1 oktober 00:00 - 00.00
12 990 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Egen transport

12 190 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Vi åker buss med Silverlinjen från City terminalen i Stockholm. Det är ingen egen chartrad buss så det är även andra resenärer med på bussen och ingen guidning på bussen. För den som hellre tar sig dit på egen hand erbjuds avdrag på resans pris motsvarande 800 kr.

Ingår i resan

 • Buss t/f Stockholm - Borgholm
 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fem nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fem trerätters middagar exkl dryck
 • Fri entré relaxavdelning
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • Inträde: Borgholms slott, Solliden, Långe Erik
 • Färdledning från Go Active & Ölandsguide
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 800 kr
 • Dubbelrum terras mot havet 2500 kr/rum
 • Avdrag ej buss t/f Stockholm 800 kr/pers

 

Boende

 • Strand Hotell Borgholm

  Strand Hotell har ett perfekt läge vid fritidsbåtshamnen i Borgholm. Med lite tur kan vi här få uppleva de magiska färgerna framåt kvällen när solen sänker sig över Kalmarsund. Hotellet håller 4-stjärnig standard och vill du lyxa till det lite extra gör du en förfrågan på rum med havsutsikt och stor altan.

  Dagen börjar med en härlig frukostbuffé och vi avslutar dagarna med en trerätters middag. Du har fri tillgång till hotellets relaxavdelning med stor pool och bastu. 

Program

Nivån på den här vandringsresan kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår. En hyfsad kondition och vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 4 och 17 km om dagen. Mest går vi på plan mark på mindre vägar eller i enkel terräng. De enda märkbara höjdskillnaderna är när vi tar oss upp och nerför västra landborgen under några av vandringarna. Undantaget är turen till Blå Jungfrun. Leden runt ön är bara 3,3 km men ändå ansträngande på grund av klippornas höjd och beskaffenhet. En viss smidighet kan även behövas vid landstigningen. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som alvar, ädellövskog, tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1
Ankomst kvällen – Vi checkar in på hotellet och åtnjuter en första middag

Dag 2 - Ölands Norra udde, 14 km
Efter en rejäl hotellfrukost möts vi av vår Ölandsguide som kommer att följa med oss under hela veckan. Vi åker i bekväm buss till dagens ca 14 km långa vandring runt Ölands norra udde i Ekopark Böda. Bussresan är 1 timme lång och längs vägen berättar guiden om sådant vi passerar och dagens och gårdagens Öland.
Första etappen av dagens vandring går genom Trollskogen där vi upplever den vindpinade tallskogen, de vitaste sandstränderna, Östersjön och får ta del av platsens spännande historia, bland annat som helig udde i forntiden. Vår medhavda lunch äter vi vid Trollskogens Naturum där det även finns café att förgylla matsäcken med om behov uppstår. Efter lunchen vandrar vi längs skogsvägar runt hela Grankullaviken, den naturliga lagunen som bland annat använts som skyddad hamn för stormaktstidens krigsskepp. Vi avslutar dagens vandring till norra udden med ett besök vid fyren Långe Erik och närkontakt med Kalmarsund. Efter en lång dag hämtar bussen upp oss och vi följer den västra kusten söderut förbi bland annat Neptuni åkrar, Byrums raukar och Jordhamn tillbaka till Borgholm och Strand Hotell där middagen och relaxen väntar.

Dag 3 - Borgholm inkl slotten, 10 km
Den andra vandringsdagen stannar vi kvar i Borgholm med omnejd. Vi följer prinsessan Estelles promenad genom Slottskogen till Sollidens Slott där vi utforskar parken med den italienska renässansträdgården, kungabarnens lekstuga, den Holländska Rosengården, Drottning Silvias fuchsiabågar och annat i kanten av den lummiga ädellövskogen. Efter en smaklig lunch på Kaffetorpet intill tar vi oss upp för landborgen till det vidsträckta slottsalvaret. Vi vandrar en bit söderut mot byn Borgehage och undersöker alvarets speciella förutsättningar för liv, på våren kan vi till exempel få se orkidéerna prunka bland fläder, slån- och hagtornssnår. Kanske möter vi även natur(ar)betarna, kvigorna från Borgholms Kungsgård, som jobbar med att hålla alvaret öppet. Vi vänder tillbaka mot landborgskanten och gör ett besök i det magnifika Borgholms Slott, den enorma ruinen och stillastående byggarbetsplatsen som är kvar efter medeltidsborgen, renässansslottet och stormaktstidens palats. Idag är det ett mycket välbesökt turistmål med utställningar och konserter och annan verksamhet under sommaren. Vi tar sen den vackra Näktergalsstigen tillbaka till Borgholm och passerar några av de mer framträdande Borgholmsbyggnaderna som får illustrera stadens historia under tiden vi tar oss tillbaka till Strand Hotell.

 

Dag 4 - Blå Jungfrun, 3,3 km
Denna dag är vikt för ett äventyr utöver det vanliga. Återigen åker vi med bussen norrut, till hamnen i Byxelkrok där vi går ombord på en båt och styr kosan mot den legendomsusade ön Blå Jungfrun, även kallad Blåkulla, i Kalmarsund. Här vandrar vi runt på klipporna i ett landskap vitt skilt från det öländska, inte bara genom havet utan även i grunden som på ön är av blåaktig granit istället för den kalksten Öland består av. Passa dig dock för att plocka med dig av de vackra stenarna, de för otur med sig om de lämnar ön! Vi pausar på lämpligt ställde för att inta vår medhavda lunch. Den här vandringen är den mest ansträngande under veckan och särskilt landstigningen kan bli äventyrlig beroende på vilka vindar som blåser.
På hemvägen passerar vi med bussen längs den östra kusten, vi gör ett kort stopp vid Källa gamla kyrka och hamn och tar sedan den östra landsvägen från Föra tillbaka till Borgholm.
Notera!
Tyvärr kan vädret medföra att det inte blir möjligt att gå iland alls på Blå Jungfrun. Om det skulle hända tar vi istället en lika intressant tur från det gamla skogvaktarstället Skäftekärr i Bödaskogen, via järnåldersbyn Rosendal till Byrums Sandvik och raukar, en vandring på ca 14 km genom tallskog fylld av historia och historier. Från stranden ser vi ändå Blå Jungfrun på håll och guiden berättar dess historia därifrån. Väderprognoserna styr så se till att använda dina kontakter med vädermakterna om du vill vara säker på att få besöka Jungfrun.


Dag 5 - Ölands Stenrike, 17 km
Sista vandringsdagen tar vi bussen en liten bit norrut från Borgholm och startar vandringen vid vackra Bruddesta fiskeläge vid Ölands västra kust. Här går vi på alvaret, under den höga himlen uppe på landborgen kantad av gamla stenbrott, på en väg som har funnits i alla tider. Här uppe nära himlen med utsikt mot havet begravde forntidens ölänningar sina döda så snart ön kommit upp ur havet. Vi passerar fiskeläget Bruddesta, sommarparadiset Djupvik och brukssamhället Sandvik, där vi pausar för lunch. Antingen kan den avnjutas på fiskrestaurangen i hamnen, i Sandviks kvarn eller som picknick, kanske på piren, efter proviantering i den lokala affären. Efter lunch vandrar vi vidare in mot mitten av ön, som här bara är ca 5 km tvärs över. Vi stannar till och njuter av Horns lövängar, där många rara växter gynnas av det äldre sättet att sköta området. Sista etappen går genom jordbrukslandskapet till Persnäs kyrka där vi gör ett besök i kyrkan och får ta del av historien bland annat om Digerdödens härjningar på norra Öland under medeltiden. Dagens vandring är lång men den går på plan mark hela vägen. Bussen hämtar oss vid kyrkan och tar oss tillbaka till Strand Hotell.

Dag 6 Frukost – Hemfärd

Med reservation för ändring av program och tider.

Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Guider

 • Annica Hedman

  Annicas specialitet är Ölands historiska sevärdheter från istiden till idag och hon kan även visa och berätta om Ölands olika naturtyper och ta dig till platser du sannolikt inte sett, från norra till södra udden, från alvar via tätaste lövskog till rik jordbruksbygd. En och annan skröna slinker dessutom gärna med. Väl rotad i Ölands Stenrike berättar hon gärna om skumtimmens landskap och stenkustens folk.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Borgafjäll

  Svemestra med Go Active i södra Lapplands mäktiga fjällandskap. Storslagna vandringar i kombination med bekvämt boende. Vi bor på designhotell med fina rum, spa och god mat. I år har vi även en avgång med svamptema, när de åtråvärda matsvamparna växer som bäst. 

  Kommande resa
 • Sverige Höga Kusten

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • Sverige Österlen

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa