Vandringsresor till Öland | Go Active Travel

Öland Sverige Öland - solen och vindarnas ö

Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Ljuset har lockat kända svenska konstnärer genom åren som t.ex. Per Ekström, en av våra mest uppskattade friluftsmålare. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till.

Som vandringsdestination är Öland ännu ganska outforskat, men inte länge till. Kombinationen av de båda kusternas varierande stränder med rik och unik flora och fauna, det karga alvaret, inlandets skiftande skogsmiljöer, ett rikt och levande jordbruk tillsammans med en lång historia som gjort stort avtryck i vårt gemensamma kulturarv gör Öland till ett perfekt ställe för vandringar och upplevelser.

Öland är mestadels platt men aldrig enahanda. Här finns utöver det stora Alvaret på södra delen av ön många mindre och väldigt artrika alvar spridda över den norra delen. Tvärt emot vad många föreställer sig har Öland även åtskilliga ädellövskogar med bok, ek och murgröna, välvuxna tallskogar och de ljuvligaste hävdade lövängar som dignar av sippor och orkidéer på våren.

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även besöka några av norra Ölands mest kända sevärdheter, som Böda ekopark med Trollskogen, Byrums Raukar, Ismantorps fonborg, Borgholm med Sollidens och Borgholms Slott.

Tillsammans med vår Ölandsguide upptäcker vi det unika och får samtidigt del av Ölands intressanta historia och kulturliv. 

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Ölands bästa

 • Trollskogen
 • Ölands stenrike
 • Ismantorps fornborg
 • Kunnig Ölandsguide

Avgångar

7 – 12 maj

Egen transport

11 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Tågresan till och från Kalmar bokar man på egen hand. Färdledaren möter upp gruppen på Kalmar C, därifrån det går en chartrad buss till Halltorp och vårt hotell. Tiden för upphämtning kommer att meddelas inom kort

På hemresedagen, efter frukost och utcheckning erbjuder vi busstransfer till Kalmar C, tid meddelas inom kort.

Det går såklart också bra att ta sig hela vägen till hotellet på egen hand, meddela oss om ni planerar att göra så. 

Ingår i resan

 • Buss t/r Kalmar – Halltorps Gästgiveri
 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fem nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fem tvårätters middagar exkl dryck
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • Inträde: Borgholms slott, Solliden, Långe Erik
 • Färdledning från Go Active Travel
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 600 kr
 • ev dricks tillkommer

 

Boende

 • Halltorps Gästgiveri

  Mitt på Öland ligger vårt charmiga hotell Halltorps Gästgiveri, en perfekt utgångspunkt för våra vandringar. Hotellet har 41 ljusa och nyrenoverade rum där vi bor bekvämt.

  Halltorp har en populär restaurang och även en deli där man kan köpa med sig såväl lokala specialiteter som internationella delikatesser. Dagen börjar med en härlig frukostbuffé och efter vandringarna bjuds vi på en välsmakande middag. 

Program

Nivån på den här vandringsresan kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår. En hyfsad kondition och vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 4 och 17 km om dagen. Mest går vi på plan mark på mindre vägar eller i enkel terräng. De enda märkbara höjdskillnaderna är när vi tar oss upp och nerför västra landborgen under några av vandringarna. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som alvar, ädellövskog, tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1
Vår transfer hämtar upp på Kalmar C på eftermiddagen dag 1, exakt tid meddelas senare. Kör man egen bil går det bra att ta sig på egen hand till Halltorps Gästgiveri där vi kommer att bo. Vi checkar in på hotellet och njuter av vår första middag

Dag 2 - Ölands Norra udde, 14 km
Efter en rejäl hotellfrukost möts vi av vår Ölandsguide som kommer att följa med oss under hela veckan. Vi åker i bekväm buss till dagens ca 14 km långa vandring runt Ölands norra udde i Ekopark Böda. Bussresan är 1 timme lång och längs vägen berättar guiden om sådant vi passerar och dagens och gårdagens Öland.
Första etappen av dagens vandring går genom Trollskogen där vi upplever den vindpinade tallskogen, de vitaste sandstränderna, Östersjön och får ta del av platsens spännande historia, bland annat som helig udde i forntiden. Vår medhavda lunch äter vi vid Trollskogens Naturum där det även finns café att förgylla matsäcken med om behov uppstår. Efter lunchen vandrar vi längs skogsvägar runt hela Grankullaviken, den naturliga lagunen som bland annat använts som skyddad hamn för stormaktstidens krigsskepp. Vi avslutar vandringen genom att gå hela vägen ut till västkusten och Neptunis åkrar. På vägen tillbaka stannar vi med bussen vid Byrums raukar innan vi är tillbaka på vårt hotell där middagen väntar.

Dag 3 - Borgholm inkl slotten, 10 km
Den andra vandringsdagen upptäcker vi Borgholm med omnejd. Vi följer prinsessan Estelles promenad genom Slottskogen till Sollidens Slott där vi utforskar parken med den italienska renässansträdgården, kungabarnens lekstuga, den Holländska Rosengården, Drottning Silvias fuchsiabågar och annat i kanten av den lummiga ädellövskogen. Efter en smaklig lunch på Kaffetorpet intill tar vi oss upp för landborgen till det vidsträckta slottsalvaret. Vi vandrar en bit söderut mot byn Borgehage och undersöker alvarets speciella förutsättningar för liv, på våren kan vi till exempel få se orkidéerna prunka bland fläder, slån- och hagtornssnår. Kanske möter vi även natur(ar)betarna, kvigorna från Borgholms Kungsgård, som jobbar med att hålla alvaret öppet. 

Dag 3 forts. Vi vänder tillbaka mot landborgskanten och gör ett besök i det magnifika Borgholms Slott, den enorma ruinen och stillastående byggarbetsplatsen som är kvar efter medeltidsborgen, renässansslottet och stormaktstidens palats. Idag är det ett mycket välbesökt turistmål med utställningar och konserter och annan verksamhet under sommaren. Vi tar sen den vackra Näktergalsstigen tillbaka till Borgholm och passerar några av de mer framträdande Borgholmsbyggnaderna som får illustrera stadens historia.

Dag 4 - Ismanstorp & Odens flisor - 13 km
Denna dag kommer vi vandra i norra Europas största sammanhängande lövskog - jo det är faktiskt sant. En magisk känsla infinner sig när solens strålar tränger igenom bokskogens lövtak när vi vandrar i skogens egna salar. Snart kommer vi fram till Ismanstorp. Av Sveriges tusen fornborgar sägs det att de mäktigaste finns på Öland. Ismantorps var ”i drift” från år 200 till ungefär 600. Med en diameter på 125 meter är det en av Sveriges största. Bitvis går vi på spänger då det kan vara blött på våren.

Dag 5 - Ölands Stenrike, 17 km
Sista vandringsdagen tar vi bussen en liten bit norrut och startar vandringen vid vackra Bruddesta fiskeläge vid Ölands västra kust. Här går vi på alvaret, under den höga himlen uppe på landborgen kantad av gamla stenbrott, på en väg som har funnits i alla tider. Här uppe nära himlen med utsikt mot havet begravde forntidens ölänningar sina döda så snart ön kommit upp ur havet. Vi passerar fiskeläget Bruddesta, sommarparadiset Djupvik och brukssamhället Sandvik, där vi pausar för lunch. Antingen kan den avnjutas på fiskrestaurangen i hamnen, i Sandviks kvarn eller som picknick, kanske på piren, efter proviantering i den lokala affären. Efter lunch vandrar vi vidare in mot mitten av ön, som här bara är ca 5 km tvärs över. Vi stannar till och njuter av Horns lövängar, där många rara växter gynnas av det äldre sättet att sköta området. Sista etappen går genom jordbrukslandskapet till Persnäs kyrka där vi gör ett besök i kyrkan och får ta del av historien bland annat om Digerdödens härjningar på norra Öland under medeltiden. Dagens vandring är lång men den går på plan mark hela vägen. Bussen hämtar oss vid kyrkan och tar oss tillbaka till vårt boende i Halltorp.

Dag 6 Frukost – Hemfärd
Efter frukost åker de som önskar med vår transferbuss till Kalmar C för vidare färd hemåt.

Med reservation för ändring av program och tider.

Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Guider

 • Annica Hedman

  Annicas specialitet är Ölands historiska sevärdheter från istiden till idag och hon kan även visa och berätta om Ölands olika naturtyper och ta dig till platser du sannolikt inte sett, från norra till södra udden, från alvar via tätaste lövskog till rik jordbruksbygd. En och annan skröna slinker dessutom gärna med. Väl rotad i Ölands Stenrike berättar hon gärna om skumtimmens landskap och stenkustens folk.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Det var omväxlande vandringar i olika naturtyper. Lättgånget. Trollskogen och blomprakten på alvaret var fantastiska upplevelser.

  Ann Besmanoff / Stockholm

Relaterade resor

 • Sverige Borgafjäll

  Svemestra med Go Active i södra Lapplands mäktiga fjällandskap. Storslagna vandringar i kombination med bekvämt boende. Vi bor på designhotell med fina rum, spa och god mat. I år har vi även en avgång med svamptema, när de åtråvärda matsvamparna växer som bäst. 

  Kommande resa
 • Sverige Höga Kusten

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  6 dagar från 16 050 SEK
 • Sverige Österlen

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  5 dagar från 14 950 SEK