Vandringsresor till Öland | Go Active Travel

Öland Sverige Öland - solen och vindarnas ö

Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Ljuset har lockat kända svenska konstnärer genom åren som t.ex. Per Ekström, en av våra mest uppskattade friluftsmålare. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till.

Som vandringsdestination är Öland ännu ganska outforskat, men inte länge till. Kombinationen av de båda kusternas varierande stränder med rik och unik flora och fauna, det karga alvaret, inlandets skiftande skogsmiljöer, ett rikt och levande jordbruk tillsammans med en lång historia som gjort stort avtryck i vårt gemensamma kulturarv gör Öland till ett perfekt ställe för vandringar och upplevelser.

Öland är mestadels platt men aldrig enahanda. Här finns utöver det stora Alvaret på södra delen av ön många mindre och väldigt artrika alvar spridda över den norra delen. Tvärt emot vad många föreställer sig har Öland även åtskilliga ädellövskogar med bok, ek och murgröna, välvuxna tallskogar och de ljuvligaste hävdade lövängar som dignar av sippor och orkidéer på våren.

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även besöka några av norra Ölands mest kända sevärdheter, som Böda ekopark med Trollskogen, Byrums Raukar, Ismantorps fonborg, Borgholm med Sollidens och Borgholms Slott.

Tillsammans med vår Ölandsguide upptäcker vi det unika och får samtidigt del av Ölands intressanta historia och kulturliv. Vi bor bekvämt på Strand Hotell vid hamnen i Borgholm.

Vill du stanna några extra dagar på Öland så gör du själv en förfråga på hotellet. Några dagar innan vår resa i maj börjar "Öland sprirar" vilket du kan läsa mer om här.

Ölands bästa

 • Trollskogen
 • Ölands stenrike
 • Ismantorps fornborg
 • Kunnig Ölandsguide

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Vi åker buss med Silverlinjen från City terminalen i Stockholm. Det är ingen egen chartrad buss så det är även andra resenärer med på bussen och ingen guidning på bussen. För den som hellre tar sig dit på egen hand erbjuds avdrag på resans pris motsvarande 800 kr.

Ingår i resan

 • Buss t/f Stockholm - Borgholm
 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fem nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fem trerätters middagar exkl dryck
 • Fri entré relaxavdelning
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • Inträde: Borgholms slott, Solliden, Långe Erik
 • Färdledning från Go Active & Ölandsguide
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 800 kr
 • Dubbelrum terras mot havet 2500 kr/rum
 • Avdrag ej buss t/f Stockholm 800 kr/pers

 

Boende

 • Strand Hotell Borgholm

  Strand Hotell har ett perfekt läge vid fritidsbåtshamnen i Borgholm. Med lite tur kan vi här få uppleva de magiska färgerna framåt kvällen när solen sänker sig över Kalmarsund. Hotellet håller 4-stjärnig standard och vill du lyxa till det lite extra gör du en förfrågan på rum med havsutsikt och stor altan.

  Dagen börjar med en härlig frukostbuffé och vi avslutar dagarna med en trerätters middag. Du har fri tillgång till hotellets relaxavdelning med stor pool och bastu. 

Program

Nivån på den här vandringsresan kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår. En hyfsad kondition och vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 4 och 17 km om dagen. Mest går vi på plan mark på mindre vägar eller i enkel terräng. De enda märkbara höjdskillnaderna är när vi tar oss upp och nerför västra landborgen under några av vandringarna. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som alvar, ädellövskog, tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1
Ankomst kvällen – Vi checkar in på hotellet och åtnjuter en första middag

Dag 2 - Ölands Norra udde, 14 km
Efter en rejäl hotellfrukost möts vi av vår Ölandsguide som kommer att följa med oss under hela veckan. Vi åker i bekväm buss till dagens ca 14 km långa vandring runt Ölands norra udde i Ekopark Böda. Bussresan är 1 timme lång och längs vägen berättar guiden om sådant vi passerar och dagens och gårdagens Öland.
Första etappen av dagens vandring går genom Trollskogen där vi upplever den vindpinade tallskogen, de vitaste sandstränderna, Östersjön och får ta del av platsens spännande historia, bland annat som helig udde i forntiden. Vår medhavda lunch äter vi vid Trollskogens Naturum där det även finns café att förgylla matsäcken med om behov uppstår. Efter lunchen vandrar vi längs skogsvägar runt hela Grankullaviken, den naturliga lagunen som bland annat använts som skyddad hamn för stormaktstidens krigsskepp. Vi avslutar vandringen genom att gå hela vägen ut till västkusten och Neptunis åkrar. På vägen tillbaka stannar vi med bussen vid Byrums raukar innan vi är tillbaka i Borgholm och Strand Hotell där middagen och relaxen väntar.

Dag 3 - Borgholm inkl slotten, 10 km
Den andra vandringsdagen stannar vi kvar i Borgholm med omnejd. Vi följer prinsessan Estelles promenad genom Slottskogen till Sollidens Slott där vi utforskar parken med den italienska renässansträdgården, kungabarnens lekstuga, den Holländska Rosengården, Drottning Silvias fuchsiabågar och annat i kanten av den lummiga ädellövskogen. Efter en smaklig lunch på Kaffetorpet intill tar vi oss upp för landborgen till det vidsträckta slottsalvaret. Vi vandrar en bit söderut mot byn Borgehage och undersöker alvarets speciella förutsättningar för liv, på våren kan vi till exempel få se orkidéerna prunka bland fläder, slån- och hagtornssnår. Kanske möter vi även natur(ar)betarna, kvigorna från Borgholms Kungsgård, som jobbar med att hålla alvaret öppet. 

Dag 3 forts. Vi vänder tillbaka mot landborgskanten och gör ett besök i det magnifika Borgholms Slott, den enorma ruinen och stillastående byggarbetsplatsen som är kvar efter medeltidsborgen, renässansslottet och stormaktstidens palats. Idag är det ett mycket välbesökt turistmål med utställningar och konserter och annan verksamhet under sommaren. Vi tar sen den vackra Näktergalsstigen tillbaka till Borgholm och passerar några av de mer framträdande Borgholmsbyggnaderna som får illustrera stadens historia under tiden vi tar oss tillbaka till Strand Hotell.

Denna dag erbjuder vi två alternativa vandringar men strålar samman vid lunch. Man kan välja mellan lite längre vandring där vi också startar tidigare på morgonen, eller en kortare med mer kulturhistoria.

Dag 4 - Ismanstorp & Odens flisor - 13 km
Denna dag kommer vi vandra i norra Europas största sammanhängande lövskog- jo det är faktiskt sant. En magisk känsla infinner sig när solens strålar tränger igenom bokskogens lövtak när vi vandrar i skogens egna salar. Snart kommer vi fram till Ismanstorp. Av Sveriges tusen fornborgar sägs det att de mäktigaste finns på Öland. Ismantorps var ”i drift” från år 200 till ungefär 600. Med en diameter på 125 meter är det en av Sveriges största. Bitvis går vi på spångar då det kan vara blött på våren.

Dag 5 - Ölands Stenrike, 17 km
Sista vandringsdagen tar vi bussen en liten bit norrut från Borgholm och startar vandringen vid vackra Bruddesta fiskeläge vid Ölands västra kust. Här går vi på alvaret, under den höga himlen uppe på landborgen kantad av gamla stenbrott, på en väg som har funnits i alla tider. Här uppe nära himlen med utsikt mot havet begravde forntidens ölänningar sina döda så snart ön kommit upp ur havet. Vi passerar fiskeläget Bruddesta, sommarparadiset Djupvik och brukssamhället Sandvik, där vi pausar för lunch. Antingen kan den avnjutas på fiskrestaurangen i hamnen, i Sandviks kvarn eller som picknick, kanske på piren, efter proviantering i den lokala affären. Efter lunch vandrar vi vidare in mot mitten av ön, som här bara är ca 5 km tvärs över. Vi stannar till och njuter av Horns lövängar, där många rara växter gynnas av det äldre sättet att sköta området. Sista etappen går genom jordbrukslandskapet till Persnäs kyrka där vi gör ett besök i kyrkan och får ta del av historien bland annat om Digerdödens härjningar på norra Öland under medeltiden. Dagens vandring är lång men den går på plan mark hela vägen. Bussen hämtar oss vid kyrkan och tar oss tillbaka till Strand Hotell.

Dag 6 Frukost – Hemfärd

Med reservation för ändring av program och tider.

Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Guider

 • Annica Hedman

  Annicas specialitet är Ölands historiska sevärdheter från istiden till idag och hon kan även visa och berätta om Ölands olika naturtyper och ta dig till platser du sannolikt inte sett, från norra till södra udden, från alvar via tätaste lövskog till rik jordbruksbygd. En och annan skröna slinker dessutom gärna med. Väl rotad i Ölands Stenrike berättar hon gärna om skumtimmens landskap och stenkustens folk.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Det var omväxlande vandringar i olika naturtyper. Lättgånget. Trollskogen och blomprakten på alvaret var fantastiska upplevelser.

  Ann Besmanoff / Stockholm

Relaterade resor

 • Sverige Borgafjäll

  Svemestra med Go Active i södra Lapplands mäktiga fjällandskap. Storslagna vandringar i kombination med bekvämt boende. Vi bor på designhotell med fina rum, spa och god mat. I år har vi även en avgång med svamptema, när de åtråvärda matsvamparna växer som bäst. 

  Kommande resa
 • Sverige Höga Kusten

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • Sverige Österlen

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa