Gå på tur i Tänndalen | Go Active Travel

Tänndalen Sverige Gå på tur i Tänndalen

Vandring i våra svenska fjäll är fantastiskt - och nu har du möjlighet till en liknande upplevelse i vinterskrud. Du kommer att känna igen det du älskar med sommarfjället, som naturupplevelsen och frihetskänslan. I april är det långa ljusa dagar och vårsolen värmer oss uppe på fjället. Vår guide tar oss med på de bästa turerna som du själv inte med lätthet hittar. Vi följer både spårade och ospårade leder, på kalfjället och i dalen.

Tänndalen ligger i nordvästra Härjedalen, nära den norska gränsen. Här finns bland annat 60 fjälltoppar på över 1 000 meter, 1 862 kvadratkilometer natur, 14 st vilda myskoxar och har vi tur ser vi kanske den vita fjällripan.

Turskidåkning är som vandring, fast på snö. Med turskidor på fötterna kan du utforska helt ospårad fjällterräng. Det skiljer sig från längdskidor, som kräver preparerade spår och ofta sker nära anläggningar. Medan längdskidåkning är en träningsform, används turskidor snarare på upptäcktsfärder. Dessa behöver inte vara svåra – även små barn kan gå på vintertur. (STF)

Skillnaden mellan turskidor och längdskidor är att ett par turskidor är stabilare. De är lite bredare, tjockare, fjäll under och har ofta en stålkant som underlättar vid åkning utför. Du har även en stabilare och varmare pjäxa

Tänndalens bästa

 • Storslagen natur
 • Kunniga fjällguider
 • Föredrag med Naturfotograf Ingemar Lind
 • Klimatsmart - buss med biobränsle
 • Maten - lokala produkter

Avgångar

5 april 2022

/ 6 dagar

Stockholm

Stockholm - Tänndalen 5 april 00:00 - 00.00
Tänndalen - Stockholm 10 april 00:00 - 00:00
14 850 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Egen transport

13 850 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Vi åker buss med Härjedalingen, som en en reguljärtur där också resenärer som inte är med på vår resa åker. Ingen av Go Actives Travels guider är med på själva bussturen. Bussen är en fullutrustad turistbuss med toalett och wifi och drivs på hundra procent fossilfritt biobränsle.

Hemresa sker efter frukost på söndag den 10 april.

Vill man ta sig till och från Tänndalen på egen hand erbjuds ett prisavdrag på 1 000 kr per person.

Ingår i resan

 • Bussresa Stockholm - Tänndalen  t/r
 • Del i lägenhet (5 nätter)
 • Slutstädning av lägenhet
 • Frukostbuffé på Ski Lodge
 • Lunchpaket (gör eget från frukostbuffén)
 • 5 st 3-rättersmiddagar exkl dryck
 • Fyra dagar guidade turer
 • Hyra av turskidor och pjäxor
 • Spårkort & Skipass för ev. tur upp med sittliften
 • Filmvisning med naturfotograf Ingemar Lind
 • Tillgång till relaxavdelning/bastu 
 • Tillgång till gym
 • Go Actives guide
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Tillägg Enkelrum (egen lägenhet)  2 500 kr
 • Lunch dit- och hemresedagar tillkommer.

 

Boende

 • Ski Lodge Tänndalen

  Ski Lodge Tänndalen ligger strax nedanför trädgränsen, 720 meter över havet. Här bor vi bekvämt med närhet till både fjäll och aktiviteter. Designen är smakfull och hämtar inspiration från Nordamerikansk lodgetradition, härjedalsk byggkonst, naturnära färger och smarta detaljlösningar. 

  Lägenheterna har 2 sovrum, allrum med fullt utrustat kök, badrum samt balkong/uteplats. När man bokar enkelrum så disponerar man en hel lägenhet för sig själv. Slutstädning ingår men ingen städning av rummen under veckan. Handdukar ingår och byts två gånger under veckan. 

  Vi har också tillgång till relaxavdelningen med en trivsam bastu.

  Fjällets skafferi

  Svamp och bär växer rikligt längs fjällsluttningar, myrmark och bland fjällbjörkar. I fjällsjöar och vattendrag lurar, harr, öring och röding. Detta utnyttjas givetvis till fullo av kockarna på Ski Lodge Kök & Bar. Här är man mån om sina råvaror och tillagar härliga lokala rätter med höga smaker från tidig morgon till sen kväll.

  Varje kväll får vi njuta av en tvårättersmiddag med nya överraskningar.

Program

Dag 1     Ankomst till Tänndalen.

Dag 2     Längs Tännåns rinnande vatten

Första dagen på plats i Tänndalen passar utmärkt för att bekanta sig med skidorna och känna på hur det är att glida fram på snön. Vi beger oss ner mot Tänndalen by. Trakten är mest känd som vintersportort med möjligheter till skidåkning både på längden och tvären. Redan på 50-talet invigdes den första skidliften, så skidåkning har en lång tradition här.

Det blir en vacker skidtur som går längs Tännåns ringlande vatten, en del täckt av is så här års och på visa ställen kan man höra ån porla. Vi åker skidor på ena sidan ån ner till byn och tar sedan den andra sidan upp tillbaka till Hamra igen. Spåret ringlar sig fram bland fjällbjörkskog och på frysta myrar och är av förhållandevis lättåkt terräng. Längden på turen är ca 8 km.  

Dag 3    Fjällnäs och Malmagen

I dag spänner vi på oss skidorna vid husknuten och tar ett spår väster ut i dalen istället. Precis som under gårdagens tur slingrar sig spåret längs björkskogen och på frysta myrar, men vyn är något helt annan! Vi har de norska fjällen i kulissen och vid fint väder kan vi även se bortåt Skarsfjället och Helags. Turen är lite mer kuperad och man får anstränga sig något mer, men med tanke på den vy man får som belöning är det är mycket väl värt arbetet. Längd ca 8 km.

Dag 4      Fjällnäs - Andersborg

På fredagen går turen mot Fjällnäs. Vi börjar vid lägenheterna i Hamra och skidar sedan vidare i dalen väster ut. Efter ett tag svänger vi av från dalen och börjar ta några höjdmeter upp på fjället. Idag hoppas vi på vackert väder, eftersom vi ska upp på kalfjället. Tanken är att vi tar oss till Svalåtjärn och sedan vidare till Andersborg, där det finns möjlighet att köpa sig en härlig frasvåffla och njuta av den till en vidunderlig utsikt. Längd ca 15 km.

Dag 5      Hamra - Svansjön - Bolagen

Den sista skiddagen tar vi oss upp med sittliften på södra sidan om Tännån. Här tar vi oss en tur i ospårad terräng ner mot Svansjön och kanske kommer vi hela vägen ner mot Bolagen. Under denna dag är vi nu väl bekanta med våra skidor som glider fram ljudlöst i orörd snö. Har vi tur får vi se den för årstiden pudervita ripan sitta och trycka i snön, medan vi sakta tar oss fram i vildmarken. En magisk känsla som är svår att överträffa. Dagen avslutas med lite bubbel och snittar i Toppstugan i Hamra och med Vigeln som fond, liksom den varit hela dagen. Längd ca 13 km.

Dag 6    Hemresa efter frukost

Med reservation för ändring av program och tider. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Tänndalen

  Med guide får vi utforska svenska fjällens skönhet. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och njuter av vad det lokala köket erbjuder. Våra erfarna guider kommer att visa er ett av Sveriges mest orörda områden. En klimatsmart resa där vi tar buss från Stockholm. 

  Kommande resa
 • SverigeSingelresa Tänndalen

  Gå på tur i underbara svenska fjällen med kunnig guide. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och äter av vad det lokala köket erbjuder. En klimatsmart singelresa där vi tar buss från Stockholm.

  Kommande resa
 • Sverige Österlen

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  5 dagar från 13 950 SEK