Dalmatien Singelresa 10-17/10 2020 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Dalmatien Singelresa 10-17 oktober 2020

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på WI-Resor hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Austrian Airlines/Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i automater på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5) där boardingkort och bagagelappar printas ut. Väskor kan lämnas i särskild obemannad disk för bagageinlämning där du scannar bagagetaggen eller vid manuell incheckningsdisk med personal.

Vi rekommenderar att man checkar in minst 2 timmar innan avresan. Köerna är ofta långa och incheckningen stänger 45 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler längs vägen och på flygplanet, samt på plats i Kroatien. Läs mer om Swedavias riktlinjer: https://www.swedavia.se/arlanda/halsoatgarder-covid-19/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På utresan med Austrian Airlines serveras lättare förtäring (snack). Hemresan med Lufthansa serveras ingen mat, så vi rekommenderar att ni köper med er något innan, alternativt äter på flygplatsen i München. Tänk bara på att det kan bli ont om tid vid ev försening från Split.

ANKOMST/TRANSFER

För inresa till Kroatien behöver man fylla i ett inreseformulär. Enklast är att göra detta i förväg på följande länk.  https://entercroatia.mup.hr/
Den kan man sedan printa eller spara på mobilen och visa upp i passkontrollen vi ankomst.

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Din färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten WI-Resor. Busstransfern till hotellet tar ca 1,5 timmar. 

FLYG SÄKERT

Följande viktig information gäller för vistelse på flygplatserna och ombord, samt för inresa i Kroatien. Läs igenom denna information och besök sidan kontinuerligt för att hålla er uppdaterade om ev ändringar fram till avresan:
Utresan Arlanda-Split:
https://austrian.travel-regulations.com/route-info?origin=ARN&destination=SPU&search-enabled=true

Hemresan Split-Arlanda:
https://lufthansa.travel-regulations.com/route-info?origin=SPU&destination=ARN&search-enabled=true

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

VALUTA

Kroatiska Kuna används som valuta. För aktuell kurs se t.ex. www.forex.se 
Enklast är att växla till sig Kuna på växlingskontor hemma eller helt enkelt göra uttag i en bankomat när man väl är där. De flesta ställen tar också kortbetalning.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

MUNSKYDD

För det första gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Observera att denna information kan komma att ändras.

Generellt

  • Munskydd är i dagsläget obligatorisk i affärer och i kollektiva färdmedel, men inte utomhus där man inte kommer i kontakt med andra såsom ute på vandring eller vid bordet när man äter på restaurang.

Hotellet övrigt

  • Middagarna serveras vid bordet. Frukost är fortfarande buffé, men man får inte plocka själv.
  • Extra noggrann rengöring städning av hotellrum samt allmänna utrymmen görs.

Restauranger  

  • Inget munskydd behövs vid borden i restaurangen på hotellet eller på andra restauranger.   

Flyg

  • På de utländska flygplatserna måste man bära munskydd (obligatoriskt) och det rekommenderas starkt även av Swedavia på Arlanda. På själva flyget måste man på samtliga flygbolag bära munskydd (förutom då man kort dricker eller äter något). Munskydden får ej vara hemmagjorda. Man behöver inte uppvisa ett negativt covidtest då man byter flyg.
    Luften ombord på flygen renas med hjälp av moderna luftfilter som fångar upp till 99,97 % av alla mikrober, t.ex. virus och bakterier, för att säkerställa hög luftkvalitet. Luften ombord byts ut med 2–3 minuters mellanrum. Luften ombord trycks ned från taket till golvet. Detta gör det svårt för små droppar att spridas, eftersom luftflödet innebär att de faller ned på golvet omedelbart. 

Buss

  • Vi har vår egen buss för flygplatstransfer och på våra dagliga vandringar. I vissa lägen krävs munskydd och alltid på kollektiv trafik, inklusive färjor.

Övrigt

  • För övriga situationer så uppdaterar vår färdledare er på plats vad som gäller.

DELTAGARLISTA

Till följd av den nya personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE

Hotel Osejava
Adress: Setaliste Dra Fra Jure Radica Bb, 21300 Makarska, Kroatien
Telefon: +385 21 604 300

KONTAKTUPPGIFTER

WI-Resors kontor (mån & tors 09.00-12.00)
+46 (0)771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med avresa, färdledare Lars Thiel  +46 703 09 89 09

alt. om du inte får tag i färdledaren  +46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

Viktigt i Coronatider är att vi som vanligt håller avstånd mm och att man meddelar färdledare om man börjar känna sig krasslig. När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. WI-Resor värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.

Vandringsprogram

Veckan bjuder på varierad vandring längs kusten, i bergen och på ön Brač. Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi de flesta av veckans vandringar. När vi vandrar högt upp i massivet Biokovo, har vi en magnifik utsikt över övärlden utanför kusten. I området finns leder av olika svårighetsgrad, dock inte så många av den allra lättaste nivån. Underlaget är ofta stenigt vilket kräver en viss vaksamhet. De flesta av dagarna åker vi buss för att ta oss till startpunkten. Dessa vandringar passar dig som är van vandrare och gillar lite tuffare terräng.

Dag 1 Ankomst Split och Makarska (middag)

Transfer från flygplats till hotellet längs den vackra kustvägen. Check-in och resten av dagen till förfogande innan välkomst- & informationsmöte på kvällen och middag.

Dag 2 Biokovo med mindre byar (frukost)

Vi börjar lite lugnt denna dag och vandrar i omgivningarna nära Makarska. Vi startar vår vandring i Tučepi och vandrar sedan genom äldre bebyggelse och byar som Srida Sela, Podpeć, Kotšina och Makar till Makarska. I byn Kotšina passerar en botanisk trädgård och en antik borg. 

Dag 3 Ön Brac (frukost-lunchpaket)

Vi tar färjan över till ön Brač vilket blir cirka en timmes uppfriskande båttur i den adriatiska arkipelagen. Brač skiljer sig från de andra öarna genom sin karga och steniga natur. Vårt mål är toppen på Vidova Gora, som är det högsta berget i Adriatiska havet. Den reser sig 778 meter över havet och här får vi en fantastisk utsikt. Nedanför ligger den lilla staden Bol och en av de absolut populäraste stränderna i Kroatien, Zlatni Rat, en lång stenstrand som skjuter ut i havet och änd­rar form efter tidvattnet.

Dag 4 Biokovo med  Sv. Jure (frukost-middag)

Biokovo är den bergskedja som följer kusten och den här dagen startar vi i hjärtat av Biokovos naturpark vid fjällstugan vid Sveti Jure. Medellätt vandring med både en del upp- och nerför.

Dagens vandringar anses av många som veckans höjdpunkt. Under dessa turer har vi en underbar utsikt över havet och vi vandrar bitvis genom barrskog och öppna slätter. Naturen uppe på den högre höjden runt Sveti Jure på 1762 möh, skiljer sig från den vid kusten och även temperaturen och ”årstiden”. Här uppe kan man möta de sprakande höstfärgerna samtidigt som man fortfarande har sensommar vid havsnivå med möjlighet till ljumma bad.

Dag 5 Vilodag (frukost)

Färdledaren kan ge förlag, men varför inte ta det lugnt vid poolen eller ett dopp i havet eller kanske en tur till Split? 

Dag 6 Omiška Dinara (frukost-sen lunch)

Vi börjar dagen med en titt på den lilla staden Omiš, som ligger halvvägs mellan Makarska och Split. Omiš är en vacker medelhavsstad som är lokaliserad där floden Cetina mynnar ut i havet och staden är omgiven av djupa raviner. Vi hinner kanske med en kaffe i gamla stan innan vi börjar dagens vandring.

Gruppen tar en kort busstur till byn Borak och från Ĉeĉuci följer vi sedan stigen till byn Podašpilje. Efter den lite branta uppstigningen belönas vi med fantastiska vyer över bl a Omis och hela kusten. Vi kommer sedan att äta sen lunch med lokala rätter precis vid floden. Dagens höjdpunkter är antika byar och fantastiska vyer.

Dag 7 Makarska Riviera frukost-lunchpaket-middag)

Idag vandrar vi i lugn takt från hotellet till Baška Voda längs havet. Efter att ha njutit av omgivningarna under vår lunchpaus kan de som är sugna på ytterligare vandring, vandra på Biokovos sluttningar från byn Bast till byn Velo Brdo. Den vandringen går mestadels genom skog men lite olika varianter erbjuds. 

Dag 8 Avresa (frukost)

Avresa mot flygplatsen för vidare resa mot Arlanda. Färdledare meddelar avresetid.

Observera att då vi är en mindre grupp kommer det endast att bli en vandringsgrupp. Reservation för att program kan ändras pga av väder och dylikt

Bra att känna till

Det är ett krav att man har vandrarkängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, då en del partier är steniga och kan bli hala vid regn.

Medeltemperatur i oktober brukar ligga på strax under 20 grader och det kan förkomma regnskurar även om det för det mesta är sol. Vissa dagar beger vi oss redan på morgonen upp i bergen och då kan det vara lite svalare. Man ska därför alltid ha med regnkläder (krav) och en extra tröja i ryggsäcken, samt solhatt, så att man är förberedd för alla väder. Är man van vid stavar, kan dessa också vara bra att ta med sig. Eftersom det kan vara varmt så är det viktigt att dricka ordentligt och att ha med sig vatten.

Varje dag, vid lämpligt tillfälle, ges en detaljerad genomgång av nästa dags aktiviteter, antigen på bussen eller vid samlingen innan middag.

Inga särskilda vaccinationer behövs inför resan till Kroatien.

Det officiella språket är kroatiska men många kroater talar även italienska eller tyska. På kustens turistorter pratar man också en hel del engelska.

Mat och dryck

Det genuina kroatiska köket är mångfacetterat och uppvisar många regionala skillnader, men är också av en mer rustik stil. Längs med kusten i Istrien, och Dalmatien är maten inspirerad av Italien men tillagad på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Kroatisk glass (sladoled) är en stark konkurrent till den italienska glassen både vad det gäller smak och kvalitet.
Kroatien är en stor vinproducent och producerar många olika viner av varierande kvalitet. Vita viner tillverkas främst i de norra landsdelarna och de mest kända är Muscatel, Malvazija, Kaštelet och Pošip. Kroatien är inte bara en stor vinproducent. Öltillverkningen har även den gamla anor. De största ölmärkena är bland annat Ožujsko, Karlovačko och Laško. En av de vanligaste formerna av starksprit är rakija som är en sorts brännvin och finns i mängd olika smaker.

Frukost ingår alla dagar. Tre middagar och en lunch (exklusive dryck), samt två lunchpaket ingår.

Färdledaren tipsar om var och var man kan handla till sin matsäck. 

Kranvattnet är mycket bra och går att dricka i hela landet.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.