Toscana Lätt & Lagom vandringsresa 19-23/10 2022 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Toscana Lätt & Lagom vandringsresa 19-23/10 2022

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Vi försöker att hålla informationen angående Covid-restriktioner uppdaterad, men då ändringar kan ske med kort varsel är det viktigt att kontrollera aktuell information precis innan avresa (via Italiens officiella kanaler, t ex https://www.italia.it/en/covid19). 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...etc)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5-3 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare mat/snacks att köpa ombord. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er färdledare Wendela möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. ​

INRESA ITALIEN

Från och med den 1 juni 2022 har Italien tagit bort krav på att visa Covid-bevis eller test vid inresa.

COVIDRESTRIKTIONER I ITALIEN

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

Om du känner dig sjuk under resan, stanna på rummet och håll avstånd från resten av gruppen till dess du är symptomfri. Rådgör med vår färdledare över telefon.

MUNSKYDD

Krav på munskydd gäller nu endast för besök på sjukhus och vårdinrättningar. Vi rekommenderar ändå att ni bär munskydd på samtliga transporter vi gör gemensamt. Detta för att minimera risken för smitta.

Observera att denna information kan komma att ändras.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring och om det finns några undantag för Covid 19.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Tenuta del Fontino
Adress: Località Fontino, 1, 58024 Massa Marittima GR, Italien
Telefon: +39 0566 919232

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Eva Flygh +46 (0)70-990 26 50 
Jourtelefon: (om du inte får tag på färdledaren) i samband med avresa +46 (0)72-447 00 34 

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Då detta är en lätt & lagom-resa erbjuds endast en vandringsnivå.

Utrustningslista (urval):
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Komplett utrustningslista vandring Se här

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

Vandringsprogram

Vandring Lätt & Lagom:

Det här är vandringsresorna för dig som vill ta det lite lugnare. Höjdvariationen är som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nedför. Resorna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Tenuta del Fontino - vinprovning
Vi flyger till Rom och efter vår busstransfer på cirka två och en halv timmar når vi vingården, där vi ankommer på eftermiddagen (matstopp på vägen, lunch ingår ej). Resten av eftermiddagen finns tid att på egen hand utforska området runt vingården. Förslag är att promenera en av de leder runt gården som finns.

Redan de gamla romarna och deras föregångare etruskerna drack gärna vin. Vingårdar är en ständig syn i Toscana och området är känt för sina röda viner som Chianti Classico och Brunello. Tenuta del Fontino har egen vinproduktion och producerar årligen runt 40 000 flaskor. Redan första dagen får vi en kortare introduktion av vingårdens vin. Vi gör ett besök i deras vinkällare och får provsmaka gårdens röda och vita innan middagen serveras.

Dag 2 Kustvandring i Maremma området
Vår vandring idag går längs den vackra tyrrenska kusten i området Maremma. Maremma är en del av sydvästra Toscana och bjuder på ett mycket varierande landskap med både slättland, kullar och kust. Här finner vi både medeltidsstäder, vingårdar med olivlundar och en klippig kust med sandstränder. Vi startar nära hamnen i staden Follinica och vandrar längs en lättgången och bred stig ovanför kustlinjen. Den typiska ”medelhavsmacchian” och pinjeskogen går nästan ända ner till vattnet och den frodiga grönskan möter här det intensivt blåa havet. Efter cirka en timmes vandring når vi ett monument av Garibaldi, en av Italiens frihetskämpar. Vår guide berättar lite mer om detta, medan vi tar en kortare paus.

Fortsättning dag 2......
Vi fortsätter sedan till nästa bukt, Cala Violina, som heter så eftersom det sägs att man här kan höra ljudet av violiner när man går på sandstranden. Eventuellt finns det möjlighet till ett dopp. Vi njuter av vyerna innan vi fortsätter vår vandring till vår buss, som tar oss till en vingård för en lättare lunch med med vin. Efter lunchen åker vi vidare till den vackra medeltida staden Massa Marittima. Staden är känd för sin gamla stadskärna och byggnader från 1200-talet såsom den ståtliga katedralen innanför den välbevarade ringmuren. Här får vi en kortare guidad tur och lite tid för en titt i affärerna, innan det är dags att åka tillbaka till vingården och middagen som väntar.

Dag 3 Vandring runt Montalcinos vinkullar
Idag väntar en utflykt till området runt Montalcino. Här föddes även det berömda Brunellovinet. I Montalcino med sina trånga gränder, hantverks- och delikatessaffärer får vi en kortare rundtur. Vår vandring tar oss sedan bland Toscanas kullar och genom Val d´Orcia. Området har av Unesco fått världsarvsstatus tack vare sitt vackra landskap. Vi når så småningom vårt mål, nämligen benediktinerklostret Sant’Antimo. Klostret grundades redan år 781 av Karl den Store och under lång tid var klostret regionens maktcentrum och dess benediktinska präster härskade bl.a. över Montalcino. Klostret förföll så småningom, men från 1979 är klostret åter igen i bruk, denna gång av Cistercinermunkar. Om man har tur kan man få uppleva en mässa med gregoriansk sång.

Dag 4 Vandring i & Roselle området 
På vår nästsista dag så kommer vi att besöka det intressanta arkeologiska området Roselle. Roselle var en gång en av de tolv viktigaste städerna för det lite gåtfulla folket etruskerna. Staden övertogs sedan av romarna vilket vi kommer att se på vår rundvandring. Från huvudtorget har vi en vacker vy över Maremma och kusten. Efter att vår guide berättat lite mer, följer vi stadsmuren ett antal kilometer medan vi beundrar Maremmas vackra natur. Det blir sedan en lättare lunch på vår vingård och sedan är eftermiddagen fri för att njuta av vingårdens omgivningar.

Dag 5 Hemresa (tidig avresa)
Det dags att ta farväl av Toscana och vi beger oss till flygplatsen för hemresa.

Observera att ordningen på programmet kan ändras