Zillertal Vandringsresa Lätt & Lagom 16-21/9 2021 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Vandringsresa Lätt & Lagom Zillertal 16-21/9 2021

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Dessa visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i manuell disk (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5 och görs av SAS-personal).

Vi rekommenderar att man checkar in minst 3 timmar innan avresan. Köerna kan i dessa tider vara längre än vanligt och incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Swedavia vill att man bär munskydd i terminalen på Arlanda. Vi rekommenderar att man köper ett flertal munskydd på t ex apotek hemma innan ankomst till Arlanda, då det kommer att behövas både i alla terminaler och på flygplanet, samt på vissa platser i Österrike.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På utresan finns ingen matservice, så köp mer er något om ni vill äta på planet. 
På hemresan finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. 
Det kan också vara bra att ha med sig någon frukt eller snack i handbagaget, dock inget flytande genom säkerhetskontrollen.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 
Busstransfern till hotellet tar ca 2,5 timmar. 

INRESA ÖSTERRIKE

Vid inresa krävs intyg om vaccin, genomgången infektion/antikroppar eller ett negativt covid-test.

  • Vaccinerade personer: Ett 2-dos-vaccin är giltigt vid inresa först efter den andra dosen.
    (Ett 1-dos-vaccin godkänns tidigast 22 dagar efter vaccinering).
  • Negativt covid-test: Antingen ett PCR-test (inte äldre än 72 timmar) eller antigentest (inte äldre än 48 timmar). Om inget intyg kan visas upp vid inresa, måste ett covid-test göras i Österrike inom 24 timmar efter inresa.
  • (Personer som tillfrisknat från covid-19: Krav på intyg om genomgången infektion de senaste 6 månaderna (som vid infektionstillfället bekräftats medels ett molekulärbiologiskt test, exv. PCR-test) eller ett intyg om antikroppar mot covid-19 som inte är äldre än 3 månader).

Här hämtar du ditt Covidbevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Transit i Tyskland

Vid samtliga flygresor till Tyskland krävs uppvisande av Covidbevis eller negativt test. Detta gäller även vid transitresor med byte i Tyskland.
Testet kan i regel vara ett PCR- eller antigentest. Ett antigentest får vara högst 48 timmar gammalt vid inresan, ett PCR-test högst 72 timmar gammalt. Testresultatet skall framgå skriftligen på tyska, engelska eller franska. 

Mer info om inresa i Österrike på UDs hemsida

Mer info om inresa i Österrike från Österrikiska turistbyrån

Lokala restriktioner

Nedan sammanfattas några av de viktigaste restriktionerna som gäller i Österrike. Observera att fler restriktioner finns än vad som nämns nedan, samt att restriktionerna kan komma att ändras med kort varsel.

På hotell, restauranger och andra verksamheter krävs ett negativt corona-test, covidbevis eller intyg på antikroppar. Österrike är en av världens ledande länder när det gäller antalet utförda coronatester och även gäster kan testa sig gratis.​

Det här gäller i dagsläget om munskydd:

  • Inget krav på munskydd på restauranger eller hotell samt utomhus.
  • Krav på munskydd i offentliga transportmedel, museer och handel

RABATT PÅ COVIDTEST 

Om ni kommer att behöva uppvisa test vid inresa till Österrike (gäller i dagsläget alla som inte är fullvaccinerade), så erbjuds kunder hos SRF-anslutna researrangörer (där ingår Go Active Travel) ett reducerat pris på tester hos vår samarbetspartner Vaccina. För att få SRF-rabatt gäller att man kan visa upp sin bekräftelse med vår logga. 

Boka test med reseintyg för dig som reser med Go Active Travel (anslutna till SRF): https://reseintyg.vaccina.se/SRF/

​Obs att aktuellt passnummer (samma pass som du reser med) ska anges i reseintyget, så ta med passet vid provtagning.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Österrike är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan . Det finns även en uttagsautomat i byn Fügen. Kontanter är betydligt vanligare i Österrike än i Sverige. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten, men inte alltid på de mindre bergsrestaurangerna. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

BOENDE

Hotel Elisabeth
Adress: Hochfügener Str. 67, 6263 Fügen, Österrike
Telefon: +43 5288 62972

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor (mån, tis & tor 09.30-12.00)
+46 (0)771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med avresa, kontakta Eva Flygh (Go Active Travel) +46 (0)70 990 26 50 
eller Herbert Pfister (färdledare)+46 (0)76 628 93 88. Får ni inte tag Eva eller Herbert, ring i akuta ärenden +46 (0)708 21 31 51.

 

Vandringsprogram

Detta är en resa för dig som föredrar att vandra i lättare tempo och som vill uppleva ett mycket speciellt Tyrolen. Vandringsnivån är vad vi kallar ”Lätt & Lagom”. Höjdvariationen när vi vandrar är som mest 400 höjdmeter och vi går både uppför och nedför. Vandringarna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds.


Preliminärt vandringsprogram
Dag 1 Ankomst

Vi landar på Münchens flygplats och vår buss tar oss direkt till byn Fügen i Zillertal. Vi anländer på eftermiddagen till Hotel Elisabeth och har tid att bekanta oss med hotellet och om tid finnes, dess trevliga spa-avdelning innan det är dags för en flerrättersmiddag i hotellets matsal. Vi får även mer information av Herbert om resans program.

Dag 2 Vandring Spieljoch-Gartalm-Hochfügen

Vi tar linbanan direkt utanför Hotell Elisabeth upp till Spieljoch på 1 880 möh. Härifrån börjar vi sedan dagens vandring. En betagande utsikt över dalar och alptoppar väntar oss om vädret tillåter. Vandringen går först upp till själva toppen och det blir dagens högsta punkt på knappt 2 000 möh. Vi har då gjort en stigning på cirka 100 meter. På toppen finner vi ett kors, något som är en tradition på många ställen i bland annat i Österrike. Här har vi vårt första fotostopp och får en strålande utsikt över bland annat topparna Kitzbüheler Alpen, Tuxler Alpen och en del av Aschensee. Vi fortsätter vår vandring i sakta mak mot Gartalm. Här finner man en gammal fäbod från 1600-talet, som numera är ett litet museum och en enklare servering. Här stannar vi och äter en lättare lunch, kanske med en läskande lokal öl till.

Stärkta går vi vidare över alpängar, som ger en Sound of Music-känsla. Som Herbert själv säger: "Helst vill man springa över ängarna och joddla i sina lederhosen eller dirndelklänning". Vårt mål är nu Hochfügen via Loassattel. Från Loassattel kan man vid bra väder se hela vägen till Innsbruck. Under vägen finns det ibland möjlighet att skymta murmeldjur eller någon gems om vi har tur, om inte så kan man trösta sig med en kopp kaffe och varför inte en god apfelstrudel. Vandringen efter lunch är cirka två timmar och vi tar vi tar sedan lokalbussen den sista biten tillbaka till Fügen.

Vandringstid ca 4,5-5 timmar. Cirka 200 höjdmeter upp och sedan 400 höjdmeter ner.

Dag 3 Almabtriebfest 

”Kofestligheterna” som går av stapeln varje år på hösten är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas det Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna. Fäbodfolket är mycket stolta över sina kor och visar gärna upp djuren med praktfulla utsmyckningar som blommor och helgonbilder. Som oftast i Tyrolen är det männen som vallar korna och ofta är de iklädda sina typiska klädedräkter.

I år pga Covid, så har man dragit in på stånden och den levande musiken, men de utsmyckade korna kommer att passera byarna som vanligt.

Vi börjar dagen med att Herbert visar oss runt i byn. Vi brukar hinna med ett besök på det lokala mejeriet där vi får se hur de tillverkar den de lokala produkterna och får lära oss hur fäbodlivet ser ut i Tyrolen. Avslutningsvis blir det lite provsmakning av deras typiska ostar. Sedan brukar det vara dags att ta en bra plats för att se när korna passerar byn. 

För dem som önskar så hinner vi även med en tur med linbanan och en kortare vandring innan middagen serveras. Annars kan man också passa på att njuta i hotellets spa.

Dag 4 Vandring runt Mayerhofen

Vi tar Zillertalbahn, ett smalspårigt tåg, från Fügen och tuffar fram i cirka 40 minuter inåt dalen, tills vi når byn Mayerhofen. Ett turistmål både sommar och vinter. Vi strosar längs byns affärsgata mot en av Mayerhofens linbanor: Penkenbahn. Vi åker upp och njuter under färden av den vidunderliga utsikten. När vi kommit till den högsta punkten går vi cirka 20 minuter till en utsiktspunkt. Vi kommer att se glaciären i Hintertux och flera dalar som tar sin början nära Mayerhofen. Vi fortsätter att gå cirka en halvtimme och kommer till flera fäbodar, där vi kan fika. På vägen tillbaka går vi längs den lilla sjön och tittar in i kapellet, som är format som en kub. När vi kommit ner till bergsstationen går vi nedåt en liten bit. Där ligger en restaurang med en fantastisk utkiksterass. Hem tar vi tåget och i Fügen strosar vi upp till vårt hotell och njuter av en välbehövlig vila.

Dag 5 Ledig dag

Idag kan man välja att åka till Innsbruck på egen hand eller ta vandringsbussen till Hochfügen tillsammans med Herbert. Där njuter vi av en timmes vandring uppför till Loas, där vi har en underbar utsikt mot Innsbruck. Vill man hellre ta det lugnt, så varför inte utnyttja hotellets spa-avdelning eller ta en kaffe i byn?

Dag 6 Avresa

Idag blir det en kortare vandring på drygt 2 timmar. Vi startar från hotellet mot Marienbergkirche och, fortsätter mot Puzzatal. Underlaget består av landsväg omväxlande med skogsstigar. Herbert berättar under vandringen om den lokala kulturen och det vi passerar. Vår vandring för oss så småningom till Goglhof. På det trevliga Gasthaus Goglhof äter vi en enklare avskedslunch innan vi tar oss med buss tillbaka till Fügen. Sedan är det dags att ta farväl av Zillertal och vår egen tyrolare Herbert. Har vi ”tur” kanske han bjuder oss på något att dricka eller klämmer i med en ”joddel” innan avfärden mot flygplatsen.

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active travel  värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Sittunderlag

Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar, då underlaget bitvis är ojämnt.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.