Vandringsresor till Baskien, Pilgrimsleden med WI-Resor

Baskien & Navarra Spanien Vandring där pilgrimsleden möter berg, hav och öken

Större delen av Baskien och Navarra, som sträcker sig mellan Spanien och Frankrike vid sydöstra Biscayabukten, är ett mycket grönt och bergigt område. Regionerna erbjuder allt från härliga vandringar utmed Atlantkusten, genom variationsrika kulturlandskap och pittoreska byar till ökenlandskapet Bárdenas. För att uppleva denna variationsrikedom har vi valt att bo på två olika platser under veckan. Bera, i regionen Pais Vasco, samt Olite, i regionen Navarra. Det är därför få vandringsresor som kan erbjuda så varierad vandring under en och samma vecka.

Från ett historiskt och kulturellt perspektiv är denna delen av Spanien utan tvivel en av Europas mest fascinerande regioner. Området är också känt för sin kulinariska tradition. Under veckan besöker vi bland annat staden Pamplona, en av Hemingways favoriter, och på hemresedagen görs ett besök i den trendiga San Sebastian. Ett svalkande dopp vid stadens fina strand blir sedan en härlig avslutning på en omväxlande vandringsvecka. 

Baskien & Navarras bästa

 • Upplev många sidor av regionens olika landskap
 • Besök i kulturstäderna Pamplona och San Sebastian
 • Unik kultur och historia
 • Vinstaden Olite med dess barer och vingårdar
 • Vandringar vid havet och i bergslandskap samt i öknen Bárdenas

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till sommaren 2022.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Biarritz tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på tre- och fyrstjärniga hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar och en lunch exklusive dryck
 • Vingårdsbesök i Olite
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 1217 kg CO2e/pers = 158 kr)

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk 2200 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Churrut

  I den lilla byn Bera, ett par mil från Atlantkusten ligger Hotel Churrut. Ett charmigt och historiskt litet hotell som ägs av en konstnärsfamilj. Varje detalj är personligt genomtänkt och de har lyckats skapa en hemtrevlig och genuin atmosfär på ett smakfullt sätt.

  Detta är ett trestjärnigt hotell, men bortsett från avsaknaden av en spa-avdelning, håller hotellet fyrstjärnig standard. Hotellets välbesökta restaurang är också mycket uppskattad.

 • Hotel La Joyosa Guarda, Olite

  Mitt inne i samhället Olite, nära torget bland trånga gränder finner vi vårt nästa hotell, La Joyosa Guarda, där vi bor de tre sista nätterna. Hotellet håller en hög standard med moderna rum och badrum. 

  Bekvämligheten är hög, men den största fördelen är närheten till de charmiga gamla kvarteren i denna lilla spanska pärla, som är Navarravinets huvudort.

Vandringsprogram

De flesta vandringar vi gör här klassar vi som medelsvåra. Spaniens norra kustområden erbjuder ett mer behagligt klimat under juli månad än landets södra delar. Dagsvandringarna som vi gör på denna resa skiljer sig ganska mycket från varandra, då de utgår från många olika platser. Det är bara en av dagarna vi går direkt från hotellet, till de övriga tar vi vår buss. På detta sätt får vi uppleva fascinerande miljöer från ett större område och får se de platser som vi anser som de mest intressanta. Är gruppen tillräckligt stor delar vi varje dag upp oss i två grupper med varsin guide och en rutt med lite olika svårighetsgrad. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt vandringsprogram

Dag 1

Vi landar på Biarritz flygplats vid och har därefter ca 30 min bussfärd till hotellet. 

Dag 2 – Berget Manttale

Vår första vandring utgår direkt från hotellet. Vårt mål är toppen på berget Manttale som ligger bakom byn Bera. Vi börjar uppför och passerar små hus och vår guide berättar om livet som småbonde i dessa trakter. Så småningom blir skogen allt glesare och vi får en fin utsikt över det gröna böljande landskapet, nordkusten och Atlanten. Vandringsunderlaget är lättgånget och den totala stigningen är ca 500 höjdmeter. Vandringen kan betecknas som lätt till medelsvår. Denna dag gör vi endast denna vandring, men det går att välja bland två lite olika varianter. En som är lite tuffare och längre och en som är lite lättare. Båda varianterna leder tillbaka till byn Bera och vi har gott om tid att njuta av hotellets lugna atmosfär, innan det blir dags för vår första baskiska middag.

Dag 3 – Pilgrimsleden vid Atlantkusten

Den kända pilgrimsleden till Santiago de Compostela består av ett nätverk av många leder. Under dagens vandring ansluter vi till leden som går mellan Pasaia och Hondarribia, längs med Atlantkusten. Det är en vacker och delvis kuperad led, där den dramatiska gröna kusten möter det djupblå havet. Vår buss kommer att släppa av oss på två olika ställen, beroende på om man vill gå en längre tur i lite högre tempo eller en kortare tur i lägre tempo. Slutpunkten för båda grupper är mysiga Hondarribia. Middag intas igen på hotellets charmiga restaurang.

Dag 4 – Baztandalen

Baztandalen är som hämtad ur en saga. Det typiska baskiska landskapet med sina gröna kullar och små byar med vitkalkade stenhus, känns som en lummigare version av Toscana. Vi passerar några mysiga byar och upplever de lokala små lantbruken. Här går vi bitvis på en av pilgrimsledens förgreningar, vilket vi påminns av när vi ser markeringar med snäckskalet. Den lättare vandringen denna dag går genom flera olika små byar med en höjdvariation på ca 200 meter. För de som väljer den tuffare turen vandrar vi från dalen till en topp som heter Auza (1305 möh). Detta är en ganska ansträngande vandring med en betydlig större höjdskillnad än resten av vandringarna vi gör under veckan. När vi når toppen belönas vi av en vykortslik utsikt över ett hav av gröna berg och ängar med lummiga ekskogar med Pyrenéernas toppar i bakgrunden. Vi återvänder till Bera för vår sista natt på Hotel Churrut. 

Dag 5 – Pamplona och transfer till Olite

I mitten av veckan tar vi en välförtjänt paus från vandringen. Denna dag passar vi också på att byta ort och hotell. På vägen till Olite passerar vi Pamplona, där vi gör ett stopp för att besöka denna stad som var en av Ernest Hemingways favoritresmål med sin särskilda atmosfär. En god rustik lunch ingår idag. Vi fortsätter sedan till Olite som har ett mycket intressant förflutet, då det en gång var hemvisten för Navarras kungadöme. Denna historia får du till livs om du går på den guidade visningen av det gamla slottet, några hundra meter från vårt hotell. Idag är Olite huvudorten för Navarra-vinet och det finns flertalet vingårdar i området. Vi gör ett gemensamt besök på en vingård med provning av några av deras goda viner. Vi checkar in på hotellet och resten av kvällen är ledig för att njuta av lite egen tid. En tapas-runda i det gamla kvarteret kan vara en fin avslutning till dagen.

Dag 6 – Öknen Bárdenas Reales

Idag blir det en annorlunda vandringsdag och extra kamerabatterier rekommenderas! Vi kommer att vandra i den av UNESCO listade nationalparken Bárdenas Reales. Ett ökenliknande område med mycket unika bergsformationer. Kontrasten från tidigare dagars vandring kunde inte vara större. Då det oftast blir väldigt varmt här startar vi denna vandring tidigt på morgonen för att vara klara innan lunch. Vi kommer göra två alternativa turer i detta område, en lite längre med högre tempo och en lite kortare i lugnare tempo. Här är det relativt lättvandrat, då det inte är någon höjdvariaton att tala om. Väl tillbaka i Olite kanske man vill njuta av en välförtjänt siesta innan vi äter middag på hotellet.

Dag 7 – Etxauri

Vi börjar med en bussfärd på drygt en halvtimma och tar oss förbi den lilla byn Etxauri, väster om Pamplona. Bussen tar oss uppför de slingrande kurvorna på Etxauri-berget. Detta område präglas av ett medelhavsklimat, till skillnad från de andra dagarna som antingen är lummigare eller mer torrt. För den tuffare vandringen kliver vi av bussen lite tidigare och börjar med en ganska brant stigning. Vi kliver av bussen lite senare för den lättare turen och vandringen börjar med lätt stigning genom ekskogen och vi får en fin utsikt ner över det öppna landskapet. Stigningen ökar och innan vi når dagens mål tar vi oss genom en vacker skirande bokskog. Väl uppe på toppen vid det lilla kapellet La Ermita de Santa Cruz (1136 m höjd) har vi en fantastisk utsikt. På den lättare turen gör vi drygt 300 höjdmeter och för den tuffare turen blir det ca 600 höjdmeter. Vi tar oss tillbaka ner mot dalen och till den lilla byn Muniain de Guesalaz där bussen väntar. Vår sista gemensamma middag intas återigen på hotellets restaurang.

Dag 8 – San Sebastian och hemresa
Vi lämnar hotellet i Olite redan på morgonen för att hinna med ett besök i kuststaden San Sebastian. Detta är en mycket vacker stad och var före andra världskriget det spanska kungahusets sommarort framför andra. Förutom sin skönhet, med den kända La Concha-stranden, är staden idag mest känd för sin matkultur. Detta är hemvisten för baskernas variant av tapas – pintxos. Vi tillbringar flera timmar i på egen hand i San Sebastian. Det finns tid till att besöka saluhallen, det gamla kvarteret med sina pintxos barer och även njuta en stund på stadens vackra sandstrand. Fram emot eftermiddagen hoppar vi på bussen för transfer mot flygplatsen.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • En Go Active-resa (fd WI-Resor) är ett ofelbart sätt att träffa nya, intressanta och trevliga medresenärer.

  Leif & Anna Heinstedt / Örebro

Relaterade blogginlägg

 • Tålamod och fingertoppskänsla i Baskien

  Att sy ihop vår vandringsresa till spanska Baskien krävde tålamod och fingertoppskänsla. Allt började med att jag som tonåring reste runt i området för att hälsa på en kompis som bodde i Pamplona. Redan då slogs jag av hur kuperat och vackert det var. Att Spanien kunde se ut så här förvånade mig. Nu är lokalbefolkningen inte överförtjusta i att kalla detta för Spanien, det är och har alltid varit Baskien.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Spanien Costa Blanca

  Upplev Costa Blanca, den vita kusten, bortom turistorterna! Fantastiska vandringar av medelsvår till tuffare karaktär i en av Europas mest solsäkra klimatzoner. Vi njuter av bedårande vyer över Medelhavet. Boende på högklassigt hotell med perfekt läge nära havet.

  Kommande resa
 • Spanien Camino de Santiago

  Välkommen att följa med på en tio-dagars-variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper. Under hela resan har vi en följebuss och bor på fina hotell.

  10 dagar från 27 650 SEK
 • SpanienLätt & Lagom Costa Brava

  Upplev Costa Brava till fots! På denna Lätt & Lagom-resa besöker vi många spännande ställen både på den vackra kustlinjen och inåt land. Vi vandrar i ett varierat och kuperat landskap, och ägnar även en del av tiden åt att njuta av god mat och att besöka bl a historiska Girona.

  Kommande resa