Gran Canaria Vandring Spanien Vandringsresor i orörd natur

Gran Canaria kallas ofta för en minikontinent tack vare variationerna i klimatet och landskapet. Vi vandrar mitt på ön, långt från de turisttäta stränderna. Landskapet är en märklig blandning av skogar, dramatiska berg, vulkanlandskap och små byar. Växtligheten kan bestå av palmer, kanarietall och ibland även små jordbruksplättar, varsamt odlade av öbor som valt att leva som sina förfäder.

Trots att ön stoltserar med ett nätverk av 800 kilometer vandringsleder, är den inte så välkänd för sina vandringar. Under vår vecka här utforskar vi de bästa och de vackraste av dessa under ledning av våra lokala svenska guider. De har stor kunskap om både vandringarna och den lokala kulturen, som de gärna delar med sig av. 

I januari möter vi våren tidigt då ön bjuder på en sprakande mandelblomning.

Lite extra inspiration får du här från vår guide Björn: Filmklipp från Gran Canaria

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Charmigt boende på Parador
 • Toppturen till Los Picos
 • Paradorens spa-avdelning
 • Svenska guider med mycket god lokalkännedom
 • Mandelblomning i januari

Avgångar

12 – 19 nov

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Las Palmas 12 november 08:20 - 13.20
Las Palmas - Stockholm Arlanda 19 november 14:10 - 21:05
21 950 SEK Boka resa

1 – 8 feb 2025

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Las Palmas 1 februari 07:55 - 12.50
Las Palmas - Stockholm Arlanda 8 februari 13:40 - 20.35
22 450 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Las Palmas tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnig Parador
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 3 300 kr 
 • Eventuell dricks tillkommer
 • Transfer i restid från Las Palmas flygplats till hotellet ca 1 timme

Boende

 • Parador de Cruz de Tejeda

  Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Parador de Cruz de Tejeda, mitt i Gran Canarias gröna vulkanlandskap. I Spanien finns 92 paradorer och den första öppnade redan 1928. Varje parador är unik och har alltid minst fyrstjärnig standard. Den är ofta inrymd i en byggnad av kulturell betydelse, som till exempel ett slott, kloster eller en borg, och på Gran Canaria är den ritad av den kände konstnären Nestor Martin. 

  Parador Cruz de Tejeda ligger i ett bergspass med utsikt åt väster mot Spaniens högsta berg, den spektakulära bergstoppen Teide på Teneriffa. Från alla hotellrum har man också en magnifik vy. Varje dag efter vandringarna, njuter vi av den härliga spa-avdelningen, följt av middag i hotellets restaurang.

Vandringsprogram

Vandringsturismen är relativt ung på Gran Canaria, vilket innebär att även om det finns många fina vandringsleder är få av lederna välmarkerade. Underlaget är oftast grus och sten med inslag av gamla stentrappor. Vandringarna kan vara lite tekniskt avancerade, kräver god kondition och man får räkna med en del uppför och nedför.

På denna resa erbjuds två vandringsalternativ några av dagarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Turerna beskrivna nedan är exempel på några av de många leder vi använder. Alla leder ingår i ett nätverk av drygt 800 km vandringsleder som täcker Gran Canaria. Vi kommer under vandringsresan att välja ut de bästa och lämpligaste lederna för dagen och årstiden.

Dag 1 Ankomst

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda där vi efter incheckning kan njuta av en härlig middag i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

Dag 2 Artenara

Vi börjar vår vandring genom att följa bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot tallskogen stannar vi för att uppleva väderfenomenet “mar de nubes”, ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden ringlar sig utefter kammen av en av Gran Canarias största calderas (slocknad vulkankrater) och tar oss  genom ett fantastiskt skogslandskap ner mot byn Artenara, hela tiden med otrolig utsikt.

Lunchen intar vi som vanligt på en fin utsiktspunkt och efter den vandrar vi ner till Artenara där vi har möjlighet att besöka det lilla grottkapellet, grotthus-muséet och ta en kaffe på en trevlig terrass. Efter detta lilla stopp kan man välja mellan transport tillbaka till hotellet eller att vandra tillbaka. Tillbaka tar vi en lite annan led genom skogen och kommer sen tillbaka ut på kammen som vi följer söderut.

Vandringsalternativen är 8 eller 13 km. Rundturen tar totalt ca 6 timmar och man får totalt ca 500 höjdmeter både uppför och nedför.

Dag 3 Los Picos

Toppturen. Vandringen börjar antingen i Cruz Grande där vi tar oss upp för en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön, ”El Camino de la Plata”, eller lite högre upp. Båda lederna tar oss upp mot de högsta topparna på ön och vår lunch intar vi uppe på Campanario-toppen på 1925 möh. Vi vandrar sen ner och genom skogsområdet Los Llanos de la Pez, ut på en otroligt vacker stig som följer en kam tillbaka mot Cruz de Tejeda.

Vandringsalternativen är ca 10 eller 14 km. Som mest kan man få 700 höjdmeter uppför och ca 400 nedför. Turen tar ca 4-5 tim att vandra.

Dag 4 Tejeda

Leden startar utanför hotellet och tar oss i sydostlig riktning runt och sedan ner i den fantastiska Tejedadalen och mot den lilla byn La Culata. Vi vandrar förbi pittoreska vitrappade gårdar där man fortfarande plöjer terrasserna med oxar och träplogar och där man får en känsla av att tiden har stannat upp sedan länge.

I La Culata kan vi stanna för en fika och sen har man möjlighet att välja mellan två alternativ för att gå vidare mot byn Tejeda. På båda har vi fin utsikt över den västra delen av Gran Canaria och de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentayga. Väl i Tejeda har vi tid att besöka byn och sedan kan man välja mellan att ta sig tillbaka till hotellet med lokalbuss eller taxi, alternativt att vandra upp igen.

Vandringsalternativen är flera, från 10,5 km till som mest ca 16 km. Det tar ca 4-6 tim att vandra. Höjdskillnad ca 550 m, uppför och nedför, för rundturen. 

Dag 5 Ledig dag

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. Den som vill ha storstadspuls kan ta sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

Dag 6 Pajonales

Denna dag börjar vi med en kortare transport ner till El Aserrador där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales. Vi följer en vacker kam med utsikt över Las Niñas-dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi avslutar i den lilla grottbyn El Juncal, alternativt kan man fortsätta en bit in i en subtropisk dalgång, som vi kallar ”den glömda dalen”, med palmer, gamla odlingsterrasser och förvildade mandelträd och nå byn via denna lite tuffare vandring.  

Vandringsalternativen är på antingen 8 eller 14 km, med ca 700 höjdmeter uppför och 450 nedför för det längre alternativet. Total vandringstid ca 4-5 timmar. Efter att bussen återigen har hämtat oss kan vi stanna till i den lilla byn Ayacata för något varmt eller kallt att dricka. 

Dag 7 Tamadaba

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1500-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, den meterlånga skägglav som hänger i kanarietallens grenar och den stundtals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna och Atlanten.

En helt fantastisk led startar vid ett bergspass och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar! Där intar vi vår lunch och tar oss sedan ner igen.

Vandringsalternativen är 10 eller 12 km,  höjdskillnad ca 450 m. Tid ca 4-5 timmar. (Rundtur)

Dag 8 Avresa

Efter frukost ledig morgon och sedan transfer till flygplatsen.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Resan är otroligt prisvärd för det är så mycket som ingår i priset. Från det högklassiga hotellet och femrättersmiddag till resan och guidningen. Jag tror faktiskt inte att man skulle få ett bättre pris om man så satte ihop resan själv. Att åka med Go Active (fd WI-Resor) är bekymmersfritt, prisvärt och bekvämt.

  Gun & Magnus Peterson / Tranås
 • Vilken resa. Vilka guider. Konsten att hitta sol. Fantastiskt. Mycket nöjd.

  Hans Aldenmo / Solna

Relaterade resor

 • Portugal Madeira Vandring

  Vandringarna på Madeira levererar ljuvliga naturupplevelser; allt från terrassmarker till trolska skogar med manshöga blåbärsbuskar och knotiga lagerträd. Vårt hotell har ett högt läge med utsikt över Atlanten och ligger i en grönskande trädgård.

  8 dagar från 21 950 SEK
 • Italien Sicilien Vandring

  En resa du inte får missa, följ med Go Active till Medelhavets största ö! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Boende nära havet samt i en medeltidsby i bergen.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • SpanienSingelresa Gran Canaria Vandring

  Upptäck ett Gran Canaria du inte visste fanns! Under denna spännande vandringsresa för ensamresande får du uppleva det bästa denna ö har att erbjuda. Här väntar andlöst vackra vandringsleder, vulkankratrar, vinodlingar och pittoreska bergsbyar.

  8 dagar från 21 950 SEK