Vandringsresor till Bohuslän | Go Active Travel

Bohuslän Vandring Sverige Vandring i sagolika Bohuslän

Följ med på vår vandring i vackra Bohuslän!
Här hittar du allt från karga granitklippor till lummiga skogsdungar, fjordar, fiske och stenhuggeri. Detta är tuffa arbeten som har mättat munnarna på bohuslänningen under generationer och historien gör sig hela tiden påmind längs vandringslederna. Vi kommer att vandra delar av Soteleden, som sträcker sig genom ett varierat landskap. Vågar vi till och med påstå att detta är en av de vackraste platserna att vandra på i Bohuslän?

Det är heller inte långt till kända platser som Smögen och Hunnebostrand. Dessa platser når vi till fots över låga ljunghedar och släta havsklippor. Vi vandrar genom gamla fiskebyar som än idag har behållit sin charm. Sjöbodarnas bryggor har delvis ersatts av däck i trä och prunkande trädgårdar men den genuina miljön finns kvar. Det går inte att ta miste på att havet och fisket är en betydande del av vardagen än idag, både som heltidsarbete och som fritidssyssla.

Boendet under resan är ”Hem till Bengt” som ligger i samhället Örn, strax utanför Kungshamn.

Vandringarna bjuder på ett mycket varierat landskap och likaså underlaget.
Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar, gjorda av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor. Hela tiden har vi kontakt med havet, den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet. Klipporna ersätts med sandstränder i de djupa vikarna.

Resans höjdpunkter

 • Närheten till havet
 • Fjordar och ljunghedar
 • Charmiga Smögen
 • Besök på Hållö

Avgångar

12 – 16 sep

Egen transport

12 450 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Vi hämtar upp på Uddevalla tågstation för vidare transport till Örn och Hem till Bengt. Upphämtning kl 14.00 den 12 september på tågstationen i Uddevalla och för hemresan den 16 september kl 14.30. Tåget bokar ni själva. 
Vill ni köra egen bil är det gratis parkering hos Bengt.

Ingår i resan

 • 4 nätter boende på "Hem till Bengt"
 • 4 frukostar
 • 2 lunchpaket
 • 4 middagar
 • 3 ledarledda vandringar (ca 8-12km per dag)
 • Vandringsguide
 • Båtresa till och från Hållö 
 • Transporter under resan
 • Klimatinvestering

Tillkommer

 • Enkelrumstillägg 2 300 kr
 • Tågresa ev egen transport till och från Uddevalla
 • Måltidsdrycker
 • Lunch dag 4 (på Smögen)

Boende

 • Hem till Bengt, Örn

  På denna resa bor vi på enklare ställen än på många av våra andra resmål. Enkelt men genuint och mycket charmigt! Fyra nätter bor vi hos Bengt Låstbom i hans alldeles speciella ”Hem till Bengt” som ligger i Örn, Sotenäs. Boendet är familjärt och rummen ligger i byggnader i olika delar av Örn. 

  Det är gångavstånd mellan alla boenden. Lakan och handdukar ingår.
  Viktig information om boendet Hem till Bengt: De 8 första bokningarna får egen dusch och toalett. Övriga rum delar dusch/toalett med ett intilliggande rum.

Preliminärt program

Vår vandring i Bohuslän är av lätt till medelkaraktär och passar de flesta. Vissa kortare branta partier förekommer dock. Är marken fuktig och/eller blöt kan det vara halt och slipprigt på vissa ställen, så vandringsstavar kan vara bra att ha. Vi har som vanligt krav på att man har ordentliga vandringskängor på fötterna. Lunchpaket ingår de två första vandringsdagarna och den tredje dagen ger vi tid och tillfälle att äta lunch på egen hand i Smögen. Ta med en ryggsäck för en dagspackning och gärna en termos, då ni får kaffe eller te med från boendet på morgonen till vandringarna.

På denna resa erbjuds endast ett vandringsalternativ.

Dag 1 - Välkommen till Bohuslän
Vi hämtar upp på Uddevalla tågstation för vidare transport till Örn och Hem till Bengt. ”Hem till Bengt” är vårt charmiga boende för de nästkommande nätterna. Boendet ligger i en gammal fiskeby. På eftermiddagen finns det möjlighet att följa med på en extra vandring direkt från boendet. Detta är ett vackert naturområde som ligger på gångavstånd från vårt boende. Denna vandring är en del av Soteleden som bjuder på en varierad terräng. Efter halva vägen kommer vi fram till vackra Ljunghedar och havsviken vid Bua Hed som också är ett naturreservat. På den stilla och lugna stranden passar det bra med en paus för att vila benen och njuta av omgivningarna. Tillbakavägen bjuder på en lättare vandring längs grusvägar och till viss del längs vattnet. Möjlighet att göra ytterligare en kortare promenad innan den gemensamma middagen på kvällen finns, eller varför inte bada i badtunnan på berget? På kvällen samlas vi för gemensam middag.  Vandringsträcka ca 8 km, vandringstid 3 timmar.

Dag 2 - Vandring på Bohus Malmön
Efter frukost åker vi färja över till grannön Bohus- Malmön. Detta är en  liten men viktig ö som en gång i tiden var världsledande på stenhuggeri. Spåren av de framgångsrika åren av granitexport gör sig gällande längs nästan hela vandringen. Ön är strategiskt belägen med lika delar skyddade havsvikar som blottade sträckor mot det öppna havet. Detta gör denna vandring både varierande och spännande. Efter vandringen beger vi oss tillbaka till Hem till Bengt och till kvällen reser vi till Kungshamn för att äta middag på restaurang.
Vandringssträcka ca 11 km, vandringstid ca 3½ - 4 timmar.

Dag 3 - Vandring på Ramsvikslandet
Ramsvik är ett naturreservat som bjuder på kustnära och vacker vandring på rosa granitklippor. Det är en perfekt plats att spana efter havsfågel.
Vandringen i detta vackra landskap går mestadels längs havet över släta klippor med en fantastisk utsikt. Efter turen väntar transport tillbaka till Örn och Hem till Bengt. Middag på kvällen.

Vandringssträcka ca 12 km, vandringstid ca 4 timmar.

Dag 4 - Båtutflykt till Hållö och besök i Smögen

Efter frukost beger vi oss till Smögen för att ta båt över till den lilla ön Hållö som ligger i kustbandet strax utanför Smögen. Hållö är en pittoresk ö med en karg men imponerande natur. Vid ankomst gör vi en vandring på ön och får ta del av dess intressanta historia. Evert Taubes morbror var fyrvaktmästare på Hållö under en period och vattnet utanför ön är skådeplats för den dramatiska men fiktiva balladen om Briggen Blue Bird of Hull. Vi vänder åter till fastlandet och tid finns till att äta lunch (ej inkluderad) samt att promenera längs bryggorna i Smögen. På kvällen äter vi avskedsmiddag på boendet.

Vandringssträcka på Hållö ca 4 km, tid ca 2 tim, (alternativt extra vandring Bua Hed ca 8 km, 3 timmar.)

Dag 5 - Hällristningar i Åby och farväl
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till tågstationen i Uddevalla. Längs vägen gör vi en avstickare till Åby för att titta på några fantastiska hällristningar. Dessa kan man inte missa. Innan tåget går, rekommenderas ett besök på Bohusläns museum som har många intressanta utställningar om både natur och kultur i Bohuslän och dess omgivningar. Muséet har också en lunchrestaurang samt en välsorterad butik.

Tidig eftermiddag avgår tåget tillbaka till Stockholm och vi tackar och säger farväl för denna gång.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  6 dagar från 16 150 SEK
 • Sverige Vålådalen Vandring

  Följ med på en vandringsresa till natursköna och storslagna Vålådalens Naturreservat som är beläget i samernas land. Vi åker klimatsmart med nattåget. Området i Jämtland är ett av Sveriges variationsrikaste fjällområden med milsvida vyer, blomstrande dalgångar och kristallklart vatten.

  8 dagar från 14 950 SEK