Gotland Vandring Sverige Gotland, vårvandring i varierad natur

En kort resa långt bort. Man säger att resa till Gotland är som att komma utomlands och med de karga vilda kalkstenshällarna i norr, de lummiga varma ängarna i söder och den pulserande historiska staden Visby i väst, är det lätt att förstå varför. Ön har 800 km kust och gotlänningarna själva älskar att vandra längs med havet där man har all kultur och natur så nära.

På våren är det perfekt att spana in fågellivet i sällskap med vår fågelguide och blomningen har också börjat ta fart. Det är också denna period som fåren lammar. 

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även Visby med dess 800 år gamla ringmur. Vi vandrar med vår lokala guide Annabritta som är kunnig på öns historia och natur och kan berätta det lilla extra. Boende bekvämt på Hotell S:t Clemens i Visby innerstad, granne med Botaniska trädgården.

Förutom att vandra i gott sällskap så njuter vi av god mat. Gotlänningarna är stolta över sin mat och på vandringarna äter vi i första hand mat på råvaror som producerats på ön. Tillagad med mycket kärlek och med lite extra lyx av vår samarbetspartner Camilla.

TIPS! Vill du stanna några extra dagar på Gotland så kan du själv göra en förfrågan till hotellet.

På denna resa är man välkommen att ta med sin hund (i mån av plats för hundrum på hotellet), kontakta oss för mer info. 

Vi har även två andra vandringsresor till Gotland, klicka för att läsa mer:
Sensommarresa med dryckestema
Höstresa med tryffeltema

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Charmigt boende mitt i Visby
 • Vandring på helt olika delar av ön
 • Fågelspaning (en dag)
 • Besök på en lammgård
 • Besök i Lummelundagrottorna
 • Närodlad och lokal mat
 • Duktig och engagerad lokalguide
 • Stadsvandring i Visby

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Transporten till Visby bokar man på egen hand, antingen med flyg eller båt.

Ingår i resan

 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fyra nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fyra fika med tilltugg
 • Fyra luncher
 • Två tvårätters middagar exkl dryck
 • Fyra dagar guidade vandringar (förmiddagsvandring avresedagen)
 • Vår gotländska guide
 • Fågelguide dag 3
 • Besök på en lammgård
 • Besök Lummelundagrottorna
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 950 kr
 • Middag övriga kvällar än de två nämnda tillkommer
 • ev dricks tillkommer
 • Transporten till Visby bokar man på egen hand, antingen med flyg eller båt.
 • Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet. 
 • På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

 

Boende

 • Hotell S:t Clemens, Visby

  På prisbelönta Hotell S:t Clemens bor du i hjärtat av Visby och upplever stadens historia som ingen annanstans. Här, vid foten av den mäktiga S:t Clemens ruin ser du Domkyrkan, omgiven av rosor, torna upp sig över takåsarna. Ett stenkast åt andra hållet ligger Botaniska trädgården. En kort promenad längs gränderna tar dig var som helst. Och direkt utanför ditt rum väntar det riktiga Visby på att upptäckas. 

  Hotellet består av 5 olika byggnader och alla rum är personligt utformade. Byggnaderna sammanbinds av två trädgårdar, väldigt trevliga för en stunds avkoppling om vädret tillåter.

  Hotellet serverar inget varmt på frukosten, men har höga ambitioner vad gäller kvalitet, miljötänk och lokala varor. Minst 50% av allt som serveras är ekologiskt och en hel del godbitar är producerade på Gotland, såsom ägg, mjölk, sylter och marmelader. Brödet bakas hantverksmässigt på Warfsholms bageri i Klintehamn, och levereras varje morgon.

  Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet. 

  På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

   

Program

Den varierande naturen ger en känsla av att det alltid finns något mer att upptäcka. Stenstränder med fossiler, raukfält, sandstränder, strandskogar med martallar, fornborgar, gravrösen och fiskelägen. Och naturligtvis medeltidsstaden Visby. Lägg till våren med fågelliv och start på blomsäsongen och fåren som lammar. Kan man möta våren på ett härligare sätt?

Nivån på den här vandringsresan är vad vi benämner Lätt & Lagom. Vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 8 och 10 km om dagen. Mest går vi på plan mark, skogsstigar, och stränder. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 - Välkommen till Gotland och Visby

Egen transport till Visby och incheckning på hotell. Kort välkomstmöte cirka kl 18.00 (exakt tid kommer) för dem som kan, där ni hälsas välkomna och får höra lite om vistelsens program.

Dag 2 - Vandring på sydöstra Gotland (ca 10km)

Efter frukost beger vi oss till Ljugarn, en ort på östra Gotland med kilometerlång sandstrand. Ljugarn var öns första badort och mycket populär bland tidens societet genom bla prinsessan Eugénie. I början av 1900-talet fanns inte mindre än fem badpensionat här. Från Ljugarn vandrar vi norrut och passerar snart Vitvärs fiskeläge med anor från 1700-talet där de äldsta bodarna är traditionellt bygga i sten med flistak. I Folhammars raukområde finns ett ca 500m långt raukfält som består av ett stort antal upp till sex meter höga raukar.

Under dagens vandring kommer vi även att vandra igenom Mullvads strandskog och besöka "Kungens Sal" (ett raukområde). Lunch serveras på stranden med gotländska primörer och godsaker. Denna dag kommer vi även att besöka ett gotländskt änge, mitt i fagningstid  och kanske ser vi de första vårblommorna?

Senare på kvällen träffas vi för en historisk stadsvandring i Världsarvstaden Visby och äter därefter en tvårättersmiddag på en av Visbys bästa krogar.

Dag 3 - Vandring med fågelguide på södra Gotland (ca 10 km)

Längst ner på Gotlands sydspets (eller på Sudret som det också kallas), breder de öppna landskapen ut sig och här hittar man den lummiga och frodiga delen av ön. Vid området kring Hoburgen har vi havet på nästan alla sidor. Området bjuder på flera möjligheter att kolla in fågellivet, speciellt om våren är en bra tid att se en mängd olika fåglar samt en del vårblommor. På denna tur kommer Mart Marend (författare & fotograf) med som naturguide och hjälper oss att spana och berätta mer om de fåglar vi ser. (ta gärna med kikare). Har vi tur kanske vi får se halsbandsflugsnapparen - Gotlands speciella sångfågel.  

Dag 3 forts.

Förutom att spana in fågellivet så vandrar vi längs kusten över strandängar och beteshagar, kanske även på stigar i skogen beroende på väder och vind. Vi stannar för lunch och äter av de matiga lunchpaketen som Camilla förberett till oss. 

På Gotland säger man lamm och lammungar och våren är lammungarna tid. Senare samma dag besöker vi en lammgård i Hamra som nu brukas av trettonde generationen. Vi får se när vallhunden vallar en flock och har vi tur kanske någon lamning. Efter en fullmatad dag av nya intryck beger vi oss av mot Visby.

Dag 4 - Vandring nordvästra Gotland (ca 10 km)

Idag startar vi från Visby och åker till Lummelundagrottorna där vi får en visning av droppstensgrottorna- en resa 400 miljoner år bakåt i tiden. I rymliga salar, gångar & passager möts du av fantastiska fossiler och vackra droppstensformationer. (Obs besök väderberoende).

Den gamla bruksparken nedanför grottan är en lummig oas, den täta skogen påminner om en djungel. Vi följer vattnets väg mot havet och vandrar genom en skog av ramslök.  Nere på stranden väntar lunch och så här i ramslökstider kommer vi att bla få njuta av ramslökssoppa med lokala delikatesser.

Efter lunch vandrar vi söderut längs havet, på stranden och längs kustnära stigar. På eftermiddagen kommer vi fram till Själsö Hamn och här tar vi en fikapaus på populära Själsö bageri, innan bussen tar oss tillbaka till Visby.

Senare på kvällen träffas vi för att lyssna på när man sjunger in våren och får lite Valborgsstämning innan vi äter en tvårättersmiddag i Visby.

Dag 5 - Kortare vandring söder om Visby  (ca 8 km)

Vi börjar dagen med en kort busstur till Ygne fiskeläge. Fiskebodarna ligger precis vid havet på den vackra stenstranden och härifrån börjar vi vår vandring. Från stranden går vi upp på klinten och vandrar mot Högklint – en av Gotlands finaste utsiktspunkter 50 meter över havet och med storslagen utsikt över havet och mot Visby. Vi kommer därefter passera Fridhem, prinsessan Eugenies sommarviste och följer därifrån fortsatt vattnet mot Visby bland annat genom det vackra naturreservatet Södra hällarna. Vandringen avslutas med lunch i Visby klockan 13.00.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Guider

 • Annabritta von Schulman & Camilla Ahlberg

  Vandringsledare

  Annabritta är född och uppvuxen på Gotland, tidigare ägare till Hotell S:t Clemens. Har sedan hotellet överlämnats till nästa generation utbildat sej till Gotlandsguide. Under vandringarna berättar hon om händelser och sägner. Men helst av allt om sin egen stad Visby. Annabrittas egen hund Isa gillar när vandringskängorna tas på. Då väntar spännande marker och dofter.


  Camilla älskar att vistas i naturen - kustnära vandring, skogspromenader eller cykling, i en kajak, eller på fjäll, berg och i regnskog på helt andra platser på jorden. Camilla arrangerar vandringar, självguidade cykelturer och skräddarsydda upplevelser på ön, hon har också en cateringfirma Äpplen & Päron som erbjuder vacker mat lagad med kärlek. Camilla brinner för att arrangera fina och minnesvärda upplevelser på Gotland och vill alltid erbjuda det goda värdskapet där helheten är viktigt. 

 • Mart Marend

  Fågelexpert & fotograf

  Fågelskådare, fotograf, reseledare och författare. Har skrivit två egna böcker, Vingkraft och Vingar som bär, båda är rikligt illustrerade med egna foton. Mest finner Mart sina motiv i naturen, ofta blir det då små och stora djur. Trollsländor, fåglar, valrossar och isbjörnar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • FinlandLätt & Lagom Åland Vandring

  Följ med på en vandringsresa till charmiga Åland och njut av den vackra båtresa från Sverige. Boende på bekvämt hotell i mysiga sommarstaden Mariehamn. Här går vi i relativt lättvandrad terräng och upplever skog, hav och ängar i en harmonisk mix. 

  5 dagar från 12 950 SEK
 • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring med dryckestema

  Gotland är inte bara en ö med rik historia och naturskönhet, det är även en plats med både vingårdar och små mikrobryggerier. Förutom omväxlande vandring kommer vi att få lära oss lite mer om dessa drycker under vår vistelse på Gotland.

  5 dagar från 13 950 SEK
 • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring med tryffeltema

  Visste du att det finns tryffel på Gotland? Den aromatiska läckerbiten är eftertraktad av många och hösten är en härlig tid inte bara för att njuta av tryffel men även för att hösten är den tid då värmen från Östersjöns vatten dröjer sig kvar och skapar en särskild atmosfär. Följ med på höstvandring med tryffeltema.

  5 dagar från 12 950 SEK