Vandringsresor till Öland | Go Active Travel

Öland Vandring Sverige Öland - solen och vindarnas ö

Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Ljuset har lockat kända svenska konstnärer genom åren som t.ex. Per Ekström, en av våra mest uppskattade friluftsmålare. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till.

Som vandringsdestination är Öland ännu ganska outforskat, men inte länge till. Kombinationen av de båda kusternas varierande stränder med rik och unik flora och fauna, det karga alvaret, inlandets skiftande skogsmiljöer, ett rikt och levande jordbruk tillsammans med en lång historia som gjort stort avtryck i vårt gemensamma kulturarv gör Öland till ett perfekt ställe för vandringar och upplevelser.

Öland är mestadels platt men aldrig enahanda. Här finns utöver det stora Alvaret på södra delen av ön många mindre och väldigt artrika alvar spridda över den norra delen. Tvärt emot vad många föreställer sig har Öland även åtskilliga ädellövskogar med bok, ek och murgröna, välvuxna tallskogar och de ljuvligaste hävdade lövängar som dignar av sippor och orkidéer på våren.

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även besöka några av norra Ölands mest kända sevärdheter, som Böda ekopark med Trollskogen, Byrums Raukar, Ismantorps fornborg, Borgholm med Sollidens och Borgholms Slott.

Tillsammans med vår Ölandsguide upptäcker vi det unika och får samtidigt del av Ölands intressanta historia och kulturliv. 

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Lätt och Lagom vandringar
 • Trollskogen
 • Ölands stenrike
 • Borgholms Slott
 • Ismanstorps fornborg
 • Kunnig Ölandsguide

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Tågresan till och från Kalmar bokar man på egen hand. Färdledaren möter upp gruppen på Kalmar C, därifrån det går en chartrad buss till Halltorp och vårt hotell. Tiden för upphämtning kommer att meddelas inom kort

På hemresedagen, efter frukost och utcheckning erbjuder vi busstransfer till Kalmar C, tid meddelas inom kort.

Det går såklart också bra att ta sig hela vägen till hotellet på egen hand, meddela oss om ni planerar att göra så. 

Ingår i resan

 • Buss t/r Kalmar – Halltorps Gästgiveri
 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fem nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fem tvårätters middagar exkl dryck
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • Inträde: Borgholms slott, Solliden, Långe Erik
 • Färdledning från Go Active Travel
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 600 kr
 • ev dricks tillkommer

 

Boende

 • Halltorps Gästgiveri

  Mitt på Öland ligger vårt charmiga hotell Halltorps Gästgiveri, en perfekt utgångspunkt för våra vandringar. Hotellet har 41 ljusa och nyrenoverade rum där vi bor bekvämt.

  Halltorp har en populär restaurang och även en deli där man kan köpa med sig såväl lokala specialiteter som internationella delikatesser. Dagen börjar med en härlig frukostbuffé och efter vandringarna bjuds vi på en välsmakande middag. 

Program

Nivån på den här vandringsresan är Lätt och Lagom. En hyfsad kondition och vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt men vi vandrar max en mil om dagen. Mest går vi på plan mark på mindre vägar eller i enkel terräng. De enda märkbara höjdskillnaderna är när vi tar oss upp och nerför västra landborgen under några av vandringarna. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som alvar, ädellövskog, tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1
Vår transfer hämtar upp på Kalmar C på eftermiddagen dag 1, exakt tid meddelas senare. Kör man egen bil går det bra att ta sig på egen hand till Halltorps Gästgiveri där vi kommer att bo. Vi checkar in på hotellet och njuter av vår första middag

Dag 2 - Nordligaste Öland, 9 km

Efter en rejäl hotellfrukost åker vi omkring en timme i bekväm buss till resans första vandring, på olika sevärda platser på nordligaste delen av Ölands. Längs vägen dit berättar guiden om sådant vi passerar och dagens och gårdagens Öland. 

Första etappen av dagens vandring går genom Trollskogen där vi upplever den vindpinade tallskogen, de vitaste sandstränderna, Östersjön och får ta del av platsens spännande historia, bland annat som helig plats i forntiden. Vår medhavda lunch äter vi vid Trollskogens Naturum. Efter lunchen åker vid med bussen förbi Grankullaviken, den naturliga lagunen som bland annat använts som skyddad hamn för stormaktstidens krigsskepp, Neptuni åkrar och Byxelkrok till Byrums raukar. Där tar vi en kort promenad längs havet och njuter av utsikten över Kalmarsund och Blå Jungfrun. Vi fortsätter söderut och vid Horns udde vandrar vi över alvarmarkerna till lummiga Horns Kungsgård där bussen plockar upp oss igen och tar oss tillbaka till hotellet. På kvällen serveras en läcker trerätters middag.

Dag 3 - Borgholm inkl slotten, 10 km

Den andra vandringsdagen upptäcker vi Borgholm med omnejd. Vi tar oss till Borgholm och gör en stadsvandring genom Ölands enda stad.

Förbi Drottning Victorias Vilohem via den vackra Näktergalsstigen når vi dagens första - och största - besöksmål, det magnifika Borgholms Slott, ruinen efter medeltidsborgen, renässansslottet och stormaktstidens halvfärdiga palats. Idag är det ett mycket välbesökt turistmål med utställningar och konserter och annan verksamhet under sommaren. 

På vägen söderut kanske vi möter natur(ar)betarna - kvigorna från Borgholms Kungsgård - som jobbar med att hålla alvaret öppet innan vi hälsar på drottning Victorias byst på vägen ned för landborgen med siktet inställt på lunch. På Kaffetorpet, kungens eget sommarcafé serveras vi traditionella Öländska kroppkakor. 

 

Dag 3 fortsättning

Efter lunchen besöker vi Sollidens Slottspark med sin italienska renässansträdgård, kungabarnens lekstuga och den Holländska Rosengården i kanten av den lummiga ädellövskogen. 

Efter rundturen följer vi så prinsessan Estelles och prins Oscars promenader genom naturreservatet Borga hage, Slottskogen i folkmun, tillbaka till Borgholm och tar oss tillbaka till Halltorps Gästgiveri och kvällens middag.

Dag 4 - Mittlandsskogens hemligheter, 9 km
Denna dag kommer vi vandra på ytterligare ett alvar, den här gången är det en betesmark med gravfält omgärdat av ett ålderdomligt jordbrukslandskap. Vi rör oss sedan vidare genom lämningar från Ölands guldålder, in i norra Europas största sammanhängande lövskog - jo det är faktiskt sant! En magisk känsla infinner sig när solens strålar tränger igenom bokskogens lövtak. Vi går på smala steniga stigar, bitvis på spänger då det framförallt på våren brukar vara blött. Vi pausar vid lämningarna av Rönnerums fornby från järnåldern och tar oss vidare in i den magiska lövskogens mitt där Ismanstorps 1500 år gamla fornborg ligger och ruvar på sina hemligheter. Med en diameter på 125 meter är den en av Sveriges största. Innan vi åker tillbaka till hotellet tar vi en tur med bussen längs Ölands pittoreska östra sida där radbyar med rader av kvarnar och kyrkor kantar vägen, kanhända stannar vi och utforskar något. Även denna kväll väntar en läcker middag på hotellet.

Dag 5 - Ölands Stenrike, 9 km

Sista vandringsdagen tar vi bussen en liten bit norrut och startar vandringen vid vackra Äleklinta vid Ölands västra kust. Här går vi på alvaret, under den höga himlen uppe på landborgen kantad av gamla stenbrott, på en väg som har funnits i alla tider. Här uppe nära himlen med utsikt mot havet begravde forntidens ölänningar sina döda så snart ön kommit upp ur havet. Vi passerar fiskeläget Bruddesta, sommarparadiset Djupvik innan vi viker av in mot mitten av ön, här där Öland är som smalast. Via alvarmarker och jordbrukslandskapets småvägar når vi målet för dagens vandring, Föra by med kyrkan och den gamla skolan där vi intar vår lunch.

Bussen hämtar oss vid kyrkan och tar oss tillbaka till hotellet där det under kvällen vankas avskedsmiddag inför avfärden nästa dag.

Dag 6 Frukost – Hemfärd
Efter frukost åker de som önskar med vår transferbuss till Kalmar C för vidare färd hemåt.

Med reservation för ändring av program och tider.

Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Guider

 • Annica Hedman

  Annicas specialitet är Ölands historiska sevärdheter från istiden till idag och hon kan även visa och berätta om Ölands olika naturtyper och ta dig till platser du sannolikt inte sett, från norra till södra udden, från alvar via tätaste lövskog till rik jordbruksbygd. En och annan skröna slinker dessutom gärna med. Väl rotad i Ölands Stenrike berättar hon gärna om skumtimmens landskap och stenkustens folk.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Det var omväxlande vandringar i olika naturtyper. Lättgånget. Trollskogen och blomprakten på alvaret var fantastiska upplevelser.

  Ann Besmanoff / Stockholm

Relaterade resor

 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • Sverige Österlen Vandring långweekend

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa
 • Sverige Bohuslän Vandring kortvecka

  Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
  Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

  Kommande resa