Singelvandring till Tänndalen | Go Active Travel

Tänndalen Sverige Svenska fjällen med buss, för dig som reser "solo"

Vi tar buss till Tänndalen som ligger där vildmarken börjar. Renarna betar bokstavligt talat utanför dörren och med en kort promenad har du hela fjällvärlden framför dig. Tänndalen ligger i nordvästra Härjedalen, nära den norska gränsen. Här finns bland annat 60 fjälltoppar över 1 000 meter, 1 862 kvadratkilometer natur och 14 st vilda myskoxar.

Att uppleva fjällen till fots har besökare här gjort ända sedan 1882 när de första fjällturisterna anlände till Tänndalen-Fjällnäs. Idag är vandring populärare än någonsin och i Tänndalen är vandringarna alltid nära. Här vandrar man högt ovan trädgränsen med oändliga vidder och fjälltoppar i alla väderstreck. Oavsett om du är nybörjare eller van vandrare så kommer du få fantastiska upplevelser med dig hem.

Detta är en resa där allt ingår och lite till, se programmet nedan.

Läs mer om våra singelresor

På denna resa är man välkommen att ta med sin hund (gäller med egen transport då Härjedalingen inte tillåter hundar på bussen). Hunden måste vara kopplad på vandringarna. Reser man ensam bokar man egen lägenhet, och hotellet tar ut ett hundtillägg på 75 kr/dygn. Kontakta oss för praktiska detaljer kring att ta med din päskling!

Tänndalens bästa

 • Storslagen natur
 • Kunniga fjällguider
 • Ett rikt djurliv
 • Klimatsmart - vi tar buss
 • Maten - lokala produkter
 • Res med din hund

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Vi åker buss med Härjedalingen, som är en reguljär buss där också resenärer som inte är med på vår resa åker. Ingen av Go Actives Travels guider är med på själva bussturen. Bussen är en fullutrustad turistbuss med toalett och wifi och drivs på 100% fossilfritt biobränsle. 

Bussen går från Stockholms Cityterminal 12.45 med planerad ankomst till Tänndalen runt 22.00 (Obs preliminära tider). Den gör minst ett stopp utmed vägen. Hör av dig till oss om du hellre vill kliva på bussen längre norröver.

För de som tar sig till Tänndalen på egen hand kan man checka in redan kl.15.00.

På hemresedagen går bussen ca kl 15.00 och beräknas anlända Stockholm 23.20.

Ingår i resan

 • Klimatsmart bussresa Stockholm - Tänndalen  t/r
 • Boende i delad lägenhet, 2 personer per lägenhet, på Ski Lodge (7 nätter)
 • Slutstädning av lägenhet
 • Byte av handdukar 2 gånger under veckan
 • Frukostbuffé på Ski Lodge
 • Lunchpaket (gör eget från frukostbuffén)
 • 6 st 2-rättersmiddagar exkl dryck
 • Transport till/från vandringar
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Filmvisning med naturfotograf Ingemar Lind
 • Tillgång till relaxavdelning 
 • Tillgång till gym
 • Go Actives guide
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Tillägg egen lägenhet 2 200 kr
 • Hundtillägg i lägenhet 525 kr
 • Utflykt till Røros på lediga dagen 400 kr/person
 • Mat under bussresan från Stockholm till Tänndalen t/r tillkommer

 

Boende

 • Ski Lodge Tänndalen

  Ski Lodge Tänndalen ligger strax nedanför trädgränsen, 720 meter över havet. Här bor vi bekvämt med närhet till både fjäll och aktiviteter. Designen är smakfull och hämtar inspiration från Nordamerikansk lodgetradition, härjedalsk byggkonst, naturnära färger och smarta detaljlösningar. 

  Lägenheterna har 2 sovrum, allrum med fullt utrustat kök, badrum samt balkong/uteplats. Man bor max 2 personer per lägenhet. Observera att ett av sovrummen har dubbelsäng, och det andra har våningssäng (detta rum har ingen dörr ut till kök/vardagsrum, utan bara ett draperi). När man bokar enkelrum så disponerar man en hel lägenhet för sig själv. Slutstädning ingår men ingen städning av rummen under veckan. Handdukar ingår och byts två gånger per vecka. 

  Vi har också tillgång till relaxavdelningen med en trivsam bastu.

  Fjällets skafferi

  Svamp och bär växer rikligt längs fjällsluttningar, myrmark och bland fjällbjörkar. I fjällsjöar och vattendrag lurar, harr, öring och röding. Detta utnyttjas givetvis till fullo av kockarna på Ski Lodge Kök & Bar. Här är man mån om sina råvaror och tillagar härliga lokala rätter med höga smaker från tidig morgon till sen kväll.

  Varje kväll får vi njuta av en middag med nya överraskningar.

Program

Det finns stora möjligheter till varierad vandring i detta område. Programmet nedan är ett grundprogram som vi utgår från, men som kan komma att ändras pga väder och gruppens karaktär. Vid 16 deltagare och fler erbjuder vi som vanligt två alternativ, ett lite enklare och ett lite tuffare. Ofta är turerna varianter av samma vandring.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Dag 1 
12.45 avgår bussen från Stockholm och vi får njuta av det vackra svenska landskapet innan vi kommer fram till Tänndalen. Vi gör flera mindre stopp på vägen äter också på vägen. Vi anländer ca 22.00 till hotellet. Obs tiderna är preliminära.

Dag 2 - Vättafjället
Efter den långa uppresan blir första dagens tur av lite lättare karaktär. Turen startar vid SkiLodge vidare upp till Toppstugan vid Hamra där vi vandrar vidare.
Till Vättafjället är det en snäll vandring upp på kammen som vetter ut mot Vigeln, där är en magnifik utsikt och relativt lätt vandrat. Kan vända när man vill helt enkelt.
- ca 8 km
- Ca 3-4 timmar
-Höjdskillnad 250 m
-Högsta punkt 1 132 möh

Dag 3 - Lillskarven runt

Lill- & Storskarven ligger emellan Bruksvallarna och Tänndalens dalgångar och turen börjar från fjällparkeringen nedanför Andersborg strax ovan trädgränsen. På vägen upp passerar vi Andersborgs våffelstuga där vi sedan kommer att stanna till för en fika hos paret Uthas. Vi passerar även Skarvfjällsgruvan som var verksam på 1600-talet. Efter gruvan viker vi av mot toppen av Lillskarven där utsikten över fjällvärlden är slående, här ser vi Funäsdalen by, Anåfjället, Helags och andra pampiga fjäll resa sig runt omkring oss. Vi går sedan ner mot sadeln emellan Lill- och Storskarven och följer foten av fjället tillbaka till Andersborg där vi njuter av en välförtjänt våffla eller medtagen matsäck (köpt fika betalas själv). Härifrån går vi på samma spänger som vi började turen på, ner till parkeringen där transporten väntar. 

- Ca 10 km
- Ca 4,5 timmar
- Höjdskillnad 350 m
- Högsta punkt 1 224 möh

Dag 4 - Bolagen-Rutfjället–Bolagskammen 
Denna vandring tar oss förbi Bolagen, sjön alldeles intill Storvigelns fot. Vägen hit går längs åsarna högt uppe på platån intill Svansjön. Vildmarkskänslan är enorm och den karga naturen inger en härlig högalpin känsla. Turen börjar ifrån fjällparkeringen högt ovan trädgränsen och går därefter förbi en gammal renvaktarstuga vidare mot Bolagen, denna vackra sjö, mitt uppe på fjället. Stigen går längs höga fjällhedar och är lättvandrad. Vi vänder sedan tillbaka och går över Rutfjället tillbaka mot parkeringen. 

På kvällen samlas vi för ett föredrag och filmvisning av och med den charmige naturfotografen Ingemar Lind. Han visar och berättar om omgivningens fantastiska djurliv och natur. 

- Ca 16 km
- Ca 6 timmar
- Höjdskillnad ca 100m
- Högsta punkt ca 1 100 möh

Dag 5 - Vilodag
Efter tre vandringsdagar brukar det vara skönt med en vilodag då man får hitta på vad man själv vill.
På vilodagen erbjuds på denna resa en utflykt mot tillägg 400 kr/person (frivilligt).

Besöka Røros - Norges kulturhuvudstad som finns med på UNESCO's världsarvslista. Obs denna aktivitet ingår inte i priset, tillägg om ni önskar åka med 400 kr/person. Detta väljs i bokningsformuläret.

Røros trähusbebyggelse är bland den äldsta i Europa. Staden grundades år 1644, när man upptäckte kopparmalm i området. Med tiden blev Røros, som ligger på en svagt sluttande platå 628 meter över havet, en av Norges viktigaste gruvstäder.
Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980.
Idag är hela Røros som ett levande museum, och hela stadskärnan är kulturmärkt. Ge dig ut i stadens smala gränder och gamla bakgårdar som är fulla med små trevliga butiker och hantverkare. Här kan du passa på att köpa lokalt tillverkad keramik, kläder och mat.

Dag 6 - Anderssjöåfallet- Hamrafjället - Sydbrantstigen
Denna vandring bjuder på forsande vattenfall, kulturminnen från skidturismens vagga samt vandring i underbara Hamrafjällets naturreservat. Med start ifrån Ski Lodge går vi mot den norska gränsen för att sedan ta trapporna uppåt, alldeles intill det sprudlande Anderssjöåfallet. Vi går sedan mot toppen av Hamrafjället där resterna från bygdens första skidlift står kvar. Vi följer sedan bergskammen upp till toppen av Hamrafjället och viker sedan av mot Sydbrantstigen som går precis ovanför foten av fjället på en brant liten hylla där traktens bönder förde sina djur upp till sina fäbodskiften. Denna stig går igenom en slags subtropisk fjällmiljö med frodig vegetation och leder ut i ett natura 2000 område. Hamrafjällets kalkrika jord och sydliga sluttningar gör det till ett av fjällvärldens mest blomsterrika fjäll med nästan samtliga fjällorkidéer i sin flora.

- Ca 12 km
- Ca 4,5 timmar
- Höjdskilland 350 m
- Högsta punkt 1 138 möh

Dag 7 - Anderssjöarna runt.
Turen börjar mellan dalgången Hamrafjället och Lillskarven och går in längs foten av Skarvarna för att sedan komma fram till Svalåtjärn. Här går vi västerut in mot de lugna Anderssjöarna där stigen slingrar sig fram mellan sjöar och bäckar. Mot slutet av turen har vår kock dukat upp en härlig buffé av lokala råvaror och tillsammans skålar vi i champagne och pratar om våra upplevelser till fjälls. 

- Ca 15 km
- Ca 7 timmar
- Höjdskillnad 250 m
- Högsta punkt 950 möh

Dag 8 - Hemresa
Det är dags att ta farväl av detta natursköna område.  Bussen avgår efter lunch då vi påbörjar färden söderut med många härliga upplevelser i bagaget. Ankomst till Stockholm planeras till 23.20 (Obs preliminära tider).

Med reservation för ändring av program och tider. 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Fantastisk trevlig och social ledare som alltid fanns till hands. Härlig upplevelse med fina aktiviteter, fint boende, fin mat, och möjligheter till extra aktiviteter. Vill gärna göra fler resor!

  Elisabeth Rachlew / Stockholm

Relaterade resor

 • Sverige Tänndalen

  Med guide får vi utforska svenska fjällens skönhet. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och njuter av vad det lokala köket erbjuder. Våra erfarna guider kommer att visa er ett av Sveriges mest orörda områden. En klimatsmart resa där vi tar buss från Stockholm. 

  Kommande resa
 • Sverige Borgafjäll

  Svemestra med Go Active i södra Lapplands mäktiga fjällandskap. Storslagna vandringar i kombination med bekvämt boende. Vi bor på designhotell med fina rum, spa och god mat. I år har vi även en avgång med svamptema, när de åtråvärda matsvamparna växer som bäst. 

  Kommande resa
 • SverigeSingelresa Bohuslän

  Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
  Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

  Kommande resa