Vem kan cykla med oss? – Go Active Travel

Cykling för vem?

Hur jobbigt är det?

Cyklingen är av lätt- eller medelkaraktär och går mestadels på plattare underlag. Vissa av dagarna kan det vara lite mer kuperat med några brantare backar. Längden varierar från 18 till 60 kilometer, vanligast runt 35 kilometer per dag. Hur ansträngande en cykeldag upplevs är högst personligt och subjektivt. Har du funderingar eller är osäker, kontakta oss gärna så hjälper vi dig att välja rätt.

God hälsa

Har du bra grundkondition och är fullt frisk utan hjärtbesvär kan du följa med på våra cykelresor. Se gärna till att förbättra din kondition med till exempel spinningpass eller cykelturer på hemmaplan inför resan, så kan du njuta ännu mer. Cyklingen är förstås i fokus på våra cykelresor, men tempot är lugnt så att vi hinner uppleva både natur och kultur.

Cyklarna

Våra färdledare och cykelguider hjälper dig att ställa in din cykel och visar hur växlar och bromsar fungerar innan ni startar. Cyklar på Costa Brava har handbroms, medan cyklarna i Moseldalen har fotbroms. Alla har fler växlar och när terrängen är lite mer kuperad är det viktigt att använda sig av de olika växlarna som finns. Om någon punktering eller annat problem skulle dyka upp under cyklingen, är våra guider vana cyklister och ser till att lösa detta.

En vanlig cykeldag

Då vi har vår svensktalande färdledare och en engelsktalande lokalguide (beroende på gruppstorlek), delar vi vissa dagar upp oss i två grupper som cyklar i olika tempo. På överenskomna platser samlas vi sedan för vätskepaus, picknicklunch eller en stunds guidning på någon sevärd plats. Underlaget varierar från asfalt till grus och från strandpromenader eller cykelvägar till mindre vägar med viss trafik. De flesta dagar kan du räkna med att vara tillbaka på hotellet under eftermiddagen, i god tid för dusch och en stunds vila före middag. Före middagen varje kväll hålls en cykelinformation där vi presenterar morgondagens program. Väderförhållanden och tid på säsongen avgör vad färdledaren väljer för rutt.

Cykelresor med el-cykel

En el-cykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Det innebär att du får extra kraft när du trampar på pedalerna. En el-cykel är inte som en moped där du sitter stilla, utan du måste själv aktivt cykla för att kunna ta del av hjälpmotorns effekt. Fördelen är att man kan själv välja hur mycket man vill anstränga sig, oavsett hur brant det blir. Väljer du högsta effektläget, blir stigningen väldigt lätt, du måste bara komma ihåg att fortsätta att trampa.
I många tysktalande länder är el-cykelturismen väl etablerad. På våra cykelresor till Kitzbühel och Rioja har alla deltagare en el-cykel. Har du aldrig cyklat med en el-cykel tidigare är det ändå lätt att komma igång. Vi har också gott om tid att testcykla innan vi sätter igång veckans första tur.

Utrustning

Hjälm är ett krav och finns till låns.

Läs mer om utrustning