Andalusien 28 mars - 4 april 2020 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Andalusien 28 mars - 4 april 2020

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på WI-Resor hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian (utresan) och SAS (hemresan) bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Incheckning görs i automater på utresan (gäller Stockholm/Arlanda Terminal 5) där boardingkort och bagagelappar printas ut. Väskor kan lämnas i särskild obemannad disk för bagageinlämning där du scannar bagagetaggen eller vid manuell incheckningsdisk med personal.

Vi rekommenderar att man checkar in minst 2 timmar innan avresan. Köerna är ofta långa och incheckningen stänger 45 min innan avgång.

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får hos Norwegian väga 10 kg, och hos SAS 8 kg. Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

Ombord på flyget finns mat och dryck till försäljning. Utbudet ombord är dock begränsat och ett tips är att ta med sig något extra att äta ombord. Dryck måste man dock köpa efter att man passerat säkerhetskontrollen.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Din färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten WI-Resor. Busstransfern till hotellet tar ca 2 timmar. Vi stannar och äter middag på vägen till Granada.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. För aktuell kurs se t.ex. www.forex.se 

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Tänk också på att ni har en giltig reseförsäkring och ta med reseförsäkringsbevis samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget.

DELTAGARLISTA

Till följd av den nya personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE


28-31 mars
Hotel Catedral, Granada, Calle Carcel Baja 11-13, 18010 Granada, Spanien. Telefon: +34 958 80 83 99

31 mars-4 april
Hotel Reina Victoria, Ronda, Calle Jerez, 25, 29400 Ronda, Málaga, Spanien. Telefon: +34 952 87 12 40

KONTAKTUPPGIFTER

WI-Resors kontor (mån-fre kl 09.30-17.00, lunchstängt kl 12.00-13.00) +46 (0)771 14 30 30

JOURTELEFON i samband med avresa, färdledare Therese Iversen    +46 (0) 764 199 83

alt. om du inte får tag i färdledaren                                            
+46 (0)708 21 31 51

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är vår vandringsguide ansvarig för alla när vi är ute och vandrar. WI-Resor värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara. Vissa guider kräver att gå först för att anpassa tempot på vandringen, så att det passar alla deltagare. Andra guider väljer att gå i mitten eller längst bak i gruppen, men alltid så att guiden har uppsikt. (Om man vill gå helt ensam är det OK och då gör man det på eget ansvar. Guiden kan ge tips på vandringsturer som passar.) När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

På vissa turer är det olämpligt att gå alltför många personer i en grupp. Därför kan det förkomma att vår guide begränsar gruppstorleken och ber någon att välja den andra vandringen med den mindre gruppen en viss dag.

 Vandringsguiden har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om man inte har den obligatoriska utrustningen, d v s vandringskängor och regnkläder (regnjacka och byxor) och om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga.

Vandringsprogram

Bortom södra Spaniens överexploaterade kustremsor ligger en region med vitkalkade byar och ett imponerande landskap som lämpar sig för enastående vandring. Världsberömda Granada är känt för den vackra moriska borgen Alhambra och närheten till Sierra Nevadabergen. Magiska Ronda är en mindre stad som ligger dramatiskt på en klippa ovanför ravinen El Tajo.

Dag 1 Transfer till Granada (middag ingår)

Från Málagas flygplats har vi cirka 2 timmars transfer med privatbuss till vårt hotell i Granada. Vi stannar längs vägen på ett charmigt mesón för en typisk andalusisk middag. Under bussresan kommer färdledaren att informera om morgondagens aktiviteter.

Dag 2 Granada och Llano de la Perdiz (frukost och middag ingår)

Efter frukost på hotellet börjar vi veckans första vandring till naturområdet Llano de la Perdiz ovanför borgen Alhambra. Vi går direkt från hotellet och det dröjer inte länge förrän vi har lämnat stadens buller och puls bakom oss. Vissa korta partier, både upp och ner, kan upplevas som något ansträngande men vandringen är av en lättare nivå och är en bra uppvärmning inför resten av veckan. Vi håller ett lagom och behagligt tempo. Uppe bland de lugna olivlundarna får vi en underbar panoramautsikt över hela Sierra Nevada någon mil bort. Middag intas på en trevlig restaurang i kvarteret Granadas mest stämningsfulla kvarter, El Albaycín.

Dag 3 Sierra Nevada Nationalpark (frukost ingår)

En kort busstransfer tar oss till Fuente del Hervidero, ett naturområde en bit in i Sierra Nevada Nationalpark. Vi möts av annorlunda bergsformationer och en betydligt vildare terräng än den första dagens vandring. Häruppe är det inte ovanligt att få se iberisk stenbock, gems och flera intressanta fågelarter. Dagens tur går kring berget Trevenque där vi först upplever ett månlandskap som efter en stund skiftar till en vacker alpinskog. Rundvandringen leder tillbaka till startpunkten där det finns en trevlig servering – dags för en välförtjänt ”after-walk”. På kvällen rekommenderar vi att man äter middag precis som lokalbefolkningen gör, med en tapasrunda. Färdledaren tipsar om de populäraste gatorna för tapasbarer.

Dag 4 Alhambra och transfer till Ronda (frukost och middag ingår)

Vi tar hela förmiddagen till att utforska en av världens mest kända sevärdheter, det moriska palatset Alhambra. På morgonen checkar vi ut och lämnar våra resväskor i hotellets bagagerum innan vi går upp till Alhambra. Vår utbildade lokalexpert visar oss runt både i palatset och borgen. Efter besöket och lite tid på egen hand hämtas vi av bussen för resan till Ronda. På kvällen njuter vi av Hotel Reina Victorias underbara terrass med utsikt över bergen Sierra de Grazalema. Följt av en avslappnad middag på hotellet.

Dag 5 Sierra de Grazalema (frukost ingår)

En vacker bussresa genom en av Andalusiens sista korkeksskogar tar oss till den vita byn Grazalema där vi får tid med ett kort besök. Idag går vi en klassisk bergsvandring där första delen av rutten går uppåt och andra delen nedåt.  Den lite tuffa stigningen belönas med en strålande utsikt över Cádizprovinsen. Målet för dagen är byn Benaocaz och naturligtvis finns det här ett kafé där vi kan njuta av något kallt att dricka innan bussresan åter till Ronda. Ingen gruppmiddag följande två kvällar, ta chansen istället att utforska någon av stadens mysiga tavernor. Är man intresserad av spansk musik finns det möjligt att gå på gitarrkonsert.

Dag 6 Montejaque (frukost ingår)

Vi startar från den vackra byn Montejaque som också tillhör ”klubben” Los Pueblos Blancos. Dagens rutt är en rundvandring som går mestadels igenom ett skyddat naturområde med flera så kallade navas, märkliga platta ängar mitt i den spetsiga bergskedjan. Mellan varje platå går vi över ett lågt bergspass med spektakulära karga kalkstensformationer. Bygden har även en mycket intressant om än något sorglig historia från inbördeskriget vilket ger en intressant vinkel till dagens vandring.

Dag 7 La Torrecilla (frukost och middag ingår)

Området mellan Ronda och Solkusten, med sin uråldriga pinsaposkog och några genuina dåsiga byar, är ett bortglömt hörn av Andalusien. Vi avslutar veckans vandringar här med en spännande topptur på västra Andalusiens högsta berg, La Torrecilla. Terrängen är bitvis lite tuffare och brantare än vad vi upplevt hittills, men vi går i lagom takt och pausar ofta. Och som belöning får vi resans kanske mest imponerande utsikt när vi når toppen. Ikväll äter vi middag tillsammans på en trevlig bodega i Rondas gamla kvarter.

Dag 8 Málaga & hemresa (frukost ingår)

Då flyget hem går på kvällen hinner vi med ett besök i en av Europas just nu hetaste städer, Málaga, med sina muséer, butiker, marknader, monument, och tapasbarer. Efter en lugn och avslappnad morgon på hotellet, och kanske en sista titt i Rondas vackra stadskärna, åker vi ner till Málaga. Våra väskor lämnar vi inlåsta på bussen medan vi besöker staden. Mot kvällen kliver vi på bussen för den korta körningen till flygplatsen.

Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller oförutsedda händelser.

Bra att känna till

För att undvika skador är det ett krav att alla deltagare skall ha vandringskängor som går upp över vristerna, med en styv och stabil sula som gör att man inte halkar eller blir lika trött i fötterna. När man går utför ”tajtar” man åt sina kängor lite extra, på så sätt minskas påfrestningen på tårna.

Vädret i området är typiskt för årstiden i södra Europa. Även tidigt på våren är det oftast soligt och torrt. Temperaturen kan dock skifta väldigt mycket och det är viktigt att vara förbered på att vandra i allt från 7 till nästan 25 grader. Lager på lager gäller här. Jacka eller tröja, kanske till och med mössa och tunna handskar, på morgonen - t-shirt/linne och solhatt mitt på dagen! Packa regnkläder i dagsryggsäcken varje dag oavsett prognosen.

Varje dag, vid lämpligt tillfälle, ges en detaljerad genomgång av nästa dags aktiviteter, antigen på bussen eller vid samlingen innan middag.

Mat och dryck

Bufféfrukost ingår alla dagar. Fyra middagar exklusive dryck ingår.

Färdledaren tipsar om var och när man bör handla till sin matsäck. Det finns mataffärer i närheten av båda hotellen.

Vattnet på hotellen går bra att dricka. Föredrar man mineralvatten kan man köpa antigen på hotellet eller på mataffären. Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.