Dalmatien 3-10/10 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Dalmatien Vandringsresa 3-10 oktober 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Checka in online eller i automat på flygplatsen. Onlineincheckning öppnar 48 timmar innan avresa.
https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...)

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax och vandringsstavar i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD/ANKOMSTDAGEN

Då ni anländer sent till hotellet samt att det inte ingår någon middag denna dag, så rekommenderar vi att äta antingen på flygplatsen eller ombord på flyget.
På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord, men då det ibland finns begränsat utbud är det en god idé att köpa med sig något att äta på flyget. 

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Din färdledare möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active. Busstransfern till hotellet tar ca 1,5 timmar. 

Ni som kommer med individuella flyg från Köpenhamn tar enligt ö.k. en egen transfer vid ankomst, och möter upp vår färdledare på hotellet. 

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Kroatien är numera (fr 1 jan 2023) Euro. Vi rekommenderar att ta ut ett ”startkapital” av kontanter i Euro i förväg. Uttagsautomater finns i Makarska. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex.  sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

BOENDE

Hotel Osejava
Adress: Setaliste Dra Fra Jure Radica Bb, 21300 Makarska, Kroatien Telefon: +385 21 604 300
https://osejava.com/

MÅLTIDER

Förutom frukost på hotellet så ingår fem middagar (hotell samt på restauranger i Makarska). Lunch inhandlar man på egen hand på stan eller bokar matpaket av hotellet. Färdledaren kan ge mer information.

KONTAKTUPPGIFTER

I samband med avresa, färdledare Lars Thiel  +46 (0)703098909

Go Active Travel kontor: +46 (0)771143030
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

Vandringsprogram

Veckan bjuder på varierad vandring längs kusten, i bergen och på ön Brač. Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi de flesta av veckans vandringar. När vi vandrar högt upp i massivet Biokovo, har vi en magnifik utsikt över övärlden utanför kusten. I området finns leder av olika svårighetsgrad, dock inte så många av den allra lättaste nivån. Underlaget är ofta stenigt vilket kräver en viss vaksamhet. De flesta av dagarna åker vi buss för att ta oss till startpunkten. 

Dag 1 Ankomst Split och Makarska (ingen middag)

Sen ankomst till Split och transfer från flygplats till hotellet. Färdledaren berättar om nästa dags vandring och program på bussen.

Dag 2 Biokovo med mindre byar (frukost - middag hotell)

Vi börjar lite lugnt denna dag och vandrar i omgivningarna nära Makarska. Vi startar vår vandring i Tučepi och vandrar sedan genom äldre bebyggelse och byar som Srida Sela, Podpeć, Kotšina och Makar till Makarska. I byn Kotšina passerar en botanisk trädgård och en antik borg. 

Dag 3 Ön Brac (frukost - middag restaurang)

Vi tar färjan över till ön Brač vilket blir cirka en timmes uppfriskande båttur i den adriatiska arkipelagen. Brač skiljer sig från de andra öarna genom sin karga och steniga natur. Vårt mål är toppen på Vidova Gora, som är det högsta berget i Adriatiska havet. Den reser sig 778 meter över havet och här får vi en fantastisk utsikt. Nedanför ligger den lilla staden Bol och en av de absolut populäraste stränderna i Kroatien, Zlatni Rat, en lång stenstrand som skjuter ut i havet och änd­rar form efter tidvattnet.

Dag 4 Biokovo med  Sv. Jure (frukost- middag hotell)

Biokovo är den bergskedja som följer kusten och den här dagen startar vi i hjärtat av Biokovos naturpark vid fjällstugan vid Sveti Jure. Medellätt vandring med både en del upp- och nerför.

Dagens vandringar anses av många som veckans höjdpunkt. Under dessa turer har vi en underbar utsikt över havet och vi vandrar bitvis genom barrskog och öppna slätter. Naturen uppe på den högre höjden runt Sveti Jure på 1762 möh, skiljer sig från den vid kusten och även temperaturen och ”årstiden”. Här uppe kan man möta de sprakande höstfärgerna samtidigt som man fortfarande har sensommar vid havsnivå med möjlighet till ljumma bad.

Dag 5 Vilodag (frukost)

Färdledaren kan ge förlag, men varför inte ta det lugnt vid poolen eller ett dopp i havet eller kanske en tur till Split? 

Dag 6 Omiška Dinara (frukost - middag hotell)

Vi börjar dagen med en titt på den lilla staden Omiš, som ligger halvvägs mellan Makarska och Split. Omiš är en vacker medelhavsstad som är lokaliserad där floden Cetina mynnar ut i havet och staden är omgiven av djupa raviner. Vi hinner kanske med en kaffe i gamla stan innan vi börjar dagens vandring.

Gruppen tar en kort busstur till byn Borak och från Ĉeĉuci följer vi sedan stigen till byn Podašpilje. Efter den lite branta uppstigningen belönas vi med fantastiska vyer över bl a Omis och hela kusten. Dagens höjdpunkter är antika byar och fantastiska vyer.

Dag 7 Makarska Riviera (frukost - middag restaurang)

Idag vandrar vi i lugn takt från hotellet till Baška Voda längs havet. Efter att ha njutit av omgivningarna under vår lunchpaus kan de som är sugna på ytterligare vandring, vandra på Biokovos sluttningar från byn Bast till byn Velo Brdo. Den vandringen går mestadels genom skog men lite olika varianter erbjuds. 

Dag 8 Avresa (frukost)

Sen avresa mot flygplats. Färdledaren meddelar avresetid mm. 

Observera att då vi är en mindre grupp kommer det endast att bli en vandringsgrupp. Reservation för att program kan ändras pga av väder och dylikt

Bra att känna till

Det är ett krav att man har vandrarkängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, då en del partier är steniga och kan bli hala vid regn.

Gruppen vandrar i samlad skara. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner. Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Medeltemperatur i oktober brukar ligga på strax under 20 grader och det kan förkomma regnskurar även om det för det mesta är sol. Vissa dagar beger vi oss redan på morgonen upp i bergen och då kan det vara lite svalare. Man ska därför alltid ha med regnkläder (krav) och en extra tröja i ryggsäcken, samt solhatt, så att man är förberedd för alla väder. Är man van vid stavar, kan dessa också vara bra att ta med sig. Eftersom det kan vara varmt så är det viktigt att dricka ordentligt och att ha med sig vatten.

Varje dag, vid lämpligt tillfälle, ges en detaljerad genomgång av nästa dags aktiviteter, antigen på bussen eller vid samlingen innan middag.

Det officiella språket är kroatiska men många kroater talar även italienska eller tyska. På kustens turistorter pratar man också en hel del engelska.

Mat och dryck

Det genuina kroatiska köket är mångfacetterat och uppvisar många regionala skillnader, men är också av en mer rustik stil. Längs med kusten i Istrien, och Dalmatien är maten inspirerad av Italien men tillagad på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Kroatisk glass (sladoled) är en stark konkurrent till den italienska glassen både vad det gäller smak och kvalitet.
Kroatien är en stor vinproducent och producerar många olika viner av varierande kvalitet. Vita viner tillverkas främst i de norra landsdelarna och de mest kända är Muscatel, Malvazija, Kaštelet och Pošip. Kroatien är inte bara en stor vinproducent. Öltillverkningen har även den gamla anor. De största ölmärkena är bland annat Ožujsko, Karlovačko och Laško. En av de vanligaste formerna av starksprit är rakija som är en sorts brännvin och finns i mängd olika smaker.

Färdledaren tipsar om var och var man kan handla till sin matsäck. 

Kranvattnet är mycket bra och går att dricka i hela landet.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.​