Dalmatien vandring weekendresa 29/4-3/5 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Dalmatien vandring weekendresa 29/4-3/5 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

Dalmatien är ett av 21 län i Kroatien och det som ligger näst längst söder ut. Området har en omvälvande historia och har tillhört allt från Romarriket, Furstendömet Dalmatinska, kungadömet Kroatien, Habsburg, Venedig och nu Kroatien som utropade sin självständighet 1992 från Jugoslavien. Med tanke på den vackra naturen med mäktiga berg precis vid kusten och det behagliga klimatet, är området en populär turistdestination.

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen.
https://www.norwegian.com/se/ipr/CheckIn#/auth/lookup?returnState=checkin.select

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2,5 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

(Denna text på er biljett kan ni bortse från, det är något vi tar hand om: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou..)

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax och vandringsstavar i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Din färdledare möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll där utkik efter en skylt med texten Go Active. Busstransfern till hotellet tar ca 1,5 timmar. 

KONTAKTUPPGIFTER

I samband med avresa, färdledare Lars Thiel  +46 703 09 89 09


Go Active Travel kontor: +46 (0)771 14 30 30
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

PASS

Glöm inte passet! För svenska medborgare räcker att passet är giltigt till och med hemkomstdatumet.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

VALUTA

Valutan i Kroatien är numera (fr 1 jan 2023) Euro. Vi rekommenderar att ta ut ett ”startkapital” av kontanter i Euro i förväg. Uttagsautomater finns i Makarska. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE

Hotel Osejava
Adress: Setaliste Dra Fra Jure Radica Bb, 21300 Makarska, Kroatien
Telefon: +385 21 604 300

OM VANDRINGEN

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Då gruppen på denna resa är färre än 16 personer, erbjuds en vandringsnivå och vi vandrar i en grupp.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs gärna mer om hur det är att vandra med Go Active Travel här. 
Vandringsinformation  

UTRUSTNINGSLISTA

Obs denna lista är generell kan behöva anpassas till säsong och resmål

 • Vandringskängor (obligatoriskt)
 • Regnkläder (obligatoriskt)
 • Vandringsstavar (rekommenderas). (Obs att man inte får ta vandringsstavar som handbagage då de räknas som spetsiga föremål. De ska därför vara hopfällbara/teleskop så att de går att packa ner i bagaget.)
 • Solhatt eller keps
 • Badkläder
 • Underställströja som andas
 • Shorts eller tunna byxor
 • En liten dagryggsäck
 • Vattenflaska
 • Vätskeersättning
 • Solglasögon och solskyddsmedel
 • Plåster, skavsårsplåster (typ Compeed)
 • Sittunderlag
 • Har du en kikare eller kamera, tag gärna med den
 • Vantar och mössa

Vandringsprogram

Här finns leder i olika svårighetsgrad, dock inte så många av de allra lättaste vandringarna. Underlaget är ofta stenigt vilket kräver en viss vaksamhet. Ankomstdagen gör vi en kortare vandring längs stranden för dem som vill. De andra dagarna åker vi buss för att ta oss till startpunkten. 

 

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst Split och Makarska (middag ingår)

Transfer från flygplats till hotellet längs den vackra kustvägen. Check-in och för dem som vill gör vi en kortare vandring längs havet på eftermiddagen innan det är dags för  välkomst- & informationsmöte på kvällen och middag på hotellet.

Dag 2 Biokovo med mindre byar (frukost och  middag ingår)

Vi börjar lite lugnt denna dag och vandrar alla tillsammans i omgivningarna nära Makarska. Vi startar vår vandring i Tučepi och vandrar sedan genom äldre bebyggelse och byar som Srida Sela, Podpeć, Kotšina och Makar tillbaka till Makarska. I byn Kotšina passerar vi en botanisk trädgård och en antik borg. 

Dag 3 Biokovo med Vosac & Sv. Jure (frukost och middag ingår)

Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi flera vandringar. Beroende på väder och gruppen så vandrar gruppen den populära leden upp till den kända toppen Vošac, en vandring med mycket stigning men vi belönas med fantastiska vyer. Eller så vandrar gruppen  i hjärtat av Biokovos naturpark med start vid fjällstugan vid Sveti Jure (1762 möh). Medelvandring med både en del upp- och nedför. Dagens vandringar anses av många som en av resans höjdpunkter. Under dessa turer har vi en underbar utsikt över havet och vi vandrar bitvis genom barrskog och öppna slätter. Naturen uppe på den högre höjden runt Sveti Jure på 1762 möh, skiljer sig från den vid kusten och även temperaturen och ”årstiden”. Här uppe är våren inte lika långt kommen som nere på havsnivå.

Dag 4 Omiška Dinara (frukost och middag ingår)

Vi börjar dagen med en titt på den lilla staden Omiš, som ligger halvvägs mellan Makarska och Split. Omiš är en vacker medelhavsstad som är lokaliserad där floden Cetina mynnar ut i havet och staden är omgiven av djupa raviner. Vi hinner kanske med en kaffe i gamla stan innan vi börjar dagens vandring.  Från Ĉeĉuci följer vi stigen till byn Podašpilje. Efter den lite branta uppstigningen belönas vi med fantastiska vyer över bl a Omis och hela kusten.  Dagens höjdpunkter är antika byar och fantastiska vyer.

Dag 5 Avresa (frukost ingår)

Denna dag är fri för egen aktivitet. Om intresse finns kan vår färdledare erbjuda en kortare vandring nära byn. Vill man så går det bra att ta lokalbussen till Split som är en vacker och historiskt intressant stad. På eftermiddagen avresa mot flygplatsen för vidare resa mot Arlanda. Färdledare meddelar avresetid.

Observera att endast en nivå erbjuds på denna resa och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Bra att känna till

Det är ett krav att man har vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna, då en del partier är steniga och kan bli hala vid regn.

Medeltemperatur i april/maj brukar ligga på strax under 20 grader och det kan förkomma regnskurar. Vissa dagar beger vi oss redan på morgonen upp i bergen och då kan det vara lite svalare. Man ska därför alltid ha med regnkläder (krav) och en extra tröja i ryggsäcken, samt solhatt, så att man är förberedd för alla väder. Är man van att gå med vandringsstavar, kan dessa också vara bra att ta med sig. Eftersom det kan vara varmt mitt på dagen så är det viktigt att dricka ordentligt och att ha med sig vatten.

Varje dag, vid lämpligt tillfälle, ges en detaljerad genomgång av nästa dags aktiviteter, antigen på bussen eller vid samlingen innan middag.

Det officiella språket är kroatiska men många kroater talar även italienska eller tyska. På kustens turistorter pratar man också en hel del engelska.

Mat och dryck

Det genuina kroatiska köket är mångfacetterat och uppvisar många regionala skillnader, men är också av en mer rustik stil. Längs med kusten i Istrien, och Dalmatien är maten inspirerad av Italien men tillagad på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Kroatisk glass (sladoled) är en stark konkurrent till den italienska glassen både vad det gäller smak och kvalitet.
Kroatien är en stor vinproducent och producerar många olika viner av varierande kvalitet. Vita viner tillverkas främst i de norra landsdelarna och de mest kända är Muscatel, Malvazija, Kaštelet och Pošip. Kroatien är inte bara en stor vinproducent. Öltillverkningen har även den gamla anor. De största ölmärkena är bland annat Ožujsko, Karlovačko och Laško. En av de vanligaste formerna av starksprit är rakija som är en sorts brännvin och finns i mängd olika smaker.

Färdledaren tipsar om var man kan handla till sin matsäck. 

Kranvattnet är bra och går att dricka i hela landet, även om det kan ha viss klorsmak är det drickbart.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.​