Ligurien & Cinque Terre 10-16/10 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Vandringsresa Ligurien & Cinque Terre 10-16/10 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will cancel the itinerary without notice, thankyou.)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan. Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång. Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra fram till 18 timmar före avresa. Ni bokar och betalar detta med kort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

KONTAKTUPPGIFTER

Färdledare Brigida Clazzer Doss: +39340 740 74 03
Go Active Travel kontor: +46 (0)771143030
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig Europeiskt Sjukförsäkringskort. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet. 
Vi rekommenderar också att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

BOENDE

Doria Park Hotel
Via Carpanini, 9 - Lerici, La Spezia
Telefon: +39 0187967124

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

Vandringsprogram

Vandringarna vi gör från vår bas i Lerici går mestadels i Caprione-halvöns vackra och omväxlande naturlandskap. En av dagarna åker vi till välkända Cinque Terre. Nivån är lätt till medelsvår, dock med inslag av några tuffare partier som förekommer i princip alla dagar. Underlaget på de urgamla åsnestigar vi följer varierar från mjuka flacka naturstigar bland olivlundar, till tuffare, brantare och mer stenig terräng. Vi kommer även att gå en del på asfalt, kullersten och i trappor då vi passerar ett flertal små byar. Vi vandrar i lugnare tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna, men man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt.

Preliminärt program, reservation för ändringar beroende på väder, vind och gruppens nivå:

Dag 1 - Ankomst

Vi möts upp i ankomsthallen på Milanos flygplats sedan åker vi raka vägen till vårt hotell. Efter incheckning på hotellet hinner vi eventuellt med en kort rundvandring i byn Lerici. Middag ikväll äter vi på hotellets restaurang.

Dag 2 - Lerici - Tellaro - Lerici

Vi samlas efter frukost utanför hotellet och går den korta sträckan på några hundra meter till platsen där ett flertal vandringsleder börjar. Vi börjar veckan med en relativt lätt vandring på strax under en mil. Förutom några kortare partier där det är brant, både upp och ner, är det lite höjdskillnad att tala om idag. Vandringen är en bra introduktion till områdets natur och geografi och kommer att ge mersmak.  Efter ca 6 km kommer vi till den idylliska fiskebyn Tellaro där vi även kan pausa för en typisk ligurisk lunch bestående av det lokala brödet focaccia. Här finns även kaféer där man kan köpa något att dricka. På eftermiddagen finns det olika sätt att ta sig tillbaka till Lerici: antigen kan man vandra tillsammans med färdledaren (ca 6km), eller så kan man promenera på bilvägen (2,5km) eller för de som vill kan man åka buss. Ikväll äter vi middag nere i byn på en av våra favoritställen. 

Dag 3 - Lerici - Pugliola - San Terenzo - Lerici

I dag vandrar vi i motsatt riktning mot San Terenzo, som man kan se på andra sidan viken från hotellets terrass. Leden tar oss genom vacker natur men även genom lugna genuina små byar på sluttningarna ovanför Poeternas Bukt. I själva San Terenzo ligger huset där det kända författarparet Mary och Percy Shelley bodde i början på 1800-talet. Turen är återigen relativt lätt men vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Beroende på exakt vilken rutt vi tar kommer distansen att vara mellan 10 och 15 km. På vägen hem passerar vi områdets finaste sandstrand. Vid fint väder och beroende på årstid, kan man välja att avbryta här och spendera resten av dagen på stranden. Från San Terenzo tar det bara 20 minuter att gå tillbaka till Lerici längs den fina strandpromenaden. Ingen gruppmiddag ingår ikväll, passa på att utforska Lericis utbud av krogar.

Dag 4 - Utflykt till Cinque Terre

Världsberömda Cinque Terre ligger bara ett par mil bort bakom bergsryggen tvärs över bukten. Efter frukost går vi ombord på den lilla färjan som korsar bukten Golfo dei Poeti och rundar Porto Venere för att sedan göra stopp i Cinque Terre byarna. Vill man utforska några av de fem små byarna kan man välja att göra så på egen hand, med rekommendationer från er färdledare. Är man istället sugen på att vandra så kommer färdledaren att guida en av Cinque Terres klassiska vandringsturer. Vandringen går mellan två av de fem byarna och det finns möjlighet att njuta av lite tid i byarna. Mot slutet av dagen tar vi båten tillbaka till lugna Lerici och återvänder till hotellet. Observera att vid dåligt väder kommer vi att åka till Cinque Terre med buss och tåg istället för båt. Denna kväll njuter vi av hotellets flerrättersmiddag tillsammans.

Dag 5 -  Lerici - Montemarcello

Idag är vi tillbaka på Caprione-halvöns fridfulla stigar. Direkt från hotellet vandrar vi upp till veckans högsta punkt på Monte La Rocchetta, ungefär 450 m.ö.h. Det blir veckans tuffaste utmaning men vi tar det som vanligt i lugn takt. Från bergskammen får vi två olika vyer med starka kontraster. Åt det ena hållet ser vi Medelhavet med Golfo dei Poetis egen lilla skärgård bestående av öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Åt inlandet ser vi istället Apuane Alpernas mäktiga kuliss med de enorma Carraragruvornas glänsande vita marmorklippor. Vi fortsätter, mestadels i klassisk sydereuropeisk macchia-skog, tills vi når vackra Montemarcello där vi äter lunch på en mysig restaurang i byn. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till hotellet med buss. Totalt blir det ungefär 12 km vandring idag. Vill man förlänga turen kan man vandra en vacker stig tillbaka till byn Tellaro och sedan hem med buss. Middag intas på egen hand ikväll, kanske har du sett någon mysig trattoria eller enoteca du vill testa. 

Dag 6 -  Lerici - San Lorenzo - Lerici

Vi går direkt från hotellet igen och vandrar över Capriones bergsrygg för att utforska de mindre kända stigarna på halvöns baksida. Idag upplever vi en magisk kombination av vacker natur och intressanta historiska miljöer. Under flera tusen år har området starkt påverkats av människornas jordbruk, bosättningar och behov av försvar i krigstider. Allt detta kommer vi att lära oss mer om idag. Ruinerna av den "urgamla" byn San Lorenzo är målet för förmiddagen. Efter lunch vandrar vi tillbaka till hotellet på en annan vacker stig. Sista kvällen avslutar vi med en välsmakande gruppmiddag på en av restaurangerna i byn Lerici.

Dag 7 - Hemresa

Efter en tidig frukost åker vi med vår transferbuss till Milanos flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt. Endast en nivå erbjuds på denna avresa pga gruppstorleken.

UTRUSTNING

Obligatoriskt
- Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
- Regnkläder 
- Vattenflaska (minst 1,5 liter)

Rekommenderas
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Bra humör :)
- Mössa, vantar och jacka (för eventuellt kyliga morgnar samt båtfärden)

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempo inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Räkna med minst 1,5 till 2 liter vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring