Mallorca vandring weekend 3-7/10 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Mallorca vandringsresa weekend 3-7/10 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med SAS  bifogas i detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Checka in online eller i automat på flygplatsen. Onlineincheckning öppnar 30 timmar innan avresa. https://www.sas.se/reseinfo/incheckning-ombordstigning/

(Följande text i er biljett kan ni bortse från: Please ticket before xxx, overdue will ...)

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen senast 2 timmar innan avresan. Flyget går från Terminal 5 på Arlanda.

Läs gärna Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

OBS! packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Om man vill förbeställa mat på flyget går det att göra från ca 1 vecka innan resdatum och fram till 18 timmar före avresa (gäller flyget med SAS). Ni bokar och betalar detta med kreditkort på SAS hemsida: https://www.sas.se/reseinfo/ombord/mat-dryck/

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Vår lokalguide Helle tillsammans med er färdledare Lena möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. 

RESEFÖRSÄKRING & EU-KORT

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. 
Om man behöver uppsöka sjukvård ska man ha med sig EU-kortet som kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Se till att bära det med dig under dagarna och lägg det inte kvar på hotellrummet.

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex.  sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. Uttagsautomat finns i byn Sóller där vi bor.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

GUIDER

På denna resa har vi både en färdledare och en lokalguide. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Lena Edman +46 (0)705184310

Lokalguide: Helle Thorgersen: +34 660868710
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)724470034

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

BOENDE

Gran Hotel Sóller
Adress: Carrer de sa Romaguera, 18, 07100 Sóller, Illes Balears, Spanien
Telefon: +34 971 63 86 86
https://www.granhotelsoller.com/

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Bra att känna till om vandringsveckan

Färdledaren/lokalguide kommer att gå igenom nästa dags vandring och program dagen innan. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Exempel Utrustningslista:
Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna.
Regnkläder
Extra tröja (att byta med)
Vattenflaska (minst 1 liter)
Rekommenderas:
Vandringsstavar. Underlättar vandringen speciellt vid upp och nedstigningar. 

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Vandringsprogram

Mallorcas natur är mycket skiftande och bjuder på både havsnära vandringar längs det turkosblå havet, genom apelsin- och olivlundar samt vandring i mer dramatisk natur i bergen. Man passerar charmiga små byar och varje dag njuter vi av vår lokalt inhandlade picknicklunch. Butikerna nära hotellet säljer lokala specialiteter som är perfekta att köpa med sig till vandringarna.

Underlaget är till stor del ojämnt och stenigt och de flesta av dagarna är ingen vandring riktigt lätt nivåmässigt. Detta i kombination med höjdskillnaderna gör att dagsetapperna är medelsvåra till svåra och bra grundkondition krävs.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 – Ankomst - kortare vandring Fornalutx (Middag)

Vid ankomst till Palma tar vår lokalguide Helle emot er och sedan har ni sällskap på vår transferbuss av er färdledare Lena till hotellet.

Transporten till Sóller och vårt hotell är bara 45 minuter, så strax efter incheckning hinner vi med en kortare vandring för de som vill, eller så tar man det lite lugnare. Vi kommer att vandra i Sóllerdalen och besöka en by som heter Fornalutx. Det är en trivsam liten by, där alla hus är byggda i natursten. Här finner man ett litet torg och en kyrka. Här kan man njuta av en kaffe på något av byns små kaféer.

Vandringstid: 2 tim (5 km)

Dag 2 – Vandring Puerto Sóller (frukost - middag)

Vi utgår från hotellet och tar oss uppför den ena sidan av Sóllerdalen i riktning mot havet. Vi stannar till för kanske lite färskpressad apelsinjuice innan vi beger oss utför med målet Puerto de Sóller, som ligger vackert med en härlig sandstrand och mängder av kaféer och restauranger längs strandpromenaden. Här finns möjlighet till sen lunch (och bad om väder tillåter för de som önskar) och vill man inte gå vägen tillbaka till Sóller kan man ta den klassiska spårvagnen som går mellan byarna.​

Dag 3 – Vandring Ärkehertigens väg (frukost - middag)

Vi börjar med en kortare busstur till den vackra byn Valldemossa. Här vandrar vi den berömda ”Ärkehertigen Ludvig Salvadors väg”. Vandringen börjar i utkanten av byn och vi vandrar först uppför genom ekskogen. Förr höll kolarna till här och man hittar fortfarande spår av kolmilor. Efter cirka en timme når vi första utsiktspunkten på 850 möh. Här har man en makalös utsikt över Mallorcas västra kust. Vi fortsätter uppåt och avlutar vandringen tillbaka i Valldemossa. Om tid finns så finns det möjlighet att strosa runt i byn och kanske besöka klostret som George Sand och Chopin gjorde berömt.

Vandringstid: 5 tim. Höjdvariation: uppför 550 m, utför 550 m. Längd: 10 km. 

Dag 4 – Cuber (frukost - middag)

Vi börjar med en busstur upp i bergen och själva vandringen startar med en tur längs sjön Cuber som är en vattenreservoar för befolkningen i Sóllerdalen och som även försörjer hela Palma. Här ser vi också Mallorcas högsta berg, Puig Major, i norr.

Vi äter vår medhavda picknick medan vi beundrar vyerna och vandrar därefter nedför berget och ravinen ”El Barranco de Biniaraix”, en av de mest spektakulära vandringarna man kan göra längs de gamla stenstigarna i Serra de Tramuntana. Vi avslutar dagen i den mysiga byn Biniaraix innan vi åker tillbaka till Sóller.

Vandringstid: 5 tim  Höjdvariation: Uppför 120m, Utför 800 m. Längd: 12-15 km (beroende på vald väg) 

Dag 5 – Hemresa (frukost)

Frukost innan hemresa. Färdledare meddelar avresetid från hotell.  

Obs att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.