Val Gardena Singelresa Vandring 2-9/9 2023 – Go Active Travel

Välkommen på vandringsresa

Val Gardena Singelresa Vandring 2-9/9 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT (för er som bokat resan m flyg)

Dina flygbiljetter med Lufthansa bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.lufthansa.com/se/en/online-check-in

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen minst 2 timmar innan avresan.

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara telefon, medicin etc. som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord.

ANKOMST/TRANSFER

Er färdledare möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active
Busstransfern till hotellet tar ca 4 timmar. 

BOENDE

I Val Gardena bor vi på fyrstjärniga Hotel Oswald beläget mitt i byn Selva. Läget är bekvämt med caféer, butiker och transporter om knuten. Rummen är utrustade med bl a minibar, TV och gratis WiFi. Badrock och tofflor finns på rummen. Den behändiga spa-avdelningen har bastu, ångbastu och bubbelpool. Det går även att boka olika behandlingar här.
Hotel Oswald
Str. Meisules, 140
39048 Selva di Val Gardena BZ
Italien
+39 0471 795151

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kredit-/betalkorten. Det finns uttagsautomat i Selva.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 771 14 30 30
Er färdledare Maria Bylin: +46 704 33 02 03
JOURTELEFON för akuta ärenden i samband med avresa om du inte får tag i färdledaren +46 72 447 00 34

OM VANDRINGEN

I Selva di Val Gardena bor vi alldeles vid foten av Sellagruppe och Langkofel, bergsmassiv med toppar på över 3 000 meters höjd, karakteristiska för just Dolomiterna. Underlaget ute på stigarna är mycket varierande, allt från mjuka lättgångna stigar till steniga leder med lite besvärligare partier. 

Vår färdledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, säsongen och gruppens förmåga. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Färdledaren kommer att gå igenom nästa dags vandring och program kvällen innan. 

Vandringarna är 4-8 timmar långa inklusive pauser på alpängar och lunch på någon hütte. 

Regensburger Hütte

Vi går vägen fram till kabinbanan som går upp till Col Raiser. Därifrån vandrar vi den lättgångna stigen upp till Troier Hütte varifrån vi får en fantastisk utsikt över Val Gardena och en bra överblick över stora delar av veckans kommande vandringar. Från Troier vandrar vi österut längs en smal stig som delvis är stenig, här är vi omgivna av vackra och vilda klippformationer samt höga bergsmassiv. Vid Piera Longia är vi uppe på dagen högsta höjd 2.297 möh. Vi går en vid sväng in i dalen österut för att sedan svänga ner mot sydväst och Regensburger Hüttan där vi äter lunch. Därifrån gör vi sedan en kort vandring tillbaka till Col Raiser och kabinbanan ner och vägen tillbaka till hotellet. Vandringstid cirka 4 timmar. Höjdvariation upp och ner 190 meter.

Monte Pana – Comici

Vi går vägen upp till Monte Pana där vi tar liften upp till Mont de Seura. Här får vi en vacker utsikt över det vidsträckta fäbodsområdet Seiser Alm. Vi går sedan längs en lättgången väg till Comici Hütte där vi får en magnifik panoramautsikt mot Sellamassivet. Här på denna välbesökta och populära hüttan äter vi vår lunch. Därefter går vi ner i dalen till Plan Gralba där vi följer den lättgångna stigen ner till Selva och hotellet. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 180 meter, utför 590 meter. Högsta punkt: Comici Hütte 2.153 möh.

Langkofel
Med kabinbanan åker vi upp till Ciampinoi varifrån vi vandrar ner till stigen som går tätt intill foten av det branta och höga Langkofel-massivet. Leden är här mycket stenig och slingrande. Leden tar oss så småningom in i den stora och djupa klyftan mellan Langkofel och Plattkoffel. Nu blir det allt brantare och vi tar en välbehövlig fikapaus uppe vid Langkofelhütta. När vi fortsätter har vi en brant stigning på drygt 300 höjdmeter i stenig svårgången terräng. Väl uppe når vi snart vårt lunchställe, Toni Demetz Hütte som ligger som ett örnnäste med utsikt mot Sellamassivet. Vi tar sedan den lilla kabinbanan ner till Sellapasset och går via Comici Hütte tillbaka till Ciampinoi och kabinen ner till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 640 meter, utför 150 meter. Högsta punkt Toni Demetz Hütte 2.681 möh.

Seiser Alm
Med buss till S:t Ulrich där vi tar kabinbanan upp till Col da Mesdi. På lättgångna grusvägar och stigar går vi över den vidsträckta blomsterrika Seiser Alm som är Europas största fäbodsområde. Leden passerar flera hüttor med god mat och vi stannar vid någon lämplig tidpunkt och njuter av lunchen och naturen. Via Pana går vi sedan vägen ner till Selva. Vandringstid: cirka 4 ½ timmar. Höjdvariation: Stigning 100 meter, utför 360 meter. Högsta punkt: Col da Mesdi 1.865 möh.

Puez Hütte
Vi tar kabinbanan Dantercepies upp till Pass de Gardena varifrån vi går brant uppför längs långvandringsleden Alta Via 2 in i Naturparken Puez- Odle. En stor del av leden är stenig och delvis svårgången. Snart kommer vi in i en labyrint med dramatiska klippformationer. Efter att gått över två pass passerar vi en vacker bergsjö och här börjar ett riktigt kargt högalpint område med vidsträckt utsikt och med sparsam växtlighet. Efter en lång vandring på denna platå kommer vi fram till Puez Hütte där vi äter vår lunch. Efter detta vandrar vi en brant led ner i den djupa dalen Langental som ligger 900 meter nedanför Puez. Väl nere i dalen följer vi den lättgångna leden fram till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation stigning 490 meter, utför 1.010 meter. Högsta punkt: Passo Crespeina 2.560 möh.

Plattkofelhütte
Med buss upp till Passo Sella där vi börjar vandringen längs en lättgången grusväg upp till Friedrich August Hütte och här börjar en vacker led. Stigen följer hela tiden bergssidan längs Plattkofel och det är en underbar utsikt ner mot Val di Fassa dalen. Har man tur kan man få se kungsörn här. Stigen går omväxlande lite upp och ner hela tiden och underlaget är tidvis ganska stenigt men inte speciellt svårgånget. Längs vägen får vi troligen sällskap av många vandrare då leden är känd som en av de vackraste lederna i Dolomiterna. Framme vid den populära och välbesökta Plattkofelhütten som är känd för sin goda mat slår vi oss ned för en lunchpaus. Efter lunchen återvänder vi samma väg tillbaka till Passo Sella och buss till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 210 meter, utför 210 meter. Högsta punkt: 2.340 möh.

Stevia Hütte
Vi går leden upp till Regensburger Hütte och följer leden in i den djupa dalen. Underlaget är mestadels mycket stenigt och i slutet av dalen börjar en brant stigning som är en riktig utmaning, så småningom kommer vi upp till passet Forc. la dia Piza, häruppe får vi en hänförande panoramautsikt. Vi går från passet ner över de svagt sluttande alpängarna fram till den lilla vackra Stevia Hütte och äter vår lunch. Från hütten går vi sedan den branta leden 17 A ner till hotellet. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 930 meter, utför 930 meter.

Observera att alla vandringar ligger mellan 1 500 och 3 000 möh, vilket innebär att man känner att luften är "tunn". Efter ett par dagar brukar de allra flesta vänja sig och inte känna av någon påverkan på andningen.

För den som är sugen, kan man till en extra kostnad pröva på avancerade via ferrata-vandringar med guide.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt. Endast en nivå erbjuds på denna avresa pga gruppstorleken.

UTRUSTNING

Obligatoriskt
- Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
- Regnkläder 
- Vattenflaska (minst 1,5 liter)

Rekommenderas
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Bra humör :)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:
Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempo inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.
Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring