Välkommen på resa med Go Active Travel!

San Sebastian & Baskien, Lätt & Lagom-vandring 14-21/9 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Brussels Airlines bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, sittplats och bokningsnummer. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online (fr 24 h innan avgång) https://checkin.brusselsairlines.com/CI/WebForms/PaxByQuery.aspx , eller i automat på flygplatsen. Obs Avresa från Bromma flygplats!

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen ca 2 timmar innan avresan. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage  per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget, t ex mediciner. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ca ett dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare mat/snacks att köpa.

ANKOMST/TRANSFER

Vår guide möter upp i ankomsthallen, efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel. Har ni problem att hitta, ring er guide Alfonso - tel +34 637 418 951
Transfern till ert första hotell tar ca 1 timme. 

PASS
Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum. Nationellt ID-kort (utfärdat av Polismyndigheten) fungerar också för dig som är medborgare i ett EU-land. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. 

VALUTA

Valutan i Spanien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

Håll koll på er reseförsäkring

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring.

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Alfonso Núñez +34 637 418 951 (Enbart engelsktalande färdledare på denna resa)
JOURTELEFON vid akuta ärenden i samband med avresa (om ni inte får tag i färdledaren): +46 (0)724470034

BOENDE

14-17/9: Hotel Torre Zumeltzegi
Adress: Zumeltzegi Kalea, 11, 20560 Oñati, Gipuzkoa,
Spanien
Telefon: +34 943 54 00 00

17-21/9: Hotel Catalonia Donosti
Adress: San Bartolome Gaina K., 9, 20009 Donostia, Gipuzkoa, Spanien
Telefon: +34 943 44 42 94

MÅLTIDER

Hotellfrukost ingår varje dag. 
Tio måltider, lunch eller middag, ingår under resan (se programmet nedan). Färdledaren ger mer info på plats. 

SÄKERHET

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är vår vandringsguide ansvarig för alla när vi är ute och vandrar. Go Active Travel värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande:

Gruppen vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempon inom gruppen. När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidens instruktioner.

Vandringsguiden har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om  guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk.

UTRUSTNING

- Vandringskängor med räfflad sula och som går upp över fotknölarna
- Regnkläder 
- Vattenflaska
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Matlåda och kniv/bestick (vissa dagar äter vi matsäckslunch)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)
- Bra humör :)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Preliminärt program

Om vandringen

Samtliga turer är av nivån Lätt & Lagom, vilket innebär ett lägre tempo, kortare avstånd och färre höjdmeter. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader. Resan kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds.

Upplevelsen är ändå på topp, då vi vandrar i ett oförglömligt vackert landskap. Vid kusten vandrar vi en del av pilgrimsleden Camino de Santiago, där vi passerar fiskebyar och följer den dramatiskt kuperade kusten. I inlandet upplever vi en mer bergig miljö med lite vildare terräng och får härliga vyer över det baskiska kulturlandskapet.

Dag 1 - Ankomst Bilbao

På Bilbaos flygplats blir vi upphämtad av vår privatbuss och åker lite drygt en timme till lilla byn Oñati, en av Baskiens mest typiska småbyar. Längs vägen stannar vi för en lätt lunch och känner at vi är äntligen framme i underbara Baskien efter den långa resan från Sverige. Vi kommer att bo i Oñati de första tre nätterna innan vi flyttar ner till själva staden San Sebastian. Denna historiska byn ligger i San Sebastianprovinsens gröna böljande landskap.  Efter incheckning finns det tid att utforska byn innan vår välkomstmiddag på hotellets fina restaurang.

Dag 2 – Arantzazu

Idag vandrar vi i bergen en mil söder om Oñati. Vi befinner oss nu i en av områden där det baskiska språket och kulturen är mest välbevarad. Kontrasten mot "kosmopoliten" San Sebastian är stark. Vår buss kör oss till den lilla byn Arantzazu, 800 möh, känt för sitt imponerande kloster byggt på klippkanten. Vi tar en titt här och suger in atmosfären. Vår vandring följer sedan fina stigar upp till det platåliknande landskapet ovanför Arantzazu. Emellanåt kan det bli lite brant, både upp och ner, men vi tar det väldigt lugnt. Vid lämpligt ställe äter vi vår medhavda matsäck (ingår). Mot eftermiddagen besöker vi även fårosttillverkaren Gomiztegi och smakar deras goda ostar. Känner man för att ta en ny riktning i livet kanske man anmäler sig till deras fåraherdekurs! På eftermiddagen återvänder vi till vårt mysiga hotell. Gemensam middag i byn Oñati.

Dag 3 – Rioja Alavesa

Vinregionen Rioja börjar strax söder om Oñati och idag åker vi till denna berömda trakt för att vandra och besöka en traditionell vingård. Vandringen följer en bergskam med utsikt över det gröna vinlandskapet med medeltidsbyar på kullarna. Vi kommer så småningom till en charmig by, en av vinområdet Rioja Alavesas viktigaste. Här finns det både mycket traditionella vinproducenter och även en och en annan ultramodern anläggning. Vi besöker en vinproducent och får provsmaka deras Riojaviner. Idag ingår en härlig lunch bestående av bland annat traktens råvaror. Bussresan tillbaka till Oñati på eftermiddagen. Vi njuter av en lugn sista kväll på landsbygden. Ingen middag ingår ikväll, om du inte är fortfarande mätt från lunchen kan guiden rekommendera var man kan äta middag i byn.

Dag 4 – Zumaia och Zarautz

Egunon guztiontzat! God morgon! Idag lastar vi våra resväskor på bussen då vi byter hotell. Vi kör den korta sträckan ner till kusten och sedan vandrar vi längs med Atlanten mellan byarna Zumaia och Zarautz. Vandringen på cirka en mil passerar allt från unika geologiska formationer av bergarten flysch, mysiga fiskebyar, och så småningom även txakolíodlingarna som ger traktens viktigaste vinsort. På vägen gör vi ett besök på en txakolívingård och lär oss traditionen bakom detta unika vita vin som vi givetvis får prova tillsammans med lite tilltugg. San Sebastian väntar efter vandringen. Vi checkar in på vårt fina hotell och får en stund att slappna av. Halva resan har gått men det finns mycket kvar att utforska. Vi äter en gemensam middag på en av stadens mysiga restauranger.

Dag 5 – Pasaia

Vi startar vår vandringsdag direkt från hotellet och siktar österut i riktning mot Frankrike. När vi väl lämnar själva San Sebastian får vi en liten stigning upp på en kuperad udde. Vi följer havet och pilgrimsleden Camino del Norte, och kanske stöter vi på pilgrimer på sin väg till Santiago de Compostela. Kusten är kuperad, men vi tar det väldigt lugnt och pausar ofta för att njuta av omgivningarna. Väl framme vid målet väntar den baskiska fiskebyn Pasaia med sin genuina charm. Efter vandringen på cirka en mil är vi väl värda en after-walk med en enklare tapaslunch på någon av torgets uteserveringar, innan vi tar oss tillbaka till San Sebastian med buss eller tåg. Ingen gemensam middag ikväll - din chans att utforska San Sebastians världsberömda krogvärld, med allt från enkla tapasbarer till ett flertal Michelinklassade restauranger.

Dag 6 – San Sebastian

Idag utforskar vi magiska San Sebastian. Från hotellet vandrar vi upp till kullen Urgull med fantastisk utsikt över hela området (ibland ser vi även Frankrike på avstånd). Sedan besöker vi gamla stan med dess sevärdheter. Vid lunchtid besöker vi en sk. sociedad gastronomica, (privata matlagningsklubbar där lokalbefolkning samlas för att umgås over ett glas cider och enklare traditionella maträtter) något som är helt unikt för denna del av Spanien. En upplevelse som för oss djupare in i den berömda baskiska kulinariska traditionen. Här äter vi en lång och genuin lunch i en miljö som ytterst få turister får uppleva, då det krävs att man blir bjuden av en medlem. På eftermiddagen rekommenderar vi en lugn siesta för att hämta sina krafter inför en kväll där man kan uppleva San Sebastian på egen hand.

Dag 7 – Ledig dag

Inga gruppaktiviteter ingår i programmet idag. Nu är det istället upp till dig hur du vill spendera dagen. Vi kan ge några idéer: ta linbanan till Igeldo, besöka Tabakalera-byggnaden, ta en surflektion, upptäck skulpturen "El peine del viento", gå på stranden, besöka San Telmomuséet eller akvariet vid hamnen. Vår kunnige guide kan allt om staden och ger gärna mer detaljerade tips. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 8 – Hemresa

Frukost och därefter transfer till Bilbaos flygplats för flyget hem. 

Reservation för ändringar i programmet.