Cornwall Vandring England Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cornwall eller Kernow som det heter på korniska, är ett brittiskt grevskap i sydvästra England. Området är glest befolkat, men på somrarna tar man emot uppåt hela fem miljoner besökare! Det är inte så konstigt då Cornwall har en unik atmosfär med sin blandning av pittoreska byar, lugna havsvikar, sandstränder med turkosblått vatten och några av de mest storslagna naturscenerierna man finner utefter den engelska kusten. Detta i sin tur gör Cornwall perfekt för vandring, vilket fler och fler upptäcker. Vi bor på Greenbank Hotel med anor från 1600-talet, som är vackert beläget i Falmouth. Restaurangen serverar smakliga rätter lagade på lokala råvaror med fördel från havet.

Regionen har ett för Storbritannien ovanligt milt klimat med längre somrar. Detta mikroklimat tillsammans med ovanligt hög luftfuktighet gör att Cornwall är berömt för sina trädgårdar. Naturen och det speciella ljuset har även lockat konstnärer och författare över åren. Kernow a'gas dynnergh, Cornwall welcomes you!

Denna resa planeras till 2025

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Storbritannien gillas av många svenskar, men Cornwall som ligger mig varmt om hjärtat är ganska okänt för de flesta. Den sydligaste delen av landet bjuder på havsnära vandringar med fantastiska vyer i ett dramatiskt landskap och är trots det inte svårvandrat. Det som gör det extra trevligt är vårt boende precis vid vattnet och vår kunnige guide Steve, som inte bara berättar underhållande om Cornwall utan som också alltid har glimten i ögat.

Eva Flygh / Reseproducent/Färdledare & Marknadsansvarig

Resans höjdpunkter

 • Kustnära vandringar
 • Boende i Falmouth
 • Det rika fågellivet
 • Historiskt hotell vid vattnet
 • Land's End
 • Vandringen på Roseland Peninsula

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-London tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sex nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar exklusive dryck
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 950 kr 
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfertiden är 5-6 timmar. Det tillkommer stopp för rast. 

Boende

 • Hotel Greenbank

  Fyrstjärniga Greenbank Hotel har ett imponerande läge vid havet med utsikt över Falmouths hamn och erbjuder traditionell charm blandat med modern design. Greenbank Hotel är det äldsta hotellet i Falmouth, men både rum och utrymmen har smakfullt restaurerats i nautisk stil. Hotellet har också en utomhusterrass och en trevlig bar med sittgrupper. 

  Till Cornwalls attraktioner hör numera det nya köket, inte minst baserat på havets läckerheter. Hotellets Water’s Edge Restaurant har tilldelats Englands AA Rosette för sin mat och våra trerättersmiddagar intar vi med en fantastisk vy över bukten i Falmouth.

Vandringsprogram

På våra vandringar är havet aldrig långt borta. De flesta av dagsetapperna är delar av den 645 kilometer långa, dramatiska South West Coastal Path. Denna var ursprungligen en patrulleringsstig för kustbevakningen som spanade efter smugglarskepp. Underlaget är stigar, gräsängar och grusvägar som gör lederna relativt lättgångna. Landskapet är kuperat, men vandringarna är för den skull inte avancerade och nivån är lätt till medel. Ingen vandring är tekniskt svår, men man bör vara någorlunda vandringsvan för att uppskatta denna tur. Underlaget är ofta upptrampade naturstigar som kan bli lite hala vid regn.

Vi vandrar både nära Lizard Point och Land's End (Englands sydligaste respektive västligaste punkt). En dag besöker vi pittoreska Roseland Peninsula dit vi tar oss med båt. Här går vandringen delvis genom skog och delvis med utsikt över havet. Det spektakulära landskapet med sin grönska, de mäktiga klipporna och det intensivblå havet, gör vandringarna till en fröjd för ögat.

På denna resa erbjuds endast ett vandringsalternativ.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 – Ankomst

Vi landar i London där vår buss möter upp som ska ta oss till Cornwall. På vägen dit får vi lära känna de olika grevskapen innan vi når vår slutdestination Falmouth. Vi anländer sent på eftermiddagen till den trevliga hamnstaden Falmouth och vårt hotell i tid för middagen som intas på Hotel Greenbank.

Dag 2- Falmouth till Mawnan Smith
Idag tar vi oss en titt på Falmouth och kommer att vandra direkt från hotellet längs kusten. Vandringen följer strandpromenaden och går förbi sandstränder där det råder febril aktivitet i vattnet av vattensportare som utövar brädsurfning. Vi fortsätter ett stycke på The South West Coast Path innan vi viker av inåt landet till den lilla byn Mawnan Smith. Vi hinner med en vätskepaus i den lokala puben innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

Vandringstid: ca 4 timmar. Höjdvariation: 200 meter uppför och utför. Längd ca 13 km

Dag 3 - Lizard

Denna dag kommer vi att vandra i området runt Lizard Point, Englands sydligaste punkt. Vi startar vandringen över gräsängar och stigen följer de mörka havsklipporna som störtar ner i havet. På återvägen vandrar vi över ljungklädda hedar som inramas av gräsbevuxna murar. Området runt Lizard är fyllt av historia. Här finner man lämningar av boplatser från bronsåldern och det var från utkikspunkterna på Lizard som man för första gången siktade den spanska armadan år 1588.

Vandringstid: ca 3 ½ timmar. Höjdvariation: 250 meter uppför och utför. Längd ca 11 km

 

Dag 4

Ledig dag

Dag 5 - Roseland Peninsula
Idag tar vi båt från Falmouth hamn, för att vandra på Roseland Peninsula. Passargerarfärjan lägger till i St Mawes, en trevlig liten kustby och här reser vi med en mindre båt över till Place där vår vandring startar. Vandringen tar oss längs den södra udden av denna halvö. Leden går genom lövskog, hedar och åkermarker. Stigen slingrar sig upp längs klipporna och bjuder på vackra vyer St Mawes och det turkosblå havet.

Vandringstid: ca 3 timmar. Höjdvariation: 200 meter uppför och utför. Längd ca 10 km

Dag 6 - Land's End

Vandringsveckan lider nu sakta mot sitt slut, men innan dess kommer vi att vandra runt Englands västligaste punkt. Land's End är känd till namnet av många, men få har förunnats att vandra här med de ofta dramatiska vyerna över landskapet. Leden bjuder på många vackra utkikspunkter över havet och här finns det möjlighet att få syn på både sjöfågel och säl. Vi startar vandringen vid Land's End och tar oss längs kusten via Porthgwarra beach. I denna lilla havsvik ligger det ett litet kafé som serverar typiskt ”cream tea”. Vårt slutmål för vandringen blir Porthchurno. Här ligger också The Minack Theatre, en vackert belägen utomhusteater som har Atlanten som bakgrund.

Vandringstid: ca 3 timmar. Höjdvariation: 450 meter uppför och utför. Längd ca 8 km

Dag 7 - Farewell Kernow

Idag är det dags att resa hemåt och säga farväl till vår vecka i fantastiska Cornwall. Efter frukost tar bussen oss genom bl a Devon innan vi bordar vårt kvällsflyg tillbaka till Sverige. På vägen gör vi en paus, för att sträcka på benen och kanske äta något.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Guider

 • Steve Crummay

  Lokalguide Storbritannien

  Steve Crummay är vår kunniga och entusiastiska lokalguide i Cornwall. Han leder vandringar i hela England , Wales och Skottland men bor med sin familj på landsbygden i södra Cornwall. Steve har arbetat över 30 år med miljöfrågor och har stora kunskaper i botanik, djur samt fågelliv. Kombinationen ekolog och certifierad bergsguide gör Steve till en av våra mest omtyckta lokalguider. Han förmedlar sitt kunnande med glimten i ögat samt en god portion av brittisk humor. Han kommer även att leda vår Skottland vandring 2023.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Skottland Skotska höglandet & Hebriderna Vandring

  På vår  vandringsresa i Skottland har vi valt ut några av de finaste vandringarna. Vi upplever det storslagna landskapet, då vi vandrar i det skotska höglandet, på ön Eigg i Hebriderna samt med Ben Nevis i sikte. 
  Denna resa planeras till 2025.

  Kommande resa
 • SpanienLätt & Lagom San Sebastian & Baskien Vandring

  Upptäck pittoreska San Sebastian, staden på allas läppar, och vandra i lugn takt i provinsens vackra naturområde både utmed havet och i inlandet. San Sebastian är hemvist åt pintxos, de baskiska tapas som blivit mäkta populära. Ett flertal mat- och vinupplevelser ingår.

  8 dagar från 32 950 SEK
 • Norge Lofoten Vandring

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Boende på två olika hotell i genuina "rorbuer". Denna resa går med tåg.

  10 dagar från 34 950 SEK