Åland Vandring Finland Lätt & Lagom-vandring på natursköna Åland

Skärgården med sina öar, klimatet och läget gör Åland unikt. Från begynnelsen har ålänningarna färdats på och livnärt sig av havet. Havet har också satt villkoren för livet på ön. Positionen mitt i Östersjön har gjort Åland till en naturlig bas för sjöfart och mötesplats för resande i alla tider. 

Åland har också blivit allt mer populärt för sina vackra och lite enklare vandringsleder. Vi vandrar på stigar, klippor, i löv- och granskogar och längs med vattnet. Men terrängen kan vara ojämn och en del branta sluttningar förekommer. Vår duktiga guide berättar under tiden för oss om öarnas spännande flora, fauna och historia. Vi bor bekvämt i mysiga Mariehamn, som på sommarhalvåret är en livfull liten stad med stolta traditioner av bland annat sjöfart, hantverk och matkultur.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Charmiga Mariehamn
 • Vacker båtresa genom skärgården
 • Kunnig vandringsguide
 • Vandring på skärgårdsöar

Avgångar

26 – 30 maj

Stockholm Stadsgårdskajen

Stockholm Stadsgårdskajen - Mariehamn 26 maj 07:45 - 14:10
Mariehamn - Stockholm Stadsgårdskajen 30 maj 14:25 - 18:55
12 950 SEK Fullbokat Väntelista

4 – 8 aug

Stockholm Stadsgårdskajen

Stockholm Stadsgårdskajen - Mariehamn 4 augusti 07:45 - 14:10
Mariehamn - Stockholm Stadsgårdskajen 8 augusti 14:25 - 18.55
12 950 SEK 3 platser kvar Boka resa

Vi åker med Viking Line från Stadsgårdskajen i Stockholm till Mariehamn, en båtresa på ca 5,5 timme. Vårt hotell ligger en kort bussresa från färjehamnen i Mariehamn. 

Parkering finns i parkeringshus vid terminalbyggnaden vid Stadsgården. Prisuppgift får du från parkeringsbolaget på telefonnummer +46-8-772 96 00 eller på stockholmparkering.se under rubriken besöksparkering.
Ni bokar själva ev måltider ombord på båten om ni önskar. Detta kan göras när ni har fått era båtbiljetter av oss ca 1 månad innan avresa.

Ingår i resan

 • Båtresa Stockholm/Stadsgårdskajen -  Mariehamn tur/retur
 • Del i dubbelrum på Hotell Arkipelag i Mariehamn (4 nätter)
 • Frukostbuffé
 • 1 lunch
 • 3 middagar exkl dryck
 • 5 vandringar (varav en kombination vandring och cykel)
 • Transport till/från vandringar
 • Tillgång till hotellets pool
 • Svensktalande färdledning
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Tillägg enkelrum 2 400 kr
 • Mat under båtresan ingår ej

 

Boende

 • Hotell Arkipelag

  Vi bor på hotell Arkipelag i Mariehamn. Där finns tre restauranger, frukost med lokala råvaror, både pool och bastu och tre barer (om pandemin tillåter).
  Arken, som hotellet kallas i folkmun – ligger ett par kvarter från centrumgatorna i Mariehamn. Åt det andra hållet ser vi ut över den östra havsviken med båthamn och badstränder och små restauranger vid vattnet.

  Alla 68 dubbelrum har egen balkong. Rummen är 27 m2 och utrustade med två enkelsängar (90 cm) eller dubbelsäng (180 cm) samt skrivbord, telefon, wifi, TV, värdeskåp, vattenkokare och kylskåp. Badrummen har badkar med dusch samt hårtork. 
  Hela hotellet är rökfritt och internationellt miljöcertifierat enligt Green Key.

Preliminärt program

Du tycker om att vandra och att röra dig i naturen. Du vill gärna hitta ut till de där fina lederna som bjuder på både vyer, skön vandring och historia. Men det är inte alltid så lätt att hitta de där små guldkornen. Följ med oss så ska vi visa dig de bästa bitarna!
Åland är lättvandrat men var ändå beredd på blandad, kuperad terräng med delvis ojämnt underlag. Vi vandrar på stigar, klippor, i löv- och granskogar och längs med vattnet. Ålands högsta punkt är Orrdalsklint, cirka 130 möh.

Då detta är en Lätt & Lagom-vandring erbjuds endast en vandringsnivå.​

Dag 1 -  Ankomst, cykling och vandring Nåtö

(cykling cirka 15 km t/r, vandring cirka 3,5 km)
Viking Grace avgår från Stockholm (Stadsgårdskajen) kl 07.45. Ankomst kl 14.10 (finsk tid) till Mariehamn.
Vi blir mötta av vår guide och vandringsledare Anna, samt vår buss och kör till Hotell Arkipelag. Efter incheckning på hotellet hoppar vi på bussen igen och åker ner till Västra hamnen där vi kvitterar ut våra cyklar och hjälmar.

Vi cyklar längs med cykelstigar ut mot Järsöbroarna och Nåtö. Vid Espholm når vi ut till broarna som slingrar sig mellan små öar och vi njuter av ett glittrande skärgårdshav på väg till dagens mål, Nåtö naturstig.

Väl framme vandrar vi genom hassellundar och skogsängar som betas av får på somrarna. Havet är ständigt närvarande och vi tar en paus på en vacker plats med rogivande utsikt. Väl åter i Mariehamn lämnar vi cyklarna vid hotellet.

På kvällen äter vi en gemensam middag på en av Mariehamns restauranger.

Dag 2 - Vandring Getabergen

(ca 6 km naturstigar över berg, delvis längs med vatten, ojämn terräng + ca 3 km på en annan led)
Efter frukosten, som består av fräscha, lokala råvaror till allra största delen så blir vi hämtade av vår buss och kör norrut, mot Getabergen. Idag ska vi vandra på norra Åland, med utsikt mot Norrhavet. 
Vi gör ett stopp vid en mataffär på vägen, där vi köper med oss lite picknick.
Vi kör förbi flera vackra äppellundar. Åland odlar 80% av alla äpplen som äts i Finland.
Idag blir det en vandring som präglas av granitberg, stora klippblock och knotiga martallar. Vi ska vandra i området kring Getabergen. Här finns både geologisk historia och lite äventyr från Stora Ofreden på 1700-talet när i princip alla ålänningar flydde undan ryssarna, till Sverige. Några envisa, modiga blev kvar. Däribland Stefan Löfving som gömde sig i de här trakterna.
Under vandringen gör vi ett stopp på lämpligt ställe, där vi äter vår medhavda picknick.

På eftermiddagen innan vi återvänder till hotellet gör vi ännu en kort vandring, ca 2,5-3 km, antingen vid Geta eller på Prästgårdsnäset.

Denna kväll äter vi en gemensam middag på en av hotellets restauranger.

Dag 3 - Vandring Hastersboda och Jyddö

(ca 4,5 km +  5,5 km, inga stora höjdskillnader)

Hela Åland består av 6 700 öar, och idag ska vi hoppa på en skärgårdsfärja och bege oss ut till Föglö.
Vi blir hämtade av vår buss, strax efter frukost. Båtfärden tar 30 minuter och man kan sitta både ute på däck eller inne i caféet. Vi kör iland i Degerby och åker österut, mot Hastersboda, där vi ska gå dagens första vandring.

Vi vandrar till hälften på klippor längs med havet, till hälften genom gles tallskog. Vi balanserar på klippor och klättrar upp i ett utsiktstorn på vägen, för att se ännu längre bort ut över alla små öar som ligger utslängda i havet. Vi avslutar vid en liten vik och här kan de som vill ta sig ett välförtjänt dopp i havet.

Dag 3 forts. Vi stiger på bussen igen och åker tillbaka till Degerby, där vi ska äta en varm lunch på en restaurang vid havet. Mätta och belåtna åker vi så norrut på Föglö, mot Jyddö. Vi ska även hinna med en pytteliten vägfärja på vägen, före vi når nästa vandringsled.

Landskapet är omväxlande med såväl öppna ytor som ek- och hassellundar, slåtterängar och lövskog. Terrängen är kuperad och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Stigen går längs stränder och förbi beten för kor och får. Fågellivet är rikt med bland annat sjöfåglar som gräsänder och skedänder.
Leden är cirka 5,5 km lång.

Denna kväll äter var och en middag på egen hand på stan (ingår ej). 

Dag 4 - Vandring Bomarsundsleden och Prästöleden

(ca 4,5 km kuperat och en del höjdskillnader + 5,5 km lättvandrat, ängar, lite klippor)
Picknicklunch köper vi med oss från mataffären som ligger nära hotellet.
Idag styr vi kosan mot nordost på Åland för att ta oss till ”Bomarsundsleden”. Den är ca 4,5 km lång och bjuder på en blandad terräng med klippor, ojämnt underlag, en del branta sluttningar, en 35 meter lång trätrappa i skogsområde och bedårande vyer över öar och hav.

Vi befinner oss på historisk mark i Bomarsund. Det var en dallrande het augustidag 1854. Ryska soldater tryckte i sina försvarstorn. På det glittrande vattnet tornade segel upp sig – brittiska och franska styrkor seglade in i viken – från fel håll! Det blev ett kort, ganska intensivt slag. Turister kom från Stockholm för att beskåda händelserna redan då. Hur kom det sig att Åland var i mittpunkten här? Denna spännande händelse får vi veta mer om samtidigt som vi vandrar i vacker miljö med hav, klippor, ruiner och härliga vyer.

Därefter vandrar vi längs Prästöleden – ca 5,5 km i lättvandrad terräng med ängar, stigar och en del klippor. Här möts vi av vackra blomsterängar och lundar med gröna träd. Här ligger också många soldater från det stor-ryska riket begravda. Om Bomarsundssidan handlade mera om storpolitik så tar vi här pulsen på den lilla enskilda soldaten och på gemene ålänning.
Vi vandrar bland vildapel, längs vattnet och bland knotiga tallar.

På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 5 - vandring Mariehamnsleden, hemfärd

Efter en tidig frukost ska vi idag vandra längs Mariehamnsleden som till största delen sträcker sig längs med vattnet. Ålänningarna har alltid levt med havet som närmaste granne och det har påverkat dem. Vi vandrar också igenom den vackra lindallén som går genom staden och får veta lite mer om den glamorösa badhuseran, om spionhistorier och om den ryska tiden. Mariehamn ligger på ett ganska smalt näs och vi följer leden som passerar både sandstränder, villaområden, träbryggor, hamnen och tillbaka genom Mariehamn till vårt hotell.
Bussen hämtar oss vid hotellet och kör oss den korta vägen tvärs över näset till Västra Hamnen i Mariehamn. Färjan Viking Glory avgår kl 14.25 finsk tid, åter Stockholm 18.55 svensk tid.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Vår Ålandsexpert

 • Anna Lampén-Boeving

  Vandringsledare

  Anna har alltid tyckt om att röra på sig och redan som barn var hon ute mycket i världen med sina föräldrar. Sedan drygt tio år tillbaka jobbar hon som frilansande reseguide på sitt eget företag med världen som arbetsplats. Under pandemin, som innebar många inställda uppdrag, bestämde Anna sig för att ta vara på tiden hemma på Åland genom att vandra alla leder där. Mycket vandring blev det, korta som långa turer, både på fasta Åland och i skärgården.
  Somrarna brukar hon vanligtvis tillbringa på Åland men även då är det guidning som gäller.
  – Jag brukar till exempel cykelguida en hel del internationella turister. De tycker att det är otroligt vackert och rent här! Det kan också vara en bussrundtur som bär ut till Bomarsund eller en vandring uppe vid Getabergen. Läs mer om Anna på  https://www.sunnyanna.com/

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Bohuslän Vandring

  Vår vandring i Bohuslän bjuder på ett mycket varierat landskap, och vi kommer att uppleva några av de allra vackraste lederna.
  Vi går på allt från skogsstigar till spännande stegar av rep på dessa vindpinade, röda granitklippor, hela tiden i kontakt med havet och den vida horisonten och det lugna och glasklara vattnet i fjordarna som skär in i landet.

  5 dagar från 12 450 SEK
 • Sverige Österlen Vandring långweekend

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa
 • SverigeLätt & Lagom Öland Vandring

  Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till, och våra vandringar bjuder på flera olika naturtyper.

  Kommande resa