Umbrien Vandring Italien Vandringsresor till Italiens gröna hjärta

Umbrien, Italiens mitt, är en grön oas med pittoreska medeltidsstäder belägna bland böljande mjuka kullar och som har det passande namnet ”Italiens gröna hjärta”. Regionen är inte så vida känd och är ännu ett oupptäckt resmål bland svenskar. Få vandringsturister hittar hit, men regionen erbjuder optimala förutsättningar för vandringsresor med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Veckan erbjuder en bred variation och ingen dag är den andra lik. Vi besöker några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna såsom Spoleto, Montefalco och Spello. I den helige Franciskus hemstad Assisi ges tillfälle att uppleva den enastående basilikan. I Norcia hälsar vi på hos en lokal producent och avnjuter några av familjens välsmakande charkprodukter. Under veckan besöker vi även en vingård och en olivpress, där vi får provsmaka ytterligare några av regionens delikatesser. Dessutom ingår två genuina luncher.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Hotel La Macchias vackra läge bland olivlundar
 • Medeltidstaden Spoleto
 • Vandring i Nationalparken Monti Sibillini
 • Olivolja- & vinprovning i Trevi & Montefalco
 • Vandring till historiska Assisi
 • Lunch i den gamla kvarnen i byn Pontuglia

Avgångar

8 – 15 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Rom 8 oktober 07:00 - 10.10
Rom - Stockholm Arlanda 15 oktober 10:50 - 14.00
18 950 SEK Fullbokat Väntelista

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Rom tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Två luncher exklusive dryck
 • En vinprovning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1500 kr
 • Eventuell dricks tillkommer 

Transfer i restid från Roms flygplats till hotellet ca 2 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel La Macchia

  Lilla trestjärniga Hotel La Macchia ligger vackert beläget bland olivlundar och stenekskog några kilometer utanför medeltidsstaden Spoleto. Vi har valt hotellet för sitt lugna läge, sin personliga atmosfär och charm. Hotellet har dessutom en trevlig utomhuspool och en vacker trädgård. Rummen är något enklare än Go Actives ordinarie standard, men de är ljusa, fräscha och bekväma.

  Köket serverar genuin umbrisk husmanskost med fokus på det närodlade. Restaurangen är även populär bland lokalbefolkningen – alltid ett bra tecken på att man inte hamnat i en turistfälla! 
  Extra trevligt är också inredningen som ägare Robertas pappa utsmyckat med tågattiraljer från den nerlagda järnvägslinjen Spoleto-Norcia.

Vandringsprogram

Vandringsnivån klassas som medelsvår. Att vandra med Go Active i Umbrien innebär en stor variation med allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i bergig miljö som kan påminna om Alperna. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Har du en hyfsad grundkondition och klarar av att vandra en mil i kuperad terräng kommer du att trivas här. Vi vandrar alltid i lugnt tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningar. Är du osäkert om resan passar just din vandringsförmåga, slå oss en signal!

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus, transfertiden är trafikberoende).

Dag 2 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick innan vi börjar själva turen. Vi tar sedan bussen upp till klostret San Giuliano, där vi börjar vår vandring. Vi vandrar i stenekskog, och när vi passerar Spoleto får vi magnifika vyer över Spoletos borg och akvedukt. Dagen är en bra introduktion till Spoleto och Umbriens natur. Beroende på säsong så ser vi bland annat ginst-, cyklamen- och mastixblommor. Dagens vandring har en del branta partier med en hel del nerför. Dagen är också relativt lång och innan vi är tillbaka på hotellet och en välförtjänt flerrätters middag. Underlaget består av mestadels grusstigar samt lite steniga partier. Turen tar oss runt på kullen bakom Spoleto och avslutas med vyer över den mäktiga akvedukten, perfekt för alla fotoentusiaster.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring i Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkterna i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. Vi lär oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Dagens kortare vandring sker i trakten runt Trevi och vi vandrar genom olivodlingar med magnifika vyer över Trevi och dalen under oss. Efter vandringen besöker vi en olivoljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Besöket avrundas med en ”bondlunch” med olika lokala produkter.
Vi fortsätter sedan till en vinproducent några kilometer längre bort i området kring kända vinbyn Montefalco. Montefalco är en naturskön stad byggd på toppen av en kulle med medeltida byggnader som omges av landsbygdens vackra landskap. Det typiska vinet som produceras i detta område är Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. På vingården får vi en rundvandring och lär oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker och naturligtvis avslutar vi med att provsmaka några av deras goda viner.

Dagens kortare vandring är av en lätt nivå, mestadels på plan mark med ibland en del nerför. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mindre stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Här finns det vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrader och dagens tuffare vandringsalternativ blir lite mer utmanande och kan tolkas som medelsvår. Beroende på gruppens storlek och nivå, så väljer färdledaren dagens alternativ. Det lite lättare alternativet går över Piano Piccolo och Piano Grande på gräs- och grusstigar, lätt nerför och vidare på plant underlag. Det lite tuffare alternativet bestiger bergkammen och kommer upp några hundra meter ovanför platån. Oavsett vilken vandring dagen erbjuder, ges tillfälle att njuta av det unika panoramat och vandringen avslutas i den lilla byn Castelluccio, bergskedjans högst belägna by.
Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Än idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 5 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserad av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia. Färdledaren kan även tipsa om andra aktiviteter.

Dag 6 Spello, Monte Subasio och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag.

Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar, ett berg på 1 300 meter. Vid en större grupp på över 16 deltagare går den tuffare vandringen över berget, förbi Subasios topp, medan det lättare alternativet går en bit nedanför, båda med storslagna vyer. Vi avslutar vår vandring vid ett aktivt franciskanerkloster, där den helige Fransiskus grotta kan beskådas, innan vi åker vidare till staden Assisi. Här får vi tid till att strosa runt och vi rekommenderar att man besöker den ståtliga basilikan med sina enastående fresker av Giotto och Cimabue.

Dagens vandring är mestadels av medelnivå med underlag av lite gräs och sten

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Det tuffare vandringsalternativet börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal, medan det lättare alternativet börjar i närheten av bergspasset. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan vi stöter på andra vandrare, något som gäller generellt på samtliga av veckans vandringar. Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil eller mer under kängorna smakar maten extra gott!

Dag 8 Avresa från Rom

Efter frukost på hotellet åker vi med privat buss till Roms flygplats i god tid för flyget hem.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Kunnig, serviceinriktad och trevlig guide. Familjärt och trevligt hotell. God mat och god service. Intressanta och varierande vandringar Att få lära sig om Umbriens intressant matkultur och leverne.

  Jan-Erik Nyström / Stockholm
 • Lagom långa och lagom svåra vandringar i vacker terräng med bra guide. Fina städer och byar. Intressanta studiebesök och smakprovningar. Spännande del av Italien som vi aldrig varit i förut.

  Mattias Ocklind / Solna
 • Med engagemang, kunskap, humor och värme Guidade Brii oss runt bland vackra byar och basilikor På vandringsleder i berg och dalar berättade om Umbrien historia och kultur och låtit oss uppleva dess goda mat och dryck. En vandringsresa som bjöd på spännande och intressanta vandringar ledd av mycket trevlig och bra guide. Jag rekommenderar resan starkt.

  Resenär Umbrien apr -23

Relaterade blogginlägg

 • Våra färdledare bråkar över vem som ska få guida resan till Umbrien

  Det finns en anledning till varför våra reseledare tvistar om vem som ska guida våra grupper i Umbrien. Passa på att knipa en av de sista platserna på denna underbara vårresa!

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Umbrien Vandring

  Drömresan för dig som reser "solo", och uppskattar kultur, historia, mat, vin och vackra vyer. Med oss får du uppleva några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna till fots, bo högklassigt och njuta av genuina delikatesser i "Italiens gröna hjärta" .

  7 dagar från 18 950 SEK
 • Italien Gardasjön Vandring

  Vi reser till Gardasjön efter sommarens turistinvasion, när livet blir lite lugnare. Här bor vi på ett fyrstjärnigt hotell vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Räkna med vykortsvackra vyer och kuperad terräng.

  8 dagar från 21 950 SEK
 • Italien Ligurien & Cinque Terre Vandring

  I sydöstra delen av den Italienska kustregionen Ligurien, finns ett vandringsparadis som få känner till. Vi vandrar ostörda på gamla åsnestigar som bjuder på hisnande utsikter över Medelhavet, växlande natur, och små pittoreska byar. Under vår resa besöker vi även välkända Cinque Terre.

  7 dagar från 19 950 SEK