Vandringsresor till Österlen | Go Active Travel

Österlen Vandring långweekend Sverige Österlen - Vandra i Sveriges Provence

Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser. Vi utforskar några av de vackraste vandringslederna i den östra delen av Skåne, det berömda område som kallas för Österlen. Vi vandrar i varierad terräng med allt från böljande ängar, utmed kustens vackra stränder och i frodiga bokskogar. På tre vandringsdagar hinner vi besöka några av områdets mest kända sevärdheter, såsom Stenshuvud Nationalpark, Kivik, Brösarps backar, och Skånes högsta vattenfall Hallamölla.

Resan startar och avslutar vid Lunds tågstation varifrån vi ordnar transport till och från hotellet. Ni bokar tåg på egen hand. För mer detaljer se nedan.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Variationsrika vandringar
 • Stämningsfullt boende med uppskattad mat och spa
 • Besök på äppelmusteriet i Kivik
 • Christinehof med alunbruket

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Tågresan till och från Lund bokar man på egen hand. Meddela oss om ni tar er på egen hand till hotellet. Färdledaren möter upp gruppen på Lunds tågstation, därifrån det går en chartrad buss till Brösarp och vårt hotell. Tiden för upphämtning är nu planerad till 15.00, och SJ har bekräftat sitt program. 

På hemresedagen ordnar vi busstransfer till Lunds i tid för tåg med avgång efter kl 10:00.

Det går såklart också bra att ta sig hela vägen till hotellet på egen hand. 

Ingår i resan

 • Transport till och från Lunds tågstation
 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fyra nätter (Herrskapsrum)
 • Frukostbuffé 
 • Matsäckslunch tre dagar exkl dryck
 • Fyra middagar exkl dryck
 • Besök på äppelmusteri 
 • Tre dagar guidade vandringar
 • Färdledning från Go Active
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 550 kr (Gästgifverirum)

Observera att hundar är tillåtna på denna resa (i Gästgifverirum). Vill du ta med din hund, kontakta oss. Hundtillägg på hotellet tillkommer. Kontakta oss för detaljer vad som gäller.

 

Boende

 • Brösarps Gästgifveri & Spa

  Med anor från 1600-talet är Brösarps Gästgifveri idag ett personligt, traditionellt hotell med nybyggda och moderna spa-möjligheter. Rummen är ljusa och charmigt inredda i traditionell stil. Restaurangen är välkänd i området och serverar främst mat från det skånska köket, lagad med ekologiska och lokalproducerade råvaror. I spa-avdelningen finns det bastu, samt både inomhus- och utomhus bubbelpool. Perfekt för avkoppling efter en härlig vandringsdag på den skånska landsbygden.

  Utnämnda till Årets Skånska Destination 2017 av Skånska Gastronomipriset
  "Mästerlig mat, underbara omgivningar och ett värdskap utöver det vanliga.  Men också andrum för kropp & själ - en plats där pulsen sakta
  sänker sig och livet växlar ner. Hit bord alla åka, ofta, och igen och igen. Här blir du en lyckligare gäst och Skåne ett varmare landskap"

Program

Vandringsnivån på denna resa kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår då vi ibland kommer till några branta men korta stigningar. En hyfsad kondition och vandringsvana är att föredra då vi kommer att vandra mellan 12 och 18 km om dagen.

Vi vandrar olika delar av den så kallade Skåneleden och upplever några av Österlens höjdpunkter. Vandringarna bjuder på variation och kontraster då vi upplever olika naturmiljöer. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 
Vi samlar gruppen vid Lunds tågstation kl 15:00 och därifrån åker vi med vår privatbuss till Brösarp där vårt hotell ligger. Bussresan tar ungefär en timme. Vi checkar in och har lite tid för avkoppling innan vår första middag på Gästgifveriets restaurang. Vår färdledare ger en detaljerad beskrivning av morgondagens vandring.

Dag 2
Efter en härlig frukost startar vi vår första vandring direkt från hotellet. Idag kommer vi att gå 13 km mellan Brösarp och Kivik. Vi startar i Verkeåns Naturreservat och följer Skåneleden österut. Så småningom kommer vi till  Brösarps backar där vandringen blir lite mer ansträngande även om stigningarna är relativt korta. De branta backarna formades av den smältande inlandsisen. Närmare kusten möter vi den sällsynta naturtypen sandstäpp och vandrar resten av dagen med utsikt över havet. Vi passerar Vitemölla fiskeläge och avslutar i mysiga Kivik, känt för sina äppelodlingar och musterier.  En kort bussresa tar oss tillbaka till Brösarp där vi har tid för att njuta av bubbelpoolen och bastun innan middag.

Dag 3 
Vi börjar dagen med ett besök i  ett musteri och lär oss mer om cider och äppelmust. Idag väntar en variationsrik etapp då vi vandrar söderut med start i Kivik och genom Nationalparken Stenshuvud. Leden bestiger berget Stenshuvud med högsta punkten 87 möh. Det blir resans allra tuffaste utmaning men vi tar det i lugnt tempo och pausar ofta så att alla känner sig bekväma. Vandringen passerar många vackra miljöer, bland annat sandstränder, blockrika ängar och branter med skog. Och än idag finns det intressanta kulturella och historiska perspektiv som gör att vandringen blir mer än bara motion i naturen. 

Dag 4
Vår sista vandringsdag går i trakten väster om Brösarp. Blandskog med ek, lind och bok, välkända Brösarps backar och Skånes högsta vattenfall Hallamölla passeras på leden. Idag är det lättvandrat, med endast några korta partier där terrängen blir en aning tuffare. Denna dag är också den längsta vandringen. Även idag upplever vi Österlens mångfald och ett antal intressanta historiska platser. Vi når hotellet till fots och njuter av vår sista eftermiddag på Österlen. Avslutningsmiddag på hotellets restaurang.

Dag 5 
Efter en lugn frukost checkar vi ut och åker med privatbuss till Lunds tågstation dit vi ankommer i tid för tåg med avgång efter 10:00.

Med reservation för ändring av program och tider.

Observera att på denna resa erbjuds endast en nivå och max deltagare 20 personer. 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Fick verkligen upptäcka ett landskap på detta sätt. Lagom långa dagsturer. Påläst, kunnig och engagerad färdledare. Lyhörd för olika önskemål. Jag uppskattade särskilt naturinformationen med växter och djur och miljö.

  Resenär Österlen aug -21

Relaterade resor

 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • SverigeLätt & Lagom Öland Vandring

  Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till, och våra vandringar bjuder på flera olika naturtyper.

  Kommande resa
 • FinlandLätt & Lagom Åland Vandring långweekend

  Följ med på en vandringsresa till charmiga Åland, med en vacker båtresa från Sverige. Boende på bekvämt hotell i mysiga sommarstaden Mariehamn. Här går vi i lättvandrad terräng och upplever skog, hav, ängar i en harmonisk mix. 

  Kommande resa